Iata ce trebuie sa stii despre vaginoza bacteriana – care pot fi simptomele asociate, cauzele posibile, factorii de risc, precum si ce implica tratamentul.
CUPRINS:
1. Ce este vaginoza bacteriana?
2. Simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Diagnostic
5. Tratament
6. Masuri de preventie
Vaginoza bacteriana se caracterizeaza printr-un dezechilibru al bacteriilor din vagin. Daca acest echilibru este perturbat, anumite tipuri de bacterii se pot dezvolta excesiv si pot provoca simptome. Aceasta problema medicala este usor tratata si, de obicei, nu provoaca alte probleme de sanatate, cat timp se intervine la timp.
Vaginoza bacteriana este o infectie vaginala cauzata de excesul de bacterii daunatoare. Acest lucru duce la un dezechilibru in mediul vaginal, rezultand simptome precum:
In multe cazuri, vaginoza nu provoaca simptome. Desi simptomele sunt rareori grave, infectia poate slabi tesuturile vaginale si poate creste riscul de boli cu transmitere sexuala, cum ar fi gonoree, chlamydia, trichomoniaza si HIV.
Vaginoza bacteriana apare atunci cand nivelul bacteriilor „bune” din vagin scade brusc. Acest lucru permite ca bacteriile „rele” sa creasca excesiv. Principalele bacterii „bune”, numite lactobacili, fac mediul vaginal usor acid, astfel incat bacteriile „rele” sa nu poata sa se dezvolte excesiv. Vaginoza bacteriana nu poate fi transmisa de la o persoana la alta, insa este mai frecventa la persoanele care sunt active sexual. Asta pentru ca sexul poate favoriza patrunderea de noi bacterii sau excesive in vagin. Acest lucru este valabil mai ales daca nu folositi prezervative sau aveti mai multi parteneri sexuali. Uneori, vaginoza se dezvolta la scurt timp dupa actul sexual cu un nou partener.
Factorii pot creste riscul de a dezvolta vaginoza bacteriana includ:
Diagnosticul se face de obicei in urma unui control ginecologic – examinare pelvina (se observa o scurgere sau miros anormal) sau prin analiza secretiei vaginale. De asemenea, se pot analiza valorile pH-ul din vagin. Deoarece vaginoza bacteriana nu este cauzata de un singur agent, diagnosticul se bazeaza in mare parte pe istoricul medical si analiza simptomelor, impreuna cu diverse teste si proceduri de laborator.
Vaginoza bacteriana de obicei nu provoaca alte probleme de sanatate. Insa, in unele cazuri poate duce la probleme grave. De exemplu, vaginoza bacteriana in sarcina poate creste riscul de avort spontan, nastere prematura si infectie uterina dupa sarcina. Creste riscul mai ales de endometrita postpartum si corioamniotita. Daca problema este prezenta inainte de o procedura pelvina, cum ar fi o operatie cezariana, un avort sau o histerectomie, creste riscul de a dezvolta o infectie pelvina. Vaginoza bacteriana nu este in sine o problema grava, dar poate creste riscul pentru alte probleme de sanatate daca este lasata netratata.
Complicatiile generale pentru sanatate includ risc de infectii cu transmitere sexuala, cum ar fi herpes genital, infectie cu HPV, chlamydia, gonoree. De asemenea, poate creste riscul de boli inflamatorii pelvine.
Tratamentul pentru vaginoza bacteriana sau vaginita variaza in functie de mai multi factori. Uneori, nu sunt necesare masuri de tratament, daca nu exista simptome. Tratamentul standard pentru vaginoza bacteriana este insa un curs de 7 zile cu antibiotic – de obicei tratament cu metronidazol. Acest tratament poate fi sub forma de unguente sau geluri vaginale cu metronidazol sau clindamicina. Insa, uneori sunt necesare medicamente administrate pe cale orala. Clindamicina este un antibiotic alternativ. Poate functiona daca metronidazolul nu este eficient sau daca infectia reapare. Tinidazolul este un alt antibiotic care poate trata vaginoza daca metronidazolul nu functioneaza sau daca problema reapare. In ciuda eficacitatii acestor medicamente, recurenta este frecventa si pot fi necesare mai multe tratamente pentru a elimina complet infectia. Vaginoza bacteriana dispare de obicei in 2 – 3 zile cu antibiotic, dar tratamentul dureaza 7 zile. Nu incetati sa utilizati medicamentul doar pentru ca simptomele s-au ameliorat. Asigurati-va ca luati cursul complet de antibiotice.
ATENTIE! Antibioticele si unguentele/gelurile/ovulele vaginale pot afecta prezervativele si alte metode contraceptive. Ovulele si cremele cu clindamicina in special slabesc latexul, astfel incat metodele de bariera de contraceptie pot fi mai putin eficiente in timpul tratamentului.
Pe langa antibiotice, mai multe remedii de sustinere pot ajuta. Acestea includ mai ales masuri de igiena si preventie, dar si probiotice (bacteriile vii benefice care se gasesc in iaurt si suplimente cu probiotice) care pot ajuta la prevenirea recidivelor.
Partenerii de sex masculin nu necesita de obicei tratament. Tratarea partenerului de sex masculin al unei femei infectate nu pare sa previna recidivele, asa ca nu este recomandata in mod obisnuit.
Vaginoza bacteriana poate recidiva, uneori in cateva saptamani. Daca se intampla acest lucru, consultati medicul pentru tratament suplimentar. Asta poate include un curs mai lung de antibiotice si verificarea oricaror alte infectii. Pentru a preveni reaparitia vaginozei bacteriene, puteti lua in considerare evitarea temporara a contactului sexual sau sa va asigurati ca folositi un prezervativ.
Cauzele vaginozei bacteriene nu sunt pe deplin intelese, asa ca este posibil sa nu fie posibil sa o prevenim complet. Cu toate acestea, este posibil sa puteti reduce riscul prin urmatoarele masuri:
Referinte:
(1) https://www.uofmhealth.org/health-library/hw53097
(2) https://www.plannedparenthood.org/learn/health-and-wellness/vaginitis/what-bacterial-vaginosis
(3) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/3963-bacterial-vaginosis
(4) https://www.cdc.gov/std/bv/stdfact-bacterial-vaginosis.htm
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459216/
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…