Activitatile extracurriculare pentru copii – sfaturi pentru parinti

activitati extracurriculare copii

banner-tiny-love-miababy

Activitatile extracurriculare joaca un rol esential in dezvoltarea copilului. Iata ce beneficii au acestea din toate punctele de vedere si exemple de astfel de activitati.

CUPRINS:

1. Ce sunt activitatile extracurriculare?
2. Beneficii
3. Recomandari pentru parinti
4. Exemple de activitati extracurriculare pentru copii

Ce sunt activitatile extracurriculare?

Pe masura ce copiii cresc, au tot mai multe oportunitati de a se implica in activitati extracurriculare. Pentru dezvoltarea deplina a unui copil, educatia scolara poate ajuta doar intr-o anumita masura. Activitatile extrascolare si extracurriculare joaca un rol semnificativ in dezvoltarea generala a celor mici la nivel fizic, cognitiv, emotional, social.

banner-tiny-love-miababy

O activitate extracurriculara este orice activitate pe care cei mici o desfasoara dincolo de curriculum-ul standard al scolii. Aceste activitati se bazeaza pe interesele lor personale si pot ajuta la dezvoltarea unor noi abilitati.

Beneficii

In afara activitatilor scolare exista o multitudine de oportunitati de invatare pentru ca cei mici sa dezvolte noi abilitati si sa dobandeasca noi cunostinte. Copiii pot invata o multime de lucruri explorand lumea din jur si participand la activitati extracurriculare. Participarea la activitati extracurriculare le poate aduce beneficii copiilor in multe feluri. Pe langa faptul ca le ofera copiilor oportunitati de invatare intr-un mod distractiv, aceste activitati ii pot inspira si sa exploreze noi pasiuni si interese.

Prin activitati extracurriculare, copiilor li se ofera experiente care ajuta la imbogatirea lor emotionala si sociala, pe langa alte abilitati importante de viata. Activitatile extrascolare dezvolta increderea in sine a copilului, il ajuta sa invete cum sa fie mai sociabil si il ajuta sa-si dezvolte talentele.

activitatile extrascolare

Iata cateva dintre beneficiile activitatilor extracuriculare:

cursuri puericultura

Motiveaza copiii sa fie activi fizic

Nu toate activitatile extrascolare sunt de natura fizica, dar multe sunt. Exemple includ:

 • sporturi de echipa;
 • sporturi individuale;
 • arte martiale;
 • dans etc.

Activitatea fizica are multiple beneficii pentru sanatate. Despre riscurile sedentarismului la copii poti citi pe larg aici. Copiii care fac sport in mod regulat au un risc general mai redus de depresie, obezitate, tensiune arteriala crescuta, sindrom metabolic etc. De asemenea, dorm mai bine si au risc mai redus de insomnii. Este important sa alegeti activitatea fizica potrivita pentru fiecare copil. Nu orice copil are inclinatii spre orice sport sau este posibil sa nu fie interesat de un anumit sport. Ar trebui sa aiba ocazia sa exploreze mai multe tipuri de activitate fizice pentru a gasi ceva potrivit pentru el.

miababy magazin

activitati extrascolare sportive pentru copii

Sustin dezvoltarea sociala

Activitatile extracurriculare ii ajuta pe copii sa-si dezvolte abilitatile sociale de care vor avea nevoie mai tarziu si la varsta adulta. Ofera oportunitati de cooperare, lucru in echipa si interactiune. Socializarea este la fel de importanta pentru copii ca si pentru adulti. Copiii au nevoie de oportunitati ample pentru a-si dezvolta abilitatile sociale. Un avantaj al participarii la activitati extracurriculare este ca le permite copiilor sa invete cum sa interactioneze si sa se inteleaga cu ceilalti. Participarea la activitati extracurriculare le ofera sansa de a interactiona cu alti copii care au interese similare si invata cum sa lege prietenii in afara cercului obisnuit.

Imbunatatesc stima de sine si dezvolta diferite interese si abilitati

Prin participarea la activitati in afara salii de clasa, copilul are ocazia sa-si descopere interesele dincolo de activitatile scolare. Doua calitati de baza pe care fiecare copil trebuie sa le posede sunt increderea in sine si stima de sine. Activitatile extracurriculare sunt o modalitate excelenta de a dezvolta increderea in sine a copiilor. Varietatea de activitati extracurriculare disponibile le permite copiilor sa-si identifice si pasiunile si talentele. Acest lucru ii poate ajuta sa-si dezvolte un sentiment puternic de sine. Descoperirea de sine este o parte importanta a cresterii. Vezi aici  pe larg cum putem ajuta copiii sa isi dezvolte increderea in sine.

Sustin sanatatea mentala

Activitatile extracurriculare sunt asociate cu niveluri mai crescute de satisfactie, optimism si niveluri mai reduse de anxietate si simptome depresive.

Invata despre rutina si gestionarea timpului

Copiii invata cel mai bine nu doar prin joaca, ci si prin repetare si rutina. Consecventa rutinelor le poate oferi un sentiment de siguranta care incurajeaza dezvoltarea emotionala si cognitiva. Cand copilul desfasoara activitati extracurriculare suplimentare in afara scolii, invata si despre gestionarea timpului si prioritizare. Copiii trebuie sa aiba de mici sarcini si responsabilitati, in functie de varsta, pe langa teme. Insa, adaugarea de activitati extracurriculare ii poate ajuta sa invete mai multe despre gestionarea eficienta a timpului. Gestionarea timpului nu este o abilitate care le vine in mod natural copiilor. Cand cei mici se inscriu la activitatile extrascolare, asta poate ajuta la introducerea conceptului de management al timpului si ii poate ajuta sa dezvolte aceste abilitati.

Activitati extracurriculare pentru educatie completa

Participarea la activitati extracurriculare le ofera copiilor oportunitati de dezvoltare sociala, cognitiva si fizica. Copiii care au diferite tipuri de astfel de activitati au, in general, abilitati de comunicare mai bune, incredere mai mare in sine si deprind mai multe abilitati de viata, dincolo de cele pe care le invata la scoala.

activitati extrascolare pentru copii

Dezvolta abilitatile de gandire

Activitatile extracurriculare dezvolta gandirea critica, cei mici invata sa aplice ceea ce invata la scoala in alte situatii din viata reala, invata sa analizeze, sa sintetizeze etc. Copiii activi care petrec timp in aer liber prin diferite activitati isi pot dezvolta mai usor echilibrul, coordonarea si abilitatile senzoriomotorii. Acestea contribuie la bunastarea fizica si la dezvoltarea abilitatilor motorii si cognitive necesare pentru o dezvoltare sanatoasa.

Recomandari pentru parinti

Parintii joaca un rol esential in activitatile extrascolare ale copiilor. Isi pot ajuta copiii sa isi stabileasca un program, sa planifice evenimentele extrascolare si sa ii ajute sa ramana organizati. Este important sa ii ajutati sa isi gestioneze timpul eficient si sa se organizeze, pentru a putea obtine beneficii de pe urma acestor activitati, fara suprasolicitare.

Atunci cand alegeti activitatile extracurriculare pentru cei mici, tineti cont in primul rand de preferintele lor, varsta, beneficiile posibile. Oferiti-i copilului posibilitatea de a alege anumite activitati extracurriculare si nu il fortati sa participe daca nu vrea. In schimb, prezentati-i respectiva activitate ca fiind distractiva si incurajati-l sa incerce inainte de a lua o decizie.

Aveti grija ca programul copilului sa nu fie prea incarcat cu activitati extracurriculare – poate duce inclusiv la stres scolar. Se recomanda ca parintii sa se asigure ca cei mici au cel putin o zi pe saptamana fara o activitate extracurriculara organizata astfel incat sa poata avea timp liber pentru relaxare si reincarcarea bateriilor.

tipuri de activitati extracurriculare

Exemple de activitati extracurriculare pentru copii

Activitatile sportive sunt cele mai frecvente activitati extracurriculare pentru cei mici. Acestea pot sa includa:

 • lectii de inot;
 • lectii de patinaj;
 • gimnastica;
 • fotbal;
 • handbal;
 • baschet;
 • tenis;
 • volei;
 • arte martiale;
 • golf;
 • skateboarding;
 • dans etc.

Alte exemple de activitati extracurriculare:

 • cercetasie – grupurile de cercetasi pot fi o modalitate ca cei mici sa se bucure de natur, sa incerce o varietate de activitati si sa isi dezvolte multe abilitati;
 • cursuri de teatru;
 • ateliere de desen sau pictura;
 • lectii de canto sau cursuri pentru diferite instrumente muzicale – lectii de chitara, lectii de pian etc.;
 • cluburi de sah – despre beneficiile sahului poti citi pe larg aici;
 • cluburi de matematica;
 • cluburi de stiinta, computere si inginerie;
 • cursuri de limbi straine;
 • cerc de poezie;
 • club de carte;
 • lectii de balet;
 • cursuri de fotografie;
 • club de astronomie;
 • cursuri de robotica pentru copii;
 • cursuri de gatit pentru copii;
 • cursuri de yoga pentru copii;
 • grupuri de voluntariat etc.

Activitatile extracurriculare ajuta copiii si adolescentii sa isi dezvolte abilitatile fizice, emotionale, sociale si intelectuale. Activitatile extracurriculare minimizeaza timpul petrecut in fata ecranelor si sustin socializarea. Nu exista o limita stabilita pentru activitatile extrascolare. Copilul poate participa la mai multe activitati extracurriculare – conditia este sa aiba suficient timp pentru a-si face temele, pentru joaca, pentru activitatile zilnice de baza, timp petrecut si familie si timp pentru odihna.

Citeste si: Afterschool – beneficii si criterii de alegere

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *