Ulei de argan – iata ce elemente nutritive contine acest tip de ulei, ce utilizari are, ce beneficii are pentru sanatate – mai ales pentru sanatatea pielii si a parului.
CUPRINS:
1. Ce este uleiul de argan?
2. Beneficiile uleiului de argan
Ce este uleiul de argan?
Uleiul de argan este un ulei vegetal obtinut din nucile fructului de argan (Argania spinosa) din Maroc. Uleiul pur de argan a fost folosit de secole pentru gatit si ca remediu pentru sanatate si frumusete, inclusiv pentru caderea parului. Astazi este un ingredient des intalnit in numeroase produse de ingrijire a parului si a pielii.
Uleiul de argan alimentar are o aroma usoara de nuci si se foloseste la salate si alte retete. Pentru a se obtine uleiul, fructele trebuie uscate (de obicei la soare), iar nucile sunt extrase, crapate si presate – astfel incat uleiul sa fie eliberat. Uleiul folosit in scop culinar se obtine dupa ce nucile sunt usor prajite. Din cauza procesului dificil de obtinere a uleiului de argan, acesta este mai scump decat alte tipuri de ulei.
Din punct de vedere nutritional, nucile de argan sunt bogate in acizi grasi mononesaturati si antioxidanti si contin mai multa vitamina E decat uleiul de masline.
Beneficiile uleiului de argan
Uleiul de argan este compus in principal din acizi grasi si o varietate de compusi fenolici. Cea mai mare parte a continutului de grasimi din uleiul de argan provine din acid oleic si linoleic. Aproximativ 29–36% din continutul de acizi grasi din uleiul de argan provine din acid linoleic sau Omega-6. Acidul oleic, desi nu este esential, reprezinta 43-49% din compozitia de acizi grasi a uleiului de argan si este, de asemenea, o forma de grasime sanatoasa. In plus, uleiul de argan este o sursa bogata de vitamina E, care este necesara pentru piele, par si ochi. Aceasta vitamina are si proprietati antioxidante puternice.
Uleiul de argan – rol antioxidant si antiinflamator
Diferitii compusi fenolici din uleiul de argan sunt responsabili pentru capacitatea antioxidanta si antiinflamatorie. Uleiul de argan este bogat in vitamina E sau tocoferol, o vitamina solubila in grasimi care are rol puternic antioxidant pentru a reduce efectele daunatoare ale radicalilor liberi. Alti compusi prezenti in uleiul de argan joaca, de asemenea, un rol in ceea ce priveste efectul antioxidant.
Uleiul de argan si sanatatea inimii
Uleiul de argan este o sursa bogata de acid oleic, care este o grasime mononesaturata, Omega-9. Acidul oleic este, de asemenea, prezent in alte cateva alimente, inclusiv ulei de avocado si de masline, si este cunoscut pentru efectele cardioprotectoare.
Ulei de argan pentru par
Uleiul de argan este bogat in acizi grasi si antioxidanti puternici, cum ar fi vitamina E, care pot avea beneficii pentru scalp si par. Este utilizat mai ales ca hidratant pentru piele si par, deoarece este bogat in acizi grasi, in principal acid oleic si acid linoleic. Aceste uleiuri lubrifiaza axul parului si ajuta parul sa mentina umiditatea. Uleiul de argan este, de asemenea, bogat in vitamina E, care asigura un strat gras la nivelul parului si scalpului, care poate ajuta la prevenirea uscarii si poate ajuta la reducerea caldurii si intensifica stralucirea. Are proprietati anti-inflamatorii si antioxidante, care sunt bune pentru scalp.
Acizii grasi cu lant mediu din uleiul de argan au un efect protector care poate ajuta la prevenirea deteriorarii cauzate de spalare si coafare. De asemenea, tratamentele cu acest tip de ulei pot reduce formarea varfurilor despicate, ceea ce poate duce la par mai gros si mai sanatos.
Puteti face o masca pentru par cu ulei de argan, impreuna cu ulei de cocos sau ulei de ricin. Masati 8-10 picaturi de ulei de argan sau ulei cu alte amestecuri pe par si scalp – reglati cantitatea in functie de lungimea parului. Continuati sa masati parul si scalpul timp de 10 minute, asigurandu-va ca parul este acoperit de la radacini pana la varfuri. Infasurati parul intr-un prosop sau folie si lasati uleiul sa actioneze peste noapte. Dimineata spalati-va bine parul.
Ulei de argan pentru sanatatea pielii
Uleiul de argan a devenit rapid un ingredient popular in multe produse de ingrijire a pielii. Unele cercetari sugereaza ca aportul alimentar de ulei de argan poate ajuta la incetinirea procesului de imbatranire prin reducerea inflamatiei si a stresului oxidativ. De asemenea, poate sustine regenerarea si intretinerea pielii atunci cand este aplicat direct pe piele, reducand astfel semnele imbatranirii. Uleiul de argan este de obicei utilizat local sub forma sa pura – dar este, de asemenea, frecvent inclus in produsele cosmetice, cum ar fi lotiunile si cremele pentru piele. Desi poate fi aplicat direct pe piele, e bine sa incepeti cu o cantitate foarte mica pentru a va asigura ca nu apar reactii adverse.
A fost in trecut folosit si pentru tratarea afectiunilor inflamatorii ale pielii si, desi exista dovezi stiintifice limitate care sa sustina capacitatea uleiului de argan de a trata infectii specifice ale pielii, este inca frecvent utilizat in acest scop. De asemenea, poate sustine si accelera procesul de vindecare a ranilor.
Insa, in primul rand, are rol hidratant si emolient. Acizii oleici si linoleici care constituie cea mai mare parte a continutului de grasimi din uleiul de argan sunt substante nutritive vitale pentru mentinerea sanatatii pielii si a parului. Cand cumparati ulei de argan pentru par sau piele, asigurati-va ca este ulei de argan organic 100% pur, fara alte ingrediente, special pentru uz cosmetic, vandut intr-un recipient de sticla de culoare inchisa. Uleiul de argan pur pentru uz cosmetic nu ar trebui sa aiba niciun miros. Uleiul de argan culinar are miros de nuci, iar uleiul de argan de proasta calitate poate avea un miros puternic, ranced.
Ulei de argan pentru vergeturi
Uleiul de argan este utilizat frecvent pentru prevenirea si reducerea vergeturilor, desi nu au fost efectuate cercetari care sa dovedeasca eficacitatea acestuia. De fapt, nu exista dovezi puternice ca orice tip de tratament topic este un instrument eficient pentru reducerea vergeturilor. Cu toate acestea, cercetarile indica faptul ca uleiul de argan poate ajuta la reducerea inflamatiei si la imbunatatirea elasticitatii pielii.
Ulei de argan pentru acnee
Uleiul de argan poate fi utilizat si benefic uneori pentru acnee, desi nicio cercetare stiintifica riguroasa nu sustine acest lucru. Compusii antioxidanti si antiinflamatori ai uleiului de argan pot reduce roseata si iritarea pielii cauzate de acnee. Depinde in mare parte de cauza acneei. In caz de piele uscata sau iritare generala, uleiul de argan poate fi o solutie. Cu toate acestea, daca acneea este cauzata de hormoni, uleiul de argan nu va oferi cel mai probabil o ameliorare semnificativa.
Ulei de argan pentru unghii
Uleiul de argan hidrateaza, reface, protejeaza si hraneste unghiile, datorita continutului de nutrienti. Ajuta la hidratarea unghiilor, in special datorita vitaminei E. De asemenea, intareste unghiile si previne craparea lor. Puteti masa uleiul direct pe unghii sau cuticule singur sau impreuna cu alte tipuri de uleiuri cosmetice.
Ulei de argan pentru gatit
Pentru a folosi ulei de argan la gatit, alegeti un ulei alimentar – ulei de argan culinar pur 100%. Uleiul de argan comercializat in scopuri cosmetice poate contine si alte ingrediente pe care nu ar trebui sa le ingerati. In mod traditional, uleiul de argan culinar este folosit pentru salate. Poate fi, de asemenea, usor incalzit, dar nu este potrivit pentru prajit, deoarece se arde cu usurinta.
Un ulei culinar autentic de argan ar trebui sa aiba o culoare maro aurie, aroma de nuca prajita si gust de nuca. Aceasta este diferenta dintre uleiul de argan alimentar care este comestibil si uleiul de argan cosmetic. Poate fi folosit la salate, sosuri, pentru retete cu peste, branzeturi, legume, la prepararea de biscuiti sau prajituri etc. Este rar folosit pentru gatit la temperaturi ridicate.
Ulei de argan in sarcina
Din pacate, vergeturile sunt dificil de indepartat fara a recurge la proceduri mai invazive, inclusiv peeling chimic si tehnici de microdermabraziune. Uleiul de argan poate fi uneori folosit pentru vergeturile in sarcina, desi in principal se foloseste ca o modalitate de a preveni formarea vergeturilor sau de a reduce severitatea lor. Vergeturile se formeaza atunci cand pielea este intinsa prea mult, facand ca fibrele de colagen si elastina din interior sa se deformeze. Primele simptome incep sa se manifeste sub forma de iritatii ale pielii, care sunt dungi roz si subtiri, care sunt uneori sensibile la atingere si produc mancarime.
Cel mai bun mod de a face fata vergeturilor este prevenirea. Zonele cu vergeturi sunt rezultatul intinderii prea mari a pielii, provocand ruperea si formarea tesutului cicatricial. Vergeturile apar des pe sani, pe burtica, pe solduri, fese si coapse. Uleiul de argan poate imbunatati elasticitatea pielii datorita continutului ridicat de acizi grasi (adica acid oleic si linoleic) care actioneaza ca hidratant emolient si blocheaza umezeala in piele. De asemenea, poate fi folosit ca hidratant general pentru piele. Se poate aplica in sarcina si pe par sau pe unghii, pentru hidratare si cresterea rezistentei.
Uleiul de argan pentru bebelusi
Uleiul de argan poate avea beneficii si pentru copii. Poate fi util pentru iritatiile de scutec si eczeme, dar trebuie folosit doar la indicatiile medicului. Acest tip de ulei este absorbit rapid in piele. Doar aplicati cateva picaturi de ulei de argan pe zona afectata si masati usor. Alegeti un produs 100% organic si fara coloranti sau parfum. Poate fi folosit si pentru masajul general – nu este iritant in cele mai multe cazuri. Este recomandat adesea si pentru acneea bebelusului. Aceasta problema este de obicei cauzata de hormonii care stimuleaza glandele sebacee ale bebelusilor. Uleiul de argan ajuta la controlul productiei de sebum si protejeaza pielea de alte probleme.
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4321565/
(2) https://www.healthline.com/nutrition/argan-oil
(3) https://www.healthline.com/health/argan-oil-for-skin
(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24580537/
(5) https://www.teknoscienze.com/Contents/Riviste/PDF/Antiaging_AF_2013_RGB_30-32.pdf
(6) http://www.altmedrev.com/archive/publications/16/3/275.pdf