Articole

Al doilea copil – cum ma pregatesc pentru venirea lui?

Al doilea copil in familie – fie ca este doar la nivel de dorinta momentan, fie esti deja insarcinata, nasterea unui nou copil schimba intrega dinamica a familiei. Sarcina cu al doilea copil, la fel ca si prima, poate fi pentru viitoarea mama un roller coaster emotional. Diferenta este ca acum aceste emotii se refera la viata cu doi copii. La ce sa te astepti si cum poti sa te pregatesti – mai multe informatii in articol.

Cuprins:

1. Sarcina cu al doilea copil
2. Tranzitia de la parinte cu un copil la parinte de doi – la ce sa ma astept
3. Pregatiri practice pentru al doilea copil

Sarcina cu al doilea copil

Venirea pe lume a unui nou membru in familie este un eveniment care schimba vietile parintilor si fratilor mai mari deopotriva. Desi mama a mai purtat o sarcina si a mai dat nastere, fiecare sarcina si naste este diferita.

Ce poate fi diferit la a doua sarcina:

  • Este posibil sa nu mai acorzi aceeasi importanta simptomelor usoare sau moderate ale sarcinii, fiind prinsa cu primul copil. Insa, pe de alta parte, daca sunt simptome puternice, cum ar fi varsaturi sau oboseala marcante, ar putea fi mai greu sa te odihnesti sau sa ai grija de tine, mai ales daca esti tu cea care se ocupa in mare parte de primul copil.
  • Poate nu vei mai avea timp sa faci sport pentru a te mentine activa, insa avand deja un copil, este posibil sa te solicite el fizic, suficient cat sa nu mai ai nevoie de a face sport.

Mai multe informatii despre diferenta dintre prima si a doua sarcina gasesti in acest articol.

Perioada sarcinii poate fi pentru viitoarea mama un roller coaster emotional. Pe de o parte ea poate fi entuziasta la gandul unui nou bebelus si al maririi familiei. Pe de alta parte, numerose ganduri o pot macina (“Il voi iubi la fel de mult cum il iubesc pe primul copil?”; “Cum imi voi imparti atentia si timpul intre cei doi copii?”, “Sunt pregatita pentru inca un copil?”). Toate acestea pot duce la sentimente de vina, ingrijorare, tristete. Insa acestea sunt ganduri si trairi normale, firesti.

Ce nu se schimba:

  • Experienta cu primul copil nu protejeaza mama de provocarile post-partum si nici de eventualele stari emotioale dificile (baby blues) sau chiar depresie post-partum.
  • Poate mai mult decat la prima sarcina/primul copil, cei doi parteneri au nevoie sa functioneze ca o echipa si sa imparta responsabilitatile, eventual sa solicite ajutor din afara (familie, prieteni apropiati, bona etc.)

Ce te ajuta, avand experienta primei sarcini si nasteri:

  • La al doilea copil stii deja cum decurge sarcina, de aceea nu te vei mai ingrijora sau panica in cazul unor aspecte normale sau fiziologice (de exemplu, contractiile false sau senzatia cand fatul sughita).
  • Ai mai multa incredere in abilitatile, cunostintele si experienta ta cu primul copil. E posibil sa fii mai relaxata decat la primul copil, stiind acum mai bine ce conteaza si ce are mai putin importanta.

Tranzitia de la parinte cu un copil la parinte de doi – la ce sa ma astept

Perioada post-partum vine cu aceleasi provocari ca si in cazul primului copil; doar ca de data aceasta, adaptarea la noua formula poate fi mai dificila prin prisma faptului ca si copilul mai mare are nevoie de mama. Acest lucru poate insemna mai putina odihna, un program mult mai incarcat, mult mai putin timp pentru tine. Daca la prima experienta ai reusit, poate, sa te descurci cu mai putin ajutor (din partea familiei, a unei bone, etc), de data aceasta poti lua in calcul gasirea unor variante in acest sens.

Pe de alta parte, prin prisma experientei cu primul copil, alaptarea, schimbatul scutecelor, baia nou-nascutului, ingrijirea buricului etc. vor fi mai putin stresante de aceasta data.

Sarcina este ultima perioada in care familia voastra va mai fi in aceasta formula. E o perioada buna in care sa te bucuri de ultimele experiente in trei; puteti chiar organiza o vacanta de familie sau doar alaturi de partener, pentru a va relaxa si a va incarca bateriile inainte de perioada care urmeaza.

Adaptarea copilului mai mare la noua dinamica a familiei

Oricat de bine ai pregati copilul mai mare pentru fratiorul sau sora care se va naste, dupa aparitia noului membru in familie e important sa ii dai timp si sa ai rabdare cu el, ca sa se acomodeze cu noua situatie, cu noua dinamica din familie. Asteapta-te si la perioade de regresie (de exemplu, suptul degetului; daca a renunta de ceva timp la scutec, poate dori din nou scutec, etc.) incalcarea regulilor, testarea limitelor. Este modul lui de a-si exprima emotiile.

Aceste aspecte sunt valabile indeosebi in cazul copiilor mai mici, care nu au inca abilitatea de a povesti despre ceea ce simt. Cu calm, rabdare si afectiune din partea parintilor, vor accepta treptat noua situtie. In cat timp, depinde de fiecare copil si familie in parte.
Despre cum il pregatim pe fratele sau sora mai mare pentru al doilea copil in familie cititi in acest articol.

Pe masura ce va veti acomoda la noua formula de familie, incearca sa dedici timp individual copilului mai mare. Nu e nevoie de foarte mult timp, insa acel interval sa ii fie dedicat lui exclusiv, facand impreuna lucruri sau jucand jocuri care lui ii plac foarte mult. De asemenea, implicati-l in activitatile care tin de fratele lui mai mic, ca sa nu se simta exclus, ci dimpotriva, util.

Pregatiri practice pentru al doilea copil

Pregatirile pentru venirea pe lume a celui de-al doilea copil pot fi la fel de emotionante ca la primul. De data aceasta viitoarea mama are mai multe aspecte de luat in calcul, multe avandu-l in prim plan pe copilul mai mare.

Noteaza activitatile si responsabilitatile legate de copii, casa si altele importante. Impreuna cu partenerul, discutati despre cum le veti aborda si gestiona, daca aveti nevoie de ajutor suplimentar si cine vi-l poate oferi. De asemenea, gandeste-te la ce rutine noi veti dezvolta. Chiar daca ele se vor modifica pe parcurs, un plan initial si o pregatire in avans iti ofera mai mult control si predictibilitate.

Aspecte pe care sa le ai in vedere:

  • Cum veti imparti sarcinile ce tin de copii si activitatile domestice?
  • Cine din familie va poate oferi sprijin?
  • Ce provocari pot sa apara si cum le puteti gestiona?

Inceputul vietii cu doi copii poate fi coplesitor. Insa organizarea inainte de nasterea celui de-a doilea poate face lucrurile mai usoare.

Lista cu obiecte necesare pentru nou-nascut

Lista cu cele necesare pentru un nou-nascut este unul dintre subiectele de interes pentru viitorele mamici. Insa pentru ca ai trecut o data prin aceasta experienta, stii deja ce ti-a fost util la primul copil si de ce ai mai fi avut nevoie. Asa ca pune pe lista acele lucruri care iti pot usura viata de mamica sau care i-ar fi utile bebelusului. Un alt avantaj este ca poti refolosi hainele primului copil si obiectele care ti-au fost de ajutor in cazul lui, ceea ce reduce o parte din cheltuieli.

Totodata, revizuirea hainelor ramase de la primul copil te ajuta sa le organizezi, sa le donezi pe cele care nu iti vor fi utile sau sa le reciclezi pe cele care nu mai pot fi utilizate. Astfel vei face si loc pentru viitoarele achizitii.

Pregatirea pentru plecarea la maternitate

Un ultim aspect inainte de venirea pe lume a noului membru este pregatirea copilului mai mare pentru plecarea mamei la maternitate. Vorbeste-i dinainte despre acest lucru; spune-i ca vei lipsi cateva zile pentru a merge la spital/maternitate, de unde vei reveni cu noul bebelus. Ganditi-va dinainte cu cine va ramane copilul mai mare cat vei lipsi si tatal va fi la serviciu, precum si cum veti proceda daca travaliul incepe in timpul noptii. Vorbeste din timp cu cel mic despre cum se vor petrece lucrurile si cine va sta cu el. In aceasta perioada, dar si dupa venirea din maternitate, e important ca programul si rutina lor sa nu fie date peste cap, intrucat acestea le ofera copiilor stabilitate si un sentiment de control.

Referinte:

(1) Second Pregnancy Planning – https://www.whattoexpect.com/getting-pregnant/second-pregnancy.aspx
(2) Birth of a Second Child – https://kidshealth.org/en/parents/second-child.html
(3) Preparing Your Child for a New Sibling – https://childmind.org/article/preparing-child-new-sibling/

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago