Balanita la copii – iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce presupune diagnosticul si care sunt metodele de tratament recomandate.
CUPRINS:
1. Informatii generale
2. Cauze
3. Simptome
4. Diagnostic
5. Tratament
6. Complicatii
Informatii generale
Balanita este o iritatie si uneori chiar o infectie a glandului penian, deseori asociata cu fimoza si cu inflamatia preputului (postita). Poate cauza mancarime, sensibilitate, durere sau dificultati la urinare. In unele cazuri, balanita poate provoca si infectii ale tractului urinar sau poate face dificila retragerea preputului. Pot aparea scurgeri anormale din gland, care pot avea un miros neplacut. In cazurile severe, poate fi dificila urinarea. Balanita cauzata de bacterii determina inrosirea pielii.
Postita este o infectie sau inflamatie a preputului. Cea mai comuna cauza este o infectie fungica, cunoscuta si sub numele de candida.
Preputul si decalotarea la baietei
Penisul incepe sa se dezvolte inca din saptamana 7 de gestatie si este complet dezvoltat in a 17-a saptamana. Preputul este un tesut care acopera capul penisului si meatul urinar. Are multiple functii, de la rol de protectie la rol imunologic si erogen. La nastere, preputul normal este atasat de gland si are o deschidere stransa (inel fibros preputial) la capatul distal. Nu este retractabil la majoritatea nou-nascutilor. Retractibilitatea creste odata cu varsta, cu retragerea completa posibila la:
- 1 an – 10 % dintre baieti;
- 10 ani – 50% dintre baieti;
- 17 ani – 99% dintre baieti.
Un preput ne-retractabil este diferit de fimoza. Preputul la baietei nu trebuie sa fie retras fortat pentru curatare. Smegma este o acumulare de celule epiteliale descuamate si substanta sebacee care se colecteaza intre penis si preput.
Ce este fimoza?
La nastere, 96% dintre baietei au preputul complet neretractabil, ceea ce este dat de adeziunile naturale dintre preput si grand – frenulum – ceea ce este perfect natural. Acest lucru se numeste fimoza fiziologica. Treptat, preputul incepe sa devina mai retractabil odata cu cresterea si dezvoltarea. Este asociat si cu depuneri de smegma si umflarea usoara treptata a preputului la urinare. Fimoza fiziolofica se reduce de la sine, pe masura ce adeziunile dintre preput si penis se reduc.
Fimoza patologica se caracterizeaza prin imposibilitatea decalotarii penisului din diverse cauze, cel mai adesea balanita xerotica obliteranta. Fimoza de acest tip se manifesta prin dureri peniene, incapacitatea de a retracta penisul la pubertate, formarea de tesut cicatrizat la nicelul preputului etc.
Igiena deficitara si balanita recurenta, postita etc. pot duce la probleme cu retractarea preputului si cresc riscul de fimoza.
Fimoza poate fi de mai multe tipuri, in functie de severitate:
- Grad I – preput complet retractabil cu inel preputial stenotic;
- Grad II – partial retractabil cu expunerea partiala a glandului;
- Grad III – partial retractabil cu expunerea meatului urinar;
- Grad IV- fara retractibilitate.
Grad 0 inseamna complet retractabil.
Cauze
Balanita este o iritare sau o infectie a preputului sau capului penisului. Iritarea poate fi cauzata de contactul cu urina sau cu produsele de curatare utilizate in zona de scutec. Infectia posibila este data de acumularea bacteriilor sau germenilor in zona scutecului.
Smegma si balanita
Cea mai obisnuita cauza a balanitei este igiena deficitara a penisului. Daca penisul nu este curatat in mod corespunzator, o substanta numita smegma se poate acumula intre preput si gland si poate cauza iritatii si umflaturi. Smegma este o substanta secretata de glandele sebacee din pielea organelor de reproducere masculine si feminine.
Smegma mentine umiditatea la nivelul penisului si uneori se poate acumula la nivelul penisului deoarece preputul nu este complet retractabil. Acest lucru ingreuneaza curatarea corecta a penisului si poate creste riscul de balanita.
Alte cauze pot include:
- infectii fungice;
- infectii bacteriene;
- reactii alergice sau iritatii cutanate;
- probleme ale pielii ca eczema atopica sau psoriazisul;
- retractarea fortata a preputului etc.
Decalotarea fortata la baietei – riscuri
La majoritatea baietilor, preputul nu se va retrage deloc la nastere, astfel incat nu puteti vedea glandul penisului. Acest lucru se datoreaza faptului ca partea inferioara a preputului nu a fost inca separata de suprafata glandului, iar deschiderea de la capatul preputului este prea stransa, ceea ce este perfect normal. Retractarea fortata a preputului sau decalotarea fortata poate fi extrem de grava si nu este indicata. Poate cauza dureri mari copilului si poate duce la probleme grave, ca:
- leziuni deschise predispuse la infectii;
- formarea de aderente intre preput si capul peniului, care pot afecta ulterior permanent retractarea;
- leziuni la nivelul preputului si formarea de tesut cicatrizat ce poate duce la fimoza;
- blocarea preputului – parafimoza.
Fimoza se refera la un preput care nu poate fi tras inapoi deoarece deschiderea sa este prea mica.
Simptome
In caz de balanita de obicei se observa inrosirea si umflarea varfului penisului. De asemenea, alte simptome posibile includ:
- inrosirea si umflarea corpului penisului;
- inrosirea si umflarea preputului la copiii care nu sunt circumcisi;
- eruptie cutanata in zona scutecului;
- dureri la urinare sau la schimbarea scutecului.
Diagnostic
Diagnosticarea balanitei se face de catre medic pe baza examinarii penisului. Daca tratamentul de baza nu incepe sa functioneze in termen de 7 zile, medicul poate sugera cateva teste pentru a vedea daca exista o infectie sau o complicatie. Uneori poate fi necesar si un consult dermatologic.
Uneori medicul poate preleva probe de smegma sau de secretii daca este cazul. Acestea vor fi testate pentru a depista eventuale bacterii sau fungi. Cand cauza balanitei este o afectiune dermatologica cronica, se poate recomanda o biopsie. Pentru biopsie, medicul va preleva o proba mica de tesut din penis pentru a fi testata in laborator. Inainte de prelevare se va administra un anestezic local.
Tratament
Tratamentul pentru balanita la sugari este in esenta acelasi ca tratamentul pentru orice eruptie cutanata. Ca si in cazul oricarei eruptii cutanate, este indicata imbunatatirea metodelor de ingrijire a pielii copilului, schimbarea scutecului cat mai des si mentinerea pielii curate si uscate. Evitati frecarea zonei si lasati zona scutecului libera in timpul zilei.
- Pastrati zona scutecului curata si uscata. Schimbati frecvent scutecele.
- Nu utilizati servetele umele, ci doar apa calduta.
- Daca utilizati scutece de panza, folositi un detergent pentru haine sensibile. Cel mai bine ar fi sa treceti la scutece de unica folosinta pana cand balanita trece.
- Folositi sapun bland fara parfum pentru baia bebelusului.
- Folositi creme pe baza de zinc, ozid de zinc sau petroleum pentru a proteja pielea, formand o bariera de protectie.
- Spalati-va mainile cu sapun si apa calda inainte si dupa ingrijirea penisului copilului pentru a preveni raspandirea unei infectii. Invatati copilul sa-si spele mainile inainte si dupa atingerea penisului.
- Nu trageti inapoi preputul pentru curatare.
Evitarea iritantilor
In caz de balanita, urina este cel mai important iritant care trebuie indepartat de pe penis. Alti iritanti includ:
- sapunuri, detergenti, lotiuni etc.;
- servetele umede;
- antiseptice;
- haine aspre;
- scutec murdar etc.
Medicamente
Medicul poate prescrie un unguent antifungic cum ar fi nistatina sau micocstatina, clotrimazol sau fluconazol. Daca se depisteaza ca infectia are o cauza bacteriana, se poate recomanda un antibiotic pe cale orala sau un unguent, cum ar fi bacitracina. Aplicati unguentul conform recomandarilor medicale imediat dupa schimbarea scutecului.
Pentru adolescenti si baieteii mai mari de obicei in caz de infectie se recomanda forme orale ale medicamentului. Fluconazolul si itraconazolul sunt forme comune de medicamente anti-fungice orale.
Daca balanita este data de o iritatie a pielii, medicul poate prescrie corticosteroizi topici aplicati in zona penisului pentru ameliorarea simptomelor. Daca la baza balanitei sta o cauza fungica, se prescriu unguente antifungice sau orale uneori.
Consultati medicul daca:
- Roseata si umflarea nu se amelioreaza dupa 2-3 zile de tratament la domiciliu.
- Problema reapare.
- Simptomele se agraveaza, chiar si cu tratament.
- Copilul are febra care persista.
- Copilul are dificultati la urinare.
Circumcizia din motive medicale
Circumcizia presupune procedura de indepartare a preputului. In primii 4-5 ani, este normal ca preputul sa fie atasat de capul penisului si sa nu poata fi retractat. Pe masura ce preputul se separa de capul penisului, incepe sa se observe umflarea preputului cand copilul urineaza. Daca zona preputului este afectata, creste riscul de infectie si de fimoza. In astfel de cazuri, circumcizia poate fi necesara. O indicatie comuna pentru circumcizia din motive medicale este balanita xerotica obliteranta, ce afecteaza varful penisului, ducand la inflamatie persistenta si dificultati grave la urinare.
Circumcizia este astfel indicata deseori pentru fimoza, balanopostita recurenta si parafimoza. Balanopostita este un tip de balanita recurenta de cauza infectioasa. Produce inflamatia glandului penian.
Complicatii
Din fericire, balanita este relativ usor de tratat si usor de prevenit. Nu provoaca niciun fel de afectare a penisului in sine, desi poate cauza cicatrizarea sau strangerea preputului la baietii necircumcisi. Unii sugari si adolescenti au dureri atunci cand urineaza pana cand inflamatia dispare. Daca inrosirea si umflarea nu incep sa dispara in decurs de 2-3 zile de la inceperea tratamentului sau daca simptomele par sa se inrautateasca, este indicat sa va adresati medicului.
Daca preputul este prea strans (fimoza), acesta poate fi prins in jurul corpului penisului si provoaca umflaturi si dureri ale capului penisului. In cazuri rare, in caz de balanita si fimoza poate fi recomandata circumcizia pentru a preveni complicatii.
Balanita recurenta
Unele probleme fizice, iritarea, spalarea excesiva, sapunurile dure sau infectiile sunt cauzele obisnuite ale balanitei (inflamatia glandului), care poate fi de natura fungica, virala, bacteriana sau amoebica. Tratamentul adecvat este diagnosticarea exacta a cauzei inflamatiei prin teste de laborator. Odata determinata etiologia balanitei, iritantii trebuie sa fie eliminati si sa se ofere un tratament adecvat.
Referinte
(1) What is balanitis, link: http://kidemergencies.com/what-is-balanitis.html
(2) The penis and foreskin, link: https://www.rch.org.au/clinicalguide/guideline_index/The_penis_and_foreskin/
(3) Balanitis, link: https://www.fairview.org/patient-education/511273EN
(4) Balanitis, posthitis and balanoposthitis, link: https://www.merckmanuals.com/en-pr/professional/genitourinary-disorders/penile-and-scrotal-disorders/balanitis,-posthitis,-and-balanoposthitis
4 Comments on “Balanita la copii: ce este, simptome si tratament”
Bună-ziua baiatul are balanita si face febra am fost la medic si mi dat antibiotic
Bună dimineața
Băiețelul meu de 4 ani 9 luni a fost diagnosticat cu aderente balano preputiale, balanita..Am ajuns la urgente. .tratament cu nurofen 3 zile și o curățare riguroasa…l-a văzut și medicul lui pediatru care ne-a dat trimitere la chirurgie…Nu prea sunt de acord cu aceasta metoda forțată de decalotare sau taiere..E obligatorie?
Menționez ca dupa 4 zile încă are dureri la mictiune…Chiar cu plansete. ..Ce mă sfătuiți sa fac?
Mulțumesc
Bună ziua băiatu meu are 3 ani jumate am fost cu el la urgente și mi s-a spus că are balanita vreau să știu dacă îi face bine rivanolul si dacă trebuie să îi mai dau și alt ceva.va multumesc frumos
Baietelul în vârstă de 2 ani si 7 luni a fost diagnosticat azi cu balanta, mi. a spus dr chirurg sa i infas cu pansament cu rivanol mai rece și sa l spal cu apa călduță, as vrea sa știu dacă ce a recomandat
este ok, menționez ca e rosu tot gândul și umflat.. eu nu sunt împăcată cu ce mi. a recomandat, nu trebuia și altcv, un unguent sau ceva?