10 activitati de primavara pentru copii

banner-peg-perego-miababy

Activitati de primavara – Noul anotimp aduce numeroase noi oportunitati de activitati si jocuri pentru cei mici, atat afara, cat si in interior. Ce lucruri noi putem face impreuna cu copiii si cu intraga familie – iata cateva idei de activitati de primavara.

Cuprins:

1. Explorarea schimbarilor din natura aduse de primavara
2. Gradinaritul
3. Picnicuri in aer liber
4. Vizite la ferma sau la tara
5. Colectarea de materiale din natura pentru activitati acasa
6. Cutii senzoriale de primavara
7. Colaj din petale de flori
8. Experiment cu flori si frunze colorate
9. Carti pe tema primaverii
10. Cuburi de gheata cu flori

Primavara aduce cu ea zile mai lungi, vreme calda si o explozie in tot ce inseamna vegetatie, insecte, pasari. Este vremea perfecta pentru ca cei mici sa petreaca si mai mult timp afara, explorand natura si bucurandu-se de schimbarile care se intampla cu ea. Iata cateva idei de activitati de primavara la care copiii pot participa, atat in aer liber, cat si acasa.

Activitati de primavara in aer liber

banner-peg-perego-miababy

1. Explorarea schimbarilor din natura aduse de primavara

Gradina, parcul sau padurea sunt locuri foarte ofertante in ceea ce priveste insectele, florile, pasarile, pe care copiii le pot observa in mediul lor natural sau chiar explora mai indeaproape. O lupa ii va ajuta sa le observe mai in detaliu. De asemenea, puteti folosi si carti despre natura sau cartonase cu imagini cu pasari, insecte, plante, copaci, flori, frunze etc. pe care sa le descoperiti afara impreuna cu cei mici. De asemenea, exista carti cu sunete din natura (de exemplu, cu cantecele pasarilor). Aceste asocieri dintre imagini, sunete (si cuvinte, in cazul copiilor mai mari) si elementele reale ale naturii le ofera copilor senzatia unei vanatori de comori.

2. Gradinaritul

Daca aveti propria gradina sau bunicii au gradina, implicati copiii in activitatile specifice acestui anotimp: curatarea gradinii de crengi uscate, frunze, buruieni; plantarea florilor, plantelor aromatice, semintelor de legume; udarea solului; instalarea unui solar etc.

Daca nu aveti gradina, puteti face activitati de gradinarit si acasa. Plantati seminte in ghivece si ingrijiti plantele impreuna cu copiii. Pentru ei este fascinant sa vada evolutia de la o zi la alta a unei seminte care dupa ce este plantata, incepe sa creasca si sa se dezvolte. Graul sau fasolea incoltesc si cresc repede, de aceea sunt cele mai potrivite pentru rabdarea copiilor.

3. Picnicuri in aer liber

Dupa frigul iernii, zapada si apoi zilele ploioase de inceput de primavara, perioada calda a mijlocului primaverii, cand totul devine verde, este ideal pentru picnicuri. Cu gustarile si bauturile preferate, intr-o zona cu verdeata sau pe malul unei ape, picnicul in familie este un mod placut de a petrece timpul liber impreuna. Pe langa masa in sine si joaca in aer liber, picnicurile sunt si o ocazie potrivita de a le vorbi copiilor despre anotimpuri, despre felul cum natura se schimba odata cu venirea primaverii, dar si despre protejarea naturii, aratandu-le cum nu trebuie sa lasam deseuri in urma noastra.

cursuri puericultura

4. Vizite la ferma sau la tara

La bunici la tara sau la ferme din apropierea orasului, care primesc vizite, copiii au ocazia sa vada indeaproape schimbarile aduse de venirea primaverii in ceea ce priveste viata la tara. De la verdele ierbii si copacilor, pana la puii de animale care vin pe lume in aceasta perioada (miei, iepuri, pisici, caini); pasarile calatoare care se intorc acasa si se aud cantand; numeroasele insecte pe care le pot vedea; lucrarile agricole care incep pe campuri – toate acestea deschid noi perspective de intelegere a lumii si a naturii.

5. Colectarea de materiale din natura pentru activitati acasa

Ori de cate ori iesiti cu copiii in natura, incurajati-i sa adune frunze, flori, crengute, pietre si alte elemente din natura. Pastrati-le si folositi-le apoi ca materiale in activitatile creative pe care le faceti acasa cu copiii. Felicitari de ziua mamei si de Paste, martisoare, oua colorate si cosulete in care sa le puneti – sunt doar cateva produse care pot fi realizate in perioada primaverii cu cei mici.

miababy magazin

Activitati in interior cu tematica de primavara

6. Cutii senzoriale de primavara

Cutiile senzoriale pot fi create intr-o paleta larga de combinatii, iar primavara poate fi realizata cu materiale pe care le gasim in acest anotimp.

Aveti nevoie de o cutie de plastic mare sau mijlocie pe care sa o umpleti cu diverse materiale: malai, paste, boabe de fasole, orez, arpacas, spuma (spuma o puteti face mixand in robotul de bucatarie apa si sapun lichid pentru copii). Ascundeti prin aceste materiale si/sau lasati la suprafata lui diverse obiecte cu tematica de primavara: jucarii mici (fluturi, flori), crengute inverzite, pompoane in diferite culori, flori, frunze, hartie colorata decupata in diferite forme (flori, copaci, pasari, fluturi).

O alta varianta de cutie senzoriala este sa o umpleti cu apa la temperatura camerei si sa puneti pe suprafata apei frunze si petale de flori, pe care copiii sa le “pescuiasca”.

7. Colaj din petale de flori

Cand se usuca, petalele florilor pe care le aveti in casa pot fi utilizate in activitatile copiilor. Le puteti adauga in cutiile senzoriale, dar o alta idee este sa faceti un colaj din ele. Ideal este sa le folositi cu putin timp inainte de a se ofili complet, astfel incat sa isi mai pastreze culoarea initiala. Veti avea nevoie, pe langa petalele colorate, de lipici si un carton alb, care va fi suportul colajului. Turnand lipici si adaugand petalele, incurajati copiii sa creeze un colaj/tablou dupa propria imaginatie.

8. Experiment cu flori si frunze colorate

Un astfel de experiment este o ocazie potrivita sa le explicati copiilor cum plantele au nevoie de apa pentru a creste si pentru a rezista dupa ce sunt culese si le punem in vaza. Dar este si o ocazie de a observa cum culorile pot actiona asupra lor. Folositi in aceasta activitate flori albe de sezon (ghiocei, zambile) sau frunze deschise la culoase (tulpini de apio, salata verde care are un cotor mai albicios, varza); colorant alimentar (mai multe nuante) si pahare sau vaze mici pentru fiecare floare si culoare.

Pregatiti in fiecare pahar un amestec de apa si colorant alimentar, apoi puneti fiecare floare/frunza, pe care in prealabil le-ati taiat la capat. Aceasta taietura proaspata le va ajuta sa absoarba mai bine apa colorata. Plasati paharele cu flori sau frunze undeva in dreptul unui geam, astfel incat sa fie expuse la lumina. Apoi urmariti in urmatoarele ore si zile felul in care acestea se coloreaza.

Mai multe idei de experimente pe care le puteti incerca alaturi de cei mici – in acest articol.

9. Carti pe tema primaverii

In zilele mai reci sau ploioase de primavara ori seara la culcare, copiii pot cunoaste si mai bine acest anotimp prin intermediul cartilor. Iata cateva idei de carti cu tematica de primavara:

  • Primavara (Descoperă anotimpurile)
  • Hoinari prin anotimpuri – Primavara
  • Bulgaras de primavara

De asemenea, foarte utile sunt si cartile despre anotimpuri, care prezinta succesiunea acestora si modificarile prin care trece natura pe parcursul unui an:

  • Un an in gradina mea – Susanne Riha
  • Pupo invata anotimpurile – Mirabela Les
  • Anotimpurile – Pierre Winters
  • Hoinari prin anotimpuri
  • In mijlocul naturii – Susanne Riha

10. Cuburi de gheata cu flori

Este o activitate potrivita mai ales primavara si vara, cand aveti la indemana flori variate si accesibile. Dar in lipsa lor puteti improviza; puteti folosi crengute, frunze. Mai aveti nevoie si de forma pentru cuburi de gheata, iar florile (sau frunzele ori crengutele) sa fie cat mai variate ca aspect si culoare.

Puneti in fiecare spatiu al formei cate o floare sau mai multe (daca sunt mici); apoi umpleti cu apa si introduceti tavita in congelator. Asigurati-va ca la momentul in care vreti sa faceti aceasta activitate, cuburile au avut timp suficient sa inghete. Dupa ce le scoateti din tava, puneti-le intr-un castron sau cutie si lasati-i pe cei mici sa le exploreze. Cuburile sunt atractive atat prin coloritul pe care li-l dau florile, dar si prin faptul ca sunt reci si alunecoase. Copiii pot turna apa peste ele, pentru a observa cum se dezgheata.

Toate aceste activitati sunt o ocazie de a petrece timp alaturi de copii. In acelasi timp, facand toate aceste activitati avem ocazia sa ne bucuram mai mult de prezent, de lucrurile simple si placute pe care acest anotimp ni le aduce.

Despre autor

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *