Afla totul despre alimentatia in sarcina, ce trebuie sa includa dieta unei gravide, care sunt vitaminele si mineralele esentiale si de unde le poti lua, precum si cate kilograme vei lua in plus pe parcursul sarcinii.
Dezvoltarea normala a fatului depinde de cantitatea si mai ales de calitatea alimentelor consumate de gravida in timpul sarcinii. In situatia in care pe parcursul sarcinii, gravida nu are o alimentatie corecta si ii lipsesc anumite substante esentiale dezvoltarii fatului, acestea vor fi luate din organismul mamei, din rezerve, provocand grave anemii.
In alimentatia femeilor gravide se observa 2 tendinte complet opuse si absolut nefondate stiintific: supralimentatia si subnutritia.
Este important de retinut ca regimul alimentar al gravidei nu trebuie sa difere foarte mult de cel de dinaintea sarcinii. Dieta gravidei trebuie sa contina nutrientii esentiali si sa respecte principiile nutritive, si anume, aceasta sa consume din fiecare grupa de alimente: proteine (carne, peste, oua, lapte si derivate), glucide (cereale, paste fainoase) grasimi (unt, ulei), saruri minerale (calciu, fosfor, fier) si vitamine.
Alimentatia unilaterala, capricioasa, pe baza unor alimente preferate este daunatoare deoarece carenteaza organismul. Chiar daca aportul cantitativ este suficient trebuie retinut ca un aliment nu poate fi inlocuit de un altul fara unele riscuri.
In prima parte a sarcinii cand apar greturi si uneori chiar si varsaturi, gravida va manca cu precadere alimente usoare pe care le tolereaza, mai des, cate putin, ingerand mai multe lichide.
In partea a doua a sarcinii, atunci cand tulburarile digestive dispar, gravida va manifesta o pofta de mancare foarte mare careia nu este bine sa duca la supraalimentare.
Acestea sunt niste norme generale! Medicul va poate spune clar daca ati depasit greutatea optima sau daca ati luat in greutatea prea putin.
In cazul sarcinii cu un singur copil:
In cazul sarcinii cu gemeni sau mai multi copii:
Proteinele constituie principiul alimentar de baza deoarece ele servesc dezvoltarea fatului (intre lunile 7-9 acesta isi dubleaza greutatea). Gravida are nevoie de 100 grame de proteine pe zi, cu 20 grame mai mult decat adultul normal. Aceasta cantitate este asigurata daca consuma 125 grame de carne, 2 oua si jumatate de litru de lapte sau derivate ale lui (iaurt, branza proaspata) pe zi. Asta nu inseamna ca meniul ei trebuie sa fie mereu acelasi.
Tinand seama ca la 100 grame de aliment, carnea de vaca contine cam 20 grame de proteine, branza cam 16 grame, pestele 15 grame, un ou 6 grame, painea integrala 8 grame, mazarea si fasolea 25 grame, femeia poate sa isi alcatuiasca singura un meniu care sa ii aduca zilnic cantitatea de proteine necesare.
Lipsa proteinelor in alimentatia gravidei produce diferite tulburari. Copilul se poate naste cu greutate subnormala si semne de debilitate.
Grasimile si glucidele nu sunt necesare in cantitati mai mari ca de obicei.
Pe parcursul sarcinii, gravida trebuie sa evite alimentele prea sarate. Din luna a saptea de sarcina, gravida va reduce sarea din dieta, iar in ultimele 2 saptamani sau chiar din ultima luna o va elimina complet pentru a nu retine apa. Retinerea de apa in sarcina duce la infiltratii ale tuturor tesuturilor, inclusiv a uterului si a perineului.
Uterul imbibat cu apa, in urma retinerii de lichide, se contracta mai greu in timpul nasterii iar perineul infiltrat se rupe mai usor in timpul expulziei.
Femeile care inainte de sarcina respectau un regim alimentar dictat de vreo afectiune digestiva (colita, colecistita) isi vor adapta regimul alimentar tinand seama de intoleranta pe care o au la anumite alimente si de indicatiile medicului.
Femeile care sufera de constipatie trebuie sa consume mai multe fibre si cruditati care ajuta la evacuarea intestinului. In anumite situatii, se mai pot folosi ceaiuri laxative, laxative usoare, dar in niciun caz purgative drastice care pot declansa un avort.
O femeie gravida are nevoie de un supliment energetic de doar 200-300kcal pe zi in timpul sarcinii. Mamele care alapteaza vor avea nevoie in plus de aproximatic 400kcal.
Se gaseste in: unt, ficat, galbenus de ou, spanac, morcov. Lipsa vitaminei A duce la infectii oculare si de piele iar in perioada de inceput a sarcinii, lipsa vitaminei A agraveaza varsaturile.
Vitamina B se gaseste in: carne de porc, oua, nuci, drojdie de bere, varza, spanac, paine integrala. Lipsa vitaminelor B duce la edeme, lipsa poftei de mancare si nevralgii.
Acidul folic este esential in sarcina. Acesta face parte din complexul vitaminelor B si este crucial in primele 12 saptamani, perioada in care sunt formate organele si sistemele copilului.
Medicii adesea prescriu suplimente de acid folic tuturor gravidelor. Acesta se gaseste si in alimente precum brocoli, conopida, lapte, salata, rosii, morcovi, varza, fasole verde, mazare, cartofi, spanac, portocale, grapefruit, banane, paine, oua, nuci, peste.
Vitamina C se gaseste in toate fructele si legumele crude si in lapte. Fructele citrice, rosiile si ardeii grasi contin o mare cantitate. Iarna si primavara e necesara completarea cantitatii de vitamina C
cu tablete de vitamina c 2 mg, cate 2-3 pe zi. Lipsa vitaminei C duce la scaderea rezistentei organismului la infectii, producerea anemiei, oboseala accentuata, hemoragii gingivale si in unele
cazuri, chiar avorturi.
Vitamina D se gaseste in galbenus de ou, lactate, ficat, untura de peste. Aceasta este produsa si sub influenta razelor de soare insa in lunile de iarna, gravida are un adaos de vitamina D sub forma
de tablete sau picaturi. Lipsa vitaminei D duce la tulburari in formarea scheletului fetal si la decalcifierea scheletului mamei.
Vitamina E se gaseste in legumele verzi, cereale, zarzavaturi, lapte si unt. La femeile cu tendinte de sangerare si avort, cantitatea ingerata de vitamina E prin alimente trebuie completata prin
tablete si injectii. La gravide, lipsa vitaminei E din organism poate duce la avorturi spontane.
Vitamina K se gaseste in carne slaba si ficat iar lipsa ei poate duce la hemoragii si intarzieri in coagularea sangelui.
Calciul este si el foarte important in timpul unei sarcini, deoarece este folosit la formarea sistemului osos al fatului. Calciul se absoarbe mult mai bine in sarcina, asadar nu este nevoie neaparat de suplimentare decat daca este prescrisa de medic. Mamele care alapteaza au nevoie de un surplus zilnic de 550 mg de calciu.
Calciul se gaseste in seminte de susan, frunze inchise la culoare, peste cu oase moi, fasole verde, oua, caise deshidratate, migdale, lactate.
In general nu este nevoie de suplimente de fier in timpul sarcinii, decat daca sunt prescrise de medic pe fondul unei anemii. O dieta echilibrata ii va oferi mamei tot ce are nevoie. Atentie insa, dozele mari de fier pot fi letale!
Fierul se gaseste in oua, sardine, radacinoase, frunze inchise la culoare, nuci si unele fructe. Acesta se absoarbe mai bine alaturi de alimente bogate in vitamina C si poate fi redus de consumul de ceai.
Zincul in sarcina ajuta la dezvoltarea oaselor si a sistemului nervos fetal. Si aici absorbtia acestui mineral creste in timpul sarcinii si nu va fi nevoie de suplimentare decat daca asa va va prescrie medicul.
Zincul se gaseste in oua, nuci, cascaval, carne rosie, peste.
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…