Articole

Vergeturile in sarcina

Vergeturile in sarcina, numite si striae gravidarum, afecteaza 50-90% dintre femeile insarcinate. Cu toate acestea, unele femei prezinta un risc mai mare de a dezvolta astfel de probleme decat altele, din cauza unor factori precum predispozitia genetica, castigul ponderal in timpul sarcinii, daca este vorba de o nastere unica sau multipla si daca au mai avut vergeturi inainte.

Vergeturile sunt linii inguste de culoare variata, de la roz la purpuriu, care se pot dezvolta pe suprafata pielii. Acestea apar, de obicei, la nivelul burtii sau uneori pe coapse sau sani, pe masura ce progreseaza sarcina.

De obicei, apar in ultimele 3 luni de sarcina, deoarece pielea de pe burta se intinde tot mai mult pentru a permite dezvoltarea copilului.

Vergeturile nu sunt o problema care sa pericliteze sanatatea, dar sunt inestetice si produc disconfort pentru femeie, afecteaza stima de sine, imaginea corporala si pot fi factor de risc pentru depresie sau anxietate.

Cuprins:

  1. Care sunt cauzele vergeturilor?
  2. Semne si simptome
  3. Tratament si preventie

Care sunt cauzele vergeturilor?

Vergeturile sunt comune in timpul sarcinii, si, desi nu afecteaza sanatatea mamei sau a fatului, sunt un disconfort pentru mama si produc uneori prurit (mancarimi), ca sa nu mai vorbim de efectele cosmetice date de aspectul lor, care pot fi un factor de stres.

Principala explicatie este intinderea fizica rapida a pielii cauzate de cresterea burticii. In timp ce pielea se adapteaza la miscarea continua prin extindere si contractare, in timpul acestor perioade pielea nu are timp insuficient pentru a se adapta. La acest efect contribuie cresterea nivelului de hormoni care atrag apa in piele, ceea ce relaxeaza legaturile dintre fibrele de colagen. Acest lucru face ca pielea sa nu mai aiba aceeasi rezistenta.

Se crede, de asemenea, ca o schimbare in ceea ce priveste cantitatea de colagen si elastina produsa de organism ar putea contribui la aparitia vergeturilor. Imbatranirea, modificarile hormonale (ca cele care apar in timpul sarcinii) sau cresterea brusca in greutate pot provoca un dezechilibru al colagenului si al elastinei care ar putea contribui la aparitia vergeturilor.

Sub stratul subtire de piele (numit epiderma) se afla un strat de piele mult mai gros, derm. Dermul contine vase de sange, nervi, radacini ale firelor de par si glande sudoripare. Dermul este, in cea mai mare parte, alcatuit din colagen proteic, care este organizat in fascicule sustinute de elastina. Colagenul este responsabil de elasticitatea si rezistenta pielii. Elastina este o proteina care sustine legaturile de colagen si reprezinta mai putin de 5% din greutatea dermului.

Riscul de a dezvolta vergeturi depinde de:

La inceput, vergeturile sunt roz, violet, maro roscat sau maro inchis, in functie de tonul natural al pielii. Se estompeaza in timp, desi nu dispar complet.

Semne si simptome

Inainte ca vergeturile sa apara, pielea poate sa se intinda, se subtiaza si este mai roz. Se poate simti, de asemenea, iritata sau cu mancarime. Se dezvolta initial ca niste dungi ingrosate, care pot fi rosii, violet, roz, maro-roscat sau maro inchis, in functie de culoarea pielii. Ulterior, dungile se estompeaza si tind sa devina mai deschise la culoare.

Vergeturile in sarcina| Tratament si preventie

Pe timpul sarcinii este important sa ai grija de tine si de pielea ta, pentru a preveni sau pentru a reduce din intensitatea vergeturilor, mai ales daca exista si un factor de risc familial de a dezvolta aceasta problema dermatologica. Iata cateva sfaturi pentru prevenirea sau ameliorarea vergeturile in sarcina.

Evita cresterea excesiva in greutate.

E normal sa iei in greutate in timpul sarcinii, dar evita sa iei prea multe kilograme. Fluctuatiile rapide de greutate pot afecta capacitatea pielii de a se intinde si de a se regenera. Consuma alimente sanatoase, naturale, in portii echilibrate si adopta un stil de viata activ pentru a preveni cresterea excesiva in greutate.

Desi apetitul este mai crescut in sarcina, evita sa mananci cat pentru doi. Femeile gravide trebuie sa consume suplimentar un anumit numar de calorii (aproximativ 500 de calorii in plus pe zi), dar asigura-te ca aceste calorii sunt din alimente bogate nutritiv, nu alimente grase, astfel incat sa iei in greutate treptat si putin.

Este normal sa iei in greutate 1 – 2 kg  in primele 12 saptamani, din saptamana 12 pana in saptamana 28 este normal sa iei cate 300 pana la 400g pe saptamana, iar in saptamanile 28 – 40 (in ultimele 3 luni) este normal sa castigi in greutate 1 – 3 kg pe luna.

Consuma suficienta apa!

Pielea ta trebuie sa fie hidratata pentru a ramane moale si supla. Bea multa apa nu numai pentru a preveni vergeturile. Apa ajuta la eliminarea toxinelor si imbunatateste aspectul pielii. Pielea moale nu are tendinta de a dezvolta vergeturi la fel de mult de mult ca pielea uscata.

Consumul de bauturi cu cofeina, cum ar fi cafeaua, poate creste riscul de aparitie a vergeturilor. Daca bei cafea, asigura-te ca echilibrezi aportul de apa, ceaiuri din plante si alte lichide fara cofeina.

Adopta o alimentatie sanatoasa, bogata in nutrienti.

Deficitul de nutrienti poate afecta capacitatea pielii de regenerare si rezistenta ei. Din alimentatia ta nu trebuie sa lipseasca alimentele bogate in vitamina C, vitamina D, vitamina E, zincul sau proteinele.

Vitamina C joaca un rol in mentinerea pielii rezistente si elastice, ajuta la reducerea aspectului ridurilor, dar poate fi importanta si pentru prevenirea vergeturilor. Vitamina C poate fi gasita in multe fructe si legume.

Unele date sustin legatura dintre nivelul scazut de vitamina D si incidenta vergeturilor. Vitamina D poate reduce, astfel, riscul de aparitie a vergeturilor, iar cel mai simplu mod de a ne asigura necesarul de vitamina D este prin expunerea la soare timp de cateva minute pe zi si din alimente ca cerelele integrale sau lactatele.

Zincul este un nutrient important pentru sanatatea pielii, ce ajuta la reducerea inflamatiei si joaca un rol in procesul de vindecare a tesuturilor. Alimentele bogate in zinc, cum ar fi fructele cu coaja lemnoasa si pestele, pot ajuta la mentinerea sanatatii pielii.

Foloseste produse hidratante

Foloseste o crema sau o lotiune zilnica, imediat dupa dus, mai ales pe zonele cele mai predispuse la vergeturi. Uleiul de masline este un hidratant natural. Ca atare, masajul zilnic cu ulei de masline te poate ajuta sa previi vergeturilor. Uleiuri precum uleiul de migdale dulci, uleiul de germeni de grau si uleiul de ricin pot fi, de asemenea, utilizate pentru a reduce vergeturile. Secretul folosirii eficiente a uleiurilor si a cremelor este sa fie aplicate la scurt timp dupa dus sau baie. Lasa pielea sa absoarba natural uleiul sau crema. Pentru cele mai bune rezultate ar trebui ca acest lucru sa fie o parte din rutina zilnica.

Poti folosi creme pe baza de vitamina E sau vitamina A. Cremele care contin alfa hidroxiacizi (AHA) sunt produse din extracte de plante si pot ajuta, de asemenea, la estomparea vergeturilor si prevenirea formatii de noi vergeturi. Nu exista dovezi ca aceste creme pot preveni complet vergeturile, dar se pare ca folosirea frecventa de la inceputul sarcinii poate contribui la reducerea efectelor prin mentinerea elasticitatii pielii, iar actiunea de masare poate favoriza circulatia sangvina.

O meta-analiza publicata in Cochrane ce a inclus 6 studii, a constatat ca aplicarea unui preparat medical pe zonele afectate de vergeturi in timpul sarcinii nu a impiedicat dezvoltarea acestora. Preparatele utilizate au inclus Alphastria, Trofolastin, Verum, ulei de masline si unt de cacao, toate continand vitamina E; Alphastria si Verum contineau, de asemenea, acid hialuronic. Cercetarea nu a prezentat dovezi care sa sustina utilizarea oricaror preparate topice in prevenirea vergeturilor in timpul sarcinii. Astfel de produse pot, cel mult, sa reduca din intensitatea lor.

Nu exista in general dovezi de inalta calitate potrivit carora aplicarea de lotiuni, creme sau uleiuri pe piele poate ajuta la prevenirea completa a vergeturilor. Tratamentele topice sunt preparate care contin ingrediente active care se aplica pe suprafata pielii.

Evita sa te scarpini

Vergeturile produc adesea mancarimi si disconfort. Evita sa te scarpini, pentru a nu afecta pielea. Foloseste un produs special care sa reduca pruritul si sa hidrateze pielea.

Fii activa

Incearca sa fii activa, pentru a mentine pielea flexibila. Stilul de viata activ inainte de sarcina, in timpul sarcinii (atat cat permite sarcina si sanatatea) si dupa nastere poate reduce intensitatea vergeturilor, deoarece pielea este mai flexibila si mai supla.

Trateaza vergeturile de la primele semne

Desi nu pot fi prevenite complet, poate fi ameliorata intensitatea lor, daca se intervine la timp prin  masuri de preventie si tratament, astfel incat acestea nu vor fi la fel de vizibile pe termen lung.

Optiuni de tratament dupa nastere

  • Cremele pe baza de retinoizi – Aceste produse sunt pe baza de precursori ai vitaminei A. Pot ajuta la imbunatatirea aspectului pielii si reducerea vergeturilor. Ajuta la regenerarea colagenului din piele si estompeaza vergeturile.
  • Terapia cu rin laser – Terapia cu laser este o alta optiune pentru reducerea vergeturilor. Aceasta poate ajuta la stimularea colagenului si a elastinei din piele.
  • Acidul glicolic – Este un tratament cosmetic mai scump ce diminueaza vergeturile prezente, dar nu impiedica formarea de noi vergeturi.

Atenție! Astfel de terapii sunt recomandate doar dupa nastere, putand afecta sarcina. Nu sunt dovezi stiintifice cu privire la siguranta lor in timpul alaptarii.

Prevenirea completa a vergeturilor poate fi dificila si niciun „produs miracol” nu da rezultate maxime. Este importanta mentinerea sub control a greutatii si a cresterii in greutatea, hidratarea pielii, consumul suficient de apa, alimentatia echilibrata si sanatoasa, sportul si solicitarea unui tratament dermatologic sigur in sarcina, inca de la primele semne.

Vestea buna este ca vergeturile devin, de obicei, mai putin vizibile dupa 6-12 luni de la nastere. Pigmentarea se estompeaza, in general, dar textura va ramane aceeasi.

Referinte:

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

5 zile ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

3 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

3 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

4 săptămâni ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

4 săptămâni ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago