Unghie incarnata la copii – cauze, tratament

unghia incarnata la copii

banner-peg-perego-miababy

Unghie incarnata la copii – iata care sunt primele semne prezente, care sunt cauzele si factorii de risc, precum si ce implica tratamentul pentru aceasta problema.

CUPRINS:

1. Ce inseamna unghie incarnata?
2. Semne si simptome
3. Cauze
4. Ce solutii exista?

Ce inseamna unghie incarnata?

O unghie incarnata (sau onicocriptoza) apare de obicei la degetul mare de la picior, atunci cand un colt al unghiei creste in pielea din jur in loc sa creasca drept, spre exterior. Pentru ca unghia patrunde in piele, exista riscul ca zona sa se infecteze sau sa se inflameze. Unghiile incarnate pot cauza disconfort si durere.

banner-peg-perego-miababy

Unghia incarnata apare de obicei din cauza incaltamintei prea stramte sau din cauza ca unghiile nu sunt taiate corespunzator. De asemenea, poate sa apara si din cauza sporturilor ce cauzeaza contactul regulat cu degetele de la picioare, ca fotbalul.

Semne si simptome

Unghia incarnata cauzeaza de obicei durere, roseata si sensibilitate. Marginea degetului devine inflamata si rosie acolo unde unghia a crescut sub piele. De obicei, este afectata unghia de la degetul mare de la picior, dar orice deget poate fi afectat. La inceput, pielea din jurul unghiei este rosie si apar dureri. In plus, apar roseata si inflamatia pe partile laterale ale unghiei, unghia incarnata nu traverseaza patul unghiei, iar durerea este doar la presiune. Ulterior, durerea se intensifica, apare sensibilitate si in jurul unghiei si pot aparea scurgeri cu puroi sau un blister umplut cu lichid – pentru ca zona poate fi predispusa la infectii. Daca nu se intervine, unghia poate creste tot mai mult in piele si poate aparea deformarea sa. Poate creste durerea si pot aparea dificultati la mers.

unghia incarnata cauze

Atentie!

Lasata netratata, unghia incarnata poate duce la infectie in zona din jur si chiar in os. Complicatiile pot fi deosebit de grave daca cel mic are diabet, care poate provoca un flux sangvin slab si poate deteriora nervii din picioare. Astfel, o leziune minora a piciorului – o taietura, o zgarietura sau unghia incarnata – poate sa nu se vindece corect si sa se infecteze. O ulceratie sau o rana deschisa dificil de vindecat poate necesita o interventie chirurgicala pentru a preveni moartea tesutului.

Cauze

O unghie incarnata poate avea o serie de cauze, inclusiv:

  • incaltaminte nepotrivita, prea stransa, prea ingusta, ce pune presiune pe unghii, mai ales pe degetul mare de la picior si comprima unghia;
  • taierea incorecta a unghiilor – unghii taiate pres scurt sau rotunjirea marginilor in loc de taierea dreapta;
  • ruperea unghiilor – daca cel mic are obiceiul de a-si rupe unghiile;
  • presiune repetata sau traumatisme la nivelul unghiei – de exemplu, in cazul anumitor sporturi, la care se adauga si transpiratia crescuta din urma activitatii fizice;
  • predispozitia genetica sau anumite forme ale unghiilor sau ale degetelor de la picioare – unghii curbate care cresc in jos, unghii foarte late etc.

Factori de risc

Factorii de risc pentru unghii incarnate sunt si:

  • infectii ale unghiilor – infectiile fungile ale unghiilor pot ingrosa unghia mare de la picior, iar aceasta se poate indoi, devenind incarnata;
  • transpiratie excesiva – aceasta ar putea fi o cauza a unghiilor incarnate in randul adolescentilor, pentru ca transpiratia in exces in zona degetelor de la picioare ar putea face pielea din jurul unghiilor mai moale, facilitand patrunderea unghiei in piele.

simptome unghie incarnata

Ce solutii exista?

Medicul poate diagnostica o unghie incarnata examinand copilul si adresand intrebari cu privire la simptome. Se va examina piciorul pentru a cauta semne ale unghiei incarnate – roseata, umflare, inflamatie etc.

Cand e depistata la timp, de obicei aceasta problema poate fi tratata acasa cu remedii simple. Inmuiati picioarele copilului in apa calda timp de aproximativ 20 minute. Scopul este de a inmuia pielea si de a permite ca unghiile (colturile unghiilor) de la picioare sa iasa usor la suprafata. Dupa inmuiere, frecati usor degetul pentru a retrage coltul si marginea unghiei din piele. Odata ce unghia este moale si flexibila, puteti sa ridicati usor coltul unghiei. De asemenea, poate fi util sa plasati o bucata mica de vata sterila sau tifon intre unghie si piele pentru a o separa. Acest tifon trebuie inlocuit de mai multe ori pe zi. Daca puteti ridica unghia de la picior, taiati marginea ascutita. Daca observati ca unghia este foarta inflamata, e important sa mergeti la medic.

Copilul trebuie sa poarte incaltaminte cu varful deschis (cum ar fi sandale), pentru reducerea disconfortului si a riscului de infectie. Insa, aveti grija sa nu patrunda murdarie. Cand copilul trebuie sa poarte incaltaminte inchisa – daca afara este frig, la scoala sau cand face miscare, puteti pune o bucatica de pansament steril pe zona umflata pentru a preveni ca zona unghiei sa fie presata de incaltaminte. Daca exista puroi sau lichid care se scurge din zona unghiei, curatati atent si aplicant un unguent cu antibiotic.

Atentie!

Este important sa mergeti la medic, mai ales daca simptomele persista sau degetul este foarte inflamat. Tratamentul pentru o unghie incarnata poate necesita unori si analgezice, cum ar fi acetaminofen sau ibuprofen, intr-o doza adecvata varstei. Uneori e necesar un antibiotic oral, pe langa inmuierea unghiilor de la picioare, daca unghia este infectata. In anumite cazuri e necesara o interventie chirurgicala.

prevenirea unghiei incarnate

Operatie pentru unghia incarnata

Daca cel mic se confrunta in mod repetat cu unghie incarnata sau daca inflamatia este severa, este posibil sa aiba nevoie de o interventie chirurgicala (o operatie) pentru a indeparta o parte din unghie. Se va face o incizie pentru a indeparta portiunea de unghie afectata. In prima etapa se va injecta un anestezic local in baza degetului pentru a-l amorti. Se recomanda in general sa se elimine unghia doar partial, nu total, pentru recuperare mai rapida. Se va exciza chirurgical coltul unghiei, zona afectata, impreuna cu radacina laterala. Apoi, se face electrocauterizare. Daca patul unghiei a fost expus de mai multe ori, e nevoie sa se aplice un medicament pentru a preveni cresterea unghiei din nou in piele – fenolizarea radacinii unghiei. Scopul este de a face ca unghia sa creasca drept, fara colturi ce pot patrunde in piele. La final, unghia se acopera cu un pansament special – incat sa nu se lipeasca de piele.

Din cauza fenolizarii pot exista o serie de secretii timp de cateva saptamani, pana cand unghia se vindeca. In general, nu se recomanda smulgerea unghiei, pentru ca exista risc de recidiva, refacerea este mai lenta si unghia nou-crescuta poate fi mai groasa si mai galbena.

Dupa procedura chirurgicala, este necesara ingrijirea postoperatorie. Aceasta include odihna si minimizarea activitatii fizice, ingrijirea corecta a zonei, purtarea de incaltaminte deschisa. Trebuie schimbat pansamentul in functie de recomandarile medicului.

Prevenirea unghiei incarnate

Puteti preveni adesea unghia incarnata prin ingrijirea corecta a picioarelor, taierea corecta a unghiilor de la picioare, drept, precum si purtarea de incaltaminte confortabila. Incaltamintea trebuie sa fie confortabila, mai ales in partea din fata, si din materiale de calitate – suficient de moi. Este important sa verificati frecvent daca incaltamintea este suficient de larga si comoda, mai ales ca cei mici cresc destul de repede. Nu trebuie sa fie nici prea larga, dar nici stramta – ar trebui sa existe intotdeauna un spatiu in partea din fata a pantofului, iar copilul ar trebui sa poata sa-si indoaie degetele de la picioare in pantofi.

Cand taiati unghiile, lasati intai la inmuiat picioarele in apa calda sau taiati unghiile dupa baie. Asigurati-va ca taiati unghiile drept – nu intr-o forma rotunjita. Taiati unghiile de la picioare inainte de a deveni prea lungi, incat sa se rupa la colturi. Insa, nu taiati unghiile foarte scurt, foarte aproape de baza.

De asemenea, pentru a preveni recidivele, taiati unghia afectata saptamanal pentru a preveni presiunea pe capatul unghiei, care poate duce la patrunderea in piele. In plus, dupa fiecare dus sau baie, ridicati usor colturile unghiei. Daca cel mic transpira excesiv la picioare, asigurati-va ca isi schimba sosetele des si are o igiena corecta a picioarelor. Citeste si despre ingrijirea unghiilor la bebelusi.

Referinte:
(1) https://www.aboutkidshealth.ca/Article?contentid=2303&language=English
(2) https://healthcare.utah.edu/the-scope/shows.php?shows=0_pk5jd01n
(3) https://www.babycenter.com/health/medicine-and-first-aid/ingrown-toenails-in-children_10888
(4) https://www.nhs.uk/conditions/ingrown-toenail/
(5) https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/toenail-ingrown/

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *