Sanatate copii

Trombocite scazute la adulti sau copii – ce inseamna

Iata care sunt cauzele pentru trombocite scazute la adulti sau copii, ce simptome pot fi asociate, ce complicatii pot sa apara si care sunt tratamentele.

CUPRINS:

1. Ce sunt trombocitele?
2. Ce este trombocitopenia?
3. Simptome trombocite scazute
4. Cauze pentru trombocite scazute la adulti sau copii
5. Diagnostic trombocite scazute
6. Tratament
7. Intrebari frecvente

Ce sunt trombocitele?

Sangele contine diferite tipuri de celule. Trombocitele sunt celulele care ajuta la coagularea sangelui. Un numar normal de trombocite variaza intre 150.000 si 450.000 pe microlitru de sange. Cand un tesut este afectat, trombocitele se aduna si formeaza cheaguri pentru a opri sangerarea. Cand nu exista suficiente trombocite in sange, corpul nu poate forma cheaguri. Daca numarul de trombocite este prea mic, pot aparea sangerari excesive.

Ce este trombocitopenia?

Trombocitopenia este termenul folosit atunci cand nivelul trombocitelor este scazut. Aceasta problema poate varia de la usoara la severa, in functie de cauza de baza. Pentru unii, simptomele pot include sangerari severe si pot fi fatale daca nu sunt tratate. Alte persoane pot sa nu prezinte niciun simptom. Daca numarul de trombocite este scazut, o persoana are un risc mai mare de sangerare.

Valori trombocite:

  • 150.000-450.000 – valori normale;
  • 100.000 – 150.000 – scadere usoara;
  • 50.000 – 100.000 – risc de sangerare din cauza trombocitelor scazute;
  • 20.000 – 50.000 – risc crescut de sangerare din cauza trombocitelor scazute in caz de traumatisme sau interventii chirurgicale;
  • <20.000 – risc foarte mare de sangerare din cauza trombocitelor scazute.

Cand nivelul trombocitelor este mai scazut decat in ​​mod normal, sangele nu este capabil sa se coaguleze asa cum ar trebui, crescand riscul de sangerare excesiva. Cu cat numarul de trombocite este mai mic, cu atat este mai mare riscul de sangerare.

Simptome trombocite scazute

Daca aveti sau nu simptome, depinde de numarul de trombocite. Cazurile usoare de obicei nu provoaca niciun simptom. Cazurile mai grave pot provoaca sangerari incontrolabile, care necesita ingrijiri medicale imediate.

Daca aveti un numar scazut de trombocite, este posibil sa aveti simptome precum:

  • invinetire usoara si vanatai mai severe decat de obicei;
  • pete mici rosii, violete sau maronii – purpura;
  • sangerare superficiala in piele care apare ca o eruptie cutanata cu pete rosiatice-violet (petesii), de obicei pe glezne;
  • sangerari nazale;
  • sangerare a gingiilor;
  • sangerare prelungita de la taieturi minore;
  • oboseala;
  • sangerare menstruala abundenta;
  • sange in urina sau in scaun etc.

In cazuri mai grave, pot aparea sangerari interne, care se pot manifesta prin cantitati mari de sange in urina sau in scaun, sau varsaturi cu sange. Cand aveti un numar scazut de trombocite, corpul poate avea dificultati in oprirea sangerarii de la o sangerare nazala sau o taietura minora.

Cauze pentru trombocite scazute la adulti sau copii

Cauzele posibile ale unui numar scazut de trombocite includ:

Organismul nu produce suficiente trombocite

Daca maduva osoasa nu produce suficiente trombocite, rezulta un numar scazut de trombocite. Cauzele productiei scazute de trombocite includ:

  • anemie aplastica;
  • deficit de vitamina B-12;
  • deficit de folat;
  • lipsa de fier;
  • infectii virale, inclusiv HIV, Epstein-Barr si varicela;
  • expunerea la chimioterapie, radioterapie sau substante chimice toxice;
  • consum excesiv de alcool;
  • ciroza;
  • leucemie;
  • mielodisplazie.

Descompunere crescuta a trombocitelor

Unele afectiuni pot face ca organismul sa distruga trombocitele mai repede decat sunt produse, ceea ce duce la o lipsa de trombocite in sange. Exemple de astfel de conditii includ:

  • sarcina – trombocitopenia indusa de sarcina este de obicei usoara si se amelioreaza imediat dupa nastere;
  • trombocitopenie imuna – bolile autoimune, cum ar fi lupusul si artrita reumatoida, cauzeaza acest tip (sistemul imunitar al organismului ataca si distruge in mod eronat trombocitele);
  • bacteriile din sange – infectiile bacteriene severe care implica sangele (bacteremia) pot distruge trombocitele;
  • purpura trombotica trombocitopenica – este o afectiune rara care apare atunci cand cheaguri mici de sange se formeaza brusc in corp, utilizand un numar mare de trombocite;
  • sindromul hemolitic uremic – aceasta tulburare rara provoaca o scadere brusca a trombocitelor, distrugerea globulelor rosii si afecteaza functia rinichilor;
  • unele medicamente – anumite medicamente pot reduce numarul de trombocite din sange (exemplele includ heparina, chinina, unele antibiotice si anticonvulsive).

Cauze pentru trombocite scazute la nou-nascuti

Trombocitopenia la nou-nascuti poate sa apara atunci cand copilul nu produce suficiente trombocite sau cand trombocitele se descompun prea devreme. Productia redusa de trombocite poate fi cauzata de probleme cu tensiunea arteriala a mamei, cum ar fi preeclampsia. Mai rar, poate fi cauzata de infectii in maduva osoasa a bebelusului in timpul sarcinii. Unele medicamente luate de mama sau administrate copilului pot afecta si maduva osoasa si pot reduce numarul de trombocite produse. Unele tulburari genetice rare scad, de asemenea, numarul de trombocite produse.

Cel mai frecvent motiv pentru trombocitopenie este atunci cand sistemul imunitar al unei mame produce anticorpi impotriva trombocitelor. Acest lucru face ca trombocitele sa se descompuna prea devreme. Trombocitopenia este rara la bebelusi. Riscul este mai mare daca bebelusul este prematur sau cu greutate foarte mica.

Care sunt posibilele complicatii ale trombocitopeniei la nou-nascut?

Bebelusii care nu au suficiente trombocite pot avea sangerare in tesuturi. Echimozele sunt frecvente. Odata cu sangerarea, globulele rosii din sange se descompun – se produce bilirubina. Bilirubina se poate acumula in sange si poate provoca ingalbenirea pielii si a ochilor (icter). Sangerarea excesiva poate fi periculoasa si poate afecta creierul si alte sisteme ale corpului.

Trombocitele scazute in cancer

Numarul de trombocite poate fi scazut daca organismul nu produce suficiente trombocite, pierde trombocite sau trombocitele sunt distruse. La pacientii cu anumite forme de cancer, numarul scazut de trombocite poate fi cauzat de:

  • anumite tipuri de cancer: pacientii cu limfoame sau leucemii pot prezenta un risc mai mare de a avea un numar scazut de trombocite;
  • anumite tratamente pentru cancer, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia care este utilizata in cantitati mari sau in combinatie cu chimioterapia.

Uneori, proteinele din corp numite anticorpi pot ataca si distruge trombocitele. Chimioterapia si radioterapia sunt terapii comune pentru cancer. Sunt foarte eficiente la distrugerea celulelor canceroase. Din pacate, nu pot face diferenta dintre celulele canceroase si celulele sanatoase. Aceste terapii vizeaza orice celule care se reproduc rapid – inclusiv celulele din maduva osoasa. Tratamentele pentru cancer pot distruge astfel si celulele din maduva osoasa care produc trombocite. Cand se intampla acest lucru, corpul nu va putea produce trombocitele de care are nevoie.

Diagnostic trombocite scazute

Daca medicul suspecteaza un numar scazut de trombocite, va efectua mai intai un examen fizic. Se va face o examinare pentru a vedea eventuale vanatai neobisnuite, semne de sangerari etc. De asemenea, medicul va examina abdomenul pentru a vedea daca splina este marita.

Se va face o hemoleucograma pentru a masura celulele sangvine. Un numar tipic de trombocite va varia intre 150.000 si 450.000 de trombocite per microlitru de sange. Este posibil ca medicul sa testeze anticorpii antitrombocitari – pot fi produsi ca efect secundar la anumite medicamente, cum ar fi heparina, sau din motive necunoscute. Medicul va recomanda uneori, de asemenea, teste de coagulare a sangelui, care includ timpul de tromboplastina partial activat si timpul de protrombina.

Tratament

Numarul usor scazut de trombocite fara simptome poate sa nu necesite tratament. Persoanele cu trombocitopenie usoara ar putea sa nu aiba nevoie de tratament. Pentru persoanele care au nevoie de tratament pentru trombocitopenie, va depinde de cauza si de cat de severa este. Pentru numarul de trombocite suficient de scazut pentru a provoca efecte fizice, se va interveni asupra cauzei de baza. De exemplu,daca aveti trombocitopenie indusa de heparina, medicul va poate prescrie un alt medicament pentru subtierea sangelui. In cazuri severe, poate fi necesara o transfuzie de sange.

De asemenea, se recomanda:

  • evitarea sporturilor de contact;
  • evitarea activitatilor cu risc ridicat de sangerare sau vanatai;
  • limitarea consumului de alcool;
  • oprirea sau schimbarea medicamentelor care afecteaza numarul de trombocite.

INTREBARI FRECVENTE

Ce este purpura trombocitopenica idiopatica?

Purpura trombocitopenica idiopatica este cunoscuta si sub numele de trombocitopenie imuna. Numele afectiunii se refera la eruptii cutanate induse de sangerare care apar ca urmare a unui numar scazut de trombocite. Idiopatic inseamna ca nu este cunoscuta cauza.

Care sunt complicatiile trombocitopeniei?

Un numar scazut de trombocite creste riscul de hemoragie sau sangerare severa. Sangerarea excesiva – interna sau externa – poate pune viata in pericol. Multi oameni cu trombocitopenie au simptome usoare pana la moderate. Nivelurile trombocitelor cresc adesea atunci cand tratati cauza de baza sau schimbati medicamentele. Persoanele cu trombocitopenie severa sunt expuse riscului de pierderi semnificative de sange interne si externe – hemoragie. Sangerarea interna in tractul digestiv sau creier (hemoragie intracraniana) poate pune viata in pericol.

Poate fi prevenita trombocitopenia?

Daca sunteti expus riscului de trombocitopenie, unii pasi pot ajuta la prevenirea acesteia. Medicul va poate recomanda sa evitati medicamentele care subtiaza sangele si cresc riscul de sangerare, cum ar fi aspirina, naprosina si ibuprofenul. Aveti grija cu sporturile de contact si activitatile care pot provoca leziuni, vanatai si sangerari. De asemenea, reduceti orice risc de leziuni si taieturi care ar putea duce la sangerari.

Ce este trombocitopenia gestationala?

Trombocitopenia in sarcina este data de obicei de distrugerea crescuta a trombocitelor. Poate fi vorba despre cauze precum trombocitopenie gestationala, dar poate fi cauzata si de infectii bacteriene sau virale sau preeclampsie complicata, unele medicamente etc. Trombocitopenia gestationala se mai numeste si trombocitopenie indusa de sarcina. Este mai frecventa in al treilea trimestru de sarcina. Se poate sa apara din cauza cresterii volumului sangvin. Numarul de trombocite ramane acelasi in aceasta stare, dar, deoarece volumul de sange este mai mare, trombocitele sunt mai diluate. Exista de obicei un risc scazut de sangerare grava. Insa, uneori poate sa apara hemoragie materna la nastere, daca trombocitele scad mai putin de 20.000 pe microlitru de sange. De asemenea, exista un anumit risc si de trombocitopenie neonatala.

Referinte:
(1) https://www.aafp.org/afp/2012/0315/p612.html
(2) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thrombocytopenia/symptoms-causes/syc-20378293
(3) https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/low-blood-counts/bleeding.html
(4) https://www.cancer.net/coping-with-cancer/physical-emotional-and-social-effects-cancer/managing-physical-side-effects/low-platelet-count-or-thrombocytopenia

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago