Back to school cu fratii Kratt – De ce leul este regele animalelor?

fratii kratts

Fratii Kratt de la Minimax te ajuta sa hranesti curiozitatea copilului tau. Descoperiti impreuna cele mai interesante curiozitati despre animale. Aveti idee de ce leul este regele animalelor? Aflati raspunsul din articol si urmarind episoadele noi „Cu fratii Kratt in salbaticie” pe Minimax.

In savana africana traieste un animal impunator prin forta si maretia sa. Este Leul – considerat un simbol al puterii in lumea animalelor. El domina intinsele campii pe care vaneaza si nu se teme de alte animale. Coama sa maiestuoasa reprezinta coroana care ii confirma suprematia si statutul de Rege. Impune respect prin ragetul sau infiorator, care se poate auzi de la o distanta de 10 kilometri, si privirea patrunzatoare, fara egal in regnul animalelor terestre.

de ce leul este regele animalelor

Familia Regelui Leu

Leii traiesc in grupuri formate din 10-15 leoaice si puii lor, alaturi de 2-3 masculi adulti. Puii femele raman in grup, in timp ce masculii pleaca din familie pentru a forma noi grupuri. Tinerii lei au de infruntat o perioada grea in salbaticie. Doar dupa ce-si dovedesc inteligenta si puterea ajung sa supravietuiasca si sa obtina rolul de lider.

Leii pot cantari peste 250 de kilograme, fiind pe locul doi ca marime in categoria felinelor dupa tigri. Pot trai in salbaticie pana la 10-12 ani, iar in captivitate chiar si 20-30 de ani. Femele sunt mai mici, ajungand la o greutate de 190-200 de kilograme, dar sunt mai agile decat masculii. Veti vedea asta si in desenele educative „Cu fratii Kratt in salbaticie” de pe Minimax.

Leii fac parte din familia felinelor – mamifere pradatoare, cu corpul gratios, dar puternic si ager. In aceasta categorie sunt inclusi tigrii, leoparzii, gheparzii, jaguarii, rasii, pumele si pisicile. Toate sunt perfect adaptate pentru vanatoare: au vazul si auzul foarte dezvoltate, labe puternice, cu pernute moi care le ajuta sa se apropie de prada fara zgomot si care ascund gheare retractile, arme ascutite ce ies din teaca in momentul atacului.

familia de lei

La vanatoare in regatul savanei

In savana, leul (Panthera Leo) se afla in varful lantului trofic. El este vanatorul suprem. Insa cu vanatoarea propriu-zisa se ocupa, in proportie de 90%, femelele leu. Leoaicele organizeaza strategia si atacul: tinerii izoleaza prada, iar femele dau asaltul decisiv. Leii incep sa deprinda vanatoarea de la varsta de 1 an. Ei trebuie sa invete repede. Altfel… pericolele pandesc la tot pasul.

Leul – ca un adevarat rege – are responsabilitatea de a proteja familia de pericole. El controleaza teritoriile de vanatoare, mentine ordinea si alunga dusmanii. Cele mai multe conflicte apar din cauza hienelor, cu care isi disputa adesea animalele capturate: gazele, zebre, antilope sau chiar bivoli, girafe, crocodili.

In perioadele secetoase, cand lipsa hranei ameninta supravietuirea grupului, leii ataca inclusiv elefantii. In grup, leii sunt singurele animale care pot ucide un elefant adult.

leul la vanatoare

Omul, o amenintare pentru suprematia leului

Din pacate, leul este o specie in pericol din cauza pierderii habitatului ca urmare a ocupatiei de catre om, dar si a vanatorii. Daca in urma cu 50 de ani existau peste 450.000 de lei in salbaticie, in anul 2011 mai erau doar 20.000 de lei in campiile africane.

In prezent, cele mai numeroase populatii de lei se afla in Africa de Sud si Tanzania. Insa in trecut, leii traiau din Europa pana in Asia. Grecia a fost ultimul loc in care au mai supravietuit lei pe continentul nostru, pana in anul 100 d.Hr. O subspecie de leu asiatic (Panthera leo persica) traieste inca in nord-vestul Indiei, in padurea Gir. Doar 300 de lei asiatici mai exista in sanctuarul Gujarat.

leul alb

O alta subspecie este leul alb – extrem de rar – intalnit doar in rezervatiile naturale din Timbavati, Africa de Sud. Culoarea alb-crem a blanii se datoreaza unei mutatii genetice, denumita leucism. Leul alb reprezinta puritatea si iluminarea. Din pacate, culoarea il face mai vulnerabil, nu se poate camufla eficient si devine vizibil atat pentru prada, cat si pentru vanatori. In prezent exista doar 500 de lei albi in rezervatii. In mediul natural se considera ca specia a disparut, din 1994 nu a mai fost vazut niciun exemplar.

Prin stiinta protejam minunata lume a animalelor!

Leii si alte animale pe cale de disparitie au nevoie de sprijinul nostru. Citeste si copilului tau aceste informatii sau lasa-l pe el sa le descopere. Iar pentru a afla si mai multe lucruri despre animale salbatice incredibile urmariti pe MINIMAX aventurile lui Chris si Martin Kratt in habitatele vietuitoarelor din intreaga lume. „Cu Fratii Kratt in salbaticie” sunt desene animate educative care imbina informatiile stiintifice cu distractia.

„Cu fratii Kratt in salbaticie”, episoade noi din 14 septembrie, de la ora 18.00, pe MINIMAX.

Despre autor

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de peste 15 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *