Activitati pentru copii cu materiale reciclabile

banner-tiny-love-miababy

Materiale reciclabile – Ambalajele si recipientele goale pot capata o noua viata daca le folosim in activitatile cu copiii sau la realizarea unor jucarii. Iata cateva idei in care sa utilizam materiale reciclabile pe care le avem acasa.

Cuprins:

1. Importanta activitatilor folosind materiale reciclabile
2. Idei de activitati folosind carton
3. Idei de activitati folosind PET-uri
4. Idei de activitati folosind alte materiale reciclabile

Importanta activitatilor folosind materiale reciclabile

Activitatile si jocurile in care folosim materiale reciclabile sunt o modalitate utila de a le transmite copiilor ideea reciclarii si protectiei mediului. Cu cat le aratam ca ne pasa de natura si de mediul in care traim si facem ceva in acest sens, cu atat si ei vor fi mai interesati sa faca la fel.

Mai multe despre cum le vorbim si ii implicam pe copii in protejarea mediului – in acest articol.

banner-peg-perego-miababy

Traim intr-o lume moderna si consumerista, in care folosim tot mai mult din resursele naturale si producem extrem de multe deseuri. Pe de alta parte, avem tendinta de a le cumpara copiilor multe jucarii, care alaturi de cele primite cadou de la rude si pritenei, ajung sa le sufoce camera si sa nu le mai capteze interesul.

De asemenea, cand parintii si copiii colaboreaza la proiecte de tip DIY (do it yourself), este un timp placut si relaxant petrecut impreuna, care contribuie la conectarea cu cei mici.

Aceste activitati pot varia de la idei simple pana la proiecte de tip DIY din materiale reciclabile, in functie de varsta copiilor, de materialele disponibile si de cat de mult vor sa se implice parintii. Cutii de carton, sticle de plastic, tuburi de la hartie igienica, cutii de lapte, bete de inghetata si alte deseuri care ar ajunge la gunoi pot capata o noua viata. In plus, este o modalitate de a petrece timpul productiv cu copiii, dar in acelasi timp de a le transmite importanta reutilizarii obiectelor, in loc de a le arunca.

Idei de activitati folosind carton

Cartonul este foarte versatil in ceea ce priveste utilizarea in activitati pentru copii. Daca aveti cutii mari, le puteti folosi pentru a construi o casuta, o masina, un castel sau orice alta constructie de dimensiunile copilului. Ii puteti implica si pe cei mici, dandu-le sarcini potrivite varstei lor.

cursuri puericultura

exemple-activitati-materiale-reciclabile

O cutie din carton (cu capac) poate fi folosita intr-o activitate pentru copiii mici, pentru dezvoltarea motricitatii fine. Faceti cateva gauri in capac si oferiti copiilor sa introduca in aceste gauri paie colorate din plastic. O alta varianta este sa introduceti in gaurile cutiei panglici si snururi colorate, de grosimi, culori si texturi diferite, de care cei mici sa traga si sa le scoata afara.

De asemenea, cartonul poate fi folosit si la decoratiuni de Craciun. Datorita culorii sale maronii, poate fi utilizat in decoratiuni decupate care sa imite turta dulce. Dintr-o coala de carton, puteti decupa diferite forme specifice iernii si sarbatorii de Craciun: manusi, stelute, brazi impodobiti, oameni din turta dulce, casute frumos decorate. Dupa ce ati decupat aceste forme, decorati-le folosind un pix sau carioca cu pasta alba, adaugand cat mai multe detalii. Aceste figurine le puteti utiliza la ambalarea cadourilor de Craciun, adaugandu-le ca un mic detaliu. Sau le puteti folosi pentru o ghirlanda: faceti o gaura in partea de sus a fiecarei figurine si treceti un snur colorat prin fiecare.

miababy magazin

Activitati cu tuburile de carton de la hartia igienica

Utilizati tubul de carton ramas de la hartia igienica pentru a construi hranitoare pentru pasari. Aveti nevoie de unt de arahide, pe care sa-l intindeti intr-un strat pe toata suprafata tubului. Pe o farfurie intindeti semintele si rotiti tubul, astfel incat sa se lipeasca de el cat mai multe seminte. Cand iesiti in natura (parc, padure sau chiar in apropierea blocului, unde aveti copaci) agatati hranitoarea pe o creanga.

O alta idee este sa pictati tuburile, sa le asezati in pozitie verticala pe un carton si sa le lipiti, pentru a obtine un suport pentru creioanele colorate.

Tuburile pot fi folosite pentru a crea un binoclu. Lipiti intre ele doua tuburi de hartie igienica si legati sfoara la doua dintre capete.

Idei de activitati folosind PET-uri

PET-urile de 0.5 litri pot fi folosite pentru a crea sticle senzoriale, care sunt potrivite atat pentru bebelusi, cat si pentru copiii mici. Sunt usor de realizat si avem la indemana numeroase posibilitati de a le umple. De preferat este ca sticlele sa fie transparente si sa le le indepartam eticheta, pentru a se putea vedea bine continutul. Aveti nevoie de apa, colorant alimentar in diferite culori, ulei, bilute, zaruri, pompoane, sclipici, scoici, nasturi colorati si orice alte obiecte micute si atragatoare pentru cei mici.

Umpleti trei sferturi din sticla cu apa colorata si un sfert cu ulei. Apoi adaugati obiectele micute in sticla. Asigurati-va ca strangeti bine dopul sticlei, astfel incat sa nu poata curge din ea. Intoarceti sticla cu susul in jos si agitati-o, astfel incat obiectele din interior si cele doua lichide sa se miste.

Un PET de 5 litri poate fi folosit intr-o activitate care stimuleaza motricitatea fina la copii: oferiti copiilor paie, paste, creioane, pompoane sau orice alte obiecte aveti la indemana, pe care copiii sa le introduca in sticla.

PET-urile de 2 litri pot fi taiate pe jumatate si partea de jos se poate transforma intr-un ghiveci sau vaza pentru flori, daca o pictati si lipiti pe ea diverse accesorii (stelute decupate, bilute, pietricele etc.)

Idei de activitati folosind alte materiale reciclabile

Activitati cu folie de plastic cu bule

Daca ati primit un colet la care s-a folosit folie cu bule mari, nu o aruncati, pentru ca poate fi baza unei activitati distractive pentru cei mici. Tot ce trebuie sa faceti este sa o intindeti pe jos, iar cei mici sa mearga pe ea desculti. E o activitate senzoriala pentru talpile lor si distractiva.

Folia cu bule poate fi utilizata si la pictat. O varianta de activitate este sa folositi folia ca plansa de desen, pe care cei mici sa picteze cu degetele. Este o activitate tactila, care stimuleaza prin textura diferita a foliei comparativ cu coala de hartie, cu care sunt obisnuiti. O alta metoda de a folosi folia cu bule este sa o decupati in diferite forme, pe care copiii sa le introduca in acuarele si sa faca modele colorate pe hartie.

Activitati cu petale de flori uscate

Cand florile din vaza incep sa se usuce, petalele lor pot fi utilizate in activitatile copiilor. Le puteti adauga in cutiile senzoriale, dar o alta idee este sa faceti un colaj din ele. Ideal este sa le folositi cu putin timp inainte de a se ofili complet, astfel incat sa isi mai pastreze culoarea initiala. Veti avea nevoie, pe langa petalele colorate, de lipici si un carton alb, care va fi suportul colajului. Turnand lipici si adaugand petalele, incurajati copiii sa creeze un colaj/tablou dupa propria imaginatie.

Activitati cu bete de la inghetata

Betele din lemn de la inghetata pot fi pictate si lipite in jurul unui tub de hartie igienica, pentru a obtine un suport de creioane.

idei-activitati-din-materiale-reciclabile

Activitati cu cofraje de oua

Colorati cofrajele cu acuarele sau folositi cofraje colorate pentru o activitate de asociere de culori. Oferiti copiilor pompoane de mai multe culori, pe care sa le sorteze si sa le plaseze in cofrajele corespunzatoare ca nuante.

Decupati un sir de cateva spatii din cofraj si pictati-le astfel incat sa obtineti o omida. Pe cel din fata desenati-i ochi, gura, iar antene puneti-i folosind sarma plusata sau crengute subtiri.

Decupati individual spatiile din cofraj; colorati-le in nuante de roz si alb si lipiti-le pe crengi, astfel incat sa obtineti ramuri de copaci infloriti. Sau colorati-le in culorile preferate si lipiti-le pe un cerc decupat din carton, pentru a obtine o coronita de primavara sau de Paste.

Activitati cu cutii de conserve

Spalati bine cutiile de conserve si indepartati-le etichetele, pentru a le transforma in ghivece pentru flori. Le puteti picta sau lipi pe ele ochisori (se gasesc de cumparat in magazinele specializate pentru craft-uri), pompoane, sarma plusata etc.

miababy magazin

Activitati cu cutii de lapte sau suc

Cutiile de lapte sau suc se pot transforma in autobuze cu care micii iubitori de vehicule sa se joace. Pictati cutiile in culori vesele, desenati geamuri si pasageri si atasati capace negre in loc de roti. In functie de preferintele copiilor, le puteti transforma in vagoane de tren, submarine sau alte ambarcatiuni.

Activitati cu sticle de vin goale

Sticlele de vin pot capata o noua viata dupa ce ati consumat vinul. Pictati-le sau infasurati-le in sfoara, in ata sau lana colorata si vor deveni vaze pentru flori sau obiecte de decor.

Sursa foto: Pexel si Pixabay

Despre autor

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *