Articole

Care sunt cele mai intalnite intolerante alimentare la copii? | Intrebari frecvente

Afla care sunt cele mai intalnite intolerante alimentare la copii direct de la doamna Dr. Suzana Constantinescu, medic primar pediatrie. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Care sunt cele mai intalnite intolerante alimentare la copii?

–  transcriere video interviu cu Dr. Suzana Constantinescu –

 

Dr. Suzana Constantinescu:

Subiectul este foarte generos, ar trebui doar punctate cateva aspecte pentru ca, daca ar fi sa vorbim intr-adevar despre fiecare intoleranta in parte, ne-ar lua prea mult timp.

Intolerantele cele mai des intalnite sunt intolerantele la lactoza, sunt intolerantele la proteina laptelui de vaca, la gluten si sunt si alte intolerante, dar acestea sunt cel mai des intalnite, si cu exprimare clinica si simptomatica la copii incepand de foarte timpuriu, uneori chiar de la primele zile dupa nastere daca, din nefericire, copilul este hranit de la inceput cu formula de lapte praf.

Simptomatologia, ca prima manifestare a intolerantei, cel mai des este diareea. Diareea poate avea mai multe aspecte, in general diareea apoasa, scaune numeroase, colici abdominale foarte intense, varsaturile, agitatia si, nu in ultimul rand, refuzul alimentatiei.

Bineinteles ca toate acestea duc la falimentul cresterii copilului, deci copilul nu mai ia in greutate asa cum trebuie, asa cum ar fi de asteptat, este foarte agitat si toata simptomatologia asta sperie parintii si ii face sa se adreseze medicului.

Prima data medicului de familie si apoi acesta, daca recunoaste simptomele, sau cel mai bine asa ar fi, sa se adreseze medicului specialist pediatru care il va indruma.

Aici sunt mai multe etape. De cele mai multe ori se va exclude din alimentatie laptele praf, si inlocuindu-l cu un lapte praf special la recomandarea medicului. Totul este vazand si facand. De ce? Pentru ca este greu de determinat mai ales in primele etape, cand copilul este foarte mic, e greu sa ne dam seama exact la ce are el intoleranta. Daca are la lactoza, daca are la proteina laptelui, daca mai tarziu, odata cu diversificarea apare intoleranta la gluten.

Dar cu toate acestea, primul lucru care trebuie stiut si trebuie urmat este alimentatia naturala. Se poate intampla si in cazul copiilor alimentati la san, cu lapte matern, sa se dezvolte un anumit tip de alergie, sa spunem la proteina sau la lactoza, daca mama consuma lapte de vaca, daca consuma produse lactate in exces sau carne de vaca.

In situatiile acestea cu siguranta excluderea acestor alimente din consumul zilnic al mamei ar putea sa ne conduca catre suspiciunea de diagnostic de intoleranta la proteina laptelui de vaca sau la lactoza.

Ca si conduita, parintele trebuie sa stie in primul rand ca atunci cand copilul lui nu mai are o stare generala buna, este agitat, refuza alimentatia si prezinta scaune modificate ca si numar dar si ca si consistenta, respectiv scaune semiconsistente sau chiar apoase, cu mucozitati numeroase, cand copilul mai si varsa, sunt semne si simptome de alerta pentru parinte ca acesta sa se prezinte la specialist.

Dr. Suzana Constantinescu

Dr. Suzana Constantinescu, medic primar pediatrie

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o săptămână ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

5 luni ago