Sarcina

Arsuri solare in sarcina – riscuri si cum pot fi tratate

Arsuri solare in sarcina – A fi insarcinata vara nu este tocmai usor. Pe langa temperaturile crescute care sunt mai greu de tolerat in perioada sarcinii, exista si riscul de a te confrunta cu arsuri solare, mai ales daca esti tentata de a petrece prea mult timp la plaja sau la piscina, sub razele soarelui. Iata ce riscuri pot aparea si cum pot fi tratate arsurile solare in timpul sarcinii. 

Riscurile expunerii la soare in timpul sarcinii

In timpul sarcinii exista o crestere a nivelului de hormoni din corp. Acest lucru determina pielea sa devina mai sensibila si predispusa la arsuri solare in sarcina. De fapt, celulele producatoare de pigmenti sunt suprasolicitate, determinand pielea sa devina mai susceptibila la decolorare atunci cand este expusa razelor UV ale soarelui. In loc de un bronz uniform, ai putea capata o multitudine de pistrui sau chiar melasma, pete cenusii care se gasesc deseori pe obraji. De asemenea, sarcina modifica sistemul imunitar si arsurile pot fi mai intense decat de obicei.

„Mai mult decat atat, razele UV ale soarelui pot descompune acidul folic din organism. Acest lucru este riscant pentru dezvoltarea neurologica a bebelusului tau, in special in primele 12 saptamani de sarcina”, spune dr. Silviu Istoc.

Reactii adverse care pot afecta copilul

Deoarece afecteaza doar nivelul pielii, o arsura solara minora in timpul sarcinii, nu este de obicei, un lucru care sa te ingrijoreze. Din pacate, arsurile solare severe pot provoca reacții adverse suparatoare care ar putea afecta copilul.

Temperatura corpului

Prin impactul asupra capacitatii corpului de a-si regla temperatura, o arsura solara severa poate provoca aparitia febrei. Acest lucru poate duce la defecte la nastere, mai ales daca apare inainte de implantarea embrionului.

Crampe si deshidratare

„Arsurile solare in sarcina pot favoriza deshidratarea. O viitoare mamica poate pierde pana la 1 litru de lichide atunci cand este expusa la temperaturi de peste 30 de grade C pentru doar zece minute. Prin cresterea temperaturii corporale, deshidratarea poate induce riscul travaliului prematur sau al avortului din cauza contracțiilor uterine premature. Pierderea de lichid poate creste, de asemenea, riscul de lesin, ameteli”, adauga dr. Silviu Istoc.

Citeste continuarea pe KUDIKA.RO

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de peste 15 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central.

Recent Posts

Platfusul la copii: Tipuri, cauze, simptome și opțiuni de tratament

Platfusul, cunoscut și sub denumirea de picior plat, este o afecțiune frecvent întâlnită la copii,…

o săptămână ago

Baby Boom Show 2025 – Cel mai mare târg şi HUB de informații pentru copii și viitori părinți din România!

Cel mai mare târg din România pentru copii și viitori părinți - Baby Boom Show…

2 săptămâni ago

Tort la comandă în București – răsfăț dulce pentru orice evenimet special

Fie că sărbătorești o zi de naștere, o ocazie specială precum 8 Martie sau un…

o lună ago

Cum să alegi un joc magnetic potrivit pentru vârsta și abilitățile copilului tău?

Jocurile magnetice reprezintă o opțiune excelentă asupra dezvoltării copiilor, având numeroase beneficii pentru formarea aptitudinilor cognitive…

o lună ago

Ce cumpărături sunt necesare pentru un nou-născut?

Venirea pe lume a unui copil aduce bucurie, dar și responsabilități pe măsură. Pentru a…

2 luni ago

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

4 luni ago