Cele mai bune alimente pentru a începe diversificarea

Diversificarea reprezintă procesul prin care alimentele semi-solide și solide sunt introduse treptat în alimentația bebelușului, înlocuind progresiv mesele de lapte. Specialiștii recomandă începerea diversificării de la vârsta de 6 luni, însă în unele situații speciale, poate fi începută și puțin mai devreme. Până la vârsta de 6 luni, bebelușul trebuie alăptat exclusiv la sân, iar dacă nu este posibil, acesta trebuie hrănit cu formule de lapte potrivite vârstei. După începerea diversificării, alăptarea trebuie continuată până la vârsta de 2 ani sau mai mult. Diversificarea poate fi o provocare pentru multe mămici, mai ales dacă este vorba despre primul copil. Prin urmare, iată un scurt ghid despre modul în care ar trebui să începi diversificarea.

 

Primele alimente pentru sugarul eutrofic

Sugarul cu o greutate normală și un ritm de creștere normal (eutrofic) poate incepe diversificarea cu piureuri pentru bebelusi din fructe si legume, smoothie sau supe creme de legume. Bineînțeles, se introduce câte un singur aliment (un singur fruct sau o singură legumă, la interval de 5-7 zile), pentru testarea toleranței digestive.

Fructele recomandate pentru începerea diversificării sunt fructele de sezon. De obicei, se începe cu mărul și bananele. După testarea toleranței digestive, se recomandă utilizarea unui alt fruct în fiecare zi. Sub nicio formă nu se administrează sugarului sub 1 an căpșuni, kiwi, zmeură sau fragi, din cauza riscului de alergii.

Legumele recomandate pentru începerea diversificării sunt morcovul, cartoful, spanacul, fasolea verde, pătrunjelul, roșiile, ardeiul gras, dovleceii. Este recomandat să adaugi în piureuri o linguriță de ulei de măsline, de floarea-soarelui, de susan sau alte uleiuri extravirgine, cu excepția uleiului de palmier și de cocos.

Se vor introduce apoi progresiv cerealele, ficatul de pasăre, gălbenușul de ou, carne mărunțită, brânză de vacă fără sare, uleiuri vegetale și iaurtul.

Primele alimente pentru sugarul cu alergie alimentară

În cazul sugarului cu alergie alimentară, trebuie urmat cu atenție sfatul medicului. De asemenea, trebuie să urmărești cu atenție cum reacționează organismul bebelușului la alimentele introduse. După alimentarea cu lapte matern sau formule hidrolizate extensive de proteine timp de 6 luni, specialiștii recomandă începerea diversificării cu orez bine fiert, mărunțit la blender. De la 7 luni, se pot introduce legumele portocalii, cum ar fi cartoful sau morcovul. La vârsta de 8-10 luni se introduc fructele și legumele verzi, apoi cerealele și abia la 12 luni carnea.

Sfaturi utile

Iată câteva sfaturi utile în ceea ce privește începerea diversificării:

  • Alimentele se introduc în cantități de 20-30 g, la aceeași masă, înlocuind cu aceeași cantitate laptele de la masa respectivă.
  • Se introduce un singur aliment nou la fiecare 5-7 zile, pentru testarea toleranței digestive.
  • La apariția simptomelor gastrointestinale, se oprește diversificarea și se reia după normalizarea tranzitului.
  • Nu se introduce albușul de ou până la vârsta de 1 an, în cazul sugarilor sănătoși și până la vârsta de 2 ani, în cazul sugarilor cu alergii. Albușul de ou are potențial alergizant puternic. Oul se fierbe tare și se administrează progresiv, câte puțin, doar gălbenușul de ou.
  • Alimentele administrate trebuie pasate bine sau mărunțite la blender, pentru a preveni aspirația.
  • Piureurile și supele nu se condimentează cu sare sau ierburi și nu se adaugă zahăr în piureurile de fructe.
  • Nu introduce în alimentația sugarului peștele, până la vârsta de 10-12 luni. Peștele se prepară prin fiebere.
  • Îndepărtează porțiunile cu grăsime ale cărnii, înainte de administrare.
  • Carnea mărunțită se administrează în amestec cu piureul sau supa de legume.

 

Așadar, alegerea alimentelor pentru diversificare bebelusi se particularizează în funcție de fiecare sugar, însă la sugarul sănătos și cu greutate normală se începe cu fructe și legume. Ține cont de sfaturile prezentate și nu ezita să ceri sfatul medicului, pentru a te asigura că diversificarea este realizată corespunzător.

Bibliografie:

Mayo Clinic. (2021). Solid foods: How to get your baby started. [online] Available at: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/healthy-baby/art-20046200 [Accessed 30 Apr. 2021].

CDC (2020). When, What, and How to Introduce Solid Foods. [online] Centers for Disease Control and Prevention. Available at: https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/foods-and-drinks/when-to-introduce-solid-foods.html [Accessed 30 Apr. 2021].

‌Puericultură : elemente practice / Laura Florescu, Genoveva Bălănică. Iaşi: Editura Gr.T. Popa, 2012.

Despre autor

Mamisicopilul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *