Ai rămas fără unul sau mai mulți dinți? Ce înseamnă acest lucru din punct de vedere funcțional?

ident total care

Studiile arată că românii sunt la coada Europei când vine vorba despre dantură. De altfel, statisticile arată că românii sunt europenii cu cei mai puțini dinți în gură. Potrivit datelor Eurobarometru, 3 din 10 români nu mai păstrează niciun dinte natural și 7 din 10 români și-au pierdut cel puțin un dinte. Ce se întâmplă când un pacient rămâne fără dinți?

Chiar dacă pare o normalitate, pierderea unui dinte poate fi „începutul sfârșitului” danturii. De ce? Pentru că pierderea unui singur dinte este un motiv întemeiat să se piardă și alți dinți, fix ca într-un joc cu piesele Domino.

De ce pierdem dinții?

Există mai multe cauze pentru care se pot pierde unul sau mai mulți dinți printre care se numără cariile dentare, igiena precară, diferite accidente, degradarea organismului care începe de la vârsta de 40 de ani, boli precum parodontoza, lipsa controalelor periodice sau tutunul.

„Cariile dentare netratate este unul dintre motivele principale care duce la pierderea ulterioară a dintelui. Atunci când caria este avansată și ajunge la pulpă, medicul stomatolog nu are altă soluție decât să extragă dintele”, explică Bianca Ivanciovici, medic Dentist Generalist Medic Sef – Implantologie în cadrul Clinicilor Ident Total Care.

În cazul pierderii a unuia sau a mai multor dinți, efectele sunt imediate. Astfel, aspectul inestetic și dificultatea în masticație sunt două dintre acestea. Pe termen lung apar și alte efecte. În momentul în care din dantură lipsește un dinte, poziția celorlalți este instabilă și aceștia încep să migreze. În spațiile nou create se vor acumula întotdeauna resturi alimentare. Dinții vor deveni greu de igienizat și astfel se vor caria și dinții vecini.

„În termeni medicali, apar zone nefiziologice retentive (punctele de contact nu mai sunt la acelasi nivel și se creează un spatiu mai mare pe unde intră mâncare)”, mai spune Bianca Ivanciovici.

Ce este resorbție osoasă?

Pierderea unui dinte afectează și structura osoasă. Astfel, imediat după pierderea unui dinte, lățimea osoasă poate să scadă și cu 25% în decursul unui singur an. Fenomenul poartă numele de resorbție osoasă și în timp pot apărea și probleme estetice și probleme funcționale.

Fumatul și alcoolul, dușmanul dinților

Fumătorii sunt o categorie mult mai presispusă la pierderea dinților. În cazul acestora, apariția plăcii bacteriene este favorizată de către tunun. Placa bacteriană este principala cauză care duce la apariţia problemelor legate de dentiţie. Același lucru se întâmplă și în cazul celor care consumă alcool și care sunt mai predispuși să piardă dinții.

cursuri puericultura

Care este soluția pentru înlocuirea dintelui lipsă?

Cea mai la îndemână soluție pentru înlocuirea dintelui lipsă este atât de bine cunoscutul implant dentar. Implantul dentar este, de fapt, o rădăcină artificială menită să redea funcționalitatea și estetica dinților. Cu cât implantul dentar este inserat imediat după pierderea dintelui, cu atât funcționalitatea dinților va fi mai puțin sau chiar deloc afectată.

Ai unul sau mai mulți dinți lipsă și ai nevoie de implanturi dentare? Clinicile Ident Total Care sunt cea mai bună alegere!

miababy magazin
Despre autor

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de peste 15 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *