Protejarea mediului – idei de activitati cu copiii

banner-tiny-love-miababy

Protejarea mediului este un domeniu care ar trebui sa ne preocupe pe fiecare dintre noi. Iata o serie de idei prin care le putem transmite copiilor ideea de a fi prietenosi cu mediul inconjurator.

Ca in majoritatea cazurilor in care vrem ca cei mici sa isi dezvolte obiceiuri bune, cea mai eficienta modalitate este de a le fi modele. Cu cat le aratam ca ne pasa de natura si de mediul in care traim si facem ceva in acest sens, cu atat si ei vor fi mai interesati sa faca la fel.

Cuprins:

1. Reducerea deseurilor si a consumului de resurse in familie
2. Selectarea deseurilor
3. Sortarea si donarea jucariilor si hainelor pe care nu le mai folosesc
4. Activitati in natura si timp petrecut afara
5. Carti despre natura si protejarea mediului
6. Implicarea in actiuni ecologice
7. Activitati de ingrijire a animalelor
8. Proiecte de tip DIY (do it yourself) din materiale reciclabile
9. Traseul hranei – de unde vine si unde ajunge?
10. Activitati de bricolaj cu elemente din natura

Traim intr-o lume moderna si consumerista, in care folosim tot mai mult din resursele naturale si producem extrem de multe deseuri. Acest mod de viata pune in pericol planeta si implicit, sanatatea si viata noastra si a generatiilor viitoare. De aceea, este cu atat mai important sa le transmitem copiilor mesajul ca trebuie sa avem grija de natura si de planeta si sa ii obisnuim cu obiceiuri bune in acest sens.

banner-tiny-love-miababy

1. Reducerea deseurilor si a consumului de resurse in familie

Reducerea deseurilor pe care le producem, in special a celor non-biodegradabile este, conform UNICEF, una dintre cele mai importante masuri pe care le putem lua pentru a proteja mediul. Ce putem face impreuna cu copiii, explicandu-le de ce este important sa facem aceste lucruri:

  • Sa oprim apa atunci cand ne periem dintii sau cand ne sapunim mainile.
  • Sa stingem lumina atunci cand plecam dintr-o camera.
  • Sa folosim transportul in comun, mersul pe jos sau bicicleta ori de cate ori e posibil, in locul drumurilor cu masina.
  • Atunci cand petrecem timp in natura, la picnic sau drumetii, sa incercam sa nu lasam deseuri in urma noastra.
  • Sa nu aruncam in vasul de toaleta altceva decat hartia igienica folosita. Pe langa reducerea riscului de infundare a tevilor de apa, acest lucru implica si tragerea apei de mai multe ori, lucru care contribuie la consumul de apa.
  • Sa folosim cat mai mult lucrurile pe care le avem inainte de a cumpara altele noi si sa cumparam doar ceea ce avem cu adevarat nevoie, mai ales atunci cand vine vorba de jucarii.

De multe ori, vor fi copiii cei care ne vor aminti, in caz ca uitam, sa respectam aceste obiceiuri.

Protejarea-mediului-idei

2. Selectarea deseurilor

O alta actiune importanta pe care o putem face in familie pentru a contribui la protejarea mediului, este sa selectam deseurile. Inca de mici, copiii observa acest obicei si il deprind si ei daca le explicam cum si de ce sa procedeze astfel.

3. Sortarea si donarea jucariilor si hainelor pe care nu le mai folosesc

Donarea hainelor si obiectelor folosite pentru copii, fie ca le dam prietenilor sau familiilor defavorizate, este o modalitate de a reduce deseurile textile; industria modei este una dintre cele mai poluante la nivel global. Putem face acest lucru alaturi de copii, explicandu-le cum hainele si obiectele lor ajung la alti copii care au mai multa nevoie de ele.

cursuri puericultura

In cazul copiilor mai mari, ii putem incuraja pe ei sa decida ce jucarii, carti, haine si alte obiecte de-ale lor nu le mai folosesc si sunt dispusi sa le dea mai departe.

De asemenea, daca in orasul vostru se organizeaza astfel de evenimente, puteti participa la targuri de jucarii, unde sa vindeti si sa cumparati jocuri si jucarii la un pret bun.
O alta varianta este achizitionarea unui abonament lunar pentru jucarii, prin care puteti imprumuta in fiecare luna jocuri si jucarii; poate fi o alternativa la cumpararea acestora si la acumularea unui numar mare de jucarii acasa.

miababy magazin

4. Activitati in natura si timp petrecut afara

Dragostea si grija fata de natura pot fi insuflate mai ales petrecand timp in natura cu copiii. Creati obiceiuri sau ritualuri de familie care sa includa timpul in natura. Acestea pot fi:

  • plimbari si drumetii in padure;
  • picnicuri;
  • mersul cu bicicleta in zone naturale;
  • trasee montane;
  • inot in ape naturale;
  • cules de fructe si legume;
  • excursii cu cortul;
  • gradinaritul;
  • explorarea insectelor si elementelor din natura;
  • vizite la tara la bunici sau la la ferme.

Cu cat copiii sunt obisnuiti de mici sa petreaca timp in natura si mai ales au acest model in familie, cu atat e mai probabil ca si mai tarziu, la varsta adulta, sa le faca placere sa faca activitati afara.

Timpul in natura este foarte benefic pentru o dezvoltare armonioasa si o buna functionare a copiilor.
Mai multe despre aceste beneficii gasiti in acest articol.

Aceste activitati in natura sunt si o ocazie potrivita de a le povesti copiilor despre anotimpuri si schimbarile prin care trece natura, despre animalele si insectele care traiesc in padure, despre tipurile de copaci care alcatuiesc padurea; precum si despre faptul ca e important sa tratam cu respect si cu grija natura: sa nu rupem florile sau sa calcam pe ele, sa nu lovim animalele, sa nu lasam gunoaie in urma noastra etc.

Protejarea-mediului-activitati

5. Carti despre natura si protejarea mediului

Cartile sunt un mijloc important prin care le putem transmite copiilor idei importante despre mediul inconjurator:

  • de ce sunt importante padurile;
  • cum putem economisi resurse naturale (apa, energie electrica)
  • cum putem reduce deseurile pe care familia noastra le produce;
  • care sunt pericolele daca nu avem si noi grija de natura (incalzirea globala, afectarea climatului unor specii de animale).

Iata cateva idei de carti si atlase despre natura si protejarea mediului:

  • Sa protejam mediul – Carola von Kessel, Guido Wandrey
  • Greta si ora de sanatate – Simona Epure
  • Prima carte despre natura si ecologie
  • Prima mea enciclopedie – Protectia mediului
  • Gradina-padure a Mirabelei – Ina Curic
  • E timpul să salvăm copacii
  • E timpul să salvăm animalele

Nu trebuie sa citim doar carti dedicate ecologiei si protejarii mediului, ci si carti despre natura, care sa le cultive copiilor interesul si grija fata de ea. Iata cateva idei:

  • Un an in gradina mea – Susanne Riha
  • In natura – Jocuri si activitati de explorator
  • In gradina – Carticele cu clapete
  • Natura – Carti cu clapete

6. Implicarea in actiuni ecologice

Copiii mai mari pot participa si ei la actiuni ecologice, fie in cadrul proiectelor de la scoala, fie alaturi de familie: plantare de copaci, adunarea deseurilor dintr-o zona naturala.

7. Activitati de ingrijire a animalelor

La bunici sau la ferme din apropierea orasului, care primesc vizite, copiii au ocazia sa vada animalele in realitate, nu doar in carti, sa le auda si sa vada in mediul lor, sa le mangaie sau sa le hraneasca.

Pentru pasari, iarna este mult mai dificil sa gaseasca hrana, de aceea le putem ajuta punandu-le la dispozitie seminte. Crearea unor hranitoare pentru pasari poate fi o activitate pe care sa o facem impreuna cu copiii si sa le plasam apoi in parcuri sau in padure. Sau sa lasam recipiente cu apa si mancare pentru animalele fara stapan.

8. Proiecte de tip DIY (do it yourself) din materiale reciclabile

Cu putina imaginatie si cu inspiratie de pe internet, puteti crea numeroase activitati, jocuri si jucarii din materiale care ar ajunge la gunoi. Cutii de carton, sticle de plastic, tuburi de la hartie igienica, cutii de lapte, bete de ingetata sunt doar cateva dintre elementele carora le puteti da o noua viata. Este o modalitate de a petrece timpul productiv cu copiii, dar in acelasi timp de a le transmite importanta reutilizarii obiectelor, in loc de a le arunca.

9. Traseul hranei – de unde vine si unde ajunge?

Vorbiti cu copiii despre alimentele pe care le consumati si de unde provin acestea – din gradina bunicilor, de la piata, din supermarket? Povestiti despre traseul lor, dar si despre cat de important este sa cumparam mai ales produse locale, incurajand astfel producatorii locali, dar si reducand drumul si combustibilul utilizat pentru ca aceste alimente sa ajunga pe masa noastra.

Protejarea-mediului-activitati-copii

10. Activitati de bricolaj cu elemente din natura

Ori de cate ori mergeti afara cu cei mici, adunati cu ei frunze, crengute, pietre, conuri de brad, scoici si alte elemente din natura. Pastrati-le si folositi-le apoi ca materiale in activitatile creative pe care le faceti acasa cu copiii: pictura pe pietre, diverse creatii din frunze, cutii senzoriale in care sa ascundeti aceste elemente si multe altele.

Cu actiuni simple, in care sa ii implicam si pe copii, putem avea mai multa grija de planeta noastra si de mediul inconjurator. Cu cat copiii invata si aplica de la varste mici aceste principii, cu atat impactul pozitiv asupra mediului ar putea fi mai semnificativ. Odata familiarizati cu aceste actiuni, provocati-i sa vina cu idei noi.

Sursa foto: Pexels

miababy magazin

Referinte:

(1) Raising Earth-Friendly Kids – https://kidshealth.org/en/parents/go-green.html
(2) 13 Eco-Friendly Practices to Teach Your Kids at a Young Age – https://sustainablelivingassociation.org/13-eco-friendly-practices-to-teach-your-kids-at-a-young-age/
(3) A Guide to Sustainable Living – https://www.unicefusa.org/stories/guide-sustainable-living/35821

Despre autor

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *