Sanatate copii

5 Sfaturi pentru gestionarea regresiei de somn la copii

Ce putem face pentru gestionarea regresiei de somn la copii? Copilul dormea bine si din senin apar probleme cu somnul? Poate fi vorba de regresia de somn. In primul an de viata apar cam 3 astfel de regresii. Regresie de somn inseamna ca bebelusul dormea bine noaptea si brusc incepe sa se trezeasca mai des o perioada de timp. Aceste regresii sunt asociate cu salturile mentale.

De obicei, vorbim de regresia de somn de la 4 luni, regresia de somn de la 8-10 luni si regresia de somn de la 12 luni. De asemenea, mai exista regresia de somn de la 18 luni si de la 2 ani. Desi se numesc regresii, pentru ca modifica structura somnului, aceste etape semnifica, de fapt, un pas inainte in ceea ce priveste dezvoltarea emotionala si cognitiva a copilului.

De ce apar regresiile de somn si cum se manifesta?

Regresia somnului este o perioada de timp, de obicei de aproximativ 2-4 saptamani, cand un bebelus care doarme bine are brusc probleme de somn sau se trezeste agitat in mijlocul noptii. O serie de factori pot duce la disconfort si neliniste, ce favorizeaza regresia somnului, inclusiv un puseu de crestere, ce duce la senzatie mai frecventa de foame, eruptia dentara sau o noua etapa de dezvoltare – salturi mentale. De asemenea, alti factori sunt intreruperea rutinelor, calatorii, probleme de sanatate etc.

Semnele comune ale unei regresii de somn sunt:

  • copilul adoarme mai greu si asocierile si rutinele de somn par sa nu mai fie eficiente;
  • somnul este mai scurt si pare ca bebe nu mai adoarme singur, apar treziri frecvente;
  • bebe e morocanos, irascibil, plange mult;
  • apar modificari ale apetitului;
  • necesita mai multa afectiune din partea parintilor.

Iata 5 sfaturi pentru gestionarea regresiei de somn la copii:

1. Pune-l la somn la ora potrivita

E important sa il pui la somn la ora potrivita, pentru a te asigura ca nu e obosit. Seteaza bine orele de somn din timpul zilei si ora de culcare si de trezire, pentru a evita ca cel mic sa fie prea obosit seara, sau sa nu ii fie deloc somn si sa adoarma foarte tarziu. Seteaza un timp de culcare mai devreme, daca este necesar. Regresiile de somn pot duce la lipsa somnului, ceea ce poate duce la oboseala excesiva.

2. Acorda atentie semnalelor de somn

Trebuie sa cunosti si sa ai grija la indiciile de somn ale bebelusului (cum ar fi faptul ca se freaca la ochi, e agitat, casca, priveste in alta parte), astfel incat sa il poti culca inainte de a fi obosit. Asigura-te ca cel mic doarme suficient in timpul zilei, deoarece bebelusii suprasolicitati au mai multe riscuri sa aiba probleme de somn noaptea.

3. Acorda atentie mediului de somn

Faptul ca diverse obiecte din camera ii distrag atentia poate fi o problema cand vine vorba de problemele de somn. Evita sa fie prea multe jucarii in camera copilului si tine la distanta sursele de distragere. Camera copilului trebuie sa fie intunecata si linistita. Poti folosi o lampa de veghe.

4. Mentine rutina de culcare

Daca ai stabilit deja o rutina de culcare, este minunat. E important sa o mentii, chiar daca poate parea mai dificil. Nu te abate de la obiceiurile obisnuite de somn. Daca adormea singur in patut, evita sa incepi sa il culci cu tine in pat. Respecta o rutina consistenta de culcare – hranirea, baita, cantecel sau povestea de seara etc.

5. Evita asocierile de somn negative

Ofera confort dupa cum este necesar, dar evita sa incepi sau sa restabilesti vechi obiceiuri nesanatoase de somn. Alapteaza-l daca ii e foame si ofera-i afectiune, dar fara sa stabilesti asocieri negative se somn – cum ar fi sa fie leganat sau sa il alaptezi pana adoarme. De asemenea, daca renuntase la suzeta, evita sa ii dai iar suzeta in timpul unei regresii de somn.

In timp ce regresia somnului este temporara si va trece de la sine, nu ezitati sa va adresati medicului daca aveti nelamuriri sau intrebari cu privire la somnul bebelusului sau cauza potentiala din spatele problemelor de somn (cum ar fi cosmarurile). E important sa va odihniti la randul vostru si sa va impartiti sarcinile pentru a putea gestiona eficient regresiile de somn.

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago