Sanatate copii

Vigantolul la bebelusi – cum se administreaza vitamina D3 pentru copii

Vigantolul la bebelusi – indicatii si recomandari pentru oase puternice si sanatoase. De ce au nevoie bebelusii de acest supliment si care sunt riscurile deficitului de vitamina D?

CUPRINS:

1. Ce este Vigantolul?
2. Ce rol are administrarea de Vigantol la bebelusi?
3. Cum se administreaza Vigantolul?
4. Despre vitamina D la bebelusi
5. Despre rahitism

Ce este Vigantolul?

Vigantolul este un supliment de vitamina D3 – colecalciferol. Vitamina D este importanta pentru absorbtia calciului si pentru functionarea calciului in organism. Colecalciferolul este utilizat pentru a trata sau a preveni multe afectiuni cauzate de lipsa de vitamina D, in special afectiunile pielii sau oaselor.

Ce rol are administrarea de Vigantol la bebelusi?

Vigantol este indicat celor mici ca solutie pentru a preveni rahitismul, pentru a sustine absortia calciului si pentru a favoriza inchiderea fontanelelor.

Atat nou-nascutii, cat si sugarii au nevoie de 400 UI de vitamina D zilnic. De la varsta de 1 an, doza recomandata creste la 600 UI si ramane aceeasi in toata perioada copilariei si a adolescentei. Este important sa va asigurati ca micutul beneficiaza de suficienta vitamina D, esentiala si pentru cresterea celulelor, functia neuromusculara si functia imuna.

Bebelusii cu un nivel extrem de scazut de vitamina D risca sa aiba oase slabe, ceea ce poate duce la probleme precum rahitismul. In plus, dezvoltarea unor oase puternice devreme ajuta la protejarea lor mai tarziu in viata. Unele cercetari au aratat chiar ca un deficit de vitamina D poate creste riscul de boli cardiovasculare, tulburari autoimune si cancer.

Vitamina D de la soare

Este important pentru bebelusii nou-nascuti si alaptati sa beneficieze de un supliment, deoarece este dificil sa te asiguri ca bebelusul primeste suficienta vitamina D numai de la expunerea la soare. Asta depinde de culoarea pielii, precum si de locatia geografica.

Vitamina D din lapte si alimente

In timp ce laptele matern este alimentul ideal pentru bebelusi, acesta nu contine suficienta vitamina D pentru a satisface nevoile zilnice ale micutului. Acesta este motivul pentru care medicul pediatru va va prescrie in mod normal un supliment sub forma de picaturi. Bebelusii alaptati au nevoie de vitamina D suplimenta pe toata perioada alaptarii, chiar daca acestia consuma si formula, pana cand incep sa obtina suficienta vitamina D din alimentele solide.

Odata ce bebelusii incep alimentele solide, acestia pot obtine vitamina D si din alte surse precum lapte, suc de portocale, iaurt si branza fortificata, peste, oua, cereale fortificate, precum soia, orez, lapte de migdale etc.

Cum se administreaza Vigantolul?

Vitamina D este o vitamina solubila in grasimi care ajuta corpul sa absoarba calciu si fosfor. A avea cantitatea potrivita de vitamina D, calciu si fosfor este important pentru construirea si pastrarea oaselor puternice. Vitamina D este utilizata pentru tratarea si prevenirea afectiunilor osoase (cum ar fi rahitismul, osteomalacia). Este produsa de organism atunci cand pielea este expusa la lumina soarelui.

Vigantolul se administreaza de obicei din saptamana 2 de la nastere pana la varsta de 2 ani. Ulterior se recomanda suplimente de vitamina D in lunile de iarna si toamna, cand lumina soarelui este insuficienta pentru a asigura necesarul de vitamina D.

Se administreaza in general (la indicatiile medicului pediatru) 1-2 picaturi pe zi, direct in gurita sau dizolvate intr-o lingurita de lapte sau apa – nu se dizolva in sticla cu lapte sau apa.

Despre vitamina D la bebelusi

Vitamina D este un nutrient esential si are multe roluri in organism. De exemplu, ajuta la reglarea cantitatii de calciu din organism. Oricine are nevoie de vitamina D pentru a avea oasele si dintii puternici. Fara suficient de multa vitamina D, oasele pot deveni subtiri, slabe sau se pot rupe usor.

Vitamina D este, de asemenea, esentiala pentru sugari si copii in crestere. Oasele lor au nevoie de multe vitamine pentru a-si sustine cresterea rapida. Pe langa faptul ca pastreaza oasele sanatoase si puternice, vitamina D ajuta, de asemenea, sistemul lor imunitar, inima, creierul si alte organe.

Bebelusul ar trebui sa primeasca 400 de unitati internationale (UI) pe zi de vitamina D, incepand din primele zile de viata.

Laptele matern contine doar aproximativ 5-80 UI pe litru (L), de aceea se recomanda un supliment de 400 UI pe zi de picaturi de vitamina D oral pentru toti sugarii alaptati.

Despre rahitism

Rahitismul este o boala osoasa la copii care provoaca oase slabe, picioare deformate si alte deformari osoase. Copiii cu rahitism nu consuma suficient calciu, fosfor sau vitamina D – toate acestea fiind importante pentru oasele sanatoase in crestere.

La unii copii, rahitismul este o boala mostenita. Formele ereditare necesita ingrijiri medicale specializate. Rahitismul are cateva simptome principale, printre care:

  • intarzieri de crestere;
  • slabiciune musculara;
  • dureri la nivelul oaselor coloanei vertebrale, pelvisului si picioarelor;
  • picioarele inclinate (curbate) sau cu forma necorespunzatoare.

De asemenea, rahitismul poate cauza probleme dentare, cum ar fi carii si probleme cu structura dintilor.

Cauze

Lipsa de vitamina D provoaca majoritatea cazurilor de rahitism. Vitamina D ajuta oasele sa absoarba calciul si fosforul. Daca cel mic nu obtine suficienta vitamina D, este posibil ca organismul lor sa nu obtina nutrientii de care are nevoie pentru a face oasele puternice.

Rahitismul e mai frecvent la copiii cu varste cuprinse intre 6 si 24 de luni. Asta pentru ca oasele lor cresc rapid in aceasta perioada. De asemenea, copilul poate fi in pericol daca:

  • are piele inchisa la culoare;
  • nu este expus la soare;
  • nu consuma suficiente alimente care contin vitamina D, calciu sau fosfor;
  • este alaptat la san fara a primi un supliment de vitamina D;
  • sufera de o boala care impiedica organismul sa produca sau sa absoarba vitamina D – un exemplu este boala celiaca.

Factori de risc pot fi si deficitul de vitamina D al mamei in timpul sarcinii. Un copil nascut de o mama cu deficienta severa de vitamina D se poate naste cu semne de rahitism sau le poate dezvolta in cateva luni dupa nastere. De asemenea, bebelusii nascuti inainte de termen – nastere prematura – pot avea niveluri mai mici de vitamina D, deoarece au avut mai putin timp pentru a primi vitamina de la mamele lor in uter.

Lasat netratat, rahitismul poate duce la:

  • esec de crestere;
  • curburi anormale ale coloanei;
  • deformari osoase;
  • defecte dentare etc.

Referinte:
(1) Vitamin D, link: https://kidshealth.org/en/parents/vitamin-d.html
(2) Rickets, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rickets/symptoms-causes/syc-20351943
(3) Vitamin D, link: https://www.cdc.gov/breastfeeding/breastfeeding-special-circumstances/diet-and-micronutrients/vitamin-d.html
(4) Does my baby need a vitamin D supplement?, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/vitamin-d-for-babies/faq-20058161
(5) Vitamin D supplementation in infants, link: https://www.who.int/elena/titles/vitamind_infants/en/

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Bună ziua,am o fată de 4 ani și 9 luni și vreau să îi dau vigantoil dar nu știu cât și ce perioadă.multumesc.

  • Buna ziua
    Am baby de 3... Luni, alaptez, nu i-am administrat Vitamina D până acuma din cauza pandemiei nu ne-a văzut pediatrul
    A fost in a 10 zi medicul de familie si atat
    Afara la soare facem plimbări zilnice, in kg adăugăm bine
    La nastere 3200g, acuma 6000g
    Trebuie să îi dau vit D da sau nu și cât
    Multumesc

  • Buna ziua.La un bebeluș de 6 luni și o săptămană câte picaturi de vigantoil trebuie administrat?

  • Buna ziua...am un baietel de 10 luni de la nastere pana la 7 luni iam administrat vitamina d3 de la secom iam intrerupt ..mam gandit ca e sezonul cald si o sa isi fixeze calciu si de la soare..acuma am vazut ca i se exfoliaza pielea de la unghiute ..e posibil sa fie de la lispa de vitamena d3 sa ai adminnistrez din nou?

  • Bună seara!Cate picături de Vigantol, se administrează pană la varsta de un an? Bebe are 9 luni și zece kg.

  • Bună! Am un bebe de o luna de zile. Câte picaturi trebuie sa ii dau? Trebuie dat încontinuu și în sezonul cald?

  • I-am dat de la nastere celei mici 2 picaturi de Vitamina d3 .Cate picaturi pot sa ii dau acum la 1 an si 2 luni?(merg tot cu 2 picaturi pana la varsta de 2 ani?Multumesc🤗

  • Buna ziua, am un băiețel de 1 an si 1 lună, a crescut perfect normal, nu are picioare deformate sau curbate, i-am administrat vigantol imediat dupa iesirea din maternitate pana la 1 an exact asa cum si cat trebuia. Dezvoltarea mulsculara este foarte buna. In schimb i-au aparut ceva pete pe dintisori si o parte a toracelui mi se pare mai iesita in afară decat cralata si decat mi s-ar parea normal. De la 1 anisor am inlocuit vigantolul si pare ca se mai indreapta lucrurile. Este posibil sau doar mi se pare?
    Ce ar trebui sa fac?
    Mulțumesc!

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

6 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago