Botezul crestin este o traditie care semnifica dobandirea unei noi vieti spirituale. Iata care sunt etapele, ce trebuie sa faca nasii si parintii si care sunt obiceiurile.
CUPRINS:
1. Ce este botezul?
2. Cand trebuie botezat copilul?
3. Cum alegem nasii de botez?
4. Obiceiuri si traditii in Romania
5. Ce trebuie sa faca parintii la botez
6. Ce trebuie sa faca nasii la botez
7. Care sunt etapele botezului
8. De ce acte ai nevoie la botez
9. Cadouri pentru nasi si invitati
10. Baia de a doua zi de dupa botez
11. Petrecerea de dupa botez
12. Taierea motului
13. Rolul nasilor in viata copilului
Ce este botezul?
Botezul este o traditie cu valoare spirituale prin care se considera ca pruncul se curata de pacatul stramosesc. Astfel, prin cufundarea in apa sfintita de 3 ori, pruncul se curateste de pacatul stramosesc, se considera ca intra in randul membrilor Bisericii si dobandeste o noua viata spirituala. Taina Sfantului Botez la ortodocsi poate fi primita de orice copil nascut din parinti crestini ortodocsi, din casatorii mixte sau corpii orfani nebotezati. Biserica spune ca Botexul nu poate fi facut pentru copiii avortati sau decedati inainte de botez. De asemenea, botezul catolic difera de botezul ortodox – astfel, copilul nu e cufundat in apa, ci este stropit cu apa.
Este savarsit de un preot sau episcop, in biserica, rareori fiind facut acasa sau in spital, in situatii foarte speciale. Aceasta Taina este insotita de numeroase traditii si obiceiuri.
Cand trebuie botezat copilul?
Cand se face botezul? Este indicat ca botezul sa fie facut dupa ce copilul implineste 40 de zile, la 2 luni, la 3 sau la 4 luni. Se recomanda sa nu fie facut mai tarziu de 4 luni. Botezul nu poate fi facut insa in orice zi din an. Nu se face in zilele de post si sarbatoare. O alta intrebare este cand se face botezul, sambata sau duminica? Ziua considerata ideala pentru Botez este duminica.
Cum alegem nasii de botez?
Nasii sunt considerati parintii spirituali ai copilului botezat. Devin rude spirituale pentru copil, avand datoria de a-l ajuta, sfatui si sustine toata viata. In general, parintii aleg o singura pereche de nasi (cuplu), sau cel mult doua perechi. Parintii aleg adesea membri ai familiei sau prieteni dragi. Biserica cere in general ca nasii sa fie casatoriti, dar pot fi alesi si nasi care nu sunt un cuplu. Tot Biserica spune ca nasii care nu sunt casatoriti cand boteaza un copil nu ar trebui sa se casatoreasca ulterior (conform canonul 53 din Sinodul VI ecumenic, conform caruia nasii, parintii copilului si copilul sunt legati prin Taina Botezului intr-o legatura spirituala de rudenie).
Obiceiuri si traditii in Romania
Mai ales in zona Moldovei si a Bucovinei, dar si in Transilvania si Banat, exista o serie de traditii si obiceiuri botez si unele superstitii privind Botezul:
- In camera copilului se pune o sursa de lumina pentru ca ursitoarele sa protejeze copilul si sa ii asigure o soarta buna.
- La manuta copilului se pune o ata rosie care il „protejeaza de deochi”.
- In prima apa de baita se pun banuti de argint si busuioc pentru a proteja copilul si pentru a-l purifica.
- Inainte de Botez, in fasa pruncului se pun sare, banuti si paine ca acesta sa aiba noroc. Nasa spune parintilor inainte de Botez „Duc un pagan si aduc un crestin.” Dupa Botez, nasii ii dau copilul parintilor spunand „Ti-am luat un pagan si ti-am adus un crestin.”
- Imediat dupa Botez, parintii nu au voie sa isi sarute copilul sau sa il schimbe de hainute.
- Apa in care a fost facuta prima baita a copilului dupa Botez este aruncata la radacina unei plante sau a unui pom.
- La petrecerea de Botez se aduc ursitoare care in traditie se considera ca protejaza copilul de ursitoarea cea rea. Cele 3 zane bune sunt „Iubirea”, Norocul” si „Intelepciunea”.
- Baita de dupa Botez este numita „Scoaterea din Mir”.
Ce trebuie sa faca parintii la botez
- Parintii au obligatia de a prezenta certificatul de nastere preotului.
- Trebuie sa le ofere nasilor un cadou simbolic.
- La Biserica trebuie sa aduca bomboane pentru a servi invitatii.
- In cazul in care Botezul se face inainte de 40 zile de la nastere, se spune ca mama nu are voie sa intre in Biserica. Daca, in schimb, slujba de Botez se face dupa 40 zile, mama poate intra in Biserica si poate participa la slujba.
- Parintii trebuie sa imbrace copilul inainte de botez cu hainute noi.
- Parintii sunt cei care se ocupa de petrecerea de dupa Botez si tot ce tine de aceasta.
Ce trebuie sa faca nasii la botez
- Nasii sunt cei care cumpara lumanarea pentru Botez.
- Cine tine copilul in brate la botez? Nasii sunt cei care tin copilul in brate, de obicei nasa tinand copilul daca e de gen feminin, si nasul tinand copilul daca e baietel, dar nu e neaparat necesar sa fie asa.
- Dupa cufundarea in apa, nasii trebuie sa aiba o serie de lucruri necesare pentru botez, cum ar fi o bucata de panza de culoare alba (crasma) care simbolizeaza purificarea pruncului proaspat botezat si o fasa pentru copil.
- Nasii cumpara pentru copil un set complet de hainute si lucrusoare (inclusiv caciulita, botosei, scutece, paturica, incaltaminte, servetele umede etc.).
- Nasii trebuie sa aiba pentru preot un prosop si sapun pentru a se spala si sterge inainte si dupa Botez.
- Nasii sunt cei care platesc slujba la Biserica.
- La petrecere, ii ofera copilului un dar banesc sau constand in diferite obiecte.
- La Biserica trebuie sa aduca vin si ulei, precum si o iconita pe care preotul o va sfinti si o va darui pruncului.
Care sunt etapele botezului
Ritualul botezului este impartit in doua mari etape: Slujba de dezlegare si slujba de Botez in sine.
Slujba de dezlegare
Aceasta incepe cu primirea botezului de catre catehumenul (candidatul la botez) – slujba catehumenatului, care se face in pridvor inainte de botez si este un fel de exorcizare prin care preotul „izgoneste puterea rea a diavolului si a duhurilor necurate”. Este urmata de „lepadarile nasilor”. Acestia trebuie sa stea cu fata spre apus si de 3 ori rostesc o serie de cuvinte („Ma lepad de satana, de toate lucrurile lui, de toti slujitorii si de toata slujirea si toata trufia lui.”). Dupa rostirea acestor cuvinte se intorc spre rasarit si rostesc tot de 3 ori „M-am lepadat”, Ma unesc cu Hristos” si rostesc de 3 ori Crezul.
Slujba de Botez
Include sfintirea apei pentru cristelnita in prima faza si apoi ungerea cu untdelemn. Cufundarea pruncului in cristelinita este insofita de rostirea de catre preot a cuvintelor „Se boteaza robul lui Dumnezue, (numele copilului), in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh Amin.”). Dupa cufundarea pruncul, acesta este infasat in panza numita crasma, iar preotul unge trupul copilului cu mir – taina mirungerii. Dupa ce copilul este imbracat se face inconjurarea mesei Botezului de 3 ori ca semn de primire a pruncului in sanul Bisericii. Ulterior, preotul ii taie o suvita mica de par in semnul Crucii, iar copilul este dus de nasi in fata Altarului, unde va fi impartasit.
De ce acte ai nevoie la botez
Pentru Botez e nevoie doar de certificatul de nastere al copilului.
Cadouri pentru nasi si invitati
Parintii trebuie sa le ofere nasilor un cadou simbolic. Poate fi vorba de un tablou, o icoana, cadouri personalizate botez, obiecte de imbracaminte etc. Pentru invitatii la petrecere, parintii trebuie sa ofere o serie de cadouri simbolice numite marturii botez. Acestea sunt de obicei ca o mica atentie pentru invitati. Pot avea legatura cu tema petecerii si adesea au imprimate intr-un anumit mod numele copilului. Exemple de marturii includ cutiute cu bomboane, borcane mici cu miere, lumanari parfumate, semne de carte, saculeti parfumati, rame foto, cutiute din lemn sau metal etc.
Baia de a doua zi de dupa botez
Nasii trebuie sa aduca obiectele pentru baita: prosop si sapun, hainute pentru bebe, paturica, scutece etc. In timpul baitei, lumanarea de botez trebuie sa stea aprinsa. Nasii ung copilul cu uleiul sfintit de la botez la incheieturi si acesta este „descantat ” cu o crenguta de busuioc (este descantat la ochi „ ca sa vada lucruri frumoase”, la urechi „sa auda numai lucruri bune”, la gurita „sa rosteasca doar cuvinte intelepte”, la cap „ca sa fie destept”, la picioare, „sa il duca pasii unde trebuie si sa revina mereu acasa”).
In baita se pot pune oricare dintre urmatoarele:
- uleiuri parfumate;
- busuioc – sa fie frumos;
- marar – sa fie placut;
- parfum;
- flori si petale de flori (trandafir, flori de tei);
- un banut de aur sau argint;
- miere sau zahar ca sa fie dulce;
- orez – pentru prosperitate;
- un fulg – sa fie usor ca fulgul;
- o verigheta sfintita;
- lapte – sa aiba piele catifelata si moale;
- mac – sa doarma bine si sa aiba un somn bun;
- canepa – sa fie harnic;
- picaturi de la lumanarea de la botez;
- muguri de pomi;
- grau – sa fie onest etc.
Dupa baita copilul este sters si dat cu mir, imbracat, iar apa este dusa la radacina unei plante sau a unui pom roditor.
Petrecerea de dupa botez
Dupa Botez, nasii, parintii si invitatii merg la petrecere. Aceasta este organizata de parinti in totalitate. Petrecerea incepe adesea cu un toast tinut de nas. Adesea e vorba de o petrecere restransa, doar cu membrii familiei si prieteni dragi. De la petrecere nu trebuie sa lipseasca tortul copilului. Parintii se ocupa de tematica petrecerii, care poate fi adaptata in functie de preferinte. De asemnea, se ocupa de aranjamente florale si decoratiuni, de alegerea meniului, de listele de invitati si de stabilirea locatiei. Se recomanda ca invitatile sa fie trimise cu aproximativ o luna inainte invitatilor.
O activitate des intalnita la astfel de petreceri este data de Ursitoare. Acestea interpreteaza zanele ce au rolul de a sorti norocul si viata buna copilului. In general sunt 3 zane bune, dar alteori pot fi mai multe, in functie de regiuni. Acestea folosesc texte adaptate, versuri si spectacol pentru a prezice de bine pentru copil.
Taierea motului
Dupa ce copilul implineste 1 anisor, urmeaza momentul mult asteptat de parinti – taierea motului si ruperea turtei.
In aceasta zi, slabilita de comun acord de parinti si nasi, nasii vin la copil cu daruri simbolice sau banesti. Copilului i se taie de catre nasi o suvita de par, care este lipida pe un banut de argin cu ceara de la lumanarea de botez. Ulterior, copilului i se pun in fata mai multe obiecte simbolice asezate pe o tavita. El va alege diferite obiecte din proprie initiativa, si traditia spune ca aceste obiecte ii vor prevesti viitorul.
Rolul nasilor in viata copilului
Nasii devin dupa Botezul copilului parintii spirituali ai acestuia. Dezvolta astfel o legatura spirituala cu acesta pe tot parcursul vietii. Devin protectori ai copilului si au obligatia spirituala de a-l sfaturi, de a-l ajuta la greu si de a-i fi alaturi in cele mai importante momente ale vietii. In taina Bisericii, acestia isi asuma rolul de parinti de rezerva si au responsabilitatea sustinerii finului sau finutei.
7 Comments on “Botezul crestin – traditii, obiceiuri si informatii utile pentru parinti”
Taina Botezului se poate face in orice zi a anului
Bună ziua.. am nevoie de ajutorul vostru ! Fratele meu mia botezat băiețelul..pot sai botez eu copilul?
Buna. Fina tocmai a născut si ne.a intrebat ce nume sa punem , iar eu m.am grăbit si am zis nicole fără să mă gândesc că este numele tatălui ei . Eu as vrea sa il schimb dar moașa a apucat să facă apa pentru băiță cand vine de la spital. Se mai poate schimba numele?
Botezul se face în orice zi din an!!
Și în post și in zilele de sărbătoare!!
Nunțile NU se fac în anumite perioade.
Va mulțumim pentru toate informațiile chiar de mult nu am văzut așa traditi pas cu pas
Bună seara! Foarte detaliat. Felicitări! O curiozitate după toate cele enumerate, când ar fi momentul potrivit pentru a le da nașilor colacii?
Ce se face cu parul lipit de banut ,de la taierea motului????