Alaptarea si Covid-19 – In contextul pandemiei Covid-19, UNICEF Romania subliniaza importanta contactului apropiat si sigur dintre mama si copil, precum si a mentinerii hranirii exclusive la san.
Nu exista dovezi ca infectia Covid-19 se transmite prin alaptare
Laptele matern ofera protectie impotriva a numeroase boli si constituie cea mai buna sursa de hrana pentru majoritatea sugarilor. Copiii alaptati au mai multe sanse de supravietuire si dezvoltare. In contextul COVID-19, nu exista nicio dovada ca boala poate fi transmisa prin laptele matern. Prin urmare, femeilor diagnosticate cu COVID-19 li se recomanda sa continue alaptarea timpurie exclusiva de la nastere pana la sase luni și, apoi, continuarea alaptarii pana la cel putin doi ani, cu luarea de masuri de precautie.
Printre masuri ce trebuie respectate de mame se numara:
- practicarea igienei respiratorii in timpul alaptarii prin purtarea unei masti care sa acopere gura si nasul,
- spalarea mainilor cu apa si sapun timp de minimum 20 de secunde inainte si dupa contactul cu copilul
- curatarea periodica si dezinfectarea suprafetelor.
Prin urmare, o mama diagnosticata cu COVID-19 ar trebui ajutata sa realizeze contactul piele pe piele cu bebelusul ei nou-nascut, sa il alapteze in siguranta si sa stea in aceeasi incapere cu el. Cand copilul ajunge la varsta de sase luni, alimentatia diversificata si complementara adecvata ar trebui sa fie disponibila, cu respectarea prevederilor mentionate legate de igiena.
Citeste continuarea despre alaptarea si Covid-19 pe GARBO.RO