Articole

Care sunt cauzele aparitiei polipilor laringieni? Cum sunt identificati? Ce simptome au? | Intrebari frecvente

Afla care sunt cauzele aparitiei polipilor laringieni, cum sunt identificati si ce simptome au direct de la domnul Dr. Boris Smoc, medic primar ORL Spitalul Clinic de Urgenta Louis Turcanu – Timisoara. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Care sunt cauzele aparitiei polipilor laringieni? Cum sunt identificati? Ce simptome au?

–  transcriere video interviu cu Dr. Boris Smoc –

 

Dr. Boris Smoc:

Polipii laringieni, la fel ca si modulii laringieni sunt fenomene inflamatorii, sunt mici excrescente fibromatoase conjunctive. Polipii laringieni apar la adultii care lucreaza unde este mult zgomot, si care folosesc un nivel inalt al vocii. Nodulii laringieni apar la profesionistii vocali, la copii care striga mult, la profesori, la avocati, la judecatori, la cantaretii de opera – la tenori, si la soprane, mult mai putin la basi si la baritoni.

La inceputul bolii apare o oboseala, o disfonie, care pe masura ce trece timpul se accentueaza si pacientul vorbeste tot mai greu. Nodulii laringieni se prezinta ca doua excrescente fibramatoase situate pe corzile vocale la unirea treimii anterioare cu cele doua treimi posterioare ale corzilor vocale. Ei sunt de culoare gri-cenusie, sunt sesili, adica implantati pe intreaga lungime a corzilor vocale, si impiedica afrontarea perfecta a corzilor vocale in fonatie. Corzile vocale nu se pot uni si din cauza aceasta apare raguseala, din cauza aceasta apare disfonia. Nodulii laringieni se pot opera.

Daca pacientul dupa operatie nu respecta regulile pe care i le recomanda medicul ORL, atunci nodulii laringieni vor reaparea. Trebuie dupa operatie trei saptamani de repaus vocal, si respectarea acestor reguli clare: nu vorbim tare, nu vorbim mult, ne adaptam vocea.

Referitor la polipii laringieni, ei sunt excrescente situate doar pe una din corzile vocale, in special la comisura anterioara, la unirea corzilor vocale, sau in treimea anterioara a corzii. Ei sunt ori angiomatosi, de culoare rosiatica, pot avea dimensiune variabila, de la un bob de mei pana la o aluna. Pot fi pediculati, prezentand un mic pedicul, sau sesili, implantandu-se pe toata lungimea corzii vocala. Tratamentul lor consta in chirurgia, in operatia acestora sub microlaringoscopie.

Extrem de important la nodulii si la polipii vocali, este urmarirea atenta a pacientului si post-operator. Mai avem o forma de polipi vocali unde suprafata acestora este neregulata, aici trebuie sa urmarim pacientul chiar la intervale mult mai mici, sa-l vedem chiar la doua saptamani, si de indata ce observam o crestere accelerata a volumului polipilor sau o denivelare marcata a suprafetei polipului, trebuie sa suspicionam un cancer laringian si sa facem de indata interventia chirurgicala.

Dr. Boris Smoc

Dr. Boris Smoc, medic primar ORL Spitalul Clinic de Urgenta Louis Turcanu - Timisoara

Recent Posts

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 săptămâni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

o lună ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

2 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago

Săptămâna 2 de sarcină. De la concepție la implantare

Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…

5 luni ago