Raguseala la copii – cauze, simptome, tratament

raguseala la copii

banner-peg-perego-miababy

Raguseala este afectarea calitatii vocii, de obicei din cauza laringitei sau a suprasolicitarii. Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce solutii exista la aceasta problema.

CUPRINS:

1. Ce cauzeaza raguseala la copii?
a. Despre laringita la copii
b. Alte cauze ale raguselii la copii
2. Tratamentul raguselii la copii
a. Tratament medicamentos
b. Tratament homeopat / naturist

Ce cauzeaza raguseala la copii?

Raguseala este un termen general care descrie modificari anormale ale calitatii vocii. Schimbarile obisnuite pot include voce mai groasa, aspra sau afectarea vocii atunci cand persoana incearca sa vorbeasca. Uneori, volumul sau tonul pot deveni prea extreme (adica prea mari sau mici). In unele cazuri, este posibil ca persoana sa isi piarda temporar vocea.

banner-peg-perego-miababy

Modificarile vocii sunt date de probleme care afecteaza corzile vocale, care sunt benzi minuscule de tesut situate in cutia vocala sau laringe. Tulburarile obisnuite care afecteaza corzile vocale includ laringita, infectii in gat, noduli, polipi, granulom, chisturi, pseudochisturi, paralizie de cutie vocala, pareza de corzi vocale, disfonia etc.

Despre laringita la copii

Laringita este cea mai frecventa cauza de raguseala si poate fi data de mai multi factori, de la raceala la iritarea gatului, infectii sau suprasolicitarea vocii.

In interiorul laringelui se afla corzile vocale – doua pliuri de membrana mucoasa care acopera muschiul si cartilajul. In mod normal, corzile se deschid si se inchid usor, formand sunete prin miscarea si vibratia lor. In caz de laringita, corzile vocale devin inflamate sau iritate. Aceasta umflare provoaca modificarea sunetelor produse de aerul care trece peste ele. Drept urmare, vocea devine ragusita.

Laringita poate fi de scurta durata (laringita acuta) sau de lunga durata (laringita cronica). Majoritatea cazurilor de laringita sunt declansate de o infectie virala temporara si nu sunt grave. Raguseala persistenta poate semnaliza uneori o afectiune medicala mai serioasa.

cursuri puericultura

simptome raguseala

Simptome

Adesea laringita incepe ca o raceala, dar apoi se dezvolta si febra si tuse. Suprafata interna a gatului si a laringelui devine rosie si umflata. Vocea copilului devine ragusita si apare o tuse seaca, mai ales noaptea. Copilul poate avea dificultati de respiratie si poate avea respiratie zgomotoasa.

Astfel, semnele si simptomele laringitei pot include:

miababy magazin
  • raguseala;
  • afectarea vocea sau pierderea vocii;
  • senzatie de gadilat in gat si iritatia gatului;
  • durere in gat;
  • gat uscat;
  • tuse seaca.

Tratament

Adesea, laringita acuta se reduce de la sine intr-o saptamana. Tratamentele pentru laringita cronica au ca scop tratarea cauzelor de la baza, cum ar fi arsurile la stomac. Medicamentele utilizate in unele cazuri includ:

  • antibiotice – daca vorbim de o infectie bacteriana;
  • corticosteroizi – pot ajuta la reducerea inflamatiei corzilor vocale, dar doar in cazuri urgente.

Unele metode de ingrijire  si tratamente la domiciliu pot ameliora simptomele laringitei si pot reduce raguseala. ceste sfaturi includ:

  • folosirea unui umidifcator;
  • copilul sa nu isi foloseasca vocea;
  • inhalatii cu aburi calzi;
  • consum suficient de lichide pentru a preveni deshidratarea;
  • copilul sa evite vorbitul in soapta – vorbitul in soapta pune chiar mai multa presiune asupra vocii.

Alte cauze ale raguselii la copii

cauze raguseala

Suprasolicitarea corzilor vocale

Suprasolicitarea corzilor vocale prin strigat, cantat sau vorbit mult timp poate provoca inflamatii.

Iritatii de la un tub de respiratie

Unii copii dezvolta raguseala dupa ce au beneficiat de un tub de respiratie in timpul unei interventii chirurgicale, ceea ce poate provoca cicatrizarea corzilor vocale. Chirurgia la nivelul gatului sau a pieptului poate deteriora, de asemenea, nervii laringelui, impiedicand partial sau complet deplasarea normala a corzilor vocale si afectand capacitatea de a vorbi. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de pareza a corzilor vocal sau paralizie.

Afectiuni neuromusculare

Copiii care au afectiuni neuromusculare, cum ar fi distrofia musculara sau paralizia cerebrala, pot prezenta spasme ale corzilor vocale, care pot face ca sunetul sa fie slab.

Boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian apare in cazul in care acizii digestivi din stomac se revarsa in esofag – tubul care leaga gura si stomacul – si irita laringele, provocand raguseala. Cu toate acestea, afectiunea tinde sa provoace raguseala mai des la adulti decat la copii.

Apnee de somn

Copiii care au apnee de somn, care provoaca sforait si afectarea respiratiei in timpul noptii, pot de asemenea sa dezvolte raguseala ca urmare a respiratiei pe gura, care poate usca astfel corzile vocale si poate provoca inflamatii.

Mase benigne ale corzilor vocale

Frecvent, copiii cu raguseala cronica au o leziune benigna – sau necanceroasa – pe una sau ambele corzi vocale. Aceste leziuni – mase sau umflaturi care apar sub sau pe suprafata corzilor vocale – pot impiedica deschiderea si inchiderea corecta a corzilor vocale si vibrarea normala, ceea ce poate schimba modul in care aerul se deplaseaza prin ele pentru a scoate un sunet. Chisturile cordelor vocale, de exemplu, sunt mase pline cu fluide care se formeaza de obicei sub corzile vocale.

Raguseala poate fi cauzata si de:

miababy magazin
  • alergii;
  • inspirul unor substante iritante;
  • tuse cronica;
  • viroze;
  • obiect strain in esofag sau trahee;
  • modificari ale laringelui in perioada pubertatii;
  • afectiuni tiroidiene;
  • expunerea la fum de tigara;
  • utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor inhalatori;
  • traumatisme la nivelul gatului.

Tratamentul raguselii la copii

Diagnosticul se pune pe baza examinarii fizice, in general cu un endoscopc rigid sau endoscop flexibil. In plus, alte teste de specialitate sunt efectuate pentru a masura acustica vocala si aerodinamica (sustinerea respiratiei pentru voce).

In functie de cauza, raguseala poate fi tratata medical, chirurgical sau prin terapie vocala. Perioada de recuperare variaza. Unele afectiuni vocale pot fi tratate in cel putin o ora si altele pot necesita un management pe termen lung.

Igiena vocala

Un program tipic de igiena vocala implica:

  • tratarea oricaror afectiuni medicale care agraveaza problemele vocale;
  • schimbarea comportamentelor care irita corzile vocale, precum strigatul;
  • invatarea metodelor prin care sa se respire adanc si sa se relaxeze musculatura gatului;
  • vorbitul incet si clar;
  • hidratarea corecta etc.

S-ar putea sa fie greu pentru copiii cu unele obiceiru  – cum ar fi sa vorbeasca tare cand sunt entuziasmati sau sa-si dreaga vocea cand sunt nervosi – sa faca schimbari. Primul pas este de a face copiii sa constientizeze comportamentul.

Tratament medicamentos

Tratamentul raguselii depinde de cauza. Majoritatea cazurilor pot fi tratate prin simpla odihna a vocii sau modificarea modului in care este utilizata. Otolaringologul poate face cateva recomandari cu privire la folosirea vocii sau poate fi recomandata o interventie chirurgicala daca este identificata o leziune, cum ar fi un nodul sau un polip. Consumul de lichide este de asemenea util. Specialistii in patologia vorbirii / limbajului pot ajuta pacientii in modificarea comportamentului, care pot ajuta la reducerea unor tulburari de voce.

In general nu se recomanda tratament medicamentos pentru raguseala, ci doar daca vorbim de o cauza infectioasa – pot fi indicate antibiotice daca la baza e o infectie bacteriana. De asemenea, pot fi indicate medicamente antiinflamatoare. Medicamentele antiinflamatoare care pot fi utilizate sunt ibuprofen si naproxen – ce reduc inflamatia cutiei vocale. Decongestionantele trebuie evitate.

Tratament homeopat

remedii homeopate raguseala

Medicamentele homeopate pot fi indicate uneori pentru raguseala. Aceste medicamente pot ajuta organismul sa lupte impotriva problemei de la baza. Medicamentele homeopate pentru raguseala pot include:

  • Argentum metallicum si Arum Triphyllum (Homeovox)  – Aceste remedii sunt utilizate pentru tratarea laringitei, care apare din cauza suprasolicitarii vocii. Pot fi eficiente pentru raguseala si durere in gat, pentru pierderea vocii si senzatia de iritare in gat.
  • Drosera – acest medicament homeopat este utilizat atunci cand raguseala este insotita de tuse uscata si iritanta.
  • Aconite nap – acest medicament este utilizat pentru tratarea raguselii, care apare din cauza expunerii la aerul rece. Laringele se inflameaza dupa ce a fost expus la frig si este posibil sa apara raguseala.
  • Belladonna si Iodum – acestea sunt medicamente homeopate eficiente pentru laringita in care raguseala este insotita de dureri de laringe. Belladonna se foloseste atunci cand laringele devine dureros, apare si rosu in gat si exista dificultati la inghitire.
  • Calcarea carbonica si Carbo vegetabilis – acestea sunt medicamente homeopate eficiente utilizate pentru tratarea raguselii.

Remedii naturale

ceaiuri raguseala

Anumite solutii si remedii pot fi eficiente pentru raguseala la bebelusi si copii. Pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Includ:

  • odihna vocii;
  • consum suficient de lichide;
  • folosirea unui umidificator;
  • consum de bauturi calde – nu fierbinti!

Remediile naturiste pot include:

  • Eucalipt – inhalatiile cu ulei de eucalipt pot ajuta la ameliorarea raguselii, precum si la reducerea simptomelor de gripa si raceala, sinuzita si infectii ale gatului.
  • Lemn dulce – Lemnul dulce poate ajuta la ameliorarea iritatiei gatului, inclusiv sub forma de ceaiuri si pastile. Este important sa se foloseasca doze mici, indicate de medic.
  • Verbascum thapsus – este disponibila sub forma de ceai si pastile. Se considera ca anumiti compusi din frunzele si florile plantei actioneaza ca substante ce reduc inflamatia.
  • Ulm alunecos – Acest remediu contine mucilagiu, o substanta asemanatoare cu gelul ce poate calma tesutul iritat sau inflamat.
  • Ceaiuri pentru raguseala – ceaiurile pot calma gatul si pot reduce iritatiile – trebuie sa fie consumate caldute, cu miere (nu dati miere copiilor mai mici de 1 an) – exemple de ceaiuri bune pentru raguseala includ ceaiul de sanziene, ceai de soc, ceai cu anason si zmeur.
  • Sirop raguseala copii – aceste siropuri contin in general extracte naturale, cum ar fi de nalba, aloe vera, tei – care calmeaza gatul.
  • Tratament laringita cu aerosoli – poate ajuta la calmarea iritatiilor din gat si reducerea raguselii.

Referinte:
(1) What Causes Hoarseness?, link: https://www.healthline.com/symptom/hoarseness
(2) Hoarseness—Causes and Treatments, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4458789/
(3) Hoarseness, link: https://www.enthealth.org/conditions/hoarseness/
(4) 12 Laryngitis Home Remedies, link: https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-laryngitis
(5) Five remedies for hoarseness, link: https://www.raleighcapitolent.com/blog/five-remedies-for-hoarseness?entryid=99&tabid=89
(6) Natural remedies for laryngitis, link: https://www.verywellhealth.com/natural-remedies-for-laryngitis-89287

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *