Vezi de ce trebuie sa prioritizezi achizitia unui carusel de patut, de la 3 saptamani ale bebelusului!

Se poate spune ca prima jucarie pentru un bebelus sunt chiar fetele parintilor sai, insa a doua jucarie, in cel mai adevarat sens al cuvantului, poate fi un carusel patut amplasat chiar deasupra capului sau.

Varietatea de forme incluse intr-un astfel de carusel este de obicei insotita de lumini si sunete. Aceasta jucarie nu numai ca ocupa timpul bebelusului in pat, dar este si un important stimulator al dezvoltarii motorii, vizuale si auditive a copilului.

In mod cert, un carusel este un tip de jucarie patut bebe foarte potrivit pentru nou-nascuti. Are un efect calmant asupra copilului si stimuleaza dezvoltarea perceptiei vizuale si auditive. Se amplaseaza, de obicei, la 20-30 cm deasupra capului bebelusului – aceasta fiind cea mai buna pozitie pentru ca micutul sa il poata observa.

Fapul ca include jucarii colorate, adesea luminoase si muzicale, este deosebit de important, deoarece atrage atentia nou-nascutului si il incurajeaza sa actioneze. Bebelusii incearca sa ajunga la jucariile suspendate pentru a-si exersa abilitatile motorii. De asemenea, sunetele redate de un carusel muzical le dezvolta micutilor perceptia auditiva si au un efect calmant.

Nu in ultimul rand, un carusel muzical bebe poate fi si o decoratiune excelenta pentru dormitorul celor mici – fete sau baieti, deopotriva.

Cand ar trebui sa se instaleze un carusel muzical pentru patut?

Pentru ca in primele zile de la nastere si chiar in primele doua saptamani de viata, vederea nou-nascutului este foarte slaba, daca in acest timp se instaleaza un carusel muzical patut, deasupra capului sau, acesta nu il va putea observa. Incepand cu saptamanile a 3-a sau a 4-a de viata va avea insa sens ca deasupra patutului sa se se instaleze acest tip de jucarie. In plus, alegand un carusel cu sunete si lumini va fi un avantaj suplimentar pentru bebelus. In mod cert, acest lucru nu inseamna ca imediat dupa nasterea copilului deasupra patutului sau nu se poate instala un carusel, doar ca beneficiile sale vizuale ii vor incanta mai mult pe parinti decat pe bebelusi.

Tipuri de carusele de patut

Din magazinele cu produse pentru bebelusi pot fi cumparate diverse  modele de carusele pentru copii. Unele sunt din plastic, altele din lemn, viu colorate (roz, albastru etc), albe si negre, cu jucarioare atasate, inimioare, caluti, spoturi, melodii etc. Asadar, variatiile caruselului de patut sunt practic infinite.

In general, caruselele pentru patut sunt fabricate din doua tipuri de materiale: plastic si lemn.  Caruselurile din plastic pot fi dotate cu jucarii din alte materiale, cum ar fi acelea din tesaturi. Acestea au, de obicei, functii suplimentare, cum ar fi actionarea cu telecomanda, o cutie muzicala sau un proiector. Acelea cu proiectie pot afisa stele, de exemplu.  Pe de alta parte, caruselurile din lemn sunt, in general, echipate doar cu jucarii din tesatura, fara sa existe posibilitatea de a imbogati jucaria cu alte functii.

Caracteristici care fac diferenta in cazul unui carusel de patut

Caruselul muzical de patut cu este cu siguranta o optiune de luat in considerare. Sunetul va fi un stimulent suplimentar pentru bebelus, stimulandu-i in mod pozitiv simtul auzului si facandu-l mai sensibil la senzatiile sonore. O melodie blanda si calma poate, de asemenea, sa ajute copilul sa adoarma.

La momentul achizitiei se poate alege intre doua optiuni: carusele mecanice si carusele cu baterii. Unele modele ofera doar o singura melodie, altele, in schimb, au in memorie o gama mult mai larga de sunete: incepand cu cantecele de leagan, sunete din natura s.a.m.d..

O alta caracteristica interesanta a unor carusele electrice pentru patut consta in faptul ca sunt prevazute cu proiector. Aceasta este o optiune foarte interesanta care stimuleaza vederea copilului, care nu este inca pe deplin dezvoltata. Prin observare, bebelusii isi exerseaza capacitatea de a-si concentra atentia.

Pe de alta parte, calitatea jucariilor este cea care determina in cele din urma atractivitatea caruselului. Prin urmare, nu trebuie subestimata importanta obiectelor suspendate de carusel: tipul de material din care este facuta jucaria, forma, culoarea si modul in care se misca. Jucariile pot fi din plastic, metal, lemn, hartie si tesaturi (plus, fetru). Este important de avut in vedere ca, din cauza vederii slabe, bebelusii prefera stimulii vizuali puternici. Drept urmare, culorile vii si contrastante din jucarii vor fi cu siguranta mai potrivite pentru ei.

Pe langa cutia muzicala si proiector, caruselele pentru patut au o serie de functii foarte diferite si, uneori, extrem de utile, care vor face ingrijirea copiilor mai usoara. Una dintre acestea este cu siguranta mica lampa de veghe incorporata in carusel, care ofera o lumina blanda pentru a ilumina zona din jurul patutului. Un alt accesoriu la fel de practic este telecomanda, care faciliteaza reglarea miscarii caruselului de la distanta, a muzicii din cutia muzicala sau a volumului acesteia. Dar asta nu e tot: unele carusele pentru patut au chiar si un senzor de plans care porneste automat caruselul la cel mai mic scancet al copilului.

In final, se impune apreciat ca un carusel de patut este una dintre acele jucarii care ofera distractie bebelusilor si le stimuleaza dezvoltarea.  Datorita jucariilor atractive, colorate si rotative, bebelusii se pot antrena sa intinda mana si sa stranga obiectele suspendate. Sunetele cutiei muzicale ii introduc in lumea muzicii, linistindu-i si ajutandu-i sa adoarma. Elementele luminoase disperseaza intunericul si ofera impresii vizuale. De astfel de jucarii, bebelusii nu se vor plictisi prea curand.

Sursa foto:  Adobe Stock Images

Despre autor

Mamisicopilul.ro