Scurgeri mamelonare (galactoree) – cauze, tratament

scurgeri mamelonare

Scurgeri mamelonare – iata ce reprezinta scurgerile mamelonare, simptome asociate, care sunt cauzele posibile si ce implica tratamentul.

CUPRINS:

1. Ce sunt scurgerile mamelonare?
2. Cauze
3. Metode de diagnostic si tratament

Ce sunt scurgerile mamelonare?

Scurgerile mamelonare sunt orice lichid care se scurge din mamelon. Unul sau ambii sani pot produce o secretie mamelonara, fie spontan, fie cand mamelonul sau sanul este strans. Scurgerea poate fi secretie mamara laptoasa, limpede, scurgere mamara galbuie, scurgere mamara verzuie, maronie sau cu urme de sange. Consistenta scurgerii poate varia – poate fi groasa si lipicioasa sau subtire si apoasa. Culoarea secretiei mamare este, de asemenea, foarte importanta atunci cand vine vorba de determinarea cauzelor care stau la baza.

Secretia mamelonara este o parte normala a functiei mamare in timpul sarcinii sau alaptarii. De asemenea, poate fi asociata cu modificari ale hormonilor menstruali si modificari fibrochistice. Secretia laptoasa dupa alaptare poate afecta in mod normal ambii sani si poate continua pana la 2-3 luni dupa oprirea alaptarii.

Cauze

cauzele scurgerilor mamare

Cand sunteti gravida sau alaptati, cantitati mici de lapte s-ar putea scurge din sani. Scurgerea poate incepe devreme in timpul sarcinii si puteti continua sa aveti scurgeri de lapte pana la 2-3 luni dupa ce ati incetat sa alaptati. Cu toate acestea, femeile care nu sunt insarcinate si care nu alapteaza pot avea, de asemenea, scurgeri mamare.

Alte cauze ale scurgerilor mamare includ:

  • administrarea de contraceptive;
  • infectie mamara sau abces;
  • papilom ductal, o masa inofensiva in canalul de lapte;
  • medicamente care cresc nivelul prolactinei – cum ar fi antidepresivele si tranchilizantele;
  • stimularea excesiva a sanului sau mamelonului;
  • sani fibrochistici;
  • modificari hormonale in timpul menstruatiei sau menopauzei;
  • iritatii ale ssnilor – de la imbracaminte, sutien etc.;
  • traumatisme ale sanului;
  • ectazia canalului mamar, un canal blocat;
  • prolactinom, o tumora necanceroasa a glandei pituitare;
  • glanda tiroida subactiva etc,

Simptome asociate in functie de cauze

Scurgerile mamelonare pot aparea la un singur san (scurgere mamara la un singur san sau unilaterala) sau la ambii (bilaterala). Scurgerea unilaterala este mai probabil sa fie legata de afectiuni subiacente, cum ar fi papilomul intraductal, ectazia etc. Scurgerea bilaterala, pe de alta parte, este mai probabil legata de modificarile hormonale sau de probleme sistemice (la nivelul intregului organism), cum ar fi boala tiroidiana. Scurgerea poate aparea dintr-un singur canal mamar sau din mai multe. Scurgerea dintr-un singur canal este mai probabil ca urmare a unei afectiuni locale care vizeaza sanul.

cursuri puericultura

Scurgerile pot aparea individual sau impreuna cu alte simptome asociate, care pot da indicii cu privire la cauza. De exemplu:

  • febra poate sugera o infectie a sanului (mastita);
  • lipsa menstruatiei poate fi un semn al sarcinii sau al hiperprolactinemiei (niveluri ridicate ale hormonului prolactina);
  • o masa la nivel mamar etc.

Unele dintre afectiunile care cauzeaza scurgeri pot provoca, de asemenea, dureri de sani. O scurgere albicioasa, tulbure, galbuie sau cu puroi poate indica o infectie a sanului sau a mamelonului. Daca scurgerea e verzuie, poate indica chisturi. O scurgere maronie sau branzoasa poate fi un semn de canal mamar blocat.

miababy magazin

Ce este galactoreea?

simptome asociate scurgerilor mamelonare

Galactoreea este o scurgere mamelonara laptoasa, care nu are legatura cu productia normala de lapte in timpul alaptarii. Galactoreea in sine nu este o boala, dar ar putea fi un semn al unei probleme de baza.

Stimularea excesiva a sanilor, efectele secundare ale medicamentelor sau tulburarile glandei pituitare pot contribui la galactoree. Adesea, galactoreea rezulta din cresterea nivelului de prolactina, hormonul care stimuleaza productia de lapte. Uneori, cauza galactoreei nu poate fi determinata. Aceasta se numeste galactoree idiopatica si poate insemna doar ca tesutul mamar este deosebit de sensibil la hormonul producator de lapte  – prolactina – din sange. Daca aveti o sensibilitate crescuta la prolactina, chiar si nivelurile normale de prolactina pot duce la galactoree.

Care sunt simptomele galactoreei?

Principalul simptom al galactoreei este o substanta albicioasa eliberata din mamelon. Aceasta scurgere poate fi ocazionala sau constanta, dintr-un singur mamelon sau din ambele si poate fi scurgere usoara sau intensa.

Secretiile mamelonare la barbati

scurgeri mamelonare la barbati

Unele dintre cauzele frecvente ale scurgerii mamelonare la barbati includ:

  • deficit de testosteron;
  • ginecomastie, o afectiune care determina marirea sau sensibilitatea sanilor;
  • tumora hipofizara – din cauza faptului ca glanda pituitara este responsabila pentru eliberarea hormonilor care determina productia de lapte in mameloane;
  • cancer de san.

Este foarte important sa retineti ca atat femeile, cat si barbatii pot dezvolta cancer de san. Ca si in cazul femeilor, scurgerea mamelonara este adesea un semn de avertizare timpuriu pentru un cancer pre-invaziv. Acest lucru este deosebit de important deoarece cancerul de san la barbati este adesea diagnosticat in stadiile avansate, cand este mai greu de tratat.

Nivelurile crescute de prolactina (care cauzeaza scurgeri de la nivelul mamelonului) din cauza microadenomului hipofizar sunt mai usor de recunoscut la femei decat la barbati, deoarece acestea determina frecvent oprirea menstruatiilor (amenoree) pe langa scurgeri. La barbati, un microadenom hipofizar poate sa nu fie recunoscut la timp, ci abia atunci cand apar simptome severe.

Scurgerile mamare si cancerul de san

scurgerile mamare si cancerul

Cancerul de san poate provoca scurgeri mamelonare, in special carcinomul ductal in situ (DCIS), o forma timpurie de cancer de san care incepe in canalele de lapte. Se poate sa apara scurgeri si in caz de boala Paget a sanului, un tip rar de cancer mamar care implica mamelonul. Daca aveti cancer de san, scurgerea va proveni probabil de la un singur san. Este posibil sa aveti si un nodul in san. Retineti, insa, ca scurgerile mamare sunt rareori cauzate de cancer. Desi scurgerile mamare sunt date de cele mai multe ori de cauze benigne, este important sa mergeti la medic pentru un diagnostic clar.

Scurgerile mamare in sarcina si alaptare

Scurgerile mamare in sarcina si mai ales in alaptare sunt frecvente. Scurgerile apar adesea cand sanii devin prea plini cu lapte sau cand se sare peste anumite hraniri. Apa calda si dusurile calde pot, de asemenea, sa stimuleze scurgerile. Puteti folosi tampoane pentru sani pentru a absorbi laptele si pentru a proteja hainele. De asemenea, incercati sa alaptati des copilul pentru a evita ca sanii sa devina prea plini. Incercati sa stoarceti lapte des pentru a evita ca sanii sa devina prea plini. Puteti stoarce laptele manual sau puteti folosi o pompa de san.

Uneori, scurgerile mamare continua pe toata durata alaptarii, chiar si in timpul intarcarii si 2-3 saptamani dupa incetarea alaptarii. Cu toate acestea, daca scurgerile mamare persista mult timp dupa intarcarea completa, mergeti la medic pentru un control.

Citeste despre hiperlactatie sau lactatia excesiva.

Metode de diagnostic si tratament

Metodele de diagnostic depind de varsta, simptome si rezultatele in urma controlului fizic. Testele posibile pot include:

  • examinarea secretiei mamelonare la microscop, pentru a evalua celulele prezente – examen citologic secretie mamara;
  • analize de sange – testarea nivelului de prolaxtica, teste ale functiei tioridiene;
  • RMN, CT, mamografie, ecografii;
  • ductograma sau galactografie – porocedura imagistica de examinare a glandei mamare;
  • biopsie a sanului.

Tratamentul depinde de cauzele scurgerii mamelonare. De exemplu, daca este vorba de o cauza de baza, tratamentul se va axa pe gestionarea problemei respective. Medicii pot recomanda si un medicament ca bromocriptina sau cabergolina, pentru a scadea nivelul de prolactina si pentru a minimiza sau opri scurgerea mamelonara. Efectele secundare ale acestor medicamente includ de obicei greata, ameteli si dureri de cap.

Adesea, scurgerea asociata cu galactoreea idiopatica dispare de la sine, mai ales daca puteti evita stimularea sanilor sau medicamentele despre care se stie ca declanseaza aceste scurgeri.

Referinte:
(1) https://www.aafp.org/afp/2004/0801/p543.html
(2) https://www.aafp.org/afp/2001/0501/p1763.html
(3) https://www.healthline.com/health/womens-health/nipple-discharge
(4) https://www.webmd.com/women/guide/breast-nipple-discharge#1
(5) https://www.nhs.uk/conditions/nipple-discharge/
(6) https://www.mayoclinic.org/symptoms/nipple-discharge/basics/definition/sym-20050946
(7) https://www.hopkinsmedicine.org/breast_center/breast_cancers_other_conditions/nipple_discharge.html

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *