Pierderea unei sarcini este un eveniment care are, de cele mai multe ori, un puternic impact emotional asupra femeilor care trec prin aceasta experienta. Ce se intampla din punct de vedere emotional dupa pierderea unei sarcini si cum se poate depasi mai usor aceasta perioada dificila?
1. Doliul dupa pierderea unei sarcini
2. Cum faci fata emotional pierderii unei sarcini
3. Cuplul in fata pierderii unei sarcini
4. Pregatirea pentru o noua sarcina
Pierderea unei sarcini (avortul spontan) este un eveniment puternic incarcat emotional, dificil de acceptat si de integrat. Indiferent de varsta sarcinii, un avort spontan sau oprirea sarcinii din evolutie poate aduce multa suferinta. Insa fiecare experienta este traita unic de fiecare femeie in parte. Pentru unele femei poate fi o experienta coplesitoare, in timp ce alte femei pot depasi mai usor aceasta pierdere.
Alti factori care pot contribui la intensitatea suferintei pot fi: daca sarcina pierduta e prima sau mama mai are deja un alt sau alti copii; daca e prima pierdere sau au mai fost si altele inainte; daca a fost o sarcina mult dorita si asteptata sau dimpotriva, una neasteptata sau nedorita; daca partenerul ii este alaturi sau nu.
In urma pierderii unei sarcini, femeile pot trece printr-o perioada de doliu. Nu este vorba de un doliu in sensul clasic, ca in urma mortii unei persoane cunoscute. Ci e vorba mai degraba de un doliu pentru ce ar fi putut sa fie; pentru pierderea viitorului copilului si a viitorului ca parinti ai lui.
In general, acest doliu presupune parcurgerea unor etape, pana cand persoana ajunge sa integreze experienta dureroasa in interiorul sau. Cat de intense sunt trairile sau cat de usor sau nu reusesc femeile sa treaca prin acest doliu depinde mult de circumstantele fiecareia, de asteptarile si de ce a insemnat sarcina pentru fiecare.
Vestea pierderii unei sarcini ia atat de tare femeia prin surprindere, incat este un soc pentru ea, pe care in prima faza nu il poate accepta.
Odata depasita etapa de soc si de constientizare a ce s-a intamplat, femeile pot trece printr-un amalgam de emotii si trairi: negare; vina; panica; tristete; furie; amortire emotionala; nevoia de a plange; dificultati de concentrare; invidie pe alte mame; singuratate. In unele cazuri, pot aparea si simptome fizice asociate cu suferinta emotionala: oboseala; insomnie; pierderea poftei de mancare. Iar modificarile hormonale care au loc in organism pot intensifica aceste manifestari.
Experienta pierderii unei sarcini este diferita pentru fiecare femeie in parte.
Tot in aceasta etapa, o serie de intrebari pot macina femeile care au trecut prin aceasta experienta: “De ce eu?”; “De ce s-a intamplat asta?”; “Oare as fi putut sa evit?; “S-a intamplat asta din cauza ca …?” si multe altele.
Este etapa in care persoana ajunge sa integreze experienta pierderii; si sa invete sa isi continue viata chiar si cu pierderea suferita. Nu inseamna neaparat ca s-a impacat cu ideea sau ca nu mai simte in continuare numeroase emotii legate de pierdere; ci mai degraba ca a ajuns la o intelegere, o constientizare a ce s-a intamplat si a cum va fi de acum incolo viata sa.
E important pentru o femeie care a trecut prin pierderea unei sarcini sa isi ia timpul necesar pentru a se recupera nu doar fizic, ci si (mai ales) emotional. Iar impactul emotional are nevoie, de obicei, de mult mai mult timp pentru a se estompa. Avortul spontan este inca un subiect tabu in societatea noastra, ceea ce face mult mai apasatoare aceasta experienta.
Imediat dupa pierderea suferita, primele zile pot fi extrem de dificile; sa revii la serviciu, sa intalnesti persoane si eventual parinti cu copii. Cu timpul, aceste trairi vor mai scadea in intensitate, insa deocamdata incearca sa te concentrezi pe fiecare zi asa cum vine.
Nu doar femeile sunt afectate de pierderea unei sarcini, ci si partenerii lor. Modul lor de a face fata pierderii este in general diferit. Barbatii au tendinta de a se orienta catre rezolvarea de probleme atunci cand trec printr-o situatie de criza; ori in cazul pierderii unei sarcini, se pot simti neputinciosi si incapabili de a “rezolva” ceva sau de a putea sa-si ajute partenera in vreun fel. Femeile au, in general, o mai buna capacitate de a vorbi despre emotiile lor si de a cere ajutor atunci cand simt nevoia.
De asemenea, si legatura celor doi cu copilul este diferita. Mama care l-a purtat in pantece este mult mai atasata, de obicei, de copil, decat tatal. De aceea este posibil ca si impactul pierderii sa fie unul diferit.
E important ca cei doi sa vorbeasca despre ce s-a intamplat; sa se deschida si sa povesteasca despre trairile lor, mai ales in cazul barbatilor, care pot fi mai reticenti la acest aspect. Respectarea suferintei celuilalt si incercarea de a-l sprijini si a-l ajuta sa isi implineasca nevoile emotionale in acele momente grele pot face o mare diferenta. De asemenea, daca incercarea este mult prea grea pentru ei si relatia lor, apelarea la un specialist in cuplu ii poate ajuta sa depaseasca mai usor aceasta incercare.
Pentru unele cupluri, pierderea unei sarcini poate fi o provocare care are repercusiuni asupra relatiei, eventual scotand la iveala acele lucruri care nu functioneaza. Pentru alte cupluri, desi dificila, o astfel de experienta ii poate apropia mai mult pe cei doi parteneri. Cuplul poate intampina dificultati si in ceea ce priveste viata sexuala. Daca pe unii intimitatea ii apropie, altor cupluri le poate aminti despre pierderea suferita.
Dupa pierderea unei sarcini, o intrebare fireasca ce apare este despre cand poate cuplul sa incerce din nou sa conceapa un copil. Din punct de vedere medical, cel mai bine este de consultat medicul obstetrician care cunoaste situatia. Acesta poate eventual recomanda si niste investigatii medicale inainte de o noua sarcina.
Din punct de vedere emotional, e indicat ca femeile sa isi dea timp suficient, astfel incat sa se simta pregatite pentru o noua sarcina. E normal sa aiba temeri, sa fie mai anxioase in legatura cu o noua pierdere de sarcina. De aceea, ajuta mult sa vorbeasca cu medicul, dar si cu prietenele sau cunostintele care au trecut prin experiente similare si care au reusit in final sa isi tina copiii in brate.
(1) After a Miscarriage: Surviving Emotionally – https://americanpregnancy.org/getting-pregnant/pregnancy-loss/miscarriage-surviving-emotionally/
(2) Your feelings after miscarriage – https://www.miscarriageassociation.org.uk/wp-content/uploads/2016/10/Your-feelings-after-miscarriage-July-2020.pdf
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…