Ce este sindromul copilului scuturat? | Intrebari frecvente

Ce este sindromul copilului scuturat

Afla ce este sindromul copilului scuturat direct de la domnul Dr. Adrian Craciun, medic primar neonatolog. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Ce este sindromul copilului scuturat?

https://www.facebook.com/comunitatemamisicopilul/videos/555119595220317/?v=555119595220317

–  transcriere video interviu cu Dr. Adrian Craciun –

Sindromul copilului scuturat. Uneori intri in viata batut. Cum se intampla acest lucru? Nu este ca in desenele animate, unde se intampla asa: mama ii da sa manance, a ridicat copilul, l-a frecat usor pe spate, copilul ragaie, ii cade capul si adoarme.

Ei, in viata de zi cu zi se intampla ca, dupa ce a mancat, sa nu ragaie, sa nu dea aerul imediat afara, si atunci, cu dragalasenie, inca din maternitate, asistenta iti arata cum sa-l bati pe spate. Imaginati-va cum ar fi sa va ia in brate un urias de 15 metri, si cu mana lui, care este cat spinarea dumneavoastra, sa va dea pe spinare. Este o senzatie de total disconfort. Ganditi-va ca acolo este o cutie toracica mica, in care sunt doi plamani si o inima care vibreaza si ca nimanui nu-i place sa o ia pe spinare; asadar batutul pe spate nu se face energic, pentru ca deranjeaza, doare.

Acesta este sindromul copilului zgaltait si care, din pacate, este foarte frecvent, pentru ca toata lumea vrea sa auda sunetul produs de copil, semn ca a dat aerul afara. Daca nu a dat aerul afara dupa 5-10 minute, nu e nicio tragedie. Il pui in pat, cu capul mai sus decat picioarele- se numeste pozitia anti-reflux – iar bula de aer se poate ridica si singura, iar daca odata cu ea, va regurgita si o gura de lapte, este fiziologic, se numeste regurgitare. Ai sters si ai lasat copilul in pace.

Atentie! Sunt unele mese la care copilul poate sa suga foarte lacom, inghite mult aer, se si vede, stomacelul se umfla. Imaginati-va ca stomacelul unui asemenea copil este ca un butoi de bere in tensiune, jumatate lapte, jumatate aer – si la cea mai mica manipulare, mai ales daca il bati energic pe spate, da afara tot ce a mancat. Pentru a nu se intampla asta, trebuie manipulat la minimum. L-am pus in pozitie ridicata si l-am lasat in pace. Nu se umbla in gura, nu se umbla in nas si in general nu se manipuleaza copilul dupa masa.

cursuri puericultura
Despre autor

Dr. Adrian Craciun

Medic primar pediatru in cadrul Sectiei de Neonatologie a Spitalului Cantacuzino din Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *