Articole

Constipatia in sarcina – preventie si tratament

Constipatia in sarcina este o problema obisnuita, definita ca mai putin de 2-3 scaune pe saptamana. Afla tot ce trebuie sa stii despre constipatie in sarcina in articolul de mai jos.

CUPRINS:

  1. Ce este constipatia si de ce apare mai des in sarcina?
  2. Simptome ale constipatiei in sarcina
  3. Tratamentul constipatiei in sarcina
  4. Remedii naturale pentru constipatie
  5. Prevenirea constipatiei in sarcina
  6. Intrebari frecvente

Ce este constipatia si de ce apare mai des in sarcina?

Constipatia este o problema obisnuita in timpul sarcinii, definita ca mai putin de 2-3 scaune pe saptamana. Unul dintre motive este hormonul progesteron, care incetineste tranzitul si problema poate fi agravata mai tarziu in timpul sarcinii prin presiunea la nivelul rectului data de dezvoltarea uterului.

Constipatia apare in general la aproximativ 11-25% dintre femeile gravide. Este mai frecventa in a doua si a treia parte a sarcinii si poate fi influentata de o serie de factori, cum ar fi o schimbarile din dieta (consumul redus de fibre si lichide), dezvoltarea uterului, sedentarismul, cresterea in greutate, suplimentele de fier sau calciu, stresul, istoricul de constipatie, hemoroizii.

Pe masura ce fatul se dezvolta, presiunea suplimentara asupra intestinelor poate duce la modificari de tranzit. De asemenea, bacteriile intestinale incep sa se modifice si exista o reducere a cantitatii de bacterii in intestin. Aceste modificari impreuna duc la cresterea nivelului de zahar din sange si depunerea de grasimi, lucru ce poate contribui la constipatie.

Simptome ale constipatiei in sarcina

Simptomele de constipatie in sarcina includ:

  • 2-3 scaune pe saptamana sau mai mult de 4 zile intre doua scaune;
  • fecalele sunt dificil de eliminat si dure;
  • senzatia de eliminare incompleta a fecalelor;
  • daca fecalele sunt foarte dure, pot cauza sangerari rectale.

Constipatia poate fi, de asemenea, o cauza a durerii abdominale in regiunea inferioara.

Tratamentul constipatiei in sarcina

Laxativele usoare sunt in general sigure in sarcina, insa este indicat sa se evite laxativele stimulente (cum ar fi Dulcolax), cu exceptia cazului in care sunt recomandate de medic. Laxativele de volum sunt acele laxative ce maresc volumul bolului fecal (Metamucil) ce stimuleaza peristaltismul si sunt absorbite din tractul gastrointestinal, fiind cele mai sigure si potrivite in timpul sarcinii. Acestea nu sunt digerate, dar absorb lichid in intestine si se umfla pentru a forma un scaun moale, voluminos.  Din aceasta categorie fac parte si fibrele de tarate, psyllium sau metilceluloza. Indicate sunt si laxativele naturale, pe baza de plante si elemente naturale, cum ar fi Herbolax in sarcina, pentru constipatia usoara.

Laxativele osmotice cuprind lactuloza, sorbitol, polietilenglicol (PEG), sulfat sau citrat de magneziu si saruri (clorura de sodiu, clorura de potasiu). Acestea actioneaza prin cresterea tensiunii osmotice, ducand la cresterea cantitatii de apa in colon, facilitand peristaltismul si evacuarea. Procesul este lent, uneori luand zile si de obicei cauzeaza diaree. Pericolul este ca poate creste riscul de deshidratare severa si de reducere severa a electrolitilor. Reactiile adverse frecvente sunt flatulenta si balonarea abdominala, deoarece laxativele de acest tip sunt zaharuri indigerabile care fermenteaza in tractul gastrointestinal, producand exces de gaz.

Laxativele stimulente cum ar fi bisacodil si senna actioneaza regional in interiorul intestinului gros prin reducerea absorbtiei de apa si provocand hiper-motilitatea colonului. Acestea trebuie utilizate cu prudenta in al treilea trimestru deoarece pot stimula contractiile uterine. Senna este partial absorbita in tractul gastrointestinal. Bisacodilul nu a fost asociat cu efecte teratogene sau cu efecte fetotoxice si este considerat sigur pentru utilizare in timpul sarcinii.

In general, se recomanda evitarea laxativelor sub forma de pilule si uleiuri minerale in sarcina, deoarece pot reduce absorbtia unor nutrienti.

Remedii naturale pentru constipatie

Iata cateva remedii naturale care pot fi indicate pentru constipatie in sarcina:

  • Suplimentele de fibre ca Metamucil sau Citrucel pot fi utile in reducerea constipatiei. Fibrele sunt importante deoarece faciliteaza activitatea intestinelor, previn uscarea fecalelor. De asemenea, alimentele bogate in fibre includ fructele, legumele, cerealele integrale, prunele uscate, sucul de prune.
  • E necesar consumul crescut de lichide pentru a preveni deshidratarea si pentru a facilita tranzitul.
  • Activitatea fizica – Exercitiile stimuleaza intestinul, ceea ce duce la imbunatatirea digestiei.
  • Lichide calde – Consumul de lichide calde favorizeaza activitatea intestinelor, le relaxeaza si poate favoriza reducerea constipatiei.
  • Alimente fermentate – Alimentele fermentate (iaurt, kefir) contin doua dintre cele mai comune si benefice bacterii, Lactobacillus si Bifidobacterium, cunoscute pentru ca ajuta la ameliorarea tulburarilor digestive, inclusiv constipatie.
  • Senna este un remediu traditional pentru constipatie si este considerat sigur in doze mici si pentru perioade scurte in sarcina sub supravegherea medicului. Nu este un remediu indicat in al treilea trimestru, deoarece poate stimula uterul si poate cauza contractii puternice.

Prevenirea constipatiei in sarcina

Iata cateva sfaturi si sugestii pentru prevenirea constipatiei in sarcina:

  • Consumati cat mai multe alimente bogate in fibre, ca cereale intgrale, fructe, legume, leguminoase, prune, tarate. Femeile insarcinate trebuie sa consume intre 25-30 g fibre pe zi. Uneori medicul poate prescrie un supliment de fibre.
  • Adoptati un stil de viata activ, atat cat va permite starea de sanatate. Se recoamanda 20-30 minute de activitate fizica usoara de cel putin de trei ori pe saptamana, dar in mod ideal ar trebui ca femeile insarcinate sa fie active zilnic.
  • Consumati cat mai multe lichide. Este important ca femeile gravide sa bea o cantitate suficienta de lichide, mai ales daca isi maresc aportul de fibre. Hidratarea adecvata poate ajuta ca scaunele sa ramana moi.

Intrebari frecvente

Constipatia in sarcina afecteaza fatul?

Multe femei gravide care sufera de constipatie au  aceasta preocupare, dar constipatia in timpul sarcinii nu va afecta bebelusul. Cele mai multe laxative nu sunt bine absorbite in organism si nu s-au dovedit a avea un risc pentru copil. In schimb, in unele cazuri, constipatia in sarcina poate duce la mai multe simptome incomode si grave, incluzand hemoroizi, sangerari rectale, impactare rectala si fisuri rectale.

Ce laxative sunt permise in sarcina?

Este intotdeauna mai bine sa incercati metodele naturale de ameliorare a constipatiei inainte de a decide sa folositi medicsmente. In general se pot recomanda laxative naturale, cum ar fi Herbolax. De asemenea, pot fi utile laxativele usoare ce maresc volumul fecal (ca tarate, seminte de in,  metilceluloza, Metamucil). Lactuloza (Duphalac) atrage apa in intestin si inmoaie scaunele, si poate fi utilizata in sarcina. In cazul in care laxativele naturale si usoare nu dau rezultate, pot fi recomandate laxative mai puternice, insa trebuie subliniat faptul ca acestea pot cauza diaree si pot creste riscul de deshidratare si contractii abdominale.

Nu sunt indicate in sarcina laxativele puternice si laxativele stimulante, ca Dulcolax. Este important sa evitati folosirea laxativilor pentru perioade lungi de timp in timpul sarcinii, deoarece acest lucru poate duce la deshidratarea si modificari ale sarurilor si mineralelor din organism.

Clisma in sarcina – e recomandata?

In general, clisma nu este o optiune in timpul sarcinii, pentru ca poate afecta pH-ul normal si echilibrul bacterian al colonului inferior si exista riscul unor complicatii cum ar fi infectiile vaginale sau probleme mai grave. Cu toate acestea, uneori poate fi o solutie, dar nu in primul si al treilea trimestru de sarcina. Clisma in al treilea trimestru de sarcina poate creste riscul de avort si poate duce la nastere prematura cauzand contractii.

Ce riscuri are constipatia in sarcina?

Constipatia poate duce uneori la alte probleme, cum ar fi:

  • Hemoroizi – care sunt vene largite sau umflate in rect sau in jurul rectului, si pot cauza durere si disconfort si uneori chiar sangerari anale.
  • Fisura anala – o leziune in jurul anusului, cauzata uneori de constipatie.
  • Impactare fecala – incapacitatea de a impinge fecalele afara din cauza faptului ca s-a intarit si e dificil de trecut de rect.
  • Impactare fecala – afectiune in care rectul se desprinde de anus.

Nu de obicei, dar ocazional, constipatia in timpul sarcinii poate fi un simptom al unei alte probleme. Daca apare constipatie severa care este insotita de dureri abdominale, alterneaza cu diaree sau daca apare mucus sau sange in scaun, e necesar un consult de specialitate.

Sirop pentru constipatie – poate fi folosit in sarcina?

Multe tipuri de laxative pot fi sub forma de siropuri, fiind chiar mai indicate decat pilulele laxative. Un exemplu este lactuloza (Duphalac, de exemplu), ce este un tip de zaharid care nu este digerat si, prin urmare, atrage apa in intestin. Acest tip de laxativ inmoaie scaunele si faciliteaza deplasarea de-a lungul intestinului, fiind sigur in sarcina, in cele mai multe cazuri. 

Prune uscate pentru constipatie – se pot manca in sarcina?

Prunele sunt eficiente in reducerea constipatiei deoarece contin niveluri ridicate de fibre dietetice si sorbitol. Fibrele alimentare faciliteaza tranzitul intestinal, iar sorbitolul, un tip de zaharid, nu este bine absorbit de organism. Prunele uscate au un continut de nutrienti mai mare decat prunele proaspete – contin de 5 ori mai multa vitamina B6 decat prunele proaspete si de doua ori mai mult potasiu. O alta varianta este sucul de prune. Trebuie retinut ca excesul poate cauza diaree, flatulenta si balonare. Se recomanda nu mai mult de 6 prune pe zi sau nu mai mult de 100 ml suc de prune pe zi.

Referinte:

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

4 zile ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

3 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

3 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

4 săptămâni ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

4 săptămâni ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago