Citeste mai multe despre vaginism – care sunt simptomele asociate, cauze si factorii posibili declansatori, precum si ce solutii de tratament exista.
CUPRINS:
1. Ce este vaginismul?
2. Tipuri de vaginism
3. Simptome de vaginism
4. Cauze si diagnostic
5. Tratament pentru vaginism
Vaginismul este o forma de disfunctie sexuala la femei. Este atunci cand in vagin apar senzatii de contractie, spasme ale deschiderii vaginale, disconfort si durere inexplicabila in urmatoarele situatii:
Este un raspuns pelvin involuntar si muschii vaginului se contracta la orice indiciu de penetrare in zona vaginala. Vaginismul poate afecta femeile in orice etapa a vietii si la orice varsta. Problema este cunoscuta si sub denumirile de mialgie pelvina, durere genito-pelvina sau tulburare de penetrare. Citeste aici mai multe despre durerile vaginale.
Exista doua tipuri principale de vaginism – forma primara si forma secundara.
Spasmul apare prima data cand o persoana incearca sa aiba un contact sexual sau sa introduca un obiect ca un tampon in vagin. Apar dureri, senzatie de arsura sau spasme musculare generalizate. Simptomele se opresc atunci cand incercarea de penetrare inceteaza.
Aceasta forma se dezvolta dupa ce o persoana a avut o functie sexuala normala. Asta inseamna ca vaginismul nu a fost intotdeauna prezent. Poate sa apara in orice etapa a vietii. Poate fi legat de o infectie, de menopauza, o problema medicala etc. Uneori, chiar si dupa ce medicul trateaza cu succes orice afectiune medicala subiacenta, durerea poate continua daca organismul a devenit conditionat sa raspunda in acest fel. Vaginismul poate avea, de asemenea, radacini psihologice, cum ar fi traume fizice sau emotionale sau o combinatie a ambelor.
Vaginismul global se refera la cazurile in care simptomele apar ca raspuns la orice tip de penetrare. Alternativ, vaginismul situational inseamna ca simptomele apar ca raspuns la unele tipuri de penetrare, dar nu si la altele. De exemplu, poate aparea in timpul penetrarii sexuale, dar nu si cand femeia incearca sa introduca un tampon in vagin.
Contractia sau strangerea involuntara a muschilor vaginali este simptomul principal al vaginismului, dar severitatea afectiunii variaza de la o femeie la alta. Durerile in timpul actului sexual (dispareunia) sunt adesea primul semn de vaginism. Durerea apare doar la penetrare. De obicei, dispare dupa retragere, dar nu intotdeauna. Unele femei o descriu ca o senzatie de arsura sau un sentiment de blocaj. Multe femei care au vaginism simt, de asemenea, disconfort atunci cand introduc un tampon sau in timpul controlului ginecologic. Poate exista si un spasm muscular generalizat in timpul incercarii de act sexual.
In consecinta, apar frici cu privire la actul sexual, pierderea dorintei sexuale etc. Aceste simptome sunt involuntare, ceea ce inseamna ca o femeie nu le poate controla fara tratament. Desi vaginismul este asociat cu dispareunia sau durerea in timpul actului sexual, cele doua nu sunt acelasi lucru. Dispareunia este termenul medical pentru actul sexual dureros. Dispareunia poate fi cauzata si de chisturi, boala inflamatorie pelvina, atrofie vaginala.
Vaginismul nu impiedica excitatia sexuala de obicei, dar poate duce la anxietate legata de actul sexual si poate duce la evitarea penetrarii.
Medicii nu stiu exact de ce apare vaginismul. De obicei, este legat de anxietatea sau frica de a face sex. Uneori vaginismul este general, alteori apare doar in anumite cazuri. Alte probleme de sanatate, cum ar fi infectiile si uscaciunea vaginala, pot provoca, de asemenea, actul sexual dureros.
Conditia a fost legata de:
Poate deveni anticipativ, adica se intampla pentru ca persoana se asteapta sa se intample.
In unele cazuri, nu poate fi gasita o cauza directa. Pentru a pune un diagnostic, medicul va face un examen fizic si va va intreba despre istoricul medical si sexual. Se vor analize simptomele, date privind viata emotionala si istoricul medical. Urmatorul pas va fi efectuarea unui examen fizic, ce implica un examen pelvin. Examenul pelvian este efectuat pentru a exclude orice alte cauze posibile pentru durere, cum ar fi infectia sau cicatricile. Daca nu se gasesc alte cauze posibile pentru durere, atunci pacienta sufera cel mai probabil de vaginism.
Unele afectiuni pot semana cu vaginismul, dar sunt tulburari diferite. Acestea includ:
Complicatiile vaginismului includ:
Deoarece cauzele vaginismului pot fi multiple, tratamentul ar trebui sa se concentreze atat pe factorii fizici, cat si pe cei psihologici. Vaginismul este o problema sexuala care poate fi complet tratata.
Psihoterapia poate ajuta pacienta sa rezolve orice probleme psihologice si sa se simta mai relaxata cu privire la actul sexual. In plus, femeile isi pot intelege mai bine propriul corp, ciclul lor de raspuns sexual si mecanica vaginismului. De asemenea, terapia poate ajuta femeile sa treaca prin anxietatea relationala si sa gestioneze gandurile si emotiile cu privire la anumite experiente si traume din trecut.
Consilierea poate ajuta femeia sa se simta confortabil cu propriul corp, cu propria sexualitate si exprimarea sexualitatii. Poate ajuta pacienta si sa se relaxaze si sa depaseaza teama de penetrare, precum si sa gestioneze sentimentele de anxietate cu privire la actul sexual si la penetrare. Inseamna si educatie cu privire la actul sexual – notiuni de anatomie, ce se intampla in timpul excitatiei si a actului sexual etc. Acest lucru va poate ajuta sa intelegeti cum functioneaza partile corpului si cum raspunde corpul vostru. Poate fi consiliere individuala sau consiliere de cuplu.
Tehnicile de relaxare si hipnoza pot favoriza, de asemenea, relaxarea si va pot ajuta sa va simtiti mai confortabil cu actul sexual.
Femeile cu vaginism pot face unele exercitii pentru a invata sa controleze si sa relaxeze muschii din zona vaginului. Aceasta se numeste desensibilizare progresiva. Pot fi efectuate si exercitiile Kegel, despre care poti citi pe larg aici. De asemenea, pot fi recomandate o serie de exercitii pentru a recastiga treptat controlul muschilor vaginali si pentru a va relaxa in timpul penetrarii.
Desensibilizarea progresiva presupune expunerea incet si treptat a unei persoane la penetrare. Poate incepe prin a incuraja o persoana sa atinga o zona cat mai aproape de orificiul vaginal, fara a provoca durere. In fiecare zi, se va avansa cat mai aproape de deschiderea vaginala. Treptat se avanseaza si poate fi recomandata utilizarea unui dilatator vaginal. Se incepe cu un dilatator de dimensiuni mici si se creste treptat dimensiunea, pentru a ajuta muschii vaginali sa se intinda si sa devina mai elastici si flexibili.
Referinte:
(1) https://www.webmd.com/women/guide/vaginismus-causes-symptoms-treatments
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/175261
(3) https://www.healthdirect.gov.au/vaginismus
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…