Calcitonina – tot ce trebuie sa stii

calcitonina

Afla ce este calcitonina, cand se recomanda aceasta analiza, care sunt valorile normale si ce cauze pot exista pentru calcitonina crescuta sau scazuta.

CUPRINS:

1. Ce este calcitonina?
2. Indicatiile testarii
3. Interpretare rezultate
4. Calcitonina marita/scazuta – ce inseamna?
5. Calcitonina in sarcina

Ce este calcitonina?

Calcitonina este un hormon care ajuta la reglarea modului in care organismul foloseste calciul. Este produsa de unele celule speciale din tiroida numite celule C. Pe langa calcitonina, tiroida produce si alti hormoni care ajuta la controlul ratei metabolismului. Acest hormon este secretat drept raspuns la nivelurile ridicate de calciu din sange. De asemenea, este implicat in mentinerea echilibrului dintre calciu si fosfor. Este folosita adesea ca marker tumoral specific pentru diagnosticarea si monitorizarea unei tumori numite carcinom tiroidian medular.

Indicatiile testarii

Este posibil sa aveti nevoie de acest test daca aveti simptome de cancer tiroidian medular. Acestea includ un nodul sau umflatura in zona gatului. Daca ati fost diagnosticat cu un cancer tiroidian, medicul poate folosi acest test pentru a vedea cat de bine functioneaza tratamentul impotriva cancerului. De asemenea, se poate testa nivelul calcitoninei pentru a verifica daca boala a revenit. Acest test este folosit si ca test de screening pentru persoanele cu antecedente familiale de cancer tiroidian medular. Screening-ul va permite sa aflati mai multe despre riscul de a dezvolta cancer.

De asemenea, medicul poate recomanda analiza daca se suspecteaza o problema numita hiperplazie a celulelor C. Astfel, nivelurile de calcitonina pot fi testate atunci cand se suspecteaza hiperplazie a celulelor C sau cancer tiroidian medular. Aceste afectiuni pot fi suspectate atunci cand aveti semne si simptome, cum ar fi:

  • un nodul sau umflare in partea din fata a gatului;
  • durere in gat sau in partea din fata a gatului;
  • modificare a vocii, raguseala;
  • dificultati la inghitire sau la respiratie;
  • tuse persistenta care nu este asociata cu o raceala.

analize calcitonina

Cancerul si nivelul calcitoninei

In doua afectiuni rare, hiperplazia celulelor C si cancerul medular tiroidian, se produc cantitati in exces de calcitonina. Analiza calcitoninei masoara nivelul acestui hormon din sange si poate fi utilizata pentru a detecta si monitoriza aceste afectiuni. Hiperplazia celulelor C este o afectiune benigna care provoaca o crestere anormala a celulelor de la nivelul tiroidei. Poate progresa in unele cazuri spre cancer medular tiroidian. Cancerul medular tiroidian se poate raspandi dincolo de tiroida si poate fi dificil de tratat daca nu este depistat la timp.

Aproximativ 75% dintre cazurile de cancer medular tiroidian sunt sporadice, apar la persoanele care nu au antecedente familiale ale bolii. Pana la 25% dintre cazurile de cancer tiroidian medular sunt legate de o mutatie a genei RET care duce la neoplazie endocrina multipla de tip 2 (MEN 2). MEN 2 este un sindrom asociat cu mai multe boli inrudite, inclusiv cancerul tiroidian medular si feocromocitoamele.

cursuri puericultura

Calcitonina este un tip de marker tumoral. Markerii tumorali sunt substante produse de celulele canceroase sau de celulele normale ca raspuns la cancerul din organism. Despre markerii tumorali poti citi mai multe aici.

Interpretare rezultate

Rezultatele testului pot varia in functie de varsta, sex, istoricul medical, metoda utilizata de testare si alti factori. Este posibil ca rezultatele testelor sa nu insemne ca aveti o problema. Discutati cu medicul despre rezultatele testelor voastre. Calcitonina se masoara in picograme pe mililitru (pg/mL). In general, valorile normale sunt mai mici de 10 pg/mL. De obicei, valorile la barbati pot fi mai mari decat la femei – valori mai mici de 8,4 pg/mL la barbati si mai mici de 5,0 pg/mL la femei.

miababy magazin

Retineti! Calcitonina marita NU inseamna mereu o problema grava de sanatate ce necesita tratament. Este important sa mergeti la medic pentru un diagnostic corect.

calcitonina marita

Calcitonina marita/scazuta – ce inseamna?

Niveluri foarte mari de calcitonina ar putea insemna in anumite cazuri un cancer tiroidian medular sau ca boala a revenit. Nivelurile mai scazute in caz de cancer inseamna ca tumora se micsoreaza. O concentratie crescuta de calcitonina inseamna ca se produc cantitati excesive ale acestui hormon. Concentratiile foarte crescute de calcitonina pot fi uneori un bun indicator al hiperplaziei celulelor C sau carcinomului tiroidian medular – cu toate acestea, medicul va folosi alte proceduri, cum ar fi biopsie, proceduri imagistice si alte analize de sange pentru a confirma diagnosticul.

Daca sunteti deja tratat pentru acest cancer tiroidian, nivelurile ridicate pot insemna ca tratamentul nu functioneaza sau ca boala a revenit dupa tratament. Alte tipuri de cancer, inclusiv cancerul de san, cancerul pulmonar si cancerul pancreatic, pot provoca, de asemenea, niveluri foarte ridicate de calcitonina. Daca nivelurile sunt ridicate, probabil ca se vor face mai multe teste inainte ca medicul sa poata pune un diagnostic. O biopsie este o procedura in care medicul va preleva o mica bucata de tesut sau celule pentru testare.

Valorile reduse de calcitonina nu indica o problema de sanatate de obicei. In caz de cancer, daca nivelul de calcitonina este scazut, poate insemna ca tratamentul impotriva cancerului functioneaza sau ca nu mai exista cancer dupa tratament.

calcitonina in sarcina

Calcitonina in sarcina

Nivelurile de calcitonina pot fi mai crescute in sarcina (in orice trimestru de sarcina) si la nou-nascuti. Sarcina si alaptarea se caracterizeaza printr-un anumit transfer de calciu matern catre fat/sugar. Valorile calcitoninei serice pot fi mai crescute in timpul sarcinii si alaptarii. Calcitonina poate avea un rol functional important in sarcina si alaptare.

Nivelurile de calcitonina nu sunt mereu corelate cu nivelul de calciu sau fosfat seric, cu exceptia primului trimestru. In primul trimestru, uneori nivelurile acestui hormon pot fi invers corelate cu fosfatul seric. Se crede ca hipercalcitonemia sau calcitonina mai mare in timpul sarcinii poate ajuta la protejarea scheletului matern, permitand in acelasi timp ca organismul fatului sa acumuleze calciu.

Referinte:
(1) https://www.testing.com/tests/calcitonin/
(2) https://www.uhhospitals.org/health-information/health-and-wellness-library/article/lab-tests-v1/calcitonin
(3) https://labtestsonline.org.uk/tests/calcitonin
(4) https://medlineplus.gov/lab-tests/calcitonin-test/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *