Care este diferenta dintre oreion si otita? | Intrebari frecvente

Care este diferenta dintre oreion si otita

Afla care este diferenta dintre oreion si otita direct de la domnul Dr. Adrian Craciun, medic primar neonatolog. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Care este diferenta dintre oreion si otita?

https://www.facebook.com/comunitatemamisicopilul/videos/2693057477404631/?v=2693057477404631

–  transcriere video interviu cu Dr. Adrian Craciun –

Pai este foarte simplu, orieonul este o boala infecto-contagioasa data de virusul urlian in urma caruia capul ia forma unei pere: se umfla glandele parotide si capul arata ca o para. La care se asociaza si febra. Este caracteristica, este tipica, se previne prin vaccinarea ROR.

Otita inseamna altceva, inseamna afectarea urechii si de obicei apare dupa un episod cu muci, este extrem de frecventa in Romania. Otita poate sa fie seroasa, care se vede numai cu otoscopul si este foarte frecventa in majoritatea racelilor. Otita congestiva, cand membrana timpanului este congestionata si copilul, daca este mai mare, spune singur “au, ma doare”, sau daca l-ai apasat in dreptul urechii vezi ca plange. Si otita purulenta, ultimul stagiu, in care deja a spart si vezi o secretie purulenta la nivelul urechii. Tratamentul este, la otita, pur si simplu in functie de cauze. Exista otite virale care nu necesita tratament antibiotic si otite date de bacterii care necesita tratament antibiotic. Se pot face analize, se poate lua o cultura de secretie otica, se pot face si analize colaterale. Si in functie de ce microb gasesti, se stabileste tratamentul.

Dar, repet, otita trebuie tratata de ORList iar oreinul de medicul infectionist. Si ca sa nu facem oreion, trebuie sa ne vaccinam pentru rujeola, oreion si rubeola. Din fericire, este destul de rar. La adulti, poate sa dea orhita, adica afectarea testiculelor si a functiei de reproducere.

Despre autor

Dr. Adrian Craciun

Medic primar pediatru in cadrul Sectiei de Neonatologie a Spitalului Cantacuzino din Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *