Trombocite crescute la adulti sau copii – ce inseamna

trombocite crescute

banner-peg-perego-miababy

Iata care pot fi cauzele pentru trombocite crescute la adulti sau copii, ce simptome pot fi asociate si ce masuri sunt luate pentru reducerea numarului de trombocite.

CUPRINS:

1. Ce sunt trombocitele?
2. Ce este trombocitoza?
3. Simptome trombocite crescute la adulti sau copii
4. Cauze
5. Riscurile unui numar mare de trombocite
6. Reducerea numarului de trombocite
7. Intrebari frecvente

Ce sunt trombocitele?

Trombocitele sunt celule sangvine care ajuta la oprirea sangerarii si la formarea cheagurilor. Sunt implicate in procesul de coagulare a sangelui si sunt produse in maduva osoasa. Coagularea ajuta la incetinirea si oprirea sangerarii, precum si la vindecarea ranilor. In afara de vindecarea ranilor, trombocitele sunt, de asemenea, implicate in buna functionare a sistemului imunitar.

banner-peg-perego-miababy

Un numar normal de trombocite variaza intre 150.000 – 450.000 pe microlitru de sange. Deoarece trombocitele traiesc in organism doar aproximativ 9-10 zile, maduva osoasa creeaza milioane de trombocite in fiecare zi.

Cand numarul de trombocite este mai mare sau mai mic decat in ​​mod normal, poate fi un semn al unei afectiuni medicale de baza sau poate fi un efect secundar al medicamentelor. Un numar de trombocite mai mare de 450.000 per microlitru de sange este cunoscut sub numele de trombocitoza. Acest exces de trombocite poate cauza coagulare inutila sau chiar sangerare daca trombocitele nu functioneaza corect.

Un numar de trombocite mai mic de 150.000 per microlitru de sange este cunoscut sub numele de trombocitopenie. Un numar mai mic de 10.000 este considerat trombocitopenie severa. Cand numarul de trombocite scade prea mult, poate provoca sangerari interne grave.

testarea numarului de trombocite

Testarea numarului de trombocite

Un test de sange de rutina numit hemoleucograma indica numarul de trombocite. Se face de obicei ca analiza de rutina. De asemenea, poate fi recomandat atunci cand o persoana prezinta semne sau simptome asociate cu un numar scazut sau crescut de trombocite.

cursuri puericultura

Ce este trombocitoza?

Trombocitoza se refera la un numar prea mare de trombocite in sange. Un numar mare de trombocite poate creste riscul pentru anumite afectiuni, inclusiv accident vascular cerebral, atac de cord sau cheag in vasele de sange. Exista doua tipuri de trombocitoza: primara si secundara.

Trombocitoza primara este o problema in care celulele anormale din maduva osoasa provoaca o crestere a trombocitelor. Se mai numeste si trombocitemie esentiala. Cauza este necunoscuta. Nu este considerata o afectiune mostenita (genetica), chiar daca anumite mutatii genetice au fost asociate.

miababy magazin

Trombocitoza secundara sau reactiva este cauzata de o alta afectiune de care poate suferi pacientul, cum ar fi:

  • anemie cu deficit de fier;
  • inflamatii sau infectii;
  • interventii chirurgicale, ca indepartarea splinei;
  • unele forme de cancer.

Mai este si o a treia forma de trombocitoza, numita si trombocitoza falsa – este o problema rara si apare atunci cand testele de sange recunosc fals bacteriile ca fiind trombocite.

Simptome trombocite crescute la adulti sau copii

Majoritatea persoanelor cu numar mare de trombocite nu au simptome, cel putin la inceput. Daca apar simptome, acestea pot include:

  • invinetire rapida a pielii – echimoze care apar usor;
  • sangerari nazale, gingivale etc.;
  • sangerari la nivelul stomacului sau tractului intestinal.

Poate aparea si coagularea anormala a sangelui, ceea ce creste riscul de accident vascular cerebral, atac de cord si cheaguri neobisnuite in vasele de sange din zona abdomenului. Unii pacienti cu trombocitemie esentiala dezvolta eritromelalgie, o afectiune care provoaca durere, umflare si inrosire a mainilor si picioarelor.

Adultii si copiii cu trombocitemie esentiala pot avea semne si simptome legate de cheaguri de sange si sangerare, inclusiv:

  • dureri de cap;
  • ameteli;
  • dureri in piept;
  • slabiciune;
  • amorteala sau furnicaturi ale mainilor si picioarelor.

trombocitele si coagularea

Cauze

Maduva osoasa contine celule stem care pot deveni globule rosii, globule albe sau trombocite. Trombocitele se unesc pentru a ajuta sangele sa formeze un cheag ce va opri sangerarea atunci cand un vas de sange este afectat. Trombocitoza apare atunci cand corpul produce prea multe trombocite. Un numar mare de trombocite poate aparea atunci cand maduva osoasa incepe sa produca prea multe trombocite. Atunci cand motivul este necunoscut, se numeste trombocitoza primara sau esentiala.

Atunci cand excesul de trombocite este din cauza unei infectii sau a unei alte afectiuni, se numeste trombocitoza secundara.

Astfel, cauzele pentru trombocite crescute la adulti sau copii pot include:

  • Inflamatii – Bolile inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida sau boala inflamatorie intestinala, sunt cele mai frecvente cauze ale cresterii numarului de trombocite.
  • Infectii – Unele boli infectioase pot creste numarul de trombocite. Acestea sunt cel mai adesea infectii ale tesuturilor moi, ale plamanilor (tuberculoza) si infectii gastrice/intestinale.
  • Activitate fizica prea intensa – epuizare fizica – poate creste temporar numarul de trombocite.
  • Pierderi de sange – Recuperarea dupa pierderea de sange dupa o interventie chirurgicala sau o leziune poate creste numarul de trombocite.
  • Anemie cu deficit de fier – poate duce adesea la numar mare de trombocite.
  • Operatia de indepartare a splinei – poate creste semnificativ numarul de trombocite.

De asemenea, numarul de trombocite poate creste dupa ce o persoana renunta la alcool dupa consumul intens de alcool. Consumul de alcool scade initial numarul de trombocite. Insa, atunci cand alcoolul este evitat apoi, corpul supracompenseaza, ducand la un trombocitoza (numar mare de trombocite). Alte cauze pentru cresterea numarului de trombocite pot include terapiile cu estrogen si pilulele contraceptive.

Trombocitemia primara este o afectiune rara a maduvei osoase in care maduva produce prea multe trombocite. In general vorbim despre cauze genetice. Gasirea afectiunii de baza (cum ar fi anemia cu deficit de fier, cancerul sau infectia) poate ajuta la diagnosticarea si gestionarea trombocitozei. Daca nu se identifica o cauza secundara, este important sa excludem trombocitemia esentiala.

Riscurile unui numar mare de trombocite

In primul rand, cresterea numarului de trombocite este asociata cu risc mai mare de cheaguri de sange. Sangele se coaguleaza mai repede atunci cand avem prea multe trombocite. Coagularea este o protectie naturala impotriva sangerarii. Corpul produce mai multe trombocite in timpul unei leziuni si dupa. Cu toate acestea, deoarece trombocitele duc la coagularea sangelui, pot provoca si cheaguri de sange periculoase la nivelul mainilor sau picioarelor. Cheagul de sange se poate rupe sau poate sa circule pana in alta zona a corpului.

cauze trombocite crescute

Reducerea numarului de trombocite

Persoanele care nu prezinta simptome pot ramane stabile si necesita doar controale de rutina pentru examinarea numarului de trombocite si a eventualel0r simptome. Daca ati avut pierderi semnificative de sange in urma unei interventii chirurgicale recente sau a unei rani, numarul de trombocite s-ar putea regla de la sine. Daca aveti o infectie cronica sau o boala inflamatorie, numarul de trombocite va ramane probabil ridicat pana cand starea este sub control. In cele mai multe cazuri, numarul de trombocite va reveni la normal dupa ce cauza este rezolvata.

Formele secundare de trombocitoza necesita rareori tratament. Pentru cei cu simptome, sunt disponibile cateva optiuni de tratament. Una este tratarea bolii care provoaca trombocitoza. In trombocitemia esentiala, medicamente precum hidroxiureea sau anagrelida sunt utilizate pentru a suprima productia de trombocite de catre maduva osoasa. Tratamentul cu interferon este uneori necesar, dar este asociat cu un numar mai mare de efecte secundare.

Trombocitoza secundara se amelioreaza atunci cand problema de baza care provoaca numarul mare de trombocite se rezolva. Acest lucru ar putea insemna ca infectia este tratata sau va recuperati dupa interventia chirurgicala. Chiar daca numarul de trombocite este crescut pentru o perioada scurta de timp (sau chiar pe termen lung dupa splenectomie), trombocitoza secundara nu duce de obicei la coagulare anormala a sangelui. Insa, este important sa mergeti periodic la medic pentru analize si examinare.

analize trombocite

INTREBARI FRECVENTE

Ce infectii pot fi legate de numarul mare de trombocite?

In general, cele mai frecvente tipuri de bacterii care provoaca trombocitoza sunt Staphylococcus aureus rezistent la meticilina, Clostridium difficile, speciile Enterococcus, speciile Pseudomonas si Escherichia coli.

miababy magazin

Care sunt posibilele complicatii ale trombocitozei?

Cea mai mare complicatie pentru majoritatea persoanelor cu trombocitoza este reprezentata de cheagurile de sange. Femeile insarcinate pot avea, de asemenea, complicatii grave care includ risc de avort spontan, incetinirea cresterii fetale sau desprinderea placentara.

Mi se invineteste foarte usor pielea. Care poate fi cauza?

Unele persoane se invinetesc foarte usor sau au vanatai care se vindeca foarte greu. Invinetirea usoara nu inseamna neaparat ca o persoana are o problema medicala – insa, daca invinetirea rapida este o problema care a aprut brusc sau va confruntati cu vanatai inexplicabile, e important sa mergeti la medic pentru niste analize de sange. Poate fi din cauza slabirii capilarelor, problemelor cu trombocitele sau cu alte elemente implicate in procesul de coagulare. Invinetirea rapida este mai frecventa la adultii in varsta din cauza ca pielea devina mai subtire si vasele de sange mai fragile. De asemenea, alte cauze pentru vanatai inexplicabile si invinetire rapida pot fi si unele medicamente ca diluantii sangvini, corticosteroizi, deficit de fier, vitamina C sau vitamina K, consum excesiv de alcool, probleme hepatice, vasculita, probleme de sangerare etc. Este important a mergeti la medic pentru analize si un diagnostic corect.

Trombocitele cresc in sarcina?

In general, sarcina este asociata cu un numar mai mare de trombocite. Insa, o crestere prea mare poate fi asociata cu anumite probleme. Trombocitoza in sarcina poate fi asociate cu o serie de riscuri. Citeste mai multe si despre trombofilie in sarcina.

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thrombocytosis/diagnosis-treatment/drc-20378319
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/314123#causes
(3) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/13350-thrombocytosis

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *