Doula la nastere – iata ce rol are o doula in perioada de travaliu, nastere si postpartum, ce beneficii poate avea si cum te poate ajuta pentru ca experienta nasterii sa fie una mai placuta.
CUPRINS:
1. Ce este o doula?
2. Cum te poate ajuta o doula?
3. Beneficii
4. Doula vs Moasa
Ce este o doula?
Doula la nastere si postpartum este o persoana instruita sa ofere sprijin in aceste etape, termenul fiind grecesc si inseamna „cea care ingrijeste femeia”. Ofera asistenta fizica, emotionala si informatii in mod continuu unei mame inainte, in timpul si la scurt timp dupa nastere. In general, o doula este o femeie care a nascut la randul sau si are experienta in acest sens. Doula are cunostinte si experienta in travaliu si nastere si poate oferi strategii pentru imbunatatirea confortului femeii si gestionarea durerii in timpul travaliului. Rolul sau cheie este sa creeze un mediu de nastere care sa raspunda nevoilor femeii in ceea ce priveste siguranta, caldura si protectia.
Cum te poate ajuta o doula?
Ce rol are doula? Rolul sau este de a oferi confort, incurajare si sprijin (atat emotional, cat si fizic) in timpul travaliului. Spre deosebire de medic sau moasa, doula nu are pregatire medicala. Poate ajuta prin tehnici de relaxare, exercitii de respiratie, sfaturi cu privire la pozitiile de travaliu si multe altele. Poate actiona, de asemenea, ca un mediator pentru a ajuta mamica sa comunice mai bine cu personalul medical, dar si pentru a traduce termeni medicali si pentru a explica procedurile.
Inainte de data nasterii, doula va oferi informatii cu privire la procesul travaliului si al nasterii, cu scopul de a-i reduce starile de teama gravidei si pentru a o ajuta sa fie pregatia pentru acel moment. Poate veni in ajutor cu tehnici non-medicale de gestionare a durerii, inclusiv masaj, reflexoterapie, aromoterapie, muzica. Doula poate indeplini diferite roluri, in functie de nevoile tale. Inainte de travaliu, poate oferi sprijin pentru a preveni travaliul prematur, mai ales in cazul femeilor insarcinate cu anumite probleme medicale – sarcina cu risc crescut. Poate ajuta, in acest caz, la treburile gospodaresti sau la ingrijirea celorlalti copii.
Sigur ca va trebui sa discuti si sa stabiliti impreuna care sunt sarcinile de care se va ocupa. In unele cazuri, doula va oferi sprijin doar la nastere sau doar postpartum.
Doula inainte de nastere
Inainte de nastere, o doula poate oferi sfaturi privind anumite tehnici de relaxare si respiratie, iti va raspunde la intrebari privind nasterea, te ajuta sa intelegi procedurile si posibilele complicatii din timpul nasterii. De asemenea, te poate ajuta sa dezvolti un plan de nastere si sa iti pregatesti bagajul pentru maternitate. Poate oferi recomandari de carti, videoclipuri si alte resurse despre nastere, alaptare si parenting. In plus, incurajeaza femeia care naste si partenerul sa puna intrebari si sa-si verbalizeze preferintele privind nasterea si poate imbunatati legatura dintre medic si pacient. Iti poate vorbi despre nasterile anterioare la care a asistat si alte experiente de viata.
Doula in timpul travaliului si doula la nastere
Sprijinul la travaliu este definit ca prezenta terapeutica a unei alte persoane, in care se practica interactiunea dintre oameni prin acte de ingrijire. In timpul travaliului, doula va ramane cu tine constant pentru a oferi confort si sprijin. Poate folosi masajul pentru a te ajuta sa te relaxezi si sa te odihnesti, te ajuta sa gasesti cele mai confortabile pozitii, se asigura ca mananci si ca bei suficiente lichide. De asemenea, te ajuta sa iti comunici preferintele in fata personalului medical si faciliteaza comunicarea medic-pacient. In plus, ofera sprijin si pentru viitorul tatic. Poate ajuta, de asemenea, la crearea unui mediu de nastere pasnic si placut.
Sprijinul fizic este important, deoarece ajuta persoana care naste sa mentina un sentiment de control, confort si incredere. Aspectele sprijinului fizic oferit de o doula pot include masaj, crearea unui mediu placut (cum ar fi diminuarea luminilor si aranjarea perdelelor), sprijin pentru a merge la baie etc. Sprijinul emotional ajuta persoana care naste sa se simta incurajata. Unul dintre obiectivele principale este de a avea grija de sanatatea emotionala a mamei si de a o ajuta sa perceapa nasterea intr-un mod pozitiv. Va oferi incurajari, laude si ajuta gravida sa se vada pe sine si situatia intr-un mod pozitiv. De asemenea, ajuta partenerul sa inteleaga ce se intampla la nastere (de exemplu, interpretarea diferitelor sunete asociate cu nasterea etc.).
Doula postpartum
Indiferent daca acesta este primul sau al treilea copil, perioada postpartum este un moment major de tranzitie pentru tine, corpul tau si chiar intreaga familie. Aceasta perioada aste adesea numita al patrulea trimestru. In timp ce o doula la nastere ofera sprijin in timpul travaliului si al nasterii, o doula postpartum ofera sprijin non-medical in aceste zile si saptamani importante de dupa nastere.
Dupa nastere, doula va oferi in continuare sprijin si incurajare, atat pentru tine, cat si pentru tata, dupa ce ati adus copilul acasa. Va ajuta sa aveti grija de nou-nascut si va ofera sfaturi de ingrijire. Poate oferi sfaturi privind alaptarea si il invata pe tata (si pe ceilalti copii din familie) cum sa te ajute. Se va asigura ca te odihnesti, ca mananci regulat, ca te hidratezi si ca te simti bine. Poate oferi sprijin in treburile casnice si la gatit, poate ajuta mama sa aiba grija de ea si ofera informatii, resurse si asistenta.
Ce NU ofera doula
Doula NU este personal medical si prin urmare nu va face examene vaginale si nu va monitoriza ritmul cardiac fetal. Nu ofera sfaturi medicale si nici nu va stabili un diagnostic. O doula NU inlocuieste partenerul sau sotul si nu este implicata in procesul medical de nastere. O doula nu ofera sfaturi medicale si nici nu poate schimba recomandarile clinice ale unei moase sau ale unui medic. De asemenea, o doua nu ia decizii medicale sau de alta natura in locul pacientei, nu preseaza persoana in cauza cu anumite alegeri, nu preia rolul partenerului. Doula NU ia locul partenerului, ci completeaza sau imbunatateste experienta parintilor.
Beneficii
Unele studii au aratat ca sprijinul continuu oferit in timpul nasterii ar putea fi asociat cu o utilizare mai redusa a medicamentelor pentru ameliorarea durerii in timpul travaliulu, o scadere a duratei travaliului, scaderea experientelor negative la nastere, desi mai sunt necesare cercetari in acest sens.
Unele studii sugereaza ca o doula la nastere poate sa reduca incidenta interventiilor prin cezariana si poate reduce durata travaliului. Faptul ca se foloseste masajul pentru a reduce stresul si anxietatea in timpul travaliului poate ajuta la stimularea productiei de oxitocina naturala. Glanda pituitara secreta oxitocina in sange (provocand contractii uterine) si in creier (rezultand sentimente de bunastare si somnolenta, impreuna cu rezistenta mai mare la durere). Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sprijinul continuu la nastere poate reduce durata travaliului, poate reduce cantitatea de medicamente pentru durere utilizate de mama in timpul nasterii, poate duce la mai putine interventii prin cezariana si poate asigura o experienta mai satisfacatoare cand vine vorba de nastere.
Doula vs Moasa
O doula va oferi sprijin prin tehnici non-medicale in timpul travaliului. De asemenea, ofera sprijin emotional si te ajuta sa te mentii informata cu privire la nastere, travaliu si perioada postpartum. Cu toate acestea, este important sa retineti ca o doula nu este un substitut pentru un medic sau moasa, deoarece nu are pregatire medicala. Nu orice doula trece printr-un proces de certificare. In timp ce doula nu este personal medical, poate fi de ajutor in timpul nasterii. O doula va poate invata tehnici alternative pentru a evita medicamentele pentru durere daca nasterea naturala este importanta pentru voi. Aceste metode pot include tehnici de respiratie, masaj etc.
De cealalta parte, o moasa este personal medical si joaca un rol cheie in timpul procesului de nastere. Moasele au diferite niveluri de pregatire. Unele moase sunt asistente medicale, in timp ce altele au o diploma de pregatire specializata. Asistentele moase certificate pot efectua examene ginecologice, pot asigura ingrijire prenatala, pot administra medicamente pentru durere, pot monitoriza fatul folosind echipamente electronice etc. Moasele pot gestiona hemoragia postpartum si anumite complicatii.
Retineti!
Deoarece ambele profesii ofera beneficii mamelor insarcinate, puteti avea atat o moasa, cat si o doula care sa va ajute in timpul nasterii. O moasa este personal medical si este pregatita din punct de vedere medical pentru o nastere. O moasa va monitoriza procesul de travaliu, va va ajuta sa luati decizii cu privire la utilizarea medicamentelor si ajuta la procesul de nastere. O doula este instruita in sprijinul emotional in mare parte si nu are pregatire medicala. Daca nu aveti un partener care sa va ofere acest sprijin, un prieten sau membru al familiei care sa va sprijine cu adevarat in timpul travaliului, o doula poate fi o recomandare foarte buna.
Sfaturi
- Discutati cu doula despre preferintele voaste, despre ce sarcini vreti sa indeplineasca si ce va poate oferi ea.
- Mergeti cu doula la 1-2 controale prenatale pentru ca medicul sa o cunoasca inainte de nastere. Discutati cu medicul pentru a vedea daca este de acord ca doula sa participe la nastere.
- E extrem de important sa va intelegeti bine cu doula si sa simtiti ca va poate fi de ajutor.
➤ Citeste si despre cursurile Lamaze pentru gravide.
Referinte:
(1) https://www.dona.org/what-is-a-doula/
(2) https://www.whattoexpect.com/pregnancy/hiring-doula
(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28681500/
(4) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/expert-answers/doula/faq-20057910
(5) https://www.pregnancyparenting.org.au/birth/what-doula-0
(6) https://www.healthline.com/health/pregnancy/doula-vs-midwife