Back to school cu fratii Kratt – De ce castorii construiesc baraje?

fratii kratts

banner-peg-perego-miababy

Fratii Kratt de la Minimax te ajuta sa hranesti curiozitatea copilului tau. Descoperiti impreuna cele mai interesante curiozitati despre animale. Aveti idee de ce castorii construiesc baraje? Aflati raspunsul din articol si urmarind episoadele noi „Cu fratii Kratt in salbaticie” pe Minimax.

Castorii sunt cele mai mari mamifere rozatoare acvatice. Supranumiti „inginerii apelor”, castorii traiesc in lacuri, rauri si parauri din Europa, Asia si America de Nord. Aceste rozatoare sunt faimoase datorita abilitatii lor extraordinare de a construi baraje. Mediul lor de viata este cercetat si de fratii Chris si Martin Kratt, impreuna cu prietenii lor, Aviva, Koki si Jimmy, cu totii pasionati de lumea animalelor. Veniti si voi – cu mic, cu mare – pe Minimax pentru a afla cele mai interesante lucruri despre vietuitoare, „Cu fratii Kratt in salbaticie”.

castor

Lucrarea inginereasca a castorilor

Barajele castorilor sunt veritabile constructii din noroi, crengi si pietre. In iazurile formate de diguri isi cladesc spatii de locuit si de stocare a hranei. Iata cum constructorii de top ai naturii isi amenajeaza propriile teritorii pentru supravietuire. Dimensiunile acestor constructii sunt uimitoare: ajung la peste 3-5 metri inaltime si peste 30 de metri lungime. In calatoriile lor din America de Nord, fratii Kratt au patruns in misterioasa vizuina a castorilor. Asta da constructie solida! Iata ce au descoperit Chris si Martin.

Pentru a construi digurile, vizuinele si camarile pentru depozitarea hranei, castorii lucreaza cu exactitate matematica. Daca nivelul apei nu este suficient de mare, ei realizeaza un baraj de acumulare a apei. Iar daca nu gasesc un lac unde sa-si poata amenaja teritoriul, castorii blocheaza sau schimba cursul unui rau pentru a-si face propriul lac. Ei traiesc in colonii si, pentru cladirea digurilor uriase, lucreaza in comun, de obicei in timpul noptii. Castorii pot cara pana la 200 de kilograme de lemne intr-o repriza de lucru.

banner-peg-perego-miababy

baraje castori

Cu ajutorul dintilor incisivi puternici si taiosi, „inginerii” devin taietori iscusiti, pentru ca rod copacii de jur imprejur in forma de clepsidra, pana ii doboara in apa. Un castor poate roade tulpina unui copac in doar 2-3 ore. Rozand copacii, dintii castorilor se erodeaza. Ei insa au nevoie sa roada, deoarece incisivii – singurii dinti din lumea animalelor care pot reteza un copac – cresc incontinuu si trebuie tociti. Ei bine, copacii doborati blocheaza curgerea firului de apa, formand un iaz. Apoi, fiecare familie incepe sa-si ridice propriul „camin” din noroi si lemne, sub forma unui cuptor cu cupola. Intrarea in aceasta fortareata sigura si confortabila este secreta; poate fi accesata doar de sub apa, astfel incat castorii sa fie feriti de pradatori. Dar camerele de locuit sunt situate deasupra nivelului apei, iar familia se poate odihni in loc uscat.

vizuina castor

Rozatoare perfect adaptate pentru uscat si apa

Castorii americani, vizitati de fratii Kratt in salbaticie, construiesc baraje si vizuine extrem de rezistente. Corpul rozatoarelor este acoperit cu o blana brun-rosiatica si se termina cu o coada mare si lata, acoperita cu solzi cornosi. Intre degetele de la picioarele din spate se intind membranele de inot. Castorii sunt astfel perfect adaptati pentru viata subacvatica si cea terestra. In apa, inainteaza vaslind cu picioarele si dirijandu-se cu coada puternica si aplatizata, asemenea unei inotatoare. In timpul scufundarilor, ochii sunt protejati de o membrana transparenta, iar urechile si narile se inchid. Blana deasa nu se uda niciodata, pentru ca poseda mai multe straturi si este acoperita de grasime secretata de niste glande speciale.

castori

Castorii raman impreuna toata viata

Castorii sunt unele dintre putinele animale care formeaza un cuplu unit pentru intreaga viata. In familie se nasc de obicei 5-8 pui, care raman alaturi de parintii lor pana la maturitate.

In familiile castorilor domneste ordinea, iar mama-castor si tata-castor au grija sa pastreze curatenia in vizuina si se ingrijesc cu atentie de pui. Castorii sunt animale blande si chiar se imprietenesc usor cu oamenii. In trecut, indienii din America imblanzeau castori si ii tineau pe langa taberele lor.

cursuri puericultura

Castorii joaca un rol foarte important asupra mediului inconjurator. De aceea, asemenea eroilor din desenele educative „Cu fratii Kratt in salbaticie”, trebuie sa facem tot posibilul pentru a-i proteja. Activitatea inginereasca de indiguire realizata de castori este benefica pentru plantele si animalele din zonele in care convietuiesc. Barajele rozatoarelor conserva si purifica apa din iazuri, asigurand conditii bune de trai mai multor specii de animale: pesti, broaste, insecte, pasari. Oamenii de stiinta sustin ca iazurile formate prin barajele castorilor ajuta la combaterea secetei, fenomen din ce in ce mai frecvent din cauza incalzirii globale.

Descoperiti impreuna cu copiii vostri aceste informatii. Iar pentru a afla si mai multe lucruri despre animale incredibile urmariti pe MINIMAX aventurile lui Chris si Martin Kratt in habitatele vietuitoarelor din intreaga lume. „Cu Fratii Kratt in salbaticie” sunt desene animate educative care imbina informatiile stiintifice cu distractia.

miababy magazin

„Cu fratii Kratt in salbaticie”, episoade noi zilnic, de la ora 18.00, pe MINIMAX.

Despre autor

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de peste 15 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.