Alergia la ou la copii

alergia la ou la copii

banner-peg-perego-miababy

Alergia la ou – iata de ce apare alergia la ou la copii, care sunt semnele si simptomele ce arata ca e vorba de o alergie, ce metode de diagnostic se folosesc si ce implica tratamentul.

CUPRINS:

1. Ce este alergia la ou?
2. Semnele si simptomele alergiei la ou
3. Cauze
4. Cum este diagnosticata o alergie la ou?
5. Tratament pentru alergia la ou

Ce este alergia la ou?

Ouale se folosesc in multe retete si se gasesc in multe produse. Cand o persoana are o alergie la ou, sistemul imunitar al organismului, care combate in mod normal infectiile, reactioneaza excesiv la proteinele ​​din ou. Daca persoana consuma un produs care contine ou, organismul considera ca aceste proteine ​​sunt elemente invadatoare daunatoare. Sistemul imunitar raspunde printr-o reactie exagerata pentru a lupta impotriva invadatorului, ceea ce provoaca o reactie alergica.

banner-tommee-tippee-miababy

Aproximativ 2% dintre copii sunt alergici la oua. Din fericire, cei mai mult depaseste alergia pana la varsta de aproximativ 16 ani.

ce este alergia la oua

Cantitatea de ou din alimente si nivelul reactiei

Oul contine mai multe proteine ​​in galbenus si albus, iar copiii pot fi alergici doar la unele dintre ele. Cea mai alergica parte a oului este albusul si provoaca simptome mai grave. Multi copii reactioneaza doar la oul gatit usor – cum e ou fiert moale  – si multi nu au reactii la oul gasit in produsele de brutarie si cofetarie. Combinatia de oua amestecate cu faina si coapte la cuptor poate modifica proteina, astfel incat organismul nu o recunoaste si o tolereaza. Tehnic, combinatia de ou si faina trebuie coapta la o temperatura mare timp de 30 de minute pentru ca proteina din ou sa se schimbe, astfel incat sistemul imunitar sa nu recunoasca oul in acelasi mod si sa il tolereze. Insa, unii copii au reactii la orice urme de proteine de ou.

Un ou fiert tare poate provoca, de asemenea, o reactie mai putin severa decat un ou fiert moale. Cu toate acestea, daca un copil este alergic la o proteina rezistenta la caldura din albusul de ou, metoda de gatit nu va face diferenta. Copiii cu alergie la ou trebuie sa evite ouale sub toate formele. De obicei, albusul de ou este partea din ou responsabila pentru reactiile alergice. Dar, este IMPOSIBIL sa se separe albusul de galbenus fara ca urme de proteine ​​din albusul de ou sa ajunga in galbenus. De asemenea, copiii cu alergie la ou trebuie sa evite orice urme de ingrediente din ou.

Semnele si simptomele alergiei la ou

Cand o persoana are o alergie la ou, organismul elibereaza substante chimice precum histamina. Acest lucru poate provoca simptome precum:

cursuri puericultura
  • respiratie suieratoare si probleme de respiratie;
  • tuse;
  • raguseala;
  • etanseitate in gat;
  • dureri de stomac;
  • varsaturi, diaree;
  • mancarimi la ochi, ochi umflati;
  • urticarie – pete rosii, ce cauzeaza mancarimi si pot include umflaturi usoare sau severe;
  • umflarea buzelor, gatului etc.

Reactiile alergice la ou pot varia. Uneori, aceeasi persoana poate reactiona diferit in momente diferite. Unele reactii la ou sunt usoare si implica doar o parte a corpului, precum urticaria pe piele. Insa, chiar si cand cineva a avut o reactie usoara in trecut, urmatoarea reactie poate fi severa. Alergiile la oua pot provoca o reactie severa numita anafilaxie. Anafilaxia ar putea incepe cu unele simptome usoare, dar care se pot agrava rapid. Anafilaxia este tratata cu un medicament numit epinefrina, care se administreaza prin injectare.

simptomele alergiei la ou

Cauze

O supra-reactie a sistemului imunitar provoaca alergiile alimentare. In cazul alergiei la ou, sistemul imunitar identifica gresit anumite proteine ​​din oua ca fiind daunatoare. Atunci cand persoana in cauza intra in contact cu proteinele de ou, celulele sistemului imunitar recunosc aceste proteine. Se elibereaza histamina si alte substante chimice ce declanseaza o serie de semne si simptome alergice. Si galbenusul, si albusul contin proteine ​​ce pot cauza alergii, dar alergia la albusul de ou este mai frecventa. Este posibil ca sugarii alaptati sa aiba o reactie alergica la proteinele de ou din laptele matern daca mama consuma oua.

miababy magazin

Factori de risc

Anumiti factori pot creste riscul de a dezvolta o alergie la ou:

  • dermatita atopica – copiii cu acest tip de reactie cutanata sunt mult mai susceptibili sa dezvolte o alergie alimentara;
  • istoric familial de alergii – exista un risc crescut de alergie alimentara daca unul sau ambii parinti au astm, alergie alimentara sau un alt tip de alergie – cum ar fi febra fanului, urticarie sau eczeme;
  • varsta – alergia la oua este mai frecventa la copii (odata cu varsta, sistemul digestiv se maturizeaza si reactiile alimentare alergice e mai putin probabil sa apara).

Cum este diagnosticata o alergie la ou?

O alergie la ou este diagnosticata cu teste alergologice cutanate sau teste de sange. Un test alergologic cutanat este cel mai frecvent test de alergie. Testarea pielii ii permite unui medic sa vada in aproximativ 15 minute daca un copil este alergic la ou. Pe piele, in zona mainii, se pune o cantitate mica de extract de ou, se inteapa stratul exterior al pielii sau se face o mica zgarietura pe piele. Daca zona se umfla si se inroseste (ca o intepatura de tantar), inseamna ca cel mic e alergic la oua. Un test de sange poate fi utilizat daca nu se poate face un test cutanat.

De asemenea, medicul poate testa alte alimente sau substante care provoaca alergii.

solutii pentru alergia la ou

Tratament pentru alergia la ou

Daca cel mic are alergie la ou, e nevoie sa aveti la indemana injectii cu epinefrina disponibile in caz de reactie severa. Un auto-injector cu epinefrina este un medicament care se elibereaza pe baza de reteta, care vine intr-un recipient mic, usor de transportat. Este usor de utilizat si medicul va va arata cum. Copiii mai mari pot fi invatati cum sa-si faca injectia. De asemenea, medicul va poate oferi un plan de actiune in caz de alergii – care va ajuta sa va pregatiti, sa recunoasteti si sa tratati o reactie alergica. Fiecare secunda conteaza intr-o reactie alergica. Daca cel mic incepe sa aiba simptome alergice grave, cum ar fi umflarea gurii sau a gatului sau dificultati de respiratie, trebuie administrata imediat epinefrina.

Copiii care au alergie la ou ar trebui sa aiba un plan in cazul in care accidental consuma oua. Poate implica administrarea de medicamente la indemana, cum ar fi un antihistaminic sau, in cazuri grave, epinefrina. Daca copilul are o reactie severa sau semne de anafilaxie, administrati epinefrina si apoi sunati la 112 imediat.

Imunoterapia orala (OIT) poate ajuta la desensibilizarea copilului la oua. Copilul va ingera cantitati mici de proteine ​​din ou intr-un cadru controlat medical pentru a monitoriza reactiile, apoi va continua cantitatea de proteine ​​din ou in fiecare zi acasa. Cantitatea de proteine ​​din ou va fi crescuta treptat sub supraveghere medicala atenta la spital.

Cel mai bun mod de a trata o alergie la ou este de a evita consumul de oua sau orice aliment care contine oua.

Cititi atent etichetele produselor alimentare

Oul se poate gasi sub diferite nume pe etichetele alimentare: urme de ou, ou uscat, oua praf, albus de ou, galbenus de ou, derivat de ou etc. De asemenea, trebuie evitate urmatoarele ingrediente daca aveti alergie la ou:

  • albumina
  • globulina
  • livetin
  • lizozim
  • ovalbumina
  • ovoglobulin
  • ovomucin
  • ovomucoid
  • ovotransferrin
  • vovitella
    ovovitellin

Daca aveti alergie la ou, pastrati o lista cu aceste ingrediente la indemana. Cititi cu atentie etichetele alimentare, deoarece oul poate fi gasit in alimente neasteptate. Alte ingrediente la care trebuie aveti grija includ arome artificiale sau naturale, inlocuitor de oua (de obicei facut cu albusuri de ou), maioneza, bezea. Produsele nealimentare care pot contine ou includ sampoane, anumite medicamente, produse machiaj si unele vaccinuri.

Aveti grija la igiena si contaminarea incrucisata

Unele alimente, in timp ce sunt procesate, pot intra in contact cu oul. Aceasta se numeste contaminare incrucisata. Oricine pregateste mancarea copilului trebuie sa se spele pe maini cu apa si sapun inainte de a atinge orice ingredient sau copilul. Copilul ar trebui sa se spele mereu pe maini inainte de a manca. Daca sapunul si apa nu sunt disponibile, utilizati servetele pentru curatarea mainilor. Nu folositi geluri sau spray-uri pentru dezinfectarea mainilor. Produsele dezinfectante pentru maini ne scapa doar de germeni – nu si de proteinele din oua.

Pastrati alimentele care contin ou intr-o zona separata din bucatarie, astfel incat acestea sa nu contamineze alimentele copilului. Cand pregatiti mancarea, spalati vasele si ustensilele cu sapun de vase si apa fierbinte pentru a indeparta urmele de ou.

oul in alimentatia copilului

Modificarea dietei pentru alergia la ou

Cheia unei diete fara alergii este sa nu ii dati copilului alimente sau produse care contin elemente ce provoaca o reactie. Elementele la care copilul este alergic se numesc alergeni. Ouale sunt un aliment consumat frecvent, care poate provoca reactii de sensibilitate alimentara. Daca cel mic este alergic la oua, s-ar putea sa nu fie greu sa eliminati oua vizibile din dieta. Insa, este posibil sa nu fiti constient de numeroasele produse alimentare care contin oua. Pentru a elimina alimentele care contin oua, trebuie sa cititi etichete alimentare.

Urme de ou pot contine si alimente ca produse de patiserie si brutarie, unele suplimente, ca cele de lecitina, paste (chiar si cele fara ou pot sa fie contaminate), nuga, martipan, covrigei, budinci, inghetata etc.

De obicei, este posibil sa inlocuiti ouale intr-o reteta. Unele forme de inlocuitori de oua nu sunt indicate, deoarece sunt obtinute din ingrediente din oua. Cititi intotdeauna eticheta pentru a confirma ca utilizati un produs sigur. In functie de tipul retetei, unii inlocuitori de oua functioneaza mai bine decat altii. In produsele coapte, ouale ofera structura (legatura), textura, gust, ajuta la dospit (pentru a ajuta aluaturile sa creasca) si confera culoare. Fiecare dintre aceste functii poate necesita un tip diferit de inlocuitor. Recomandarile acceptabile sunt laptele de vaca, laptele de soia sau siropul de porumb, printre altele.

Introducerea oului in alimentatia bebelusului

Ouale sunt alimente sanatoase, cu un continut mare de proteine, fier, vitamine, minerale. Oul se introduce in alimentatia copilului (diversificare) in jurul varstei de 8 luni – doar galbenus. Se incepe cu o cantitate mica – aproximativ un sfert de galbenus, la 3 zile. Treptat se creste cantitatea – jumatate de galbenus la 3 zile. La introducerea oului se asteapta 4 zile inainte de a introduce un alt aliment, pentru a vedea eventuale reactii. Ou integral se poate da abia dupa varsta de 1 an.

miababy magazin

Referinte:
(1) https://acaai.org/allergies/types-allergies/food-allergy/types-food-allergy/egg-allergy
(2) https://www.scribd.com/read/282545807/Risk-Management-for-Food-Allergy
(3) https://www.healthline.com/health/allergies/egg
(4) https://kidshealth.org/en/parents/egg-allergy.html
(5) https://www.kidswithfoodallergies.org/media/Egg-Allergy-Avoidance-List-Hidden-Names.pdf
(6) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/egg-allergy/symptoms-causes/syc-20372115

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *