Infectia cu herpes in sarcina

herpes in sarcina

Citeste mai multe despre infectia cu herpes in sarcina, simptome care pot sa apara, riscuri posibile pentru fat si ce implica tratamentele.

CUPRINS:

1. Informatii generale
2. Transmiterea virusului la copil
3. Herpesul neonatal
4. Herpesul in sarcina – diagnostic, tratament si preventie

Informatii generale

De cele mai multe ori, infectia cu herpes in sarcina nu provoaca probleme si complicatii. Cu toate acestea, in rare ocazii poate cauza probleme grave fatului. Exista doua categorii sau tipuri principale de virus herpes simplex:

  • HSV-1 – este transmis in principal pe cale orala, provoaca in general leziuni bucale sau la nivelul buzelor;
  • HSV-2 – este in general transmis prin contact sexual si cel mai frecvent provoaca herpes genital – leziuni sau vezicule in zona genitala.

Simptome herpes in sarcina

Cand persoana este infectata pentru prima data, se numeste infectie primara. Uneori, poate cauza disconfort usor, dar pot sa nu existe deloc simptome. Simptomele de herpes oral pot include leziuni sau vezicule pe buze (dar uneori si pe limba, obraji, gingii), dureri, umflarea buzelor, uneori chiar febra usoara si dureri de cap. In cazul recidivelor, inainte de aparitia simptomelor pot sa apara furnicaturi la nivelul buzelor, mancarimi si senzatie de arsura. Ulterior apar veziculele umplute cu lichid, care in timp se sparg si se formeaza cruste galbene. Citeste aici mai multe despre herpesul oral la copii.

Majoritatea persoanelor cu herpes genital fie nu au simptome, fie au doar simptome foarte usoare, care adesea trec neobservate. Simptomele, daca apar, variaza foarte mult. De obicei, sunt mai severe atunci cand sunteti infectat pentru prima data cu herpes genital, deoarece inca nu aveti anticorpi impotriva virusului. Pot sa apara umflaturi rosii la nivelul vaginului sau vulvei, care se transforma in vezicule. Pot fi insotite de senzatie de mancarime, arsura, dureri si furnicaturi. Primul episod de infectie poate fi asociat cu simptome severe, dar nu de fiecare data. Episoadele recurente tind sa fie mai usoare.

Daca dezvoltati o infectie cu herpes pentru prima data in timpul sarcinii, simptomele pot fi mai severe sau mai vizibile decat la o persoana care nu este insarcinata.

herpes oral in sarcina

Herpesul oral in sarcina

Herpesul oral se manifesta prin aparitia unor mici vezicule sau blistere la nivelul buzelor de obicei. Uneori acestea se pot extinde spre obraji sau barbie, dar si in interiorul gurii. Cauzeaza senzatie de arsura, disconfort si usturime. Aceasta forma de herpes este in principal cauzata de virusul HSV-1, dar poate fi cauzata si de HSV-2 in rare cazuri. Virusul este extrem de contagios si odata patruns in organism ramane pentru totdeauna inactiv. In anumite cazuri se poate reactiva, cauzand simptome. De obicei, reactivarea apare cand sistemul imunitar este afectat. In sarcina, stresul si modificarile hormonale pot duce uneori la reactivarea virusului. Citeste mai multe despre herpesul oral la adulti

cursuri puericultura

Herpesul genital in sarcina

Herpesul genital este o infectie cu transmitere sexuala care poate fi cauzata de doua tipuri de virusuri herpes simplex: tip 1 (HSV-1) sau tip 2 (HSV-2) – dar mai frecvent HSV-2. Herpesul genital se refera la acele vezicule herpetice care apar in zona genitala. Virusul herpetic poate fi transmis unui copil in timpul unei nasteri naturale daca acesta intra in contact cu vezicule sau leziuni herpetice.

Transmiterea infectiei la bebelus in timpul travaliului si nasterii este cea mai mare preocupare cand vine vorba despre herpesul genital in timpul sarcinii. Daca se intampla acest lucru, copilul ar putea avea probleme de sanatate grave. Exista unele cercetari conform carora o infectie primara cu herpes genital poate creste riscul de avort spontan sau poate duce la nasterea prematura a bebelusului. De aceea, este important sa discutati despre orice simptome pe care le aveti cu medicul, astfel incat cazul dumneavoastra sa poata fi gestionat cu atentie. Daca aveti herpes recurent (adica ati mai avut un focar in trecut), aveti un risc mult mai scazut de a transmite virusul la fat.

miababy magazin

riscuri herpes in sarcina

Transmiterea virusului la copil

Transmiterea virusului in sarcina

Transmiterea virusului herpetic de la mama la fat poate avea loc atunci cand mama are leziuni active de herpes genital in momentul nasterii naturale. Astfel, puteti transmite virusul copilului in timpul travaliului si nasterii, daca sunteti contagioasa in acel moment. Riscul este mai mare daca dezvoltati herpes genital pentru prima data (infectie primara) in al treilea trimestru. De asemenea, puteti transmite virusul daca ati mai avut herpes genital inainte si aveti un focar in timpul travaliului.

Bebelusii sunt mai expusi riscului de herpes neonatal daca mama devine infectata cu herpes genital la sfarsitul sarcinii. Asta din cauza faptului ca mama nou infectata nu are anticorpi impotriva virusului, deci nu exista protectie naturala pentru copil in timpul nasterii. In plus, o noua infectie cu herpes este frecvent activa, astfel incat exista o posibilitate crescuta ca virusul sa fie prezent in canalul de nastere in timpul nasterii naturale. Femeile care au avut herpes genital inainte de a ramane insarcinate au un risc foarte scazut de a transmite virusul copilului. Asta pentru ca sistemul imunitar produce anticorpi care trec temporar la copil prin placenta.

In cazuri rare, daca dezvoltati o infectie primara cu herpes in primul trimestru de sarcina, virusul poate trece prin placenta si poate creste riscul de avort spontan sau defecte congenitale grave.

diagnosticare herpes in sarcina

Va fi necesara cezariana?

Operatia cezariana poate fi necesara daca aveti un focar sau daca dati semne ca unul este pe cale sa apara atunci cand se rupe apa sau intrati in travaliu. Semnele unui focar includ leziuni vizibile pe colul uterin, vagin sau organele genitale externe, precum si simptome precum furnicaturi, arsuri sau durere. De asemenea, daca devoltati herpes genital pentru prima data la sfarsitul sarcinii, iar analizele de sange confirma ca nu ati mai avut niciodata infectia, uneori se recomanda o operatie cezariana, chiar daca nu aveti simptome cand intrati in travaliu. Asta pentru ca primul focar de herpes dureaza, de obicei, mai mult si este mai sever decat focarele recurente.

Transmiterea virusului dupa nastere

Herpesul poate fi transmis la bebelus si in primele saptamani de viata daca acesta este sarutat de o persoana care are herpes oral activ. In cazuri rare, herpesul poate fi transmis si prin atingere, daca o persoana atinge o leziune herpetica activa si apoi atinge imediat copilul. De asemenea, virusul poate fi transmis daca exista leziuni herpetice la nivelul sanului si copilul este alaptat la acel san.

Herpesul neonatal

Denumit si herpes dobandit la nastere, herpesul neonatal poate sa apara daca bebelusul este expus la herpes genital in timpul nasterii naturale. Herpesul neonatal este considerat rar, dar atunci cand apare, poate cauza complicatii grave. Riscul pentru copil este mai mare daca infectia apare pentru prima data in timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina. Asta pentru ca nivelurile de HSV din organism vor fi mai ridicate in acest timp si veti avea mai putini anticorpi ce pot fi transmisi copilului inainte de nastere.

Infectia cu herpes la bebelus este rara, insa destul de grava, deoarece sistemul sau imunitar este inca insuficient dezvoltat. De obicei copilul nu va avea simptome specifice de herpes in infectia primara. Infectiile cu herpes la nou-nascuti pot fi clasificate ca: infectie localizata la nivelul pielii, infectie ce afecteaza sistemul nervos central si infectie cu herpes diseminata. La copii, tratamentul implica de obicei antivirale administrate intravenos.

infectiile cu virusul herpes in sarcina

Herpesul in sarcina – diagnostic, tratament si preventie

In general, testarea pentru herpes nu este recomandata in timpul sarcinii ca o analiza de rutina. Cu toate acestea, exista o exceptie pentru persoanele cu simptome. Daca aveti simptome de herpes in timpul sarcinii, medicul va recomanda probabil testarea. Acest lucru este valabil mai ales daca nu ati avut niciodata simptome in trecut. Din fericire, herpesul este rareori transmis unui copil in timpul sarcinii, in primele etape, deoarece infectarea la nou-nascut apare de obicei cand copilul trece prin canalul de nastere infectat.

Daca dumneavoastra sau partenerul aveti oricare dintre simptomele de herpes mentionate anterior, discutati cu medicul. Se va face o examinare fizica si uneori se recomanda analize de laborator pentru a diagnostica herpesul. Se poate face si un test de sange pentru a verifica anticorpii si pentru a diagnostica HSV si tipul acestuia. Daca aveti herpes, vi se pot recomanda medicamente antivirale sub diferite forme. Astfel de medicamente in sarcina se iau doar la indicatiile medicului. Medicamentele nu pot elimina virusul din organism, dar pot ajuta la grabirea vindecarii daca aveti un focar de herpes genital si pot suprima viitoarele focare pana la nastere. Nu este clar daca toate medicamentele antivirale pentru herpesul genital sunt sigure in timpul sarcinii, asa ca urmati indicatiile medicului atunci cand vine vorba de tratament.

In timpul unui episod de herpes activ, fie ca este primul episod sau unul recurent, este important sa evitati raspandirea infectiei in alte zone ale corpului sau la alte persoane. Nu atingeti leziunile si spalati-va des pe maini.  In ceea ce priveste preventia, evitati actul sexual in sarcina daca partenerul poate avea herpes genital – are leziuni herpetice sau alte simptome de herpes.

Herpesul nu este singura infectie care va poate afecta sarcina. Cititi aici mai multe despre infectiile in sarcina.

Referinte:
(1) https://www.whattoexpect.com/pregnancy/herpes/
(2) https://www.healthline.com/health/pregnancy/herpes-and-pregnancy

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *