Fertilitate

10 Mituri despre infertilitate

Din nefericire, circula numeroase mituri despre infertilitate, care pot influenta negativ perceptiile asupra problemelor de fertilitate. Iata cateva dintre aceste mituri si explicatiile asociate.

CUPRINS:

Mitul 1: Infertilitatea afecteaza doar femeile
Mitul 2: O femeie poate ramane insarcinata doar intr-o singura zi a ciclului menstrual
Mitul 3: Infertilitatea este genetica
Mitul 4: Femeile nu pot ramane insarcinate dupa 35 de ani
Mitul 5: Utilizarea contraceptivelor cauzeaza infertilitate
Mitul 6: A avea un ciclu menstrual neregulat este semn de infertilitate
Mitul 7: Calitatea spermei este singurul factor in infertilitatea masculina
Mitul 8: Sanatatea generala nu influenteaza fertilitatea
Mitul 9: Varsta nu afecteaza fertilitatea atat timp cat esti sanatos
Mitul 10: Stresul cauzeaza infertilitate. Daca te relaxezi si nu mai incerci atat de mult, vei ramane insarcinata

Ce este infertilitatea?

Infertilitatea este o problema medicala caracterizata prin imposibilitatea unui cuplu de varsta reproductiva de a obtine si mentine o sarcina, dupa 12 luni de act sexual regulat, neprotejat sau din cauza afectarii capacitatii reproductive a unei persoane. Interventiile in caz de infertilitate pot fi initiate in mai putin de 1 an uneori, pe baza istoricului medical, sexual si reproductiv, a varstei, a constatarilor fizice si a testelor de diagnostic.

Strict vorbind, infertilitatea este definita ca un an de act sexual neprotejat fara conceptie. Cu toate acestea, acest lucru nu inseamna ca femeile de peste 35 de ani si cele cu antecedente de menstruatii neregulate, fibrom, endometrioza, sarcina ectopica sau avort spontan recurent ar trebui sa astepte un an intreg. Dimpotriva, orice persoana care se incadreaza in oricare dintre aceste categorii ar trebui sa solicite ajutor de indata ce decide ca este momentul potrivit pentru a avea un copil. Acest lucru este valabil si pentru barbatii cu antecedente de interventii chirurgicale, infectii sau traumatisme ale organelor genitale.

Se estimeaza ca, la nivel global, 10-15% dintre cuplurile aflate la varsta reproductiva se confrunta cu infertilitatea. Infertilitatea afecteaza atat femeile, cat si barbatii, in mod egal. Aproximativ 25% dintre cuplurile care se confrunta cu infertilitate au mai mult de un factor care contribuie la aceasta problema.

Infertilitatea poate fi primara si secundara. Infertilitatea primara inseamna incapacitatea unui cuplu de a avea un copil – nu poate fi obtinuta sarcina sau nu poate fi dusa la termen. Infertilitatea secundara inseamna incapacitatea unui cuplu de a avea un copil din motivele valabile si pentru infertilitatea primara, insa asta daca respectivul cuplu are deja cel putin un copil.

Citeste pe larg despre Infertilitate – cauze si solutii

10 Mituri despre infertilitate

Infertilitatea este o problema comuna in randul multor cupluri din intreaga lume. Poate fi rezultatul unui numar de factori diferiti si poate duce la stres in viata si in relatie. In mediul online si nu numai exista o multime de informatii gresite si mituri care circula privind infertilitatea. Acestea nu doar ca duc la dezinformare, dar produc si stres suplimentar si frustrare persoanelor afectate. Iata cateva dintre aceste mituri despre infertilitate:

Mitul 1: Infertilitatea afecteaza doar femeile

Acesta este poate printre cele mai cunoscute mituri despre infertilitate. In realitate, studiile au aratat ca infertilitatea afecteaza barbatii si femeile in egala masura. O problema ce tine de fertilitatea femeii este o cauza pentru o treime dintre cazurile de infertilitate. Problemele ce tin de calitatea sau productia de sperma a barbatului sunt responsabile pentru o alta treime dintre cazuri. Ultima treime a cazurilor tine fie de o cauza necunoscuta, fie de o combinatie de factori masculini si feminini. Este esential ca atat barbatul, cat si femeia sa fie evaluati in timpul unui control pentru infertilitate.

Mitul 2: O femeie poate ramane insarcinata doar intr-o singura zi a ciclului menstrual

Fereastra fertila este reprezentata de aproximativ 6 zile – ziua ovulatiei si 5 zile inainte de ovulatie. Sarcina este mai probabil sa apara daca actul sexual are loc in cele 3 zile inainte de ovulatie. Urmariti ovulatia cu metoda calendarului (ovulatia are loc cu aproximativ 14 zile inainte de urmatoarea perioada menstruala) sau folosind un test de ovulatie. Sexul frecvent creste sansele de a ramane insarcinata si in plus este important sa va bucurati de actul sexual in sine si sa fiti relaxati.

Vezi si: Perioada fertila si „sexul programat” – cum poti creste sansele de a ramane insarcinata?

Mitul 3: Infertilitatea este genetica

Cand vine vorba despre infertilitate, unii oameni se pot intreba daca aceasta problema este genetica. Cu toate acestea, nu este intotdeauna cazul. Desi exista anumite cupluri care sunt afectate de infertilitate din cauze genetice, nu este valabil in toate cazurile. Exista si alte cauze ale infertilitatii care nu au nimic de-a face cu genetica.

Mitul 4: Femeile nu pot ramane insarcinate dupa 35 de ani

Acesta este un alt exemplu din categoria mituri despre infertilitate. Desi fertilitatea unei femei incepe sa scada dupa varsta de 35 de ani, asta nu inseamna ca este imposibil sa ramana insarcinata. Foarte multe femei cu varsta peste 35 de ani raman insarcinate si au sarcini sanatoase. O femeie cu varsta peste 35 de ani ar trebui insa sa consulte un specialist in fertilitate dupa 6 luni de incercari de a ramane insarcinata. De asemenea, si barbatii se confrunta cu o scadere a fertilitatii pe masura ce inainteaza in varsta, dar se intampla mai lent. In timp ce barbatii genereaza in mod regulat spermatozoizi, chiar si pe masura ce inainteaza in varsta, calitatea spermei scade treptat, ceea ce ar putea face conceperea mai dificila. Despre sarcina dupa 35 ani poti citi pe larg aici.

Mitul 5: Utilizarea contraceptivelor cauzeaza infertilitate

Majoritatea tipurilor de metode contraceptive nu vor avea deloc un impact asupra fertilitatii unei femei – singurele metode contraceptive care afecteaza fertilitatea ulterior sunt metodele definitive, ca legarea trompelor uterine sau vasectomia. Zvonurile care sugereaza ca metodele contraceptive pot afecta fertilitatea creeaza teama inutila si ii determina pe unii sa evite utilizarea formei potrivite de contraceptie, fie ca este vorba despre contraceptive orale, un dispozitiv intrauterin, prezervative sau alta forma de contraceptie. Desi poate dura ceva timp pentru ca ciclul menstrual al unei femei sa revina la normal dupa utilizarea contraceptivelor hormonale – inclusiv dispozitiv intrauterin, pilula, un plasture sau un implant – nu exista dovezi care sa sugereze ca aceste contraceptive afecteaza negativ fertilitatea pe termen lung.

Mitul 6: A avea un ciclu menstrual neregulat este semn de infertilitate

Unele mituri despre infertilitate se refera la menstruatii in sine. A avea o menstruatie neregulata inseamna ca unei femei ii poate fi mai greu sa prezica ovulatia sau poate sa nu ovuleze deloc. Este adevarat ca poate fi mai dificila conceptia in aceste luni, dar menstruatiile neregulate nu garanteaza o fertilitate afectata. Femeile pot avea menstruatii neregulate dintr-o varietate de motive, de la stres si exercitii fizice intense pana la probleme de sanatate mai grave, cum ar fi endometrioza. Nu toti acesti factori afecteaza insa capacitatea de a concepe.

Mitul 7: Calitatea spermei este singurul factor implicat in infertilitatea masculina

Un spermatozoid si un ovul se unesc in timpul conceptiei pentru ca sarcina sa apara. Spermatozoizii de inalta calitate sunt necesari pentru conceptie si multi cred ca acesta este singurul factor care influenteaza fertilitatea masculina. In realitate, sanatatea generala influenteaza fertilitatea. Calitatea spermei este un element esential al fertilitatii masculine, dar nu este singurul factor. Numarul scazut de spermatozoizi sau spermatozoizii de calitate scazuta sunt cauze comune ale infertilitatii masculine, iar sanatatea generala este de asemenea importanta.

Nivelurile hormonale, sanatatea testiculelor si anumite medicamente pot afecta fertilitatea. In plus, supraponderalitatea sau obezitatea, fumatul si consumul de alcool pot afecta negativ fertilitatea la barbati si femei. Analiza materialului seminal este adesea prima recomandare medicala atunci cand se diagnosticheaza infertilitatea masculina, insotita si de un examen fizic pentru a exclude alte cauze potentiale.

Citeste pe larg despre: Infertilitatea masculina – cauze si solutii

Mitul 8: Sanatatea generala nu influenteaza fertilitatea

In realitate, unul dintre cei mai mari factori implicati in fertilitatea la barbati si femei se rezuma la sanatate. Adoptarea si mentinerea unui stil de viata sanatos sustine fertilitatea. Este important sa-ti cunosti, sa iti asculti corpul si sa traiesti sanatos inainte de a concepe. Pentru cele mai bune sanse de conceptie, este important sa aveti un stil de viata sanatos, care include factori precum mentinerea la o greutate normala si sanatoasa, adoptarea unei alimentatii sanatoase, un stil de viata activ, evitarea consumului crescut de alcool, evitarea fumatului si administrarea de multivitamine, conform recomandarilor medicului.

Mitul 9: Varsta nu afecteaza fertilitatea atat timp cat esti sanatos

Varsta este poate cel mai important factor atunci cand vine vorba despre fertilitate. Pe masura ce femeile inainteaza in varsta, probabilitatea de a concepe cu succes scade in mare masura, deoarece calitatea ovulelor scade in timp. Calitatea ovulelor si prin urmare, potentialul de fertilitate incep sa scada mult mai repede dupa varsta de 35 de ani. Desi mentinerea sanatatii generale bune este importanta si poate imbunatati sansele de a avea o sarcina sanatoasa, starea buna de sanatate nu asigura fertilitatea – sanatatea sustine fertilitatea, dar nu o garanteaza.

Acest lucru este valabil si la barbati. Desi se acorda o mare atentie „ceasului biologic” al femeii si multi cred ca varsta conteaza cumva doar pentru fertilitatea feminina, adevarul este ca si varsta unui barbat este importanta. In timp ce barbatii s-ar putea sa nu aiba o scadere completa a fertilitatii, asa cum este la femei, varsta paterna este importanta cand vine vorba despre a obtine o sarcina. Varsta afecteaza cantitatea totala de sperma, dar si calitatea genetica a spermei. Numarul de spermatozoizi si calitatea spermei scad treptat pe masura ce un barbat inainteaza in varsta. De fapt, barbatii cu varsta de peste 40 de ani au cu 30% mai putine sanse de a concepe in decurs de un an de la incercare decat barbatii care au sub 30 de ani.

Mitul 10: Stresul cauzeaza infertilitate. Daca te relaxezi si nu mai incerci atat de mult, vei ramane insarcinata

Infertilitatea este o problema a sistemului reproducator, nu o tulburare psihologica. Desi dezamagirea si frustrarea asociate cu dorinta de a avea un copil si cu esecul sunt reale, realitatea este ca infertilitatea are intotdeauna o cauza fizica subiacenta. Desi este adevarat ca relaxarea ar putea ajuta in caz de infertilitate legata de stresul cronic, infertilitatea nu este o problema pur psihologica. De asemenea, desi relaxarea te poate ajuta privind calitatea generala a vietii, stresul si emotiile profunde pe care le simti sunt rezultatul infertilitatii, nu cauza acesteia. Studiile au aratat ca tehnicile de reducere a stresului pot duce la rezultate mai bune ale tratamentelor pentru fertilitate, dar este important sa intelegem ca stresul nu cauzeaza infertilitate in mod direct.

Reducerea stresului este benefica pentru sanatatea generala. Desi nimeni nu se asteapta ca pacientii cu probleme de fertilitate sa abordeze tratamentul fara stres, gasirea unor modalitati de a-l minimiza poate face procesul mai usor de gestionat.

Citeste si: FIV: fertilizarea in vitro

Sursa foto: Pexels

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago