Vei naste prin cezariana? Afla totul despre aceasta operatie, ce este, cum se desfasoara pas cu pas, cum se face recuperarea de dupa nasterea prin cezariana si cum sa iti ingrijesti cicatricea pentru ca aceasta sa se vindece rapid.
Cezariana este nasterea unui copil printr-o incizie chirurgicala in abdomenul si respectiv uterul mamei. Aceasta metoda de a naste copilul poate fi recomandata in avans de medic sau poate fi impusa in cazul unei situatii neprevazute in timpul nasterii naturale. Astfel, cezariana se clasifica in doua categorii: cezariana planificata (din motive medicale sau cezariana electiva) si de urgenta.
De retinut este ca daca prima nastere este prin cezariana, se poate ca urmatoarea nastere sa fie pe cale naturala, insa medicul este cel care va decide acest lucru tinand cont de istoricul tau medical, motivul anterior al cezarienei si tipul de incizie.
Pentru operatia de cezariana se foloseste adesea anestezie locala, insa sunt si cazuri in care se face anestezie generala.
Cezariana poate fi recomandata de medic in urmatoarele cazuri:
Nasterea naturala are numeroase beneficii atat pentru copil cat si pentru mama. Recuperarea este mult mai rapida, asa ca nasterea naturala ar trebui sa fie de dorit. Cezariana se recomanda doar in cazurile speciale in care nasterea naturala nu e posibila.
Taietura se face orizontal, in partea inferioara a abdomenului, in sectiunea inferioara a uterului si are o dimensiune de 15-20cm. In urma acestei taieturi devin vizibili muschii abdominali, care sunt usor separati chiar din timpul sarcinii. Sunt apoi trasi de medic in laterale pentru a vedea mai bine vezica. Vezica este data la o parte pentru a vedea mai bine partea inferioara a uterului.
Urmeaza cea de-a doua incizie, de 10-12 cm, tot orizontala, care taie partea inferioara a uterului. In acest moment lichidul amniotic incepe sa curga si este aspirat de catre asistente. In urma acestei proceduri copilul este deja clar vizibil.
Daca nasterea prin cezariana se face la termen, copilul va fi deja pozitionat cu captul in jos in uter, in caz contrar, in partea inferioara, in dreptul inciziei va fi fundul copilului. Medicul va extrage copilul cu ajutorul mainilor sau al unui forceps. In acest moment mamica va simti o oarecare presiune daca este sub anestezie locala.
Dupa ce capul copilului a fost scos in afara uterului, urmeaza sa ii fie aspirat fluidul din nas si gura. Apoi tot restul corpului este tras afara, finalizand astfel procesul de nastere prin cezariana.
Tot acest proces dureaza doar 5 minute. La final, este taiat cordonul ombilical al copilului si e clampat, urmand ca nou-nascutul sa fie dat medicului neonatolog.
Dupa nastere, medicul chirurg continua cu procesul de scoatere a placentei. Anestezistul ii va administra proaspetei mamici oxitocina care va ajuta la contractarea uterului pentru a reduce sangerarea. Acest medicament injectabil se administreaza in anumite cazuri chiar si la nasterea naturala.
Placenta este scoasa de medic prin tragerea cordonului sau prin indepartare manuala – medicul introduce mana in uter pentru a curata si scoate placenta.
Dupa scoaterea placentei urmeaza inchiderea inciziiilor. Aceasta se face pe fiecare strat in parte, de la cea mai adanca – coaserea uterului – catre exterior. Se repozitioneaza vezica, muschii abdominali si stratul de grasime. Se coase si cel din urma cu fire care se dizolva si nu trebuie scoase.
Incizia de la nivelul pielii se coase cu fire ce vor fi indepartate manual. Vor ramane la capete firele in exterior, pentru ca acestea sa nu se lipeasca de piele in procesul de vindecare. In anumite cazuri poate fi inserata si o drena in incizie, in timpul realizarii cusaturilor. Acest tub mic de drenaj este legat de o punga de plastic pentru colectare si va drena cantitatile de sange in exces.
Acest proces dureaza jumatate de ora maxim.
Primele zile de dupa cezariana sunt critice si destul de greu de suportat pentru proaspetele mamici. Vor fi dureri si sunt necesare calmante puternice. In anumite cazuri se vor administra calmante chiar si pana in a doua saptamana de dupa nastere.
Stare de slabiciune, dureri, oboseala si stat la pat, la asta ar trebui sa se astepte mamicile care nasc prin cezariana. Insa, partea buna este ca startea de sanatate se va imbunatati pe zi ce trece.
Dupa prima luna de la nastere situatia e mai buna, insa durerile inca vor exista, nu vei fi capabila sa depui prea mult efort si nu vei putea sa te apleci sau sa ridici obiecte grele. Tot in aceasta perioada sangerarile vaginale (lohiile) ar trebui sa se opreasca.
Deja la 3 luni dupa cezariana recuperarea fizica este completa. Se poate relua si viata sexuala insa la inceput poate fi dureros.
Recuperarea este completa insa mai poti simti mancarimi in zona cusaturii unde acum s-a format deja cicatricea. Deja de la 9-12 luni de la nasterea prin cezariana poti sa concepi un alt copil.
Aceasta va fi intre 15-20cm lungime, orizontala, in partea inferioara a abdomenului. La inceput, poate supura un lichid apos si rosiatic, insa este normal. Pielea din jurul inciziei este foarte sensibila si usor amortita, insa acest lucru va trece in cateva luni.
Atentie, daca apar urmatoarele situatii trebuie sa te prezinti urgent la medic:
Pentru a evita infectarea ranii, expune cicatricea la aer curat si ai grija sa nu transpiri in zona. In cazul in care este anotimpul potrivit, poti face chiar bai scurte de soare. Lumina naturala ajuta la vindecarea pielii. De asemenea, evita baile si fa numai dus. nu folosi creme de corp pana cand cicatricea nu este complet vindecata, insa sunt acceptate creme pe baza de vitamina E si galbenele, aplicate local pentru vindecarea mai rapida a cicatricii.
In timp, cicatricea se va micsora si estompa.
In prezent, multe tari se confrunta cu o crestere a procentului de nasteri cezariene la nivel mondial. In Germania, de exemplu, rata nasterilor cezariene s-a dublat in ultimii 20 ani. In Romania, rata nasterilor prin cezariana pana in 2014 era mai mica de 10-15%, si a crescut ulterior in 2015 cu 13%. La noi in tara aproape 40% dintre femei nasc prin cezariana, de multe ori operatie nefiind justificata medical. In Bucuresti, procentul depaseste 60%, in timp ce in sectorul privat vorbim de 70% si in unele spitale din tara procentul e de aproape 80%. Romania este printre tarile cu cele mai mari rate de operatii cezariene din Uniunea Europeana.
Un studiu publicat in jurnalul The Lancet in 2018 arata ca crestere alarmanta a procentelor privind nasterile cezariene in multe tari si medicii spun ca in multe cazuri procedura medicala este nejustificata. Studiul a analizat date din 169 de tari folosind statisticile din 2015. Cele mai multe procente au fost in Republica Dominicana (58,1%), Brazilia si Egipt (55,5%), urmate de Turcia.
Cifrele in majoritatea tarilor sunt cu mult peste ghidurile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) care recomanda o rata pentru cezariana de 10-15%.
Aceste cifre sunt in crestere atat din cauza mamelor ce opteaza pentru procedura deseori (operatia poate fi planificata, teama pentru sanatatea fatului, teama de durere etc.), cat si a medicilor care ofera aceasta alternativa ca fiind optiunea mai usoara. In caz de sarcina fara complicatii, nasterea naturala este optiunea recomandata din punct de vedere medical pentru mama si bebelus.
Operatiea cezariana este absolut necesara, conform OMS, in 3 situatii: daca un copil este pozitionat lateral, daca exista risc de ruptura a uterului sau daca placenta este pozitionata incorect sau se detaseaza prematur. Pentru toate celelalte cazuri – si anume, marea majoritate a interventiilor – trebuie luate in considerare riscurile pentru mama si copil. Nicio nastere nu este fara riscuri, desi studiile au aratat ca nasterile vaginale tind sa aiba mai putine complicatii pentru mama.
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
View Comments
Buna,
Urmeaza sa nasc prin cezariana deoarece bebe nu s a intors si e cu capul in sus. Exista vre un pericol pentru mama sau bebe In astfel de cazuri?
Bună seara. Sunt operata de 1 an la ochi. Sunt insarcinata cu al doilea copil, primul a fost cu cezariana, pe al doilea tot cu cezariana trebuie să-l nasc? Îmi va afecta vederea sarcina?
Daca vor fi necesare calmante, medicamente, afectează alăptarea?
Buna acum 3 luni am nascut o fetita prin cezariana si acum cred ca sunt iar insarcinata si imi este fffff frica vreau alt bebe dar mie frica pentru el. Ce se poate intampla daca sunt insarcinata la 3 luni dupa cezariana?????
Bună am 2 cezariene făcute
Acum mi-a întârziat menstruația
Din nou
În luna februarie mi-a întârziat 5saptamani și patru zile
Pe cinci mai mi-a venit menstruația
Acuma iar nu mi-a venit de pe data de cinci mai ultima menstruație
Se poate naște cu a treia cezariană și ce riscuri sunt.
Mă numesc Maria
Vă mulțumesc
Buna ziua! In luna decembrie 2018 am nascut prin cezariana. Acum, la mai bine de 6 luni de la operatie, am observat ca o parte a inciziei s- a umflat si este mai rosie decat restul. Restul inciziei arata f bine, pe alocuri linia taieturii nici nu se mai vede. Mentionez ca locul cu umflatura este cam de 2 -3cm si nu este dureros la palpare. Este posibil sa fie vreo infectie? Oare ce poate fi dupa atata timp de la operatie?
Buna ma numesc claudia si am 35 de saptamini si nu misa in tors copilu e cu capu in sus si am contracti copilu are aprope 3 kg
Buna ma numesc lucia, in august 2019 am nascut prin cezariana, prematur(23 sapt). Bebele nu a putut fi salvat, intrebarea mea ezte dupa cat timp pot sa raman insarcinata. Imi foresc enorm un copil am aproape 35 de ani. Va multumesc
Buna, pot sa stiu si eu ce ai rezolvat cu sarcina dupa cezariana? Sunt curioasa ptca si eu am 3 luni de la cezariana (bebele nu a trait) si imi doresc un copil dar mie frica
Buna ziua sunt o mămica foarte fericită a 5 copii, și sunt însărcinată cu al 6 lea, vreau să vă spun că sunt o mamă mândră Din cauza ca voi naște din nou prin cezariana, a 6 BINECUVANTARE data de Bunul Dumnezeu. Toți copii și eu inclusiv suntem foarte bine suntem cu toți sănătoși. Diferenta dintre copii este 1 și 5 luni 1 și 7 luni și ultimi este de 3 ani și 3 ani jumate. Vreau să vă spun că sunt foarte fericită să să vă felicit pe toate mamicile care sunteti cu semnul pe burtica și că o sa-l purtați cu mândrie toata viata. Eu voi naște peste 2 luni jumate, abia astept sa imi tin bebelinul în brate. Felicitări la toate mamicile care se mandresc cu asemenea cicatrice.