Ingrijire

10 Metode eficiente pentru calmarea colicilor copilului tau

Calmarea colicilor – iata cele mai eficiente metode si trucuri care il vor ajuta pe micutul tau sa se relaxeze si sa depaseasca durerile provocate de colici. Descopera ce alimente trebuie sa consumi daca alaptezi, ce preparate anticolici poti folosi sau ce efecte au leganatul, plimbatul, masajul in alinarea colicilor. 

Cuprins:

  1. Ce trebuie sa stii despre aparitia colicilor?
  2. 10 Metode eficiente pentru calmarea colicilor

Ce trebuie sa stii despre aparitia colicilor?

Colicile bebelusului sunt stari de disconfort abdominal ce pot aparea in primele luni de viata. Varsta la care apar momentele de criza determinate de colici se situeaza in jurul a doua saptamani si dureaza pana la 3-4 luni. Durerile de burtica sunt provocate de imaturitatea florei intestinale si de o digestie ingreunata. De asemenea, colicile pot aparea in cazul copiilor cu intoleranta la proteinele din lapte. Insa cauzele colicilor sunt variate si depind nu doar de sistemul digestiv, ci si de dezvoltarea sistemului nervos.

Iata care sunt principalele cauze ale colicilor:

  • acumularea de gaze in tractul digestiv;
  • dezvoltarea tractului digestiv, ceea ce poate produce spasme;
  • refluxul gastroesofagian fiziologic sau cel patologic;
  • imaturitatea sistemului nervos central;
  • sensibilitatea crescuta a copilului fata de anumiti stimuli: lumina, zgomote, temperatura crescuta.

10 Metode eficiente pentru calmarea colicilor

Toti bebelusii plang. Insa daca bebelusul tau plange sau tipa mai multe ore neintrerupt (de obicei seara) si pare ca are dureri de burtica sau este balonat de mai mult de trei ori pe saptamana, atunci probabil ca are colici. Aceasta este premisa de la care plecam inainte de a detalia cele mai eficiente metode pe care le poti incerca pentru calmarea colicilor bebelusului tau. Nu se cunoaste un tratament tintit impotriva colicilor, dar urmatoarele solutii pot ajuta sa-ti calmeze micutul. Sau cel putin te pot ajuta pe tine sa stii ca faci tot posibilul ca el sa se simta bine.

  1. Alimentatia, esentiala in calmarea colicilor

Nutritia este un punct esential in calmarea colicilor. Pentru bebelusii alimentati la san, ajustarile se vor face in alimentatia mamei. Astfel, se recomanda a se evita alimentele care fermenteaza (mazare, fasole, varza, broccoli, cartofi prajiti, prune, struguri etc.), ceapa, condimentele. De asemenea, mama care alapteaza trebuie sa reduca grasimile saturate si sarea. In schimb, se pot consuma din abundenta alimente care stimuleaza secretia de lapte si lichide din belsug. Sunt de evitat bauturile pe baza de cofeina si/sau zahar.

Pentru bebelusii alimentati cu formula de lapte, se poate solicita avizul medicului pentru alegerea unei formule speciale anticolici, antireflux sau hipoalergenice, in functie de cauza banuita. De asemenea, pentru biberon se poate utiliza o tetina anticolici.

  1. Probiotice si alte produse pentru digestia bebelusilor

In rafturile cu produse pentru bebelusi exista o multime de preparate anticolici: de la probiotice, simbiotice pana la suplimente sau medicamente pentru reglarea tranzitului intestinal. Insa trebuie intotdeauna sa te consulti cu medicul pediatru al copilului inainte de a-i administra micutului astfel de preparate.

  1. Rabdarea si intelegerea, cheia succesului

Crearea unei legaturi puternice de afectiune intre bebelus si parinti, rabdarea si intelegerea reprezinta adesea cele mai bune si „naturale” remedii pentru calmarea colicilor. Din motive de siguranta pentru sanatatea pruncului tau, cel mai bine este sa eviti pe cat posibil leacurile si solutiile preluate din surse neavizate.

  1. Caldura, un bun remediu pentru calmarea colicilor

O baita calda sau aplicarea unei comprese calde pe burtica pot fi optiuni bune de calmare a disconfortului abdominal, sunt de parere medicii pediatri. Dar trebuie avut grija ca temperatura sa nu depaseasca 36-37 de grade, pentru a evita supraincalzirea copilului. Pentru siguranta bebelusului poti folosi pernute anticolici, care se incalzesc la temperatura potrivita.

  1. Contactul piele pe piele

Desi cordonul ombilical nu mai exista, bebelusul ramane inca atasat de mama lui. De aceea, punerea micutului pe burtica mamei reprezinta un moment in care plansul dispare ca prin magie. Bataile inimii, caldura si mirosul mamei ii vor da sentimentul de siguranta.

Citeste despre Contactul piele pe piele dupa nastere

  1. Masajul, mangaiere blanda

Masajul efectuat cu miscarile circulare blande pe burtica ajuta de asemenea la calmarea colicilor. Utilizati putin ulei de masaj, incalzit bine in maini, si masati burtica bebelusului. Apoi inveleste-l intr-o paturica moale si incearca sa-l linistesti.

  1. Leganatul, o dovada de iubire

Sa nu credeti ca daca il luati pe cel mic in brate atunci cand plange din cauza colicilor se va obisnui asa. Este prea mic pentru a face astfel de rationamente. Bebelusul reactioneaza instinctiv si daca se calmeaza la tine in brate este pentru ca asa se simte in siguranta. Inseamna ca are nevoie de tine si este bine sa-i fii alaturi. Asa ca leagana-l in brate, tine-l intr-un portbebe (marsupiu) sau o esarfa speciala de purtat bebelusul (wrap, sling). Un balansoar pentru bebelusi poate fi si el util.

  1. La plimbare

Cand crizele de plans par interminabile, solutia salvatoare poate fi iesirea la plimbare: in carucior sau cu masina. Plimbarea calmeaza instantaneu un bebelus agitat. Leganatul caruciorului sau al masinii, cat si zgomotele au efect relaxant asupra micutului.

  1. De la muzica la zgomote repetitive

Muzica linistitoare poate ajuta la calmarea colicilor bebelusului. Insa o metoda inedita, care da rezultate foarte bune, potrivit parintilor, pare a fi ascultarea unor zgomote statice si constante, cum ar fi cele produse de aspirator, foehn, masina de spalat.

  1. Apeleaza la medic cand bebelusul nu se linisteste

Colicile nu sunt singurul motiv pentru care puiul tau plange si este nelinistit. Este bine sa consulti medicul daca bebelusul plange necontrolat ore intregi si apar anumite semnale de alarma. Mergi la medic daca: bebelusul nu creste si nu ia in greutate corespunzator, are febra, nu se alimenteaza corespunzator, se confrunta cu varsaturi, diaree, constipatie.

Voi cum ati depasit perioada colicilor? Ce metode de alinare au functionat in cazul bebelusului tau? Pentru a impartasi experienta ta cu mamicile din comunitatea noastra, lasa un comentariu sub articol.

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de peste 15 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago