Articole

ADHD la copii – tot ce trebuie sa stii

Tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie (ADHD) este o tulburare de neurodezvoltare cauzata de anumite diferente in dezvoltarea si functia sistemului nervos. Gasesti tot ce trebuie sa stii despre ADHD la copii in randurile de mai jos.

CUPRINS:

  1. Ce este ADHD?
  2. Cauze ADHD la copii
  3. Simptome ADHD la copii
  4. Diagnostic ADHD la copii
  5. ADHD – test pentru copii
  6. Tratament ADHD pentru copii
  7. Tratament medicamentos pentru ADHD
  8. Tratament naturist pentru ADHD
  9. Dieta recomandata copiilor cu ADHD
  10. Copii cu ADHD la scoala – sfaturi pentru parinti si profesori
  11. Jocuri terapeutice pentru copiii hiperactivi

Ce este ADHD?

Tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie (ADHD) este o tulburare de neurodezvoltare cauzata de anumite diferente in dezvoltarea si functia sistemului nervos.

ADHD este cea mai frecventa tulburare de neurodezvoltare din copilarie, afectand aproximativ 5 – 7% din totalul scolarilor. ADHD se dezvolta de obicei inainte de varsta de 7 ani, desi uneori simptomele nu sunt observate decat mai tarziu.

Unii copii cu ADHD pot avea nevoie doar de un tratament minim, in timp ce altii ar putea avea nevoie de mai multa atentie pentru a-si gestiona simptomele. Baietii sunt de aproximativ trei ori mai susceptibili de a avea ADHD. Baietii cu ADHD sunt diagnsoticati de obicei din cauza semnelor de hiperactivitate, in timp ce fetele cu ADHD sunt adesea mai distrase.

Sunt trei forme de ADHD:

  • ADHD, tipul combinat – cel mai frecvent tip de ADHD, ce se caracterizeaza prin probleme comportamentale (hiperactivitate, impulsivitate) si probleme cu atentia (sunt distrasi usor, probleme de atentie si concentrare);
  • ADHD, tip hiperactiv / impulsiv – este cel mai putin frecvent tip de ADHD si se crede adesea ca reflecta o prezentare de tip combinat, dar cu simptome comportamentale severe, ce se caracterizeaza prin probleme de control, comportament hiperactiv si dificultati generale legate de reglarea comportamentului (de exemplu, probleme cu limitele spatiului personal, intreruperea altora etc.);
  • ADHD, predominant cu neatentie – acest tip de ADHD se caracterizeaza prin probleme cu atentia, probleme de concentrare, dificultati de initiere a sarcinilor, probleme de organizare, probleme de planificare si gestionare a timpului.

Cauza ADHD la copii

Cauzele si factorii de risc pentru ADHD sunt inca in curs de cercetare, dar datele curente arata ca genetica joaca un rol important. ADHD tinde sa fie o stare mostenita si ereditara si, in cele mai multe cazuri, se crede ca genele pe care le mosteneste un copil de la parinti sunt un factor semnificativ in dezvoltarea afectiunii. In plus fata de genetica, oamenii de stiinta studiaza alte cauze posibile si factori de risc, printre care:

  • leziuni ale creierului;
  • expunerea la anumiti factori de mediu (de exemplu, plumb) in timpul sarcinii sau la o varsta frageda;
  • consumul de alcool si fumatul in sarcina;
  • nastere prematura;
  • greutate mica la nastere.

Cercetarile au identificat o serie de diferente posibile in creierul persoanelor cu ADHD comparativ cu creierul celor fara afectiune, cu toate ca semnificatia exacta a acestora nu este clara. Se pare ca unii copii cu ADHD au niveluri scazute de dopamina (o substanta chimica din creier), care este un neurotransmitator. Studiile imagistice ale creierului folosind scanare PET au aratat ca metabolismul creierului la copiii cu ADHD este mai redus in zonele creierului care controleaza atentia si miscarea.

Cercetarile nu sustin opinia populara conform careia ADHD este cauzat de consumul prea mare de zahar, desi trebuie subliniat faptul ca acest lucru poate agrava simptomele (dar nu vorbim de o relatie de cauzalitate).

Simptome ADHD la copii

Este normal ca cei mici sa aiba probleme de concentrare si unele comportamente dificile la un  anumit moment. In schimb, in cazul unui copil cu ADHD, simptomele continua, pot fi severe si pot cauza dificultati la scoala, acasa sau in relatiile cu prietenii.

Copiii cu ADHD pot avea semne din una, doua sau toate cele trei categorii:

  • Neatentie – Copiii care sunt neatenti (usor de distras) au dificultati in a-si concentra atentia si de a o mentine. Este posibil sa nu asculte bine indicatiile, sa omita detalii importante si sa nu termine ceea ce incep. Au tendinta de a fi visatori si pot parea absenti si pierduti in gandurile lor.
  • Hiperactivitate – Copii care sunt hiperactivi sunt nelinistiti si se plictisesc foarte usor. S-ar putea sa aiba probleme in a sta linistiti sau sa stea nemiscati cand este necesar. Sunt grabiti in a face anumite lucruri, sunt foarte energici si uneori actioneaza in anumite moduri care produc disconfort altora.
  • Impulsivitate – Copiii care sunt impulsivi actioneaza prea repede inainte de a gandi bine ceea ce urmeaza sa faca. Au tendinta de a intrerupe, nu au rabdare, actioneaza fara a cere permisiunea cand e necesar, isi insusesc anumite lucruri si fac anumite actiuni riscante. Pot avea reactii emotionale intense cu usurinta.

Un copil cu ADHD ar putea avea si urmatoarele simptome:

  • uita repede anumite lucruri;
  • vorbeste foarte mult;
  • are probleme cu auto-controlul;
  • are dificultati de relationare cu ceilalti;
  • are dificultati in a urma anumite instructiuni;
  • evita sarcinile care necesita un efort mental intens;
  • are probleme de planificare, organizare si de finalizare a sarcinilor la timp;
  • are probleme in a invata lucruri noi;
  • are accese de furie;
  • sare rapid de la o activitate la alta;
  • incearca sa faca mai multe lucru in acelasi timp etc.

Aproape toti copiii au unele simptome similare cu ADHD la un moment dat in viata lor. Daca problemele sunt recente sau au aparut doar ocazional in trecut, probabil ca cel mic nu are ADHD. ADHD se diagnosticheaza numai atunci cand simptomele sunt destul de severe pentru a provoca probleme continue in mai multe arii ale vietii. Diagnosticul de ADHD la adulti poate fi dificil deoarece unele simptome ADHD sunt similare cu cele cauzate de alte afectiuni, cum ar fi anxietatea sau tulburarile de comportament.

Daca sunteti ingrijorat ca un copil ar putea avea ADHD, primul pas este sa discutati cu un specialist in domeniul sanatatii pentru a afla daca simptomele se potrivesc diagnosticului. Diagnosticul poate fi facut de un specialist in domeniul sanatatii mintale, cum ar fi un psiholog sau psihiatru sau de un medic pediatru.

Diagnosticul ADHD la copii

ADHD este cea mai frecvent diagnosticata tulburare de comportament din copilarie. Un pediatru, psiholog, psihiatru pediatru, sau un specialist calificat in domeniul sanatatii mintale este cel care diagnosticheaza, de obicei, ADHD la copii.

Deoarece simptomele ADHD sunt un cumul de comportamente care apar mai frecvent sau in moduri care interfera cu functionarea cotidiana, diagnosticul depinde de capacitatea medicului de a exclude alte explicatii posibile pentru aceste simptome (de exemplu, probleme medicale, dificultati de invatare, probleme emotionale, factori de mediu etc.).

Procesul de diagnosticare ar trebui, in general, sa includa:

  • un interviu cu parintii sau ingrijitorii;
  • interviu cu copilul;
  • teste de analiza a comportamentului;
  • discutii cu cadrele didactice.

Pot fi efectuate si teste de analiza a dezvoltarii, a capacitatii de invatare, teste de inteligenta, analiza lingvistica, controale medicale generale, teste de auz si vedere.

Simptomele de baza incep in general inainte de varsta de 12 ani – si continua pana la maturitate. Medicii diagnosticheaza ADHD la copii dupa ce un copil a prezentat 6 sau mai multe simptome specifice de lipsa de atentie sau hiperactivitate in mod regulat timp de mai mult de 6 luni in cel putin doua medii diferite.

ADHD – test pentru copii

Nu exista un test specific sau definitiv pentru diagnosticarea unui copil cu ADHD. In schimb, diagnosticarea este un proces care necesita mai multi pasi si presupune colectarea mai multor informatii din mai multe surse.

Mai multe teste sunt efectuate in cabinetele medicale, de catre specialisti in domeniu. Exista si o serie de teste online de analiza a unor simptome, dar acestea singure nu pot oferi un diagnostic. Un exemplu este un test realizat conform DSM-5 (Manualul de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale), din revista ADDitude (Strategies and Support for ADHD) – este un chestionar ce depisteaza anumite simptome similare pentru cei cu ADHD, dar nu confera un diagnostic precis.

LINK: https://www.additudemag.com/adhd-symptoms-test-children/

Tratament ADHD pentru copii

Tratamentul specific pentru ADHD va fi stabilit de catre medic pe baza urmatoarelor aspecte:

  • varsta copilului;
  • starea generala de sanatate si istoricul medical;
  • simptome etc.

Tratamentul eficient poate include:

  • Terapii comportamentale
  • Medicamente pentru ameliorarea unor simptome
  • Interventii privind stilul de viata
  • Tratament naturist

Ce este terapia comportamentala?

Terapia comportamentala este o parte importanta a tratamentului pentru copiii cu ADHD. ADHD afecteaza nu numai abilitatea unui copil de a acorda atentie unei activitati, dar afecteaza, de asemenea, relatiile cu familia si cu alti copii. Copiii cu ADHD prezinta adesea comportamente care pot fi foarte deranjante pentru ceilalti.

Scopul terapiei comportamentale este cresterea frecventei comportamentelor pozitive si scaderea frecventei celor negative. Acest lucru se realizeaza prin identificarea clara a unui comportament care trebuie schimbat, stabilirea unor asteptari rezonabile (stabilirea unui scop), dezvoltarea unui sistem de consecinte pentru reusita si esec si aplicarea acestor standarde.

Aceasta forma de terapie este indicata nu doar pentru copil, dar si pentru membrii familiei, pentru a invata sa gestioneze corect anumite situatii si sa sprijine eficient copilul. Instruirea parintilor poate consolida relatia dintre parinte si copil si poate reduce comportamentele negative sau problematice ale copiilor.

Profesorii pot fi, de asemenea, invatati sa deprinda anumite abilitati de management al comportamentului copiilor cu ADHD.

Tratament medicamentos pentru ADHD

In majoritatea cazurilor, medicamentele utilizate pentru copiii cu ADHD sunt medicamente de stimulare. Aceste medicamente sunt folosite pentru capacitatea lor de a echilibra substantele chimice din creier care il opresc pe cel mic sa isi mentina atentia si sa isi controleze impulsurile.  Astfel de medicamente includ:

  • medicamente pe baza de metilfenidat;
  • medicamente pe baza de dextroamfetamina;
  • dexmetilfenidat.

Aceste medicamente vin sub diferite forme. Unele au efecte care dureaza aproape 12 ore, in timp ce altele produc efecte care dureaza mai mult. Efectele secundare frecvente ale acestor medicamente includ adesea reducerea apetitului, dureri de stomac, dureri de cap si iritabilitate atunci cand se reduc efectele medicamentului.

Exista, de asemenea, multe medicamente promovate ca alternative de medicamente „non-stimulante” pentru ADHD.  Exemple de non-stimulante utilizate pentru tratamentul ADHD sunt Atomoxetina sau Guanfacina. Aceste medicamente nu sunt la fel de eficiente pentru reducerea simptomelor ADHD si au un potential mai mare de a produce efecte secundare negative comparativ cu medicamentele psihostimulante. Non-stimulantele actioneaza la fel de repede ca stimulantele, dar pot dura pana la 24 de ore.

Tratament naturist pentru ADHD

Tratamentul cu suplimente poate ajuta la ameliorarea simptomelor ADHD, dar mai sunt necesare cercetari privind eficienta lor. Aceste suplimente includ:

  • acizi grasi esentiali;
  • zinc;
  • L-carnitina;
  • vitamina B6;
  • magneziu.

Unele plante medicinale pot ajuta la calmarea unei persoane si pot juca un rol in imbunatatirea memoriei si imbunatatirea functiei cognitice. Ginko biloba, despre care se spune ca ajuta la imbunatatirea functionarii creierului, poate cauza ca efecte adverse dureri de cap, ameteala, palpitatii, disconfort gastric si eruptii cutanate. Nu trebuie utilizata la copiii cu probleme de coagulare.

Alte terapii naturiste include hipnoterapia, exercitii de relaxare, yoga, masaj, meditatie, pentru reducerea unor simptome. Uleiurile esentiale pot ajuta la ameliorarea anumitor simptome, insa sunt necesare mai multe cercetari in acest sens.

Dieta recomandata copiilor cu ADHD

Alimentatia joaca un rol crucial in mentinerea sanatatii fizice si psihice, in special pentru copiii in crestere. Toti copiii au nevoie de o dieta bogata in legume, fructe, cereale integrale, proteine, grasimi sanatoase si calciu.

Iata cateva sugestii privind dieta copiilor cu ADHD:

  • Se recomanda o alimentatie variata si echilibrata, care sa contina alimente din toate grupele alimentare.
  • Oferiti-i cat mai multe fructe si legume proaspete si congelate, fara adaos de zahar.
  • Grasimile sanatoase nu trebuie sa lipseasca din alimentatia copiilor, si anume surse de Omega-3 si Omega-6.
  • Limitati alimentele cu adaos de zahar, care ar putea agrava unele simptome din ADHD.
  • Evitati alimentele procesate si tip fast-food.

Copii cu ADHD la scoala – sfaturi pentru parinti si profesori

Iata ce pot face cadrele didactice pentru a ajuta copiii cu ADHD:

  • Trebuie sa retineti ca acesti copii au nevoie de multa rabdare, de creativitate si grija. Rolul profesorilor este de a evalua nevoile si punctele forte ale fiecarui copil.
  • Profesorii trebuie sa dezvolte strategii pentru a ajuta copiii cu ADHD.
  • E nevoie de o atitudine pozitiva si de incurajari la adresa elevului. Copilul trebuie sustinut si comportamentele pozitive trebuie incurajate si rasplatite.
  • Pentru a face fata comportamentului negativ, elaborati cateva semnale de avertizare pentru elevul care are ADHD. Acesta poate fi un semn cu mana, o atingere pe umar discreta. Daca trebuie sa discutati despre comportamentul lui, faceti acest lucru in mod privat.
  • Testati elevii cu ADHD in modul in care acestia se descurca cel mai bine, cum ar fi prin teste orale sau scrise.
  • La predare folositi cat mai multe scheme, tabele, diagrame si culori. Pastrati instructiunile simple si structurate.
  • Fiti cat mai specific cu privire la teme sau anumite cerinte.
  • Elevii cu ADHD pot fi foarte usor distrasi de zgomote sau de propriile lor ganduri incat adesea pierd informatii vitale in clasa. De aceea, este important ca informatiile sa fie structurate si grupate.
  • Reducerea intreruperilor facute de copiii cu ADHD ar trebui facuta cu atentie, astfel incat sa nu afecteze stima de sine a copilului si imaginea lui in fata celorlalti copii. Dezvoltati un „limbaj secret” cu copilul, de comun acord.
  • Puteti integra in timpul predarii anumite momente de miscare in care copilul cu ADHD sa se poata misca fara sa deranjeze restul grupului.

Sfaturi pentru parinti:

  • Discutati cu profesorii si colaborati cat mai strans pentru a ajuta cat mai mult copilul sa invete eficient. Comunicati nevoile copilului la scoala. Este la fel de important sa ascultati ceea ce au de spus profesorii.
  • Impartasiti-va liber observatiile, parerile si asteptarile si incurajati-i pe profesorii copilului sa faca acelasi lucru.
  • Discutati cu profesorii despre toate simptomele, manifestarile, tratamentul si comportamentul copilului.
  • Creati cu cel mic un plan care include recompense mici pentru reusite mici si recompense mai mari pentru realizari mai mari.
  • Ajutati-l sa isi organizeze cat mai bine timpul, sa isi structureze activitatile si stabiliti planuri pentru diferite activitati.
  • Recunoasteti comportamentul bun cu voce tare. Fiți specific in lauda, asigurandu-va ca cel mic stie ce a facut bine.
  • Incurajati un copil cu ADHD sa practice un sport – sau cel putin sa aiba un anumit program de activitate fizica inainte si dupa scoala.
  • Oferiti-i o minge de stres, o jucarie mica sau alt obiect pentru ca acesta sa o stranga sau cu care sa se joace discret si informati profesorii cu privire la acest obiect si acest obicei.
  • Ajutati copilul sa fie mai organizat, oferindu-i posibilitatea de a folosi culori, cartonase colorate, dosare colorate, notes-uri colorate lipite pe mobila sau pe perete. Ajutati copilul sa-si organizeze lucrurile zilnic, inclusiv rucsacul, cartile etc.
  • Ajutati copilul sa-si faca temele la timp. Alegeti un anumit timp si loc pentru teme, evitand complet sursele de distragere, ca alti frati, televizorul, animalele de companie etc. Permiteti-i copilului sa faca pauze la fiecare 10-20 de minute.
  • Creati o rutina. Incercati sa urmati acelasi program in fiecare zi, de la ora de trezite pana la ora de culcare.
  • Unii copii cu ADHD invata si se concentreaza mai bine daca se misca sau asculta muzica de fundal.
  • Fiti clar si specific atunci cand vorbiti cu copilul.
  • In loc de pedepse si cearta, utilizati ca metoda de disciplinare eliminarea anumitor privilegii ca o consecinta pentru un comportament negativ. Violenta fizica si verbala nu face decat sa agraveze starea copilului.
  • Documentati-va cat mai mult cu privire la activitati si sfaturi pentru parintii care au copii cu ADHD.

Jocuri terapeutice pentru copiii hiperactivi

Iata cateva exemple de jocuri si activitati care ar putea fi utile pentru copiii hiperactivi:

  • Pentru grupa de varsta 4-6 ani, mai ales, sunt indicate jocuri de rol, jocuri pentru identificarea si gestionarea emotiilor si a unor situatii. Jocurile de imaginatie sunt extrem de utile. Acestea ii permit copilului sa exploreze noi experiente si sentimente intr-un context sigur.
  • La fel de utile sunt jocurile dupa reguli clare, jocurile care il ajuta pe copil sa invete sa se concentreze pe o singura sarcina.
  • Jocurile de memorie pot ajuta la imbunatatirea atentiei si a memoriei, cum ar fi jocurile cu carduri si carti, care sunt intoarse cu fata in jos si copilul trebuie sa identifice locul unei anumite carti.
  • Jocurile de strategie – jocurile de acest tip sunt o provocare pentru copil, implica si reguli si copilul invata cum sa rezolve o anumita problema si sa isi imagineze diferite situatii.
  • Jocuri in care rezultatul depinde si de noroc, pentru ca cel mic sa invete sa anticipeze esecul sau succesul si sa isi dezvolte toleranta la pierdere si frustrare.
  • Exista o serie de jocuri video ce pot fi utile pentru copiii cu ADHD, jocuri care il pot ajuta pe copil sa isi mentina atentia si sa se concentreze. Au fost dezvoltate, mai nou, chiar anumite jocuri concepute special pentru copiii cu ADHD, unul dintre acestea fiind AKL-T01, dezvoltat de o companie din Boston, Akili Interactive, fiind numit joc video terapeutic ce imbunatateste atentia si auto-controlul. Acest joc isi asteapta aprobarea FDA pentru a putea fi comercializat si prescris. Se recomanda, insa, limitarea accesului la jocuri video si la surse media (internet, TV) la maximum 1 ora pe zi pentru prescolari si copiii de pana la 9 ani si la maximum 2 ore pe zi pentru cei mai mari, conform Academiei Americane de Pediatrie.

Referinte:

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

6 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago