Intrebari frecvente

Care sunt semnele travaliului si cand trebuie mers la spital? | Intrebari frecvente

Afla daca care sunt semnele travaliului si cand trebuie mers la spital direct de la doamna doctor Valeria Herdea, medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Care sunt semnele travaliului si cand trebuie mers la spital?

–  transcriere video interviu cu Dr. Valeria Herdea –

Dr. Valeria Herdea:
Travaliul este finalul fericit al unei sarcini. Sigur ca e usor sa spui finalul fericit dar, din pacate, de foarte multe ori sau aproape intotdeauna poate fi insotit de dureri. De ce spun asa? Pentru ca, in primul rand, e bine sa ne pregatim pentru acest travaliu. De la a avea o bocceluta pregatita cu toate cele necesare pentru spital, nu un troller intreg, ci strictul necesar; documentele sunt foarte importante si inainte de a intra in travaliu ai nevoie sa stii ca vei declara acel copil; documentele au nevoie sa fie in termen, au nevoie sa fie pregatite, pentru ca altfel nu avem cu ce declara copilul si copilul nu exista.

Acum pentru ca am epuizat latura asta, travaliul vine, in general, la finalul sarcinii. Spre exemplu, cu o saptamana, doua, trei inainte de nastere poate sa existe ceea ce numim “fals travaliu”. Incep dureri, contractii; acele contractii seamana cu cele de la ciclul menstrual, dar mult mai puternice. Daca acele contractii sunt ritmate – initial la 15-20 de minute, ulterior scade perioada dintre doua contractii, incepem sa ne punem probleme.

In primul rand, dam un telefon la maternitate, luam contact cu moasa sau luam contact cu ginecologul, cu medicul de familie; anuntam in primul rand ginecologul. Daca lucrurile acestea s-au facut, pasul urmator este sa mergem la spital si sa ne internam. In cazul in care s-a pierdut deja dopul gelatinos, aceasta este o a doua indicatie care ne face sa ne indreptam usor spre spital, chiar si fara sa fi avut dureri. Ce mai este important? Daca avem sangerari, daca avem contractii si sangerari. Putem avea, de exemplu, doar sangerare si sa nu avem niciun alt simptom, chiar daca nu am pierdut dopul gelatinos, pot fi doar sangerari de final de sarcina. Dar orice alarma falsa este de dorit sa se prezinte la spital. Nu riscam. Nu facem calatorii lungi in ajun de sarcina, mai ales cu o luna-doua înainte. Si este esential sa avem foarte multa grija de igiena locala. Nu ne spalam in interior cu tot felul de geluri, nu urcam la munte foarte sus, ca sa nu provocam un travaliu prematur.

Si am ajuns la finalul sarcinii. Intre 38 si 40 de saptamani, femeia ajunge sa nasca. Acel travaliu se instaleaza cu aproximativ 12-24 de ore inainte de nastere, mult mai repede la femeile care nasc primul copil si un pic mai aproape de nasterea propriu-zisa la femeile care au mai nascut.

In general travaliul tine si de structura femeii, de structura osoasa, de structura atletica, de constitutie, de cultura, pentru ca foarte multe dintre femei sunt spartane, sunt stoice si rezista mai bine la durere. Alte femei nu rezista la durere si se prezinta foarte repede la maternitate, ceea ce e un lucru bun. In primul rand scade anxietatea, tensiunea nervoasa in familie, si e bine ca acea gravida sa fie supravegheata din momentul aparitiei durerilor. Avem nevoie sa stim ca momentul in care au aparut durerile nu o sa si nastem in urmatoarea jumatate de ora, si sa ne pregatim psihic pentru faptul ca aceaste dureri pot persista o perioada mai indelungata.

Ce se poate face? Vestea buna este ca se poate face anestezie epidurala dacă dilatatia a ajuns la 4-5 cm. Asta înseamna sa fim deja internate demult, sa fi avut deja o discutie si un consult cu personalul medical si sa cunoastem anestezistul care ne va ajuta cu aceasta anestezie epidurala.

Ce rol are? In primul rand permite sa avem o nastere fara celebrele dureri si, in al doilea rând, ne da voie sa ne bucuram de aceasta nastere, in loc sa stam numai in dureri. Asa ca nu ezitati să vorbiti, inainte de a merge la maternitate, cu ginecologul, sa solicitati acest tip de consult preanestezic, sa vorbiti cu anestezistul si, bineinteles, cu neonatologul (medicul care va va ingriji copilul).

Este important sa stim ca legendele si traditiile care spun ca femeia trebuie sa nasca in dureri sunt de domeniul istoriei. Nu cred ca este nevoie sa treacă prin chinurile facerii (absolut insuportabile de foarte multe femei) si cred ca poate fi ajutata orice fel de femeie care o cerere.

Atentie! Există femeie care pot naste fara niciun fel de ajutor medicamentos in afara de ajutorul medical, nu au nevoie de anestezie si nasc fara probleme. Aceasta este o nastere naturala foarte frumoasa. Exista un procent foarte mare de nasteri de genul acesta – aproximativ 50% dintre femei sunt capabile sa nasca fara niciun fel de medicatie. Si exista o parte a femeilor – aproximativ 20-25% care nasc cu epiziotomie, adica se face o sectiune laterala ca sa permită iesirea copilului si nu se intampla absolut nimic. Si există un procent de femei care au nevoie de aceasta anestezie pentru ca structura lor psihica, fizica nu este de asa natura incat sa le permita un astfel de efort.

Foarte multe dintre femei nasc cu cezariana pentru ca le este frica de durere, pentru ca nimeni nu le-a explicat. Dragele mele, se poate naste spontan, se poate naste asistat, se poate naste cu anestezistul si cu ginecologul si neonatologul, dar fara sa ai durerile acestea atroce. Exista insa culturi, traditii, chiar si in Europa, unde nu se recomanda nicio interventie medicamentoasa si femeia este consiliata sa nasca natural, asistata, bineinteles. Cred ca depinde de structura fiecarei persoane; cred ca depinde de gradul de informare pe care il avem.

Este corect sa luăm aceste informatii inainte de a ajunge in travaliu. Avem 9 luni la dispozitie sa ne tot informam. Informatia corecta nu este pe Academia Google, informatia corecta o preluam de la medic. Medicul ginecolog sau medicul de familie sunt cei pe care ar fi bine sa ni-i facem foarte buni prieteni pe perioada sarcinii, si de la care sa cerem informatii. Ei ne cunosc istoricul, ne cunosc alergiile, ne cunosc comorbiditatile si ne pot recomanda finalizarea sarcinii prin acea metoda care este optima, benefica pentru copil si pentru mama. Cel mai important este sa ii fie bine mamei. Daca mamei ii este bine, copilului ii va fi bine.

In consecinta, finalizarea sarcinii se face prin acea nastere care este corespunzatoare pentru cei doi. Cei care decid sunt ginecologul, mama si neonatologul.

Dr. Valeria Herdea

Doctor Valeria Herdea - medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator.

View Comments

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

6 zile ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago