Articole

VSH scazut – ce inseamna

Iata care sunt cauzele pentru VSH scazut, cand se recomanda aceasta analiza de sange si care sunt valorile normale in functie de varsta.

CUPRINS:

1. Ce inseamna VSH?
2. Cand se recomanda aceasta analiza?
3. Niveluri normale VSH
4. VSH scazut – care sunt cauzele

Ce inseamna VSH?

VSH inseamna viteza de sedimentare a hematiilor. Practic, analizeaza cat de repede se lasa la baza eprubetei eritrocitele, o rata mare insemnand risc de inflamatie in organism. Aceasta analiza nu diagnosticheaza o afectiune specifica. In schimb, ajuta medicul daca vada daca sunt necesare analize suplimentare. Inflamatia poate determina aglomerarea celulelor. Deoarece aceste aglomerari sunt mai dense decat celulele individuale, se lasa mai repede la baza eprubetei.

VSH si inflamatiile

In caz de inflamatie, anumite proteine ​​vor creste in sange, cum ar fi fibrinogenul. Aceste proteine ​​fac ca eritrocitele sa se lipeasca si sa formeze aglomerari. Acest lucru le face sa fie mai grele, deci se lasa mai repede spre baza eprubetei, ceea ce creste VSH-ul. Prin urmare, VSH marit arata inflamatie de obicei. Cu cat nivelul VSH este mai mare, cu atat inflamatia este mai severa. Insa, testul nu este foarte sensibil (deci nu poate detecta orice inflamatie) si nici specific, deci nu poate diagnostica boli specifice.

Cand se recomanda aceasta analiza?

Analiza VSH poate identifica si masura inflamatia din organism. Cu toate acestea, nu ajuta la identificarea cauzei exacte a inflamatiei. De aceea, testul este rareori efectuat singur. In schimb, medicul il va recomanda impreuna cu alte teste pentru a determina cauza simptomelor. De asemenea, daca aveti deja o afectiune inflamatorie, medicul va poate recomanda acest test pentru a se asigura ca planul de tratament actual functioneaza.

In primul rand, analiza este folosita pentru a ajuta medicul sa diagnosticheze afectiunile care provoaca inflamatie, cum ar fi:

  • artrita reumatoida;
  • polimialgie reumatica – ce provoaca dureri musculare si rigiditate;
  • boli autoimune;
  • colita ulcerativa;
  • infectii etc.

Analiza este recomandata adesea si in caz de febra inexplicabila, unele tipuri de artrita si simptomele care afecteaza muschii. La copii, analiza se face de obicei daca cel mic are semne de inflamatie sau infectie. Testele sunt utilizate pentru a urmari nivelurile de activitate ale afectiunilor precum boala inflamatorie intestinala, artrita si lupusul. Analiza poate fi facuta si pentru a urmari cat de bine functioneaza tratamentul pentru inflamatie sau infectie.

Este posibil sa aveti nevoie de analiza VSH daca aveti simptome de afectiuni inflamatorii, cum ar fi artrita sau boala inflamatorie intestinala. Aceste simptome pot include:

  • dureri articulare sau rigiditate care dureaza mai mult de 30 de minute dimineata;
  • dureri de cap, in special cele asociate cu dureri la tample si modificari ale vederii;
  • pierdere inexplicabila in greutate;
  • durere de umeri, gat sau pelvis;
  • simptome digestive, cum ar fi diaree, febra, sange in scaun, dureri abdominale neobisnuite etc.

Se recomanda adesea aceasta analiza si pentru a monitoriza anumite afectiuni cardiovasculare, artrita reumatoida, lupus etc. Nivelurile VSH mai mari de 100 mm/h ar putea sugera o boala grava, cum ar fi infectia severa sau bolile de inima.

Niveluri normale de VSH

Exista doua metode pentru masurarea ratei de sedimentare a eritrocitelor. Metoda Westergren este cea mai comuna metoda pentru analiza VSH. In acest tip de test, sangele este extras intr-un tub Westergren-Katz pana cand nivelul sangelui atinge 200 de milimetri (mm). Tubul este depozitat vertical si sta la temperatura camerei timp de o ora. Se masoara distanta dintre partea superioara a amestecului de sange si partea superioara a sedimentarii eritrocitelor. Metoda Wintrobe este similara cu metoda Westergren, cu exceptia ca tubul folosit este lung de 100 mm si mai subtire. Un dezavantaj al acestei metode este ca e mai putin sensibila decat metoda Westergren.

Rezultatele testului VSH sunt masurate in milimetri pe ora (mm/h). Cu cat numarul este mai mare, cu atat este mai mare probabilitatea de inflamatie. In general, femeile au in mod natural niveluri mai ridicate de VSH. Valorile de VSH considerate normale sunt in general:

  • nou-nascuti: 0 – 2 mm/h;
  • copii mai mari: 3-13 mm/h;
  • barbati sub 50 ani: 0 – 15 mm/h;
  • barbati peste 50 ani: 0 – 20 mm/h;
  • femei sub 50 ani: 0 – 20 mm/h;
  • femei peste 50 ani: 0 – 30 mm/h.

O serie de boli si probleme pot afecta proprietatile sangelui, modificand astfel cat de repede se lasa globulele rosii din sange intr-o proba de sange. Factorii care pot modifica rezultatele VSH sunt:

  • varsta inaintata;
  • anemia;
  • sarcina;
  • probleme cu rinichii;
  • boala tiroidiana etc.

VSH scazut – care sunt cauzele

In general, un VSH scazut este normal si nu provoaca niciun simptom. Uneori, o rata de sedimentare mai mica decat cea normala poate aparea in unele tulburari ale sangelui si factori ca:

  • policitemie, un numar mare de globule rosii;
  • anemia falciforma, care implica modificari ale formei unor globule rosii;
  • leucocitoza, un numar mare de globule albe;
  • hipervascozitate, o crestere a grosimii sangelui;
  • niveluri scazute de fibrinogen in sange;
  • insuficienta cardiaca congestiva;
  • tratament pentru o boala inflamatorie, un VSH care este scazut este un semn ca organismul raspunde la tratament.

De asemenea, bolile hepatice pot duce la scaderea VSH. Nivelul VSH poate fi scazut si in caz de hiperglicemie, colesterol marit, trigliceride marite, scadere masiva in greutate, unele medicamente ca aspirina, glucocorticoizi, metotrexat etc., sau temperatura de peste 20 pana 24°C.

In functie de rezultate, medicul poate sa recomande teste suplimentare, inclusiv un al doilea test VSH pentru a verifica rezultatele primului. Aceste teste pot ajuta medicul sa descopere cauza specifica a inflamatiei. Daca aveti o afectiune de baza care cauzeaza niveluri ridicate de VSH, testele VSH pot fi, de asemenea, utilizate pentru a monitoriza nivelurile VSH in timpul tratamentului pentru a masura cat de bine functioneaza tratamentele.

Daca medicul detecteaza inflamatie, va poate recomanda unul sau mai multe dintre urmatoarele tratamente:

  • medicament antiinflamator nesteroidian, cum ar fi ibuprofen sau naproxen;
  • terapie pe baza de corticosteroizi pentru a reduce inflamatia etc.

Daca o infectie bacteriana provoaca inflamatia, medicul va prescrie probabil un antibiotic pentru a combate aceasta infectie.

VSH scazut in sarcina

In general, nivelul VSH creste din saptamana 4 de sarcina pana in saptamana 3 dupa nastere. In timpul sarcinii, valorile VSH sunt de aproximativ:

  • in primul trimestru de sarcina: 4 – 57 mm/h;
  • in al doilea trimestru de sarcina: 7 – 47 mm/h;
  • in al treilea trimestru de sarcina: 13 – 70 mm/h.

Varsta gestationala si concentratia de hemoglobina pot influenta in mod semnificativ viteza de sedimentare a eritrocitelor.

Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/sed-rate/about/pac-20384797
(2) https://www.ucsfbenioffchildrens.org/medical-tests/esr
(3) https://www.verywellhealth.com/sedimentation-rate-what-does-it-tell-about-arthritis-189602
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/323057

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

6 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago