Jocuri si Activitati

Activitati de vacanta pentru copii

Activitati de vacanta pentru copii – iata cum putem planifica vacantele celor mici, pentru a-i incuraja sa se dezvolte si sa invete noi abilitati, intr-un mod distractiv si placut.

CUPRINS:

1. Cum planificam activitatile din vacanta copiilor?
2. Taberele de vara pentru copii
3. Vacantele in familie
4. 50 Idei de activitati pentru copii in vacanta

Vacantele scolare sunt benefice pentru cei mici, pentru ca au nevoie de timp liber pentru a se relaxa, la fel ca adultii. Vacanta de vara este o oportunitate pentru copil de a se implica in diferite activitati relaxante, distractive, dar si educative. De asemenea, vacantele inseamna adesea mai mult timp in familie, timp cu fratii si cu alti copii. Este si momentul potrivit pentru calatorii in familie. E momentul potrivit pentru experiente noi si oportunitatea de a explora impreuna.

Cum planificam activitatile din vacanta copiilor?

In primul rand, planificati din timp daca in perioada in care sunteti la serviciu copilul va sta singur acasa, daca va merge la bunici vacanta la bunici, sau daca veti angaja un babysitter.

E bine ca cei mici sa aiba o rutina si un program si in vacanta, dar au nevoie si de timp nestructurat. Au nevoie sa se relaxeze, sa se joace liber, si chiar sa se plictiseasca. Sunt la fel de importante si benefice si activitatile planificate. E important sa limitati timpul petrecut pe telefon sau la TV, sa incurajati stilul de viata activ in fiecare zi si lectura. Puteti face o lista cu toate lucrurile distractive pe care v-ati dori sa le faceti impreuna in aceasta vara. Lista poate include mersul la plaja, joaca in parculet, mers la spectacole de teatru, plimbari in parc, vizita la zoo sau la muzee etc.

In al treilea rand, trebuie sa stabiliti de comun acord reguli si sarcini pentru vacanta de vara. Chiar daca nu merg la scoala, e bine sa aiba un program si o rutina. E bine sa fie aceeasi ora de trezit si de mers la culcare. Sigur ca daca preferati asa, se pot trezi mai tarziu si pot merge la somn putin mai tarziu. E bine insa sa mearga la somn la o ora rezonabila. Cei mici trebuie sa fie in continuare responsabili sa faca diferite sarcini – cum ar fi sa va ajute la pus masa, sa duca gunoiul sau sa stea cateva ore pe zi cu fratii mai mici.

Importanta rutinelor si a structurii

Conform Centrului pentru Controlul si Preventia Bolilor, pastrarea unei rutine consistente are beneficii atat pentru copii, cat si pentru parinti. Structura nu numai ca ii ajuta pe copii sa faca fata stresului, ci ii poate ajuta si sa invete despre responsabilitate si autocontrol.

Cei mici au nevoie de activitati planificate si previzibile. Programul zilnic ofera un ritm regulat si consecventa in viata unui copil. Aceste lucruri sunt necesare pentru a ajuta copiii sa se simta in siguranta si pentru a-i ajuta sa evite comportamentele negative sau repetitive. In timpul verii, ca parinte trebuie sa oferiti un program regulat de care copilul are cu adevarat nevoie. Cu cat este mai mic copilul, structura regulata este si mai importanta si sustine dezvoltarea mai tarziu in viata.

E bine ca cei mici sa aiba o rutina de dimineata, o rutina de seara si activitati planificate pentru fiecare zi. Copilul e bine sa se trezeasca zilnic la aceeasi ora. Dupa igiena de dimineata, urmeaza un mic dejun sanatos si ziua poate sa inceapa. Seara, cei mici e bine sa mearga la somn la aceeasi ora, una rezonabila.

Rutina nu trebuie sa fie foarte stricta

In acelasi timp, rutina nu trebuie sa fie prea stricta. Cei mici au nevoie si de libertate. E bine sa aiba zilnic:

  • timp pentru joaca;
  • timp pentru activitati distractive;
  • timo pentru activitati recreative;
  • timp pentru lectura;
  • timp pentru activitati educative;
  • timp pentru teme;
  • timp pentru exercitii fizice;
  • timp pentru activitati si responsabilitati in casa.

Aveti grija la programul de somn, la timpul petrecut pe telefon sau la TV si la alimentatie. Stabiliti un program zilnic de masa, alegeti alimente cat mai sanatoase, idei creative mai ales pentru copiii mofturosi la masa. Stabiliti limite clare cand vine vorba de Internet si telefon. Incurajati copilul sa fie activ si fiti si voi un model pentru el.

Nu uitati de teme!

Temele in vacanta au rolul lor – ii ajuta pe copii sa mentine o rutina si sa exerseze ceea ce au invatat pana atunci la scoala, si aprofundeaza anumite lucruri. Parintii trebuie sa ii incurajeze sa fie organizati cand vine vorba de teme, sa nu lase pe ultima suta de metri. In plus, trebuie sa ii ajute sa vada sarcinile intr-un mod mai pozitiv. In rutina zilnica stabiliti un interval orar zilnic sau anumite zile pentru teme. Incurajati copilul, dar fara recompense financiare sau materiale si fara pedepse.

Taberele de vara pentru copii

Taberele sunt o oportunitate pentru copii de a invata lucruri noi, de a explora si de a lega prietenii. Se conecteaza cu natura si se deconecteaza de la tehnologie. Jocul activ in aer liber incurajeaza sanatatea generala, plus coordonarea, echilibrul si agilitatea. Expunerea la medii naturale poate aduce beneficii in ceea ce priveste dezvoltarea cognitiva a copiilor prin imbunatatirea constientizarii, rationamentului si abilitatilor observationale. Timpul petrecut in medii exterioare contribuie si la dezvoltarea independentei si autonomiei copiilor.

Ce beneficii au?

Timpul petrecut in natura incurajeaza si o etica pozitiva asupra mediului, ce ii poate determina sa fie mai responsabili privind natura. Aceste tabere le vor permite sa exploreze subiectele pe care le iubesc fara presiunea testelor de evaluare. Exista tabere care exploreaza subiecte de matematica, diferite tipuri de arta, literatura, stiinta si inginerie. Sunt o modalitate distractiva si antrenanta pentru copil de a continua sa invete si sa exploreze in lunile de vara. Taberele de vara le permit copiilor sa exploreze concepte noi. Desi taberele educative de vara sunt axate pe invatarea academica, ele sunt, de asemenea, un spatiu in care copiii pot explora noi idei, concepte si teorii. Pot descoperi noi pasiuni si hobby-uri.

Cei mici isi antreneaza si abilitatile spociale, isi fac prieteni noi etc. Taberele ii pot ajuta pe cei mici sa isi dezvolte increderea in sine, indiferent ca e o tabara axata pe sport, o tabara de performanta sau o tabara cu putin din toate.

Vacantele in familie

Vacantele in familie au o importanta extrem de mare atat pentru copii, cat si pentru parinti. De multe ori, prinsi in rutina zilnica si in programul incarcat, parintii nu au timp sau uita sa discute cu copiii mai profund. Cele mai multe conversatii sunt cu privire la scoala, la note, rutina sau sarcini. Parintii nu au timp adesea sa se joace cu cei mici.

Vacantele pot incuraja dezvoltarea copiilor. Copiii se joaca si exploreaza, alaturi de parinti. Acest lucru reduce stresul si activeaza o stare emotionala de bine.

50 Idei de activitati pentru copii in vacanta

Iata cateva idei de activitati pentru vacanta copilului, pentru zile de vara frumoase, distractive si educative:

  1. Incurajati copilul sa isi faca mica sa gradina de poveste. Daca stati la curte, puteti incuraja copilul sa aiba grija de o planta sau sa planteze legume si flori in mica sa gradina. Isi poate crea micul sau spatiu din gradina, in care sa planteze si sa aiba grija zilnic de plante. Daca stati la bloc, puteti folosi ghivece sau diverse cutii goale.

2. Faceti sedinte foto in natura – cu telefonul sau camera foto. Faceti un concurs de fotografie, surprinzand cele mai frumoase plante, insecte si peisaje.

3. Picnic la padure – cateva gustari, limonada si o patura sunt tot ce aveti nevoie pentru un picnic undeva in natura, unde cei mici vor petrece timp in aer liber si se vor relaxa.

4. Planificati excursii de o zi, de weekend sau de mai multe zile. Calatoriile cu copii sunt deseori mai obositoare, dar au farmecul lor aparte. In plus, cei mici au ocazia de a explora si de a invata lucruri noi si petreceti timp de calitate in familie.

5. Mergeti la piscina sau la plaja. Balaceala probabil e cea mai placuta si asteptata activitate de vacanta a celor mici. Nu uita de siguranta la plaja si de jucariile pentru plaja, ca distractia sa fie una fara probleme si distractiva in acelasi timp.

6. Mergeti la pescuit. Pe langa faptul ca cei mici vor petrece timp in mijlocul naturii, e si un moment de conectare ca familie si timp distractiv.

Timpul petrecut in natura – important pentru cei mici

7. Mergeti sa priviti apusul sau rasaritul. Puteti face din asta un obicei – sa mergeti la final de saptamana sau in anumite zile, si eventual sa faceti poze.

8. Gasiti diferite forme in nori. Sa stai intins pe spate si sa privesti norii – nimic mai relaxant. Poate fi un moment pentru copil sa se relaxeze, sa se detaseze de agitatie si sa se conecteze cu sine si cu natura. In plus, stimuleaza creativitatea, si e suficient sa vorbiti despre formele pe care le percep in nori.

9. Faceti multe activitati de miscare. Fie ca e vorba de plimbari cu bicicleta, sotron, saritul in trambulina, sau jocuri cunoscute de cei mari si cei mici, ca jocul de-a v-ati ascunselea, Baba Oarba sau jocul de-a prinselea. E un mod distractiv ca cei mici sa petreaca timp cu familia sau cu alti copii, sa faca miscare si sa se distreze.

10. Faceti un concurs de stropit cu apa. In zilele calduroase de vara poate fi modul ideal de distractie pentru cei mici. Puteti folosi pistoale cu apa sau baloane cu apa.

11. Faceti o cursa cu obstacole in curte. E un mod perfect de a face miscare si de a le antrena celor mici atentia, agilitatea si dexteritatea.

12. Hraniti porumbei in parc sau hraniti ratustele. Cei mici invata astfel despre grija si atentie si despre lumea inconjuratoare.

13. Start la desene pe asfalt. Doar o bucata de creta e tot ce au nevoie cei mici pentru a da frau liber creativitatii si imaginatiei.

Activitati de vacanta – educative si distractive in acelasi timp!

14. Inaltati un zmeu in parc sau intr-o zona potrivita din apropiere. Puteti chiar petrece timp construind de la zero un zmeu, ceea ce ii stimuleaza si mai mult pe copii.

15. Vizitati o ferma din apropiere, unde cei mici pot sa vada diferite animalute de ferma si pot intra in contact cu acestea.

16. Trasee cu obstacole in Parcuri de Aventura. Sunt un mod ca cei mici sa isi consume energia, si in acelasi timp sa isi antreneze forta musculara, atentia, agilitatea, capacitatea de luare a deciziilor, coordonarea ochi-mana.

17. Faceti o iesire cu cortul in weekend si foc de tabara. Plimbare in natura, deconectare de la tehnologie si momente placute si distractive cu cei mici – ce va puteti dori mai mult? Aveti grija sa alegeti locuri special amenajate, sigure.

Copilaria este inima tuturor varstelor”. Lucian Blaga

18. Construiti un cort sau o fortareata in curte sau in casa. Cei mici isi vor antrena imaginatia, creativitatea si vor depune toate eforturile pentru a face cea mai frumoasa fortareata.

19. Realizati un album foto de vacanta – puteti surprinde cele mai placute momente din vacanta, cele mai nastrusnice intamplari si situatii, pe care la finalul vacantei sa le puna intr-un album de familie cu amintiri.

20. Vanatoarea de comori poate fi o modalitate distractiva de a stimula gandirea celor mici si atentia la detalii. Amplasati in diferite locuri din casa, din curte sau din natura obiecte ce trebuie sa fie gasite, impreuna cu indicii amplasate strategic. Puteti incuraja chiar copiii mai mari sa puna comorile si sa dea indiciile.

 21. Seara de filme in familie – stabiliti o zi din saptamana in care sa organizati seara de film. Puteti veni toti cu propuneri de filme scrise pe un biletel si extrageti un singur bilet cu filmul castigator. Aveti grija sa fie filme educative, potrivite pentru varsta copiilor si nu uitati de popcorn.

22. Jocuri de societate – de asemenea, puteti face o zi pe saptamana seara jocurilor de societate in familie. Alegeti jocuri adaptate varstei copilului, pe placul sau. De asemenea, incurajati copiii sa joace impreuna astfel de jocuri.

23. Jocuri de carti – cartile de joc ofera o multitudine de variante de jocuri, pentru toate varstele, Alege cele mai bune jocuri de carti in familie.

Copilaria. O imensa nevoie de mirare.” – Victor Hugo

24. Concurs de ghicitorighicitorile pot fi un mod distractiv de a sustine dezvoltarea celor mici. Le antreneaza gandirea, logica si atentia, si pot fi un mod distractiv de a petrece timp de calitate in familie.

25. Incurajati copilul sa tina un jurnal de vacanta in care sa isi noteze toate activitatile facute in vacanta, toate momentele si amintirile frumoase. Poate fi un mod ideal de a antrena scrisul de mana, atentia, rabdarea si nu in ultimul rand jurnalul este o metoda de dezvoltare personala pentru toate varstele.

26. Incurajati dezvoltarea de noi abilitati – incurajati copilul sa exploreze si sa descopere noi pasiuni si abilitati, pe care sa le dezvolte in aceasta vara, fie ca e vorba de construit diverse obiecte cu ajutorul cuburilor, decupat si lipit, modelat forme din plastilina, nisip kinetic sau pasta modelatoare, asamblarea diferitelor masinute sau robotei, sarituri, alergare in timp etc. Puteti incuraja copilul sa isi seteze un obiectiv (realist si realizabil), sa isi monitorizeze progresul si la final stabiliti un premiu de comun acord.

27. Exersati arta origami – este simplu si ieftin, dar in acelasi timp aduce beneficii majore in dezvoltarea celor mici. Le antreneaza creativitatea, imaginatia, atentia si coordonarea ochi-mana.

28. Incurajati abilitatile art&craft – fie ca e vorba de decoratiuni din hartie, bijuterii handmade sau semne de carte pictate manual, astfel de activitati sunt recomandate la orice varsta. Stimuleaza creativitatea, imaginatia si dexteritatea. Exista o multitudine de variante de activitati de acest timp, cu tot felul de materiale si accesorii.

29. Pictati – copilul trebuie incurajat sa deseneze, sa coloreze si a picteze indiferent de varsta. Puteti apela chiar la pictura cu degetele, pictura pe bucati din lemn, pictura pe pietre (pe care le puteti cauta impreuna in drumetiile de familie).

Vacanta – un mod de a imbunatati conexiunea parinte -copil

30. Planificati un proiect pentru casa – fie ca e redecorarea unei camere, amenajarea curtii sau a garajului etc., poate fi o modalitate excelenta de a face ceva productiv si eficient in familie. Implicati activ copilul (inclusiv incurajandu-l sa isi exprime parerea si dorintele), pentru ca la final sa simta satisfactie cand va vedea rezultatul.

31. Mergeti la concerte sau spectacole de teatru – muzica si teatrul au un rol major in dezvoltarea celor mici si nu numai. Mergeti periodic la spectacole de teatru, mai ales in aer liber, adaptate varstei copilului. De asemenea, mergeti la activitati si concerte pentru copii sau concerte pentru toata familia, pentru a-i induce celui mic placerea si pasiunea pentru arta si cultura.

32. Club de lectura cu prietenii sau in familie – este un mod ideal de a incuraja cititul si de a stimula limbajul si socializarea. Stabiliti saptamanal sau periodic o carte ce va fi citita de toti membrii familiei si la intalnirea clubului discutati pe baza cartii, lasand imaginatia sa zboare. Puteti incuraja copiii sa organizeze astfel de cluburi si impreuna cu alti copii.

33. Stabiliti liste cu carti de citit in vacanta – niciodata nu e prea tarziu sa va faceti o lista cu cartile pe care vreti sa le cititi. Poate fi si un mod de a ramane motivat. Stabiliti un ritm realist de lectura si o lista cu carti adaptate varstei copilului. Puteti face in paralel acelasi lucru si voi, parintii, pentru a le oferi celor mici un exemplu.

Vacanta – timp pentru creativitate si exprimare!

34. Incurajati copiii sa organizeze un spectacol de teatru cu alti copii – cei mici trebuie sa scrie, sa regizeze si sa joace o piesa de teatru. Va fi nevoie sa isi puna la lucru imaginatia si capacitatea de gandire pentru a scrie, apoi la final vor puna in scena spectacolul, la care sigur ca puteti participa si voi, parintii.

35.  Daca cei mici sunt pasionati de muzica si instrumente muzicale (desi pot descoperi pasiunea si pe parcurs), incurajati copiii sa isi faca o trupa. Nu numai ca vor petrece timp de calitate cu prietenii lor, dar astfel isi dezvolta si spiritul de echipa, invata sa colaboreze, invata sa fie uniti si sa planifice impreuna.

36. Gazduiti o seara de film pentru copii, o seara de SPA, o seara de jocuri sau petrecere in pijamale – stabiliti impreuna o tematica si ajutati copilul sa organizeze acasa o astfel de seara alaturi de cativa prieteni. E nevoie in special de cateva gustari si buna-dispozitie.

37. Faceti o lista cu muzee de vizitat in vacanta – luati-va o seara in care sa va documentati cu privire la muzeele din zona si alte locuri si obiective de vizitat. Lasati copilul sa se implice activ, sa participe la cautare si sa aleaga obiective. Faceti o lista cu acestea si planificati, in functie de timpul disponibil, zilele in care veti merge in acele locuri.

38. Mergeti la targuri sau restaurante cu un anumit specific lunar sau saptamanal, si invatati inainte despre respectiva tara. Copilul se va familiariza astfel cu notiuni de cultura generala, geografie si specific culinar.

39. Faceti o capsula a timpului si ingropati-o. Fiecare dintre voi trebuie sa noteze pe o hartie gandurile sale si cum este in acest moment, precum si ce isi doreste de la viitor. Biletele se vor pune toate la un loc si vor fi introduse intr-o cutie, pe care o ingropati in curte sau intr-un loc specific, pentru a fi dezgropata dupa un numar de ani.

Vacantele – timp pentru distractie si invatarea de noi abilitati

40. Incurajati gatitul – puteti inscrie copilul la diferite cursuri de gatit sau puteti gati in familie – de la limonada, pana la fursecuri, inghetata de casa, pizza sau orice alte retete.

41. Trucuri de magie – exista acum tot felul de carti si tutoriale care ii invata pe cei mici diferite trucuri de magie adaptate varstei. Acestea incurajeaza atentia si logica.

42. Jocul cu baloane de sapun – baloanele de sapun sunt un mod distractiv de joaca pentru copii, pentru momente vesele si placute. Poate antrena si spiritul de competitie – cine face cel mai mare balon de sapun?

43. Cursuri de inot – pot fi un mod ideal ca cel mic sa invete o noua abilitate in aceasta vara, una foarte utila. Cautati din timp diferite centre unde se ofera astfel de cursuri.

44. Cursuri la un instrument muzical – de asemenea, muzica are un rol major in dezvoltarea celor mici, si cand invata sa cante la un instrument muzical, cei mici se dezvolta mult. Oferiti mai multe variante de instrumente muzicale, dar lasati copilul sa aleaga ceea ce ii place.

45. Cursuri de limbi straine – un alt mod de a invata noi lucruri in vacanta. Invatarea unei limbi straine le deschide celor mici noi orizonturi si cu cat invata de mici o limba straina, cu atat mai bine.

46. Scolile de vara – exista programe educative si de relaxare si recreere pentru copii, in perioada vacantelor (varianta de vara pentru Afterschool) – ofera monitorizare, dar si ateliere, cursuri, activitati distractive si educative pentru copii de toate varstele. Informati-va cu privire la ofertele acestor scoli de vara (Summer School) din zona voastra si oportunitatile pe care le ofera.

Nu este niciodata prea tarziu pentru a avea o copilarie fericita!

47. Ierbar de vacanta – un ierbar poate fi un mod distractiv si educativ de a familiariza copilul cu natura. Incurajati-l sa aduce plante si flori pe care sa le puna la presat pentru a face cel mai frumos ierbar. Cel mic va invata astfel despre respectivele plante, rolul lor, de unde provin, ce flori si ce fructe fac, imbogatindu-si cultura generala.

48. Jucati Twister – este un mod amuzant de a petrece timp de calitate, afara sau in interior. Antreneaza gandirea logica, atentia, dezvoltarea motorie, forta musculara si nu in ultimul rand – socializarea.

49. Incurajati copilul sa faca arborele genealogic al familiei – poate fi o idee foarte buna de proiect de vacanta pentru copii. Invata sa se documenteze, sa cerceteze si sa puna cap la cap idei si informatii. Astfel, copilul invata despre membrii familiei, legaturile de rudenie, isi cunoaste mai bine familia si invata despre viata bunicilor, a matusilor, unchilor etc. Puteti desena impreuna pe o coala mare de hartie un arbore astfel incat copilul sa poate trece date despre toti membrii familiei in ordine.

50. Incurajati copilul sa faca experimente stiintifice adaptate varstei sale, folosind culori, plastilina, lamai etc. Exista o multitudine de site-uri specializate si sigure ce ofera informatii despre astfel de experimente stiintifice pentru copii. Cei mici isi dezvolta abilitati ca dexteritatea, atentia, gandirea.

Vacanta este un moment de relaxare pentru cei mici, dar in acelasi timp poate fi oportunitatea de a invata noi abilitati utile, de a se dezvolta si de a petrece momente placute si unice in familie si alaturi de prieteni!

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago