Co-sleeping – dormim sau nu in acelasi pat cu bebe?

co-sleeping avantaje si dezavantaje

banner-tommee-tippee-miababy

Co-sleeping – dormim sau nu in acelasi pat sau in aceeasi camera cu bebelusul? Iata ce inseamna notiunea de co-sleeping, care sunt avantajele si riscurile posibile asociate, precum si cateva sfaturi privind siguranta copilului la somn.

CUPRINS:

1. Ce inseamna co-sleeping?
2. Avantaje co-sleeping
3. Dezavantaje si riscuri co-sleeping
4. Sfaturi pentru siguranta copilului la somn

Ce inseamna co-sleeping?

Co-sleeping inseamna, in esenta, sa dormi in imediata apropiere a copilului. Poate fi in acelasi pat sau doar in aceeasi camera. Exista mai multe variante:

banner-waterwipes-miababy

  • dormitul in acelasi pat cu bebe – bed-sharing;
  • bebe doarme in patutul sau, care este atasat de patul parintilor – by your side;
  • bebelusul doarme in aceeasi camera cu parintii, insa in patut separat – room-sharing.

👶 Exista chiar patuturi co-sleeper, care se potrivesc cu patul parintilor, astfel incat mama si bebelusul sa fie aproape.

In general, se recomanda ca parintii sa nu doarma in acelasi pat cu bebelusul, dar sa doarma in aceeasi camera in primele 6-12 luni de viata, pentru ca s-a demonstrat ca asta poate reduce riscul de sindrom de moarte subita a sugarului (SIDS) cu pana la 50%.

co sleeping

Avantaje co-sleeping

Multe mame aleg sa doarma in acelasi pat cu bebelusul pentru a fi aproape de el, in contact, si pentru a-l putea hrani mai usor pe timp de noapte – alaptarea pe timp de noapte. Unii parinti dorm impreuna cu bebelusul pentru ca le ofera un sentiment de siguranta si pentru ca se bucura de contactul strans cu cel mic. De asemenea, unora dintre parinti li se pare mai practic. Alaptarea si calmarea bebelusului in timpul noptii pot fi mai usoare.

Este perfect normal ca bebelusii – in special copiii alaptati – sa se trezeasca si sa suga la san noaptea. De asemenea, femeile care alapteaza isi pot sincroniza mai bine ciclul de somn cu al bebelusului, bebe poate sa adoarma adesea mai usor, mai ales in primele luni, si poate dormi mai bine noaptea.

cursuri puericultura

Dormitul in aceeasi camera cu bebe poate contribui la scaderea riscului de sindrom de moarte subita a sugarului cu pana la 50%. Cand copilul este langa tine in propriul spatiu de dormit inseamna ca poti fi usor alertat cu privire la eventualele probleme de respiratie pe care le-ar putea intampina in timpul noptii.

Dezavantaje si riscuri co-sleeping

Conform Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), impartirea patului cu bebe este una dintre cele mai frecvente cauze de deces la bebelusi, in special la cei cu varsta sub 3 luni. Cand copilul nu doarme pe o saltea suficient de ferma, creste riscul de sindrom de moarte subita la sugari, mai ales in primele 3 luni de viata. Lenjeria de pat moale sau libera, pernele si saltelele de pat pentru adulti prezinta pericole potentiale de sufocare pentru copii. De asemenea, este posibil ca un sugar sa ramana prins sau blocat intre saltea si un perete sau o tablie de la pat. In plus, e posibil ca prin somn parintii sa se rostogoleasca peste bebelus si exista riscul ca bebelusul sa cada din pat.

miababy magazin

riscuri dormitul in acelasi pat cu bebe

Factorii care cresc si mai mult riscul de moarte subita la sugar si accidente in timpul dormitului in acelasi pat cu bebe sunt:

  • bebelusul este mai mic de 3 luni;
  • bebelusul este prematur;
  • unul dintre parinti este fumator – sau ambii;
  • bebe a avut greutate mica la nastere;
  • bebe doarme intre ambii parinti;
  • copilul doarme cu fata in jos sau se rostogoleste si ajunge cu fata in jos;
  • parintii sunt extrem de obositi sau bolnavi;
  • un parinte a consumat alcool;
  • in pat sunt perne si cuverturi;
  • parintele ia anumite medicamente care duc la probleme de trezire;
  • in pat mai doarme si un alt copil.

Sindromul de moarte subita a sugarului inseamna moartea subita neasteptata a copilului (ce apare de obicei in timpul somnului) care nu poate fi explicata printr-o afectiune, infectie, leziune sau cauze accidentale. Poate sa apara in orice situatie de somn, dar cercetarile au aratat ca unii bebelusi sunt mai vulnerabili decat altii, in principal in primele 3 luni.

Sfaturi pentru siguranta copilului la somn

ce inseamna co sleeping

Se recomanda, in general, sa nu dormiti in acelasi pat cu bebelusul, dar sa dormiti in aceeasi camera in primele 6-12 luni. Dupa aceasta varsta, e indicat ca cei mici sa doarma in camera lor. Acest lucru poate favoriza un somn mai odihnitor atat pentru bebelus, cat si pentru parinti. In plus, poate creste eficienta antrenamentului de somn. Odata ce copilul mic s-a obisnuit cu confortul de a impartasi o camera cu parintii, va trece mai greu la propria camera. In plus, de la 6-12 luni sindromul de moarte subita nu mai reprezinta un risc.

Bebelusii ar trebui sa doarma pe spate, pe o saltea ferma, iar in patut sa nu mai fie perne, paturici, jucarii sau alte obiecte ce pot creste riscul de sufocare sau accidentare. Salteaua trebuie sa se potriveasca perfect cu patutul, sa nu ramana spatiu intre saltea si marginea patului, iar lenjeria sa fie fixa pe saltea. Asigurati-va ca bebelusul nu va cadea din pat si nu exista riscul sa isi prinda manuta sau piciorul intre saltea si marginea patului.

Pentru a evita asternuturile libere, un sac de dormit pentru bebe este adesea o alegere foarte buna. Puteti alege dintre diferite dimensiuni in functie de varsta bebelusului. Este important ca sacul de dormit sa se potriveasca bine in jurul umerilor, astfel incat capul bebelusului sa nu alunece in sac.

Atentie:

  • Nu dormiti pe aceeasi suprafata cu bebelusul daca sunteti excesiv de obosit, ati consumat alcool sau sunteti fumator.
  • Daca aveti parul foarte lung, acesta trebuie legat astfel incat sa nu se infasoare in jurul gatului copilului.
  • Asigurati-va ca asternutul nu acopera fata bebelusului. Luati in considerare utilizarea unui sac de dormit sigur pentru bebelusi, astfel incat bebelusul sa nu imparta asternutul pentru adulti.
  • Pentru a va inveli, folositi paturi usoare, nu cuverturi grele sau plapuma.
  • Nu adormiti cu bebelusul pe piept.
  • Nu adormiti in timp ce hraniti copilul la san.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/co-sleeping-benefits
(2) https://www.whattoexpect.com/first-year/cosleeping.aspx
(3) https://www.chla.org/blog/rn-remedies/why-co-sleeping-can-do-more-harm-good
(4) https://raisingchildren.net.au/newborns/sleep/where-your-baby-sleeps/co-sleeping
(5) https://www.unicef.org.uk/babyfriendly/news-and-research/baby-friendly-research/infant-health-research/infant-health-research-bed-sharing-infant-sleep-and-sids/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *