Imbatranirea placentei (calcifierea) – cauze si solutii

imbatranirea placentei

Imbatranirea placentei sau calcifierea placentara – iata ce este, care sunt cauzele, ce simptome si complicatii pot sa apara si ce metode de preventie pot fi eficiente.

CUPRINS:

1. Ce este imbatranirea placentei?
2. Cauzele placentei imbatranite prematur
3. Simptome
4. Ce se intampla daca placenta este calcificata?
5. Metode de diagnostic si prevenire

Ce este imbatranirea placentei?

Pe durata sarcinii este esential ca placenta sa fie sanatoasa, pentru ca asigura aportul de oxigen si substante nutritive necesare bebelusului. Se crede ca, pe durata unei sarcini normale, placenta imbatraneste progresiv. Astfel, multi cercetatori si medici considera aceasta calcifiere un proces natural, nu o modificare patologica.

Placenta imbatranita sau placenta calcificata apare atunci cand depozite mici de calciu se acumuleaza pe placenta, ducand la deteriorarea sa treptat. Procesul are loc in mod natural pe masura ce sarcina se apropie de termen. Cu toate acestea, cand calcifierea placentara are loc prea repede sau prea devreme, ar putea cauza complicatii pentru mama si fat.

cauzele imbatranirii placentei

Nivelurile de calcifiere

Placenta este de obicei descrisa ca trecand prin patru grade, de la 0 la III. Toate placentele incep la gradul zero in prima etapa a sarcinii. Modificarile pot fi observate incepand cu saptamana 12. Pe masura ce sarcina progreseaza, placenta se maturizeaza si apar calcifieri treptat.

  • Gradul 0;
  • Gradul 1 de calcifiere – in jurul saptamanilor 31-32;
  • Gradul 2 de calcifiere – in jurul saptamanilor 36-37;
  • Gradul 3 de calcifiere – in jurul saptamanii 38.

Cand calcifierea de grad 3 apare prea devreme, este numita imbatranire placentara prematura. Placenta de grad 3 observata inainte de saptamana 37 este considerata foarte calcificata. In general, modificarile si calcifierile de grad 3 intre 28-36 saptamani sunt asociate cu un anumit risc pentru sarcina.

Cauzele placentei imbatranite prematur

In primul rand, retineti ca imbatranirea sau calcifierea placentara este un proces care apare in mod natural spre sfarsitul sarcinii. De fapt, mai mult de 50% dintre placente prezinta calcifiere intr-o oarecare masura la termen complet. Insa, calcifierea prematura este mai putin frecventa, iar factorii de risc posibili includ:

cursuri puericultura
  • hipertensiune;
  • diabet;
  • anemie;
  • boli renale;
  • fumatul;
  • abruptia placentara;
  • infectii in placenta;
  • stres prenatal;
  • reactii la medicamente, in special antiacide;
  • factori de mediu (cum ar fi expunerea la radiatii).

placenta imbatranita

Simptome

Cel mai probabil, nu veti simti sau observa nimic daca aveti o placenta calcificata. Unele femei cu aceasta afectiune declara ca bebelusul nu este la fel de activ ca in mod normal – mai ales pe masura ce sarcina se apropie de termen si mai ales dimineata. Mai putin frecvente, alte simptome posibile ale unei placente calcificate includ sangerari vaginale, dureri inexplicabile in abdomen sau dureri lombare.

Calcifierea placentei prea devreme sau prea rapid se numeste imbatranire prematura a placentei. Se crede ca este asociata cu un risc mai mare in sarcina si complicatii la nastere.

miababy magazin

Ce se intampla daca placenta este calcificata?

Chiar daca se observa ca aveti calcifiere placentara, nu trebuie sa intrati in panica. In general, pentru majoritatea femeilor diagnosticate cu placenta calcificata la inceputul sarcinii, este suficienta monitorizarea atenta a sanatatii mamei si a fatului. Daca aveti alte afectiuni cu risc ridicat, cum ar fi preeclampsia, medicul va poate recomanda o interventie medicala mai urgenta. Aceasta ar putea include o cezariana daca se observa o calcifiere majora relativ aproape de data scadenta.

In situatia in care medicii sunt ingrijorati de nivelul de calcifiere a placentei, acestia pot induce travaliul sau pot efectua o operatie cezariana. Exista astfel o serie de riscuri, si anume:

  • nastere prematura;
  • greutate redusa la nastere;
  • scor Apgar scazut;
  • hemoragie postpartum;
  • suferinta fetala;
  • abruptie placentara;
  • decesul fatului.

Exista un risc mai mare de complicatii din cauza calcifierii placentare atunci cand nu sunteti inca la termen, mai ales la 36 de saptamani sau mai putin. Daca medicul depisteaza calcifierea prematura a placentei, poate monitoriza copilul mai atent pentru a se asigura ca primeste suficient oxigen si substante nutritive. Cu cat incepe calcifierea placentara mai devreme, cu atat este mai mare riscul posibil pentru copil si riscul de nastere prematura.

solutii pentru calcifierea placentei

Metode de diagnostic si prevenire

Deoarece exista foarte putine simptome fizice evidente ale calcifierii placentare, este de obicei depistata doar in timpul unei ecografii de rutina.Unele modificari ale placentei in timpul sarcinii avansate sunt considerate o parte normala si nu sunt considerate a fi motiv de ingrijorare. Cu toate acestea, in cazurile in care modificarile au loc mai devreme decat se astepta, pot fi legate de o serie de complicatii.

Ce solutii exista?

Calcifierea placentara aproape de sfarsitul sarcinii este considerata normala. Cu toate acestea, calcifierea prematura a placentei poate fi asociata cu o serie de riscuri. Poate duce la greutate mica la nastere, nastere prematura si, in cazuri rare, probleme mai grave la fat, inclusiv risc de deces. Cu toate acestea, printr-o interventie medicala imediata si o monitorizare continua a mamei si a bebelusului, riscurile pot fi reduse.

Deoarece este o afectiune in care se formeaza depozite de calciu pe placenta si obstructioneaza fluxul de oxigen si substante nutritive catre fat, acesta poate fi considerata uneori o problema grava. Deoarece bebelusul nu primeste cantitatea necesara de nutrienti sau oxigen, se poate naste prematur, ceea ce poate duce la o greutate redusa la nastere. Din cauza procesului de calcifiere, unele parti ale placentei devin foarte afectate si nu mai functioneaza normal. Lipsa oxigenului poate afecta creierul bebelusului si dezvoltarea normala. De aceea, in anumite cazuri este esential sa se intervina prin inducerea travaliului pentru a preveni alte complicatii.

Poate fi prevenita?

Una dintre principalele cauze ale calcifierii placentei este fumatul in timpul sarcinii. Prin urmare, este important ca femeile insarcinate sa renunte la fumat in timpul sarcinii. Aportul regulat de vitamine, substante nutritive si alimente sanatoase care contin antioxidanti poate preveni imbatranirea prematura a placentei. E important sa aveti o alimentatie sanatoasa in sarcina, sa aveti un aport optim de nutrienti si sa luati toate vitaminele prenatale prescrise de medic. In general, adoptarea unui stil de viata sanatos, consumul de alimente nutritive si controalele regulate in timpul sarcinii ar putea ajuta la prevenirea acestei probleme si depistarea sa la timp, pentru a se interveni prompt.

Referinte:
(1) https://fn.bmj.com/content/77/3/F171
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6090024/
(3) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/placenta/art-20044425
(4) https://parenting.firstcry.com/articles/calcification-of-placenta-in-pregnancy/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *