Sanatate copii

Alergia la ambrozie – solutii si sfaturi pentru adulti si copii

Alergia la ambrozie este printre cele mai frecvente alergii de toamna. Iata care sunt simptomele, de ce apare aceasta alergie, cum este diagnosticata si ce solutii exista.

CUPRINS:

1. Ce este alergia la ambrozie?
2. Simptomele alergiei la ambrozie
3. Cum apare alergia la ambrozie?
4. Cum este diagnosticata alergia la ambrozie?
5. Tratament in caz de alergie la ambrozie
6. Alergia la ambrozie la copii

Ce este alergia la ambrozie?

Ambrozia este doar un exemplu de alergeni responsabili de alergiile de toamna. Aceasta buruiana produce un polen foarte fin, care este mai intens in general din august pana in noiembrie. Ambrozia ramane cel mai mare declansator alergic din toamna. Aproximativ 75% dintre persoanele alergice la plantele de primavara au si reactii la ambrozie. Chiar daca poate aceasta planta nu creste acolo unde locuiti, polenul de ambrozie poate calatori pe distante foarte mari, dus de vant.

Simptomele alergiei la ambrozie

Simptomele alergiilor de toamna sunt similare alergiilor de primavara. Simptomele tipice sunt congestia sinusala, rinoree, stranut, tuse si lacrimare. Aceste simptome sunt adesea confundate cu semnele de raceala.

Alergia la ambrozie, similara cu alte alergii la polen, poate provoca o varietate de simptome. Acestea incep sa apara in august si septembrie si dureaza pana in octombrie sau noiembrie, in functie de clima. Desi nu toti cei expusi la ambrozie vor dezvolta alergie la aceasta planta, contactul cu polenul de ambrozie va stimula o reactie a sistemului imunitar la care unii oameni reactioneaza prin simptome alergice comune:

  • stranut;
  • nas infundat sau secretii nazale;
  • mancarimi la ochi, la nas sau in gat;
  • mucus in gat;
  • presiune sinusala, care poate provoca dureri faciale;
  • scaderea simtului mirosului sau gustului;
  • probleme de somn.

Alte simptome mai severe

In caz de astm alergic, ambrozia poate declansa simptome suplimentare, cum ar fi:

  • respiratie suieratoare;
  • presiune in piept;
  • scurtarea respiratiei;
  • tuse.

In unele cazuri, oamenii pot dezvolta, de asemenea, eczeme alergice dupa ce au fost expusi la polen de ambrozie. Aceasta eruptie cutanata pruriginoasa este de obicei compusa din umflaturi mici si vezicule. Poate aparea in 24 – 48 de ore de la expunere. Eruptia se va reduce de obicei de la sine in decurs de 2-3 saptamani.

Simptomele se pot agrava din cauza altor iritanti, precum fumul de tigara, mirosurile puternice sau poluarea aerului. Temperaturile mai calde pot prelungi sezonul polenului de ambrozie.

Cum apare alergia la ambrozie?

Aceste simptome sunt cauzate de reactia sistemului imunitar al organismului la o substanta straina, in acest caz, ambrozia, care este de fapt inofensiva. Anticorpii produsi de celule imune specializate se „amesteca” astfel cu proteine ​​din polen si provoaca reactii biochimice ce inunda fluxul sangvin cu histamina, un compus responsabil pentru simptomele alergice.

Histamina provoaca multe simptome incomode, cum ar fi secretiile nazale, stranutul si mancarimea ochilor. Persoanele alergice la alte substante au un risc mai mare de a fi alergice si la polenul de ambrozie. Astfel, factorii de risc sunt alergii la acarieni, la parul de animale sau la alte tipuri de polen. La fel ca in majoritatea cazurilor de alergii la polen, polenul de ambrozie se raspandeste prin aer si este prea mic pentru a fi vazut cu ochiul liber. Polenul este la cel mai mare nivel in timpul orelor de dimineata, in zilele cu vant sau la scurt timp dupa o ploaie cand planta se usuca.

Alergiile alimentare si ambrozia

Alergia la ambrozie poate fi, de asemenea, legata de anumite alergii alimentare. Mancarimea si furnicaturile la nivelul gurii si gatului dupa consumul anumitor fructe proaspete, in special in timpul sezonului de ambrozie, pot fi semn de alergie la ambrozie. Aceasta afectiune se numeste sindrom alergic oral. Alergiile la ambrozie sunt asociate cu sensibilitati la mere, banane, morcovi, piersici, pepene galben, dovlecei, castraveti.

Cum este diagnosticata alergia la ambrozie?

Pentru a identifica alergia la ambrozie, medicul va adresa intrebari despre istoricul medical, in special aparitia simptomelor, si se va face o examinare fizica. Se vor face si teste de alergii. De obicei, se fac teste cutanate, dar se pot face si teste de sange pentru a vedea daca este prezent un anticorp impotriva ambroziei.

Tratament in caz de alergie la ambrozie

Dupa stabilirea unui diagnostic de alergie la ambrozie, medicul poate stabili un plan de tratament. Alergiile la ambrozie pot fi tratate cu antihistaminice si alte medicamente pentru alergii. Doua optiuni de imunoterapie sunt disponibile pentru cazurile severe de alergie la ambrozie. Desi nu exista niciun remediu pentru alergiile la ambrozie, simptomele pot fi gestionate, scazand atat frecventa, cat si severitatea aparitiei alergiilor. Astfel, puteti sa evitati un atac de astm.

Cu alte cuvinte, nu exista un remediu clar pentru alergia la ambrozie, dar exista multe modalitati de a reduce disconfortul. Cel mai bun mod de a gestiona o alergie la ambrozie este de a evita sau de a reduce la minimum contactul cu polenul de ambrozie in timpul sezonului de ambrozie.

Cum sa evitati polenul de ambrozie?

Deoarece ambrozia se gaseste in numeroase locuri si tinde sa apara in cantitati foarte mari din august pana in octombrie-noiembrie, evitarea totala poate fi dificila. Pentru a evita polenul, e important sa stiti la ce polen sunteti sensibil si apoi sa incercati sa il evitati. Primavara si vara, in timpul sezonului de polen de iarba, nivelurile sunt mai ridicate seara. La sfarsitul verii si inceputul toamnei, in timpul sezonului de polen de ambrozie, nivelurile sunt mai ridicate dimineata.

E important sa mentineti ferestrele inchise in permanenta, atat acasa, cat si in masina. Nu uitati ca polenul poate fi adus in casa prin intermediul hainelor, parului sau animalului de companie – astfel, schimbati-va hainele dupa ce ati fost afara pentru perioade lungi de timp, faceti dus inainte de a merge la culcare si spalati-va bine pe maini dupa ce ati mangaiat un animal care a fost afara.

Evitati sa intindeti hainele la uscat afara in perioadele cu un nivel maxim de polen de ambrozie si nu iesiti afara cand e vant puternic. Puteti folosi un filtru de aer cu particule de inalta eficienta (HEPA) pentru a indeparta polenul de ambrozie din casa.

Tratamente medicale

Daca evitarea polenului de ambrozie nu previne suficient simptomele alergiei la ambrozie, puteti lua in considerare tratamente medicale care pot ajuta la controlul simptomelor. Medicamentele care pot ameliora simptomele includ:

  • antihistaminice, cum ar fi loratadina sau difenhidramina;
  • decongestionante, cum ar fi pseudoefedrina sau oximetazolina;
  • corticosteroizi nazali, cum ar fi fluticazona sau mometazona;
  • medicamente care combina un antihistaminic si un decongestionant.

Medicul va poate prescrie alteori medicamente mai puternice. Din cauza riscului de reactii adverse severe, medicamentul prescris montelukast (Singulair pentru alergii) trebuie utilizat numai daca nu exista alte optiuni de tratament adecvate.

Vaccinul anti-alergic

Medicul va poate recomanda vaccinuri impotriva alergiilor daca medicamentele nu functioneaza. Sunt o forma de imunoterapie care implica o serie de injectii cu alergenul respectiv. Cantitatea de alergen din injectie creste treptat in timp. Se modifica raspunsul corpului la alergen, contribuind la reducerea severitatii reactiilor alergice. Este posibil sa apara o reducere completa in termen de 1-2 ani de la inceperea vaccinurilor alergice. Se poate injecta saptamanal un medicamente ce contine o cantitate mica de polen de ambrozie, crescand doza treptat. Unele tratamente se administreaza inainte de a incepe sezonul de polenizare.

Sunt disponibile, de asemenea, imunoterapii sublinguale pentru tratarea alergiilor la ambrozie. Acest tip de tratament presupune plasarea sub limba a unei pastile care contine alergenul si apoi inghitirea sa. Ofera aceleasi beneficii ca si vaccinurile subcutanate.

Sfaturi si modificari ale stilului de viata

De asemenea, puteti face anumite ajustari ale stilului de viata pentru a preveni o reactie alergica la ambrozie:

  • utilizati un aparat de aer conditionat pana in toamna;
  • in sezonul ambroziei, evitati sa iesiti afara dimineata – momentul in care polenul de ambrozie este la maximum;
  • optati pentru un filtru sau un dezumidificator portabil de aer cu particule de inalta eficienta (HEPA);
  • aspirati casa in fiecare saptamana cu un aspirator care are un filtru HEPA;
  • spalati imediat articolele de imbracaminte pe care le-ati purtat in aer liber, deoarece ar putea avea polen pe ele;
  • uscati hainele pe un uscator si evitati sa le lasati la intins pe sarma afara.

Alimente de evitat

Unele alimente si ierburi contin proteine ​​similare cu cele din polenul de ambrozie, deci pot declansa o reactie alergica. Acestea includ in special:

  • banane;
  • pepene galben;
  • castravete;
  • dovlecel;
  • musetel;
  • echinaceea.

Simptomele legate de alergiile alimentare vor fi de obicei mai grave in timpul sezonului de ambrozie. Mergeti la un alergolog daca observati furnicaturi sau mancarime in gura dupa ce ati consumat oricare dintre alimentele enumerate mai sus.

Alergia la ambrozie la copii

Alergia la ambrozie poate afecta si copiii. Simptomele sunt similare celor care apar la adulti – stranut, secretii nazale sau nas infundat, ochi iritati etc. Alergiile la ambrozie pot provoca uneori respiratie suieratoare si tuse, care pot agrava simptomele astmului. Daca observati simptomele de mai sus, mergeti cu cel mic la un alergolog pentru a efectua un test pentru confirmarea diagnosticului. Odata ce ati stabilit ca cel mic are alergie la ambrozie, trebuie sa luati masurile de precautie necesare pentru a va asigura ca acesta este in siguranta in timpul sezonului de ambrozie.

Tratamentul pentru alergia la ambrozie la copii este similar cu tratamentul pentru adulti. De asemenea, e important sa limitati pe cat posibil expunerea copilului la polenul de ambrozie.

Referinte:
(1) https://acaai.org/allergies/types/ragweed-allergy
(2) https://asthmaandallergies.org/asthma-allergies/ragweed-allergy/
(3) https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/ragweed
(4) https://community.aafa.org/blog/6-things-you-may-not-know-about-ragweed-pollen-allergy
(5) https://www.aspireallergy.com/blog/treating-ragweed-allergy
(6) https://www.healthline.com/health/allergies/ragweed

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago