Articole

Vitamine prenatale – tot ce trebuie sa stie o viitoare mamica

Vitamine prenatale – iata care este rolul vitaminelor prenatale, de ce sunt atat de importante in sarcina, cand trebuie luate si care sunt cele mai importante vitamine si minerale in sarcina.

CUPRINS:

1. Ce rol au vitaminele prenatale?
2. Sunt absolut necesare vitaminele prenatale?
3. Care sunt cele mai importante vitamine prenatale?
4. Semne ca trebuie sa iei vitamine prenatale

Ce rol au vitaminele prenatale?

Vitaminele prenatale sunt special concepute pentru femeile insarcinate. In comparatie cu o multivitamina obisnuita, acestea au mai multi nutrienti de care aveti nevoie in timpul sarcinii.

Desi o dieta sanatoasa ofera cea mai mare parte din vitaminele si mineralele de care ai nevoie in sarcina, acidul folic si vitamina D sunt atat de importante pentru bebelus, incat se recomanda suplimente in sarcina. De asemenea, unele vitamine si minerale se recomanda pentru a acoperi diferite carente.

Cand ar trebui sa iau vitamine prenatale? Acidul folic trebuie inceput cu cel putin o luna inainte de conceptie. Cel mai bine este sa incepeti sa luati vitamine prenatale in timp ce incercati sa ramaneti gravida. In mod ideal, e bine sa luati vitamine prenatale inainte de conceptie. De fapt, este recomandat ca femeile de varsta fertila sa ia in mod regulat vitamine prenatale daca planuiesc o sarcina. Tubul neural al copilului, care devine creierul si maduva spinarii, se dezvolta in prima luna de sarcina – poate chiar inainte sa stii ca esti insarcinata.

Sunt absolut necesare vitaminele prenatale?

Corpul foloseste vitamine, minerale si alti nutrienti din alimente pentru a ramane puternic si sanatos. In timpul sarcinii, copilul in crestere primeste de la tine toti nutrientii de care are nevoie. Deci, este posibil sa ai nevoie de mai multi nutrienti in timpul sarcinii decat inainte. Daca esti gravida cu multipli (gemeni, tripleti sau mai multi), este posibil sa ai nevoie de mai multi nutrienti decat daca esti insarcinata cu un singur copil.

Daca esti vegetariana, ai alergii alimentare sau nu poti manca anumite alimente, este posibil ca medicul sa iti recomande un supliment care sa te ajute sa obtii mai multi nutrienti. Un supliment este un produs pe care il iei pentru a compensa anumiti nutrienti pe care nu ii primesti suficient din alimentele pe care le mananci.

Care sunt cele mai importante vitamine prenatale?

Acid folic

Folatul este o vitamina B care joaca un rol integral in sinteza ADN-ului, productia de globule rosii si cresterea si dezvoltarea fatului. Acidul folic este forma sintetica a folatului care se gaseste in multe suplimente. Se transforma in forma activa de folat, L-metilfolat, in organism. Acidul folic sau folatul previne riscul ca bebelusul sa se nasca cu un defect de tub neural, cum ar fi spina bifida. In mod ideal, femeile ar trebui sa ia acid folic inainte de a planifica sa ramana insarcinate, chiar din primul trimestru.

Acidul folic este o vitamina B de care fiecare celula din corp are nevoie pentru o dezvoltare sanatoasa. Suplimentele de acid folic inainte si in timpul sarcinii pot ajuta la prevenirea defectelor la nivelul creierului si coloanei vertebrale numite defecte de tub neural. Se recomanda in general un supliment de vitamine cu 400 mcg de acid folic in fiecare zi cu cel putin 1 luna inainte de sarcina pana in primele 12 saptamani de sarcina.

Acidul folic functioneaza numai pentru a preveni aparitia acestor defecte inainte si in primele saptamani de sarcina. Mai tarziu in sarcina, aveti nevoie de 600 mcg de acid folic in fiecare zi pentru a ajuta copilul sa creasca si sa se dezvolte. Daca aveti un risc ridicat de a avea un copil cu defect de tub neural, medicul poate recomanda pana la 4.000 mcg de acid folic in fiecare zi.

Fier

Fierul este un mineral. Corpul foloseste fierul pentru a produce hemoglobina, o proteina care ajuta la transportul oxigenului din plamani catre restul corpului. Ai nevoie de doua ori mai mult fier in timpul sarcinii decat inaintea sarcinii. Cand esti insarcinata, corpul are nevoie de acest fier pentru a produce mai mult sange, astfel incat sa poata transporta oxigen la copil.

Sarcina creste nevoia de fier in dieta. In afara de cresterea masei sangvine vasculare pentru mama si placenta, fatul in curs de dezvoltare extrage fier de la mama pentru utilizare in primele 5-6 luni dupa nastere. Desi studiile arata ca absorbtia fierului poate creste substantial in timpul sarcinii, aportul zilnic recomandat este stabilit la 27 mg, iar vegetarienii, veganii si femeile care au sarcina multipla pot fi expuse riscului de deficit de fier.

Corpul are nevoie de un nivel crescut de fier in timpul sarcinii. Discutati cu medicul despre testarea nivelului de fier si consumati multe alimente bogate in fier in timp ce sunteti gravida. Alimentele cu vitamina C vor ajuta organismul sa absoarba fierul. Exemple de alimente bogate in fier includ carnea rosie, carnea de pui, tofu si cerealele fortificate cu fier.

Deficitul de fier in sarcina

Daca nu obtineti suficient fier in timpul sarcinii, este posibil sa aveti mai multe riscuri de:

  • infectii;
  • anemie – asta inseamna ca ai prea putin fier in sange;
  • oboseala si epuizare;
  • nastere prematura – inainte de saptamana 37 de sarcina;
  • greutate scazuta la nastere.

Anemia in timpul sarcinii a fost asociata cu nasterea prematura, cu depresia materna si cu anemia infantila. Aportul recomandat de 27 mg fier pe zi poate fi asigurat prin majoritatea vitaminelor prenatale. Cu toate acestea, femeile insarcinate cu deficit de fier sau anemie au nevoie de doze mai mari de fier, prescrise de medic. Femeile insarcinate care nu au deficienta de fier nu ar trebui sa ia mai mult decat aportul de fier recomandat pentru a evita reactiile adverse. Acestea pot include constipatie, varsaturi si niveluri anormal de ridicat de hemoglobina.

Calciu

Ce este calciul? Calciul este un mineral care ajuta la dezvoltarea oaselor, dintilor, inimii, muschilor si nervilor bebelusului. In timpul sarcinii, ai nevoie de 1.000 de miligrame de calciu in fiecare zi. Calciul este vital pentru dezvoltarea oaselor si dintilor copilului. Puteti obtine aceasta cantitate luand vitamine prenatale si consumand alimente care au mult calciu. Surse bune de calciu includ:

  • lapte, branza si iaurt;
  • broccoli si kale si alte legume cu frunze verzi;
  • soia si tofu fortificat cu calciu;
  • suc de portocale fortificat cu calciu.

Un fat in curs de dezvoltare are nevoie de calciu pentru oase, dinti, muschi, nervi si inima lor. Pentru majoritatea oamenilor, nevoile de calciu pot fi satisfacute prin dieta. Femeile care evita produsele lactate sau au deficienta de vitamina D pot avea nevoie de un supliment.

Daca nu obtineti suficient calciu in timpul sarcinii, corpul il ia din oase si il da bebelusului. Acest lucru poate provoca probleme de sanatate, cum ar fi osteoporoza, mai tarziu in viata. In aceasta conditie, oasele se subtiaza si se rup usor.

DHA (Omega 3)

Acizi grasi omega-3 sunt esentiali pentru dezvoltarea neuronala a bebelusului. Ce este DHA? DHA reprezinta acidul docosahexaenoic. Este un fel de grasime (numita acid gras omega-3) care ajuta la crestere si dezvoltare. In timpul sarcinii, aveti nevoie de 200 de miligrame de DHA in fiecare zi pentru a ajuta creierul si ochii copilului sa se dezvolte. Nu toate vitaminele prenatale contin DHA, asa ca intreaba medicul daca e nevoie sa luati un supliment DHA.

De asemenea, puteti consuma alimente care au DHA in ele. Surse bune de DHA includ:

  • pesti cu continut scazut de mercur, precum heringul, somonul, pastravul, hamsiile;
  • suc de portocale, lapte si oua care au adaugat DHA (verificati eticheta produsului).

Vitamina D

Vitamina D este necesara pentru oasele si articulatiile puternice, precum si pentru activitatea musculara si nervoasa sanatoasa. Daca nu aveti suficienta vitamina D in timpul sarcinii, copilul se poate naste cu un nivel scazut de vitamina D. Acest lucru poate afecta modul in care se dezvolta copilul.

Vitamina D ajuta corpul sa absoarba calciul. De asemenea, ajuta nervii, muschii si sistemul imunitar al corpului. Sistemul tau imunitar protejeaza corpul de infectii. Bebelusul are nevoie de vitamina D pentru a-i ajuta oasele si dintii sa creasca. In timpul sarcinii, aveti nevoie de 600 UI (unitati internationale) de vitamina D in fiecare zi. Puteti obtine aceasta cantitate din alimente sau din vitamine prenatale. Surse bune de vitamina D includ peste gras, precum somonul, laptele si cerealele care au adaugata vitamina D (cititi eticheta produsului).

Vitamina D si expunerea la soare

De asemenea, corpul produce vitamina D atunci cand pielea vine in contact cu lumina soarelui. Dar, prea mult soare poate duce la imbatranirea pielii si cancer, asa ca este o idee buna sa iei necesarul de vitamina D din alimente sau vitamine prenatale.

Unele persoane au un nivel scazut de vitamina D – numit deficit de vitamina D. Daca aveti pielea mai inchisa, petreceti cea mai mare parte a timpului in interior, aveti boli ale ficatului sau rinichilor sau luati anumite medicamente (de exemplu, anticonvulsive), aveti un risc mai mare de deficienta de vitamina D.

Semne ca trebuie sa iei vitamine prenatale

Vitaminele prenatale se administreaza doar la indicatiile medicului, in functie de necesitati. Semnele ca e nevoie de vitamine prenatale depind de tipul vitaminei si de fiecare carenta in parte. De exemplu, semnele ca ai nevoie de vitamina C pot fi sangerari gingivale, rani ce se vindeca greu, piele uscata sau oboseala constanta. Semnele de deficit de vitamina D pot include oboseala, stari depresive si raceli dese. Lipsa de calciu se poate manifesta prin oboseala, dureri musculare, fragilitatea unghiilor, probleme dentare. Semne de deficit de fier pot fi oboseala, ameteli, maini si picioare reci, piele palida, dureri de cap. Suplimentele se administreaza doar la indicatiile medicului, pe baza unor teste pentru a vedea exact ce carente exista.

Referinte:
(1) Prenatal vitamins: Why they matter, how to choose, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-vitamins/art-20046945
(2) The 12 Best Prenatal Vitamins for a Healthy Pregnancy, link: https://www.healthline.com/health/pregnancy/best-prenatal-vitamins
(3) Pregnancy and Prenatal Vitamins, link: https://www.webmd.com/baby/guide/prenatal-vitamins#1
(4) What are prenatal vitamins?, link: https://www.plannedparenthood.org/learn/pregnancy/pre-pregnancy-health/what-are-prenatal-vitamins

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago