12 idei de activitati in masina cu copiii

banner-peg-perego-miababy

Activitati in masina cu copiii – Drumurile cu masina alaturi de cei mici pot deveni mai usoare si mai distractive. Iata cateva idei de jocuri si activitati pe care le puteti pregati pentru copii cand plecati la drum.

Cuprins:

1. Activitati in masina care implica desenatul
2. Jucarii mici puse in saculeti sau recipiente de la oua Kinder
3. Activitati in masina care implica numaratul
4. Marcile si culorile masinilor de pe drum
5. Coliere comestibile
6. „Daca ar trebui sa aleg intre…”
7. Jocuri si activitati in masina cu litere
8. Ghiceste melodia
9. Harta si traseul excursiei
10. Carti de citit
11. Playlist cu melodiile preferate
12. Identifica personajul

Drumurile lungi cu masina alaturi de copii pot fi o provocare deopotriva pentru cei mici si pentru parintii lor. Insa calatoriile cu masina pot deveni mai vesele si mai usoare daca reusim sa le mentinem atentia captata cu activitati si jocuri placute si distractive.

Iata cateva idei de jocuri si activitati in masina pe care le puteti lua in calcul atunci cand plecati la drum cu copiii. Unele se preteaza la copii mai mari, dar pot fi adaptate si pentru cei mai micuti.

banner-tiny-love-miababy

Activitati in masina care implica desenatul

Un membru al familiei incepe sa deseneze pe o foaie de hartie un element, apoi foaia va trece pe la fiecare, de 2-3 ori (cu exceptia soferului). Iar in final veti obtine un desen la care fiecare a contribuit.

Indoiti o foaie de hartie in doua si apoi desfaceti-o din nou. Fiecare copil (sau membru al familiei) deseneaza pe jumatatea superioara partea de sus a unui animal, trasand liniile un pic peste linia de indoire. Apoi o indoaie si o da altuia, facand schimb de foi. Acum fiecare deseneaza partea de jos a unui animal, in continuarea liniilor trasate peste indoitura; dar fara sa vada ce e desenat pe partea cealalta. Cand termina, se desfac foile si copiii vad ce animale amuzante au rezultat.

Jucarii mici puse in saculeti sau recipiente de la oua Kinder

Inainte de a pleca la drum, cautati printre jucariile copiilor pe cele foarte marunte si puneti-le in saculeti sau recipiente de la oua Kinder. Apoi in masina dati recipientelor celor mici sa le descopere continutul.

Activitati in masina care implica numaratul

O astfel de activitate este versatila si potrivita atat pentru copii mai mici, cat si putini mai mari. De exemplu, pot fi numarate casele, copacii, portile caselor, masinile care depasesc, masinile care vin pe contrasens etc.

cursuri puericultura

Marcile si culorile masinilor de pe drum

Pentru copiii pasionati de autovehicule, un jos distractiv poate fi sa identifice si sa numeasca marcile masinilor cu care va intalniti. La varste mai mici ale copiilor, puteti merge doar pe varianta identificarii culorilor. O varianta a acestei activitati este ca fiecare membru al familiei sau fiecare copil sa numere masinile de o anumita culoare.

Coliere comestibile

Pregatiti dinainte de excursie impreuna cu copiii coliere comestibile. Pe un snur, insiruiti cereale care au gaura in mijloc, bucati de mere uscate, covrigei. Apoi in masina dati-le colierele sa le consume.

miababy magazin

„Daca ar trebui sa aleg intre…”

Este un joc care se preteaza pentru toti membrii familiei, pentru copii de varste mai mici sau mai mari; iar subiecte pot fi foarte variate. Ideea este ca fiecare, cand ii vina randul, sa aleaga varianta preferata dintre doua optiuni. De exemplu, „daca ar fi sa aleg intre inghetata si ciocolata, as alege inghetata”. „Daca ar fi sa aleg intre o excursie la mare si una la munte, as alege marea”. Este si un prilej de a ne cunoaste mai bine si de a observa daca si cum se schimba preferintele copiilor pe masura ce cresc.

Jocuri si activitati in masina cu litere

O idee de activitate poate fi sa spuneti, fiecare, cate un cuvant care sa numeasca un obiect pe care il vedeti pe drum, care incepe cu o anumita litera (pe care o stabiliti in prealabil).

O alta varianta este sa stabiliti cu ce litera jucati si fiecare sa spuna, pe rand, cat mai multe cuvinte care incep cu litera respectiva.

Un membru al familiei spune un cuvant, iar urmatorul trebuie sa spuna un cuvant care incepe cu ultima litera a cuvantului spus anterior. Daca copiii sunt de varste mai, puteti complica jocul alegand anumite categorii in care sa se incadreze cuvintele.

Varianta in romana a jocului „I spy with my little eye” presupune ca unul dintre jucatori sa isi aleaga un obiect pe care toata lumea din masina il vede, fara sa numeasca obiectul. Apoi spune „Spionez cu ochiul meu mic ceva care incepe cu litera / are culoarea / orice alt indiciu despre obiectul respectiv…”

„Mi-e atat de foame, as manca …”. Fiecare membru al familiei spune, pe rand, un aliment care incepe cu fiecare litera a alfabetului.

Un alt joc presupune ca toti jucatorii sa caute un jurul lor un obiect care incepe cu „a”, apoi cu „b”, apoi cu „c” si tot asa. Castiga puncte cel care gaseste primul cuvantul.

Ghiceste melodia

Unul dintre membrii familiei fredoneaza o melodie, iar ceilalti trebuie sa o ghiceasca.

Harta si traseul excursiei

Pentru copiii mai mari, printati cate o harta pentru fiecare, unde sa poata urmari traseul si locul de destinatie. Ei pot pune un X pentru a marca orasele sau satele prin care treceti. Cu ajutorul hartii, pot avea mai mult control si posibilitatea de a vedea evolutia drumului.

Carti de citit

Cartile sunt o activitate potrivita pentru drum, mai ales daca celor mici le face placere sa citeasca sau sa le cititi. De asemenea, daca este o carte noua sau o carte preferata, e posibil sa aiba mai mult succes. Ii puteti implica pe copii in alegerea cartilor pe care sa le ia cu ei la drum. Iar in masina, intreaga familie poate asculta o poveste pe care adultul care nu conduce o citeste cu voce tare.

Playlist cu melodiile preferate

Copiii iubesc in general muzica, asa ca un playlist cu melodiile lor preferate va face drumul o experienta mai placuta.

Identifica personajul

Puteti juca una dintre aceste doua variante:
„Ghiceste ce animal sunt” – Un membru al familiei descrie un animal sau scoate sunetele pe care acesta le face, astfel incat ceilalti sa poata ghici despre ce este vorba.

„Cine sunt eu?” – Un jucator se gandeste la o persoana sau personaj pe care toata familia il cunoaste (ruda, prieten, personaj din carti sau desene). Fara sa spuna cine este, da indicii celorlalti despre aceasta vorbind la persoana I.

Alte idei de activitati in masina

 • pentru copiii mici, foarte utile sunt cartile senzoriale;
 • un caiet sau foi albe si culori pentru desenat;
 • carduri cu imagini sau cu emotii;
 • plastilina sau spuma modelatoare;
 • tablite magnetice de desenat;
 • tablite cu bilute magnetice;
 • carti cu autocolante, sau autocolante separate, care pot fi lipite pe foi sau tablite;
 • caiete sau carti speciale cu activitati pentru cei mici in functie de varsta;
 • carti de colorat sau fise/planse pe care le printati pentru ca ei sa le coloreze.

Ce altceva mai ajuta in drumurile cu cei mici in masina, pe langa aceste activitati in masina:

 • Faceti opriri periodice, in care sa coborati cu totii din masina si sa va dezmortiti.
 • Pregatiti gustari pentru drum (fructe, legume taiate betisoare, briose, batoane de cereale, prajituri facute in casa, nuci si alte fructe oleaginoase).
 • Pregatiti-i din timp pentru drum, povestindu-le unde veti merge, ce veti face, cat veti sta, cu cine va veti intalni si alte detalii care sa faca excursia si mai atragatoare.

Sursa foto: Pexels si Pixabay

miababy magazin
Despre autor

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.