Articole

Traditiile de Craciun pentru copii – importanta si exemple

🎅 Craciunul este o perioada magica pentru copii si nu numai. Iata ce importanta au traditiile de Craciun pentru copii, cateva exemple si recomandari.

CUPRINS:

1. Traditiile si ritualurile de familie – ce rol au?
2. Traditiile de Craciun – beneficii pentru copii
3. Exemple de traditii de Craciun in familie
4. Copiii si magia lui Mos Craciun

Traditiile si ritualurile de familie – ce rol au?

Traditiile pot lua multe forme de la o cultura la alta, de la o tara la alta, de la o religie la alta si de la o familie la alta. Traditiile sunt evenimente pe care oamenii le repeta in acelasi mod in aceeasi perioada a anului/lunii etc. – si in general cu aceiasi oameni. Pot fi invatate si transmise de la o generatie la alta. Fiecare familie are insa si propriile traditii si ritualuri. Traditiile si ritualurile de familie va ofera voua si copiilor un sentiment de siguranta, identitate si apartenenta. Asta pentru ca sunt lucruri speciale pe care le faceti impreuna si au o semnificatie pentru voi. Creeaza amintiri comune si construiesc relatii si legaturi de familie.

Traditiile si ritualurile pot intari valorile familiei si pot ajuta la transmiterea acestor valori copiilor. De asemenea, traditiile le ofera copiilor ceva de asteptat, an de an, cu pregatirea pe care o implica adesea, precum decoratiunile de facut pentru casa, mancarea de sarbatori, reuniunile de familie etc. Le ofera un sentiment de stabilitate, deoarece aceleasi traditii sunt repetate an de an. Dar, cel mai important lucru de care se bucura copiii si adultii de pe urma traditiilor este conexiunea si legatura dintre oamenii care impartasesc acele momente. Traditiile ajuta la intarirea legaturilor de familie.

Traditiile de Craciun – beneficii pentru copii

Cea mai frumoasa perioada a anului este Craciunul! 🎄Sezonul sarbatorilor este o perioada plina de bucurie pentru parinti si copii, in special pentru cei mici. Desi fiecare familie sarbatoreste intr-un mod unic si special, construirea traditiilor incepand de cand copiii sunt mici poate fi benefica pentru cresterea si dezvoltarea lor mentala si emotionala.

Traditiile, asa cum am vazut mai sus, le ofera copiilor un sentiment de apartenenta, stabilitate, identitate si ii ajuta sa inteleaga mai bine care sunt valorile importante in viata si importanta relatiilor familiale. Traditiile ii ajuta pe copii sa proceseze si sa inteleaga sarbatorile si importanta lor. De asemenea, Craciunul este despre bucurie, cadouri, dar si o modalitate prin care cei mici pot invata despre bunatate, recunostinta, generozitate, iertare, intelegere. Este important sa le insuflam celor mici inca de la o varsta frageda valori importante care sa ii ghideze pe tot parcursul vietii.

Craciun – magie si creativitate!

Multe dintre ritualurile traditionale de sarbatori, cum ar fi Mos Craciun si spiridusii sai de la Polul Nord, ii ajuta pe cei mici sa imbratiseze magia si fantasticul – iar acest lucru poate ajuta la dezvoltarea lor mentala. Expunerea la elemente fantastice, cum ar fi povestile spuse in mod obisnuit in timpul sezonului de Craciun, ajuta la dezvoltarea flexibilitatii in gandire la copiii mici. Fantezia ajuta la diferentierea dintre conceptele reale si cele imaginare. Ii ajuta sa isi dezvolte imaginatia si creativitatea si ii ajuta sa inteleaga importanta oamenilor dragi in jur pentru ca Sarbatorile aduc oamenii impreuna.

De asemenea, traditiile sunt o modalitate de a crea amintiri durabile. Nu ne amintim deseori un anumit cadou pe care l-am primit de la cineva de Craciun, dar ne amintim emotiile traite si ceea ce am facut impreuna.

Citeste si: Gandirea magica la copii – ce este si ce rol are?

Exemple de traditii de Craciun in familie

Iata cateva exemple de traditii de Craciun in familie:

  1. Pregatiti calendarul de Advent. Pentru unele familii traditiile de Craciun incep pe 1 decembrie cand se pregateste calendarul de Advent. Pentru fiecare zi din perioada 1-24 decembrie se pregateste cate o surpriza – un rasfat special, o provocare, un cuvant de incurajare sau un mesaj.  Puteti pregati un calendar de Advent de familie sau cate unul pentru fiecare copil.
  2. Faceti decoratiuni handmade cu cei mici – confectionati decoratiuni de Craciun din hartie colorata, carton, hartie creponata, fetru, faceti ghirlande, pictati globuri de Craciun, decupati fulgi de zapada din hartie etc.
  3. Pregatiti impreuna retete de Craciun traditionale, deserturi de Craciun, decorati fursecuri de Craciun, turta dulce. Lasati copiii sa fie creativi la decorarea prajiturilor si a fursecurilor de Craciun.
  4. Impodobiti bradul de Craciun impreuna si decorati casa cu luminite, ghirlande, decoratiuni facute de voi etc.
  5. Craciunul este in primul rand despre a darui. Daruiti impreuna cadouri si alte lucruri utile persoanelor din medii defavorizate – puteti merge personal sa duceti cadourile sau puteti sa va inscrieti intr-o campanie umanitara de Craciun.
  6. Cititi povesti de Craciun cu cei mici.
  7. Scrieti impreuna o scrisoare pentru Mos Craciun. 💌

  8. Mergeti sa vedeti luminitele de decoratiunile din oras.
  9. Ascultati si cantati colinde de Craciuni, invatati poezii de iarna sau poezii despre Craciun.
  10. Jucati jocuri de societate sau faceti alte tipuri de jocuri si activitati cu tematica de sarbatoare – inclusiv LEGO de Craciun, puzzle-uri de Craciun, colorati carti de colorati de Craciun sau desenati/pictati, faceti felicitari de Craciun pentru prieteni si membrii familiei etc.
  11. Vizionati filme de Craciun – „Singur acasa”, „Cum a furat Grinch Craciunul”, „Expresul Polar”, „Cronicile Craciunului”,Miracolul de pre strada 34” – practic o seara de filme in familie, in pijamale de sarbatoare si cu o ciocolata calda alaturi.
  12. Lasati lapte si prajiturele pentru Mos Craciun. In noaptea de Ajun, inainte ca cel mic sa mearga la culcare, reamintiti-i sa lase cateva fursecuri si lapte pentru Mos Craciun si morcovi pentru renii lui Mos Craciun. Asigurati-va ca Mosul mananca macar o parte dintre prajiturile din farfurie si bea tot laptele. Puteti lasa si praf magic si urmele lui Mos Craciun.
  13. Secret Santa in familie – fiecare membru al familiei va pregati un mic dar pentru o anumita persoana din familie – acest lucru invata copilul despre bucuria de a oferi, despre grija si generozitate.
  14. Urmariti spectacole de traditii si obiceiuri de Craciun, invatati versurile impreuna si incurajati copilul sa mearga la colindat, cu sorcova, plugusorul, steaua etc.
  15. Nu il ultimul rand, Craciunul este despre timp cu cei dragi – masa de Craciun in familie, vizita la bunici, reuniuni cu cei dragi.

Citeste si: Siguranta copiilor mici de Craciun

Copiii si magia lui Mos Craciun

Includerea traditiilor cu Mos Craciun in sarbatorile de iarna creeaza experiente vesele si distractive pentru copii. De asemenea, incurajeaza gandirea magica, imaginatia, bunatatea si generozitatea. Credinta in Mos Craciun poate aduce beneficii in dezvoltarea copilului.

Gandirea magica este o parte normala in dezvoltarea copiilor

Copilaria este magica. In copilarie, imaginatia estompeaza granita dintre fantezie si realitate, astfel incat celor mici le vine usor sa creada diferite povesti. Fantezia este o parte normala si sanatoasa a dezvoltarii copilului. Credintele copiilor in figuri fantastice, cum ar fi Mos Craciun, sunt mai puternice intre 3-8 ani.

Pentru copiii mici si prescolari, gandirea magica este o parte normala a vietii de zi cu zi. Copiii de aceasta varsta au adesea credinte magice, nu numai in Mos Craciun, ci si in Iepurasul de Paste, Zana Maseluta etc. Astfel, nu este surprinzator ca Mos Craciun, spiridusii sai si renii zburatori se potrivesc bine in viziunea obisnuita a copiilor asupra lumii, in special intre 3 – 8 ani. In jurul varstei de 7 – 8 ani, credinta copiilor in Mos Craciun si in lumea fantastica incepe sa se reduca. Asta pentru ca pe masura ce copiii cresc, incep sa puna la indoiala imposibilitatile fizice ale povestilor cu Mos Craciun – o poveste pe care nici macar nu s-au gandit sa o puna sub semnul intrebarii cu cativa ani in urma.

De la magie la gandire critica si rationament deductiv

Prin imaginatie, copiii isi dezvolta capacitatile emotionale si psihologice care ii ajuta sa inteleaga si sa dea sens lumii din jur. Imaginatia, fantezia si jocul incurajeaza copiii sa se concentreze, sa se gandeasca la situatii ipotetice, sa-si consolideze abilitatile de rationament, sa invete sa rezolve probleme, sa dezvolte teorii, sa practice abilitatile sociale, sa creeze noi posibilitati. Majoritatea copiilor au o reactie pozitiva la descoperirea adevarului despre Mos Craciun. Este parte a cresterii si un semn ca cel mic isi dezvolta abilitatile de gandire critica si de rationament deductiv.

Cand vine vorba despre a incuraja credinta in Mos Craciun, parerile sunt impartite

Depinde de fiecare parinte in parte cum procedeaza in acest sens. Unii considera ca poate duce la neincredere in parinti. Insa, altii considera ca aceasta este o „minciuna alba”, adica o minciuna cu intentii bune, in care beneficiile depasesc partea mai putin pozitiva. In plus, majoritatea copiilor raspund pozitiv la descoperirea adevarului despre Mos Craciun si orice suparare emotionala este de scurta durata. Nu exista dovezi care sa sugereze ca aflarea adevarului despre Mos Craciun este traumatizanta pentru copii sau ca duce la probleme de incredere in parinti. In plus, de obicei copiii nu descopera brusc adevarul si totul se intampla treptat, pe masura ce cresc. O alta perspectiva este sa nu mintiti, si pur si simplu sa incurajati participarea copiilor la fantezie – prin povesti, filme despre Craciun etc.

De asemenea, se crede ca motivatia comportamentala extrinseca ce vine din „lista copiilor cuminti” si „lista copiilor obraznici” nu este o metoda potrivita de disciplina. Cei mici nu trebuie obisnuiti sa manifeste un comportament bun doar atunci cand exista o recompensa. Despre motivatia corecta a celor mici puteti citi mai multe aici. Si aici depinde de fiecare parinte cum procedeaza. A incuraja credinta in Mos Craciun nu inseamna sa cumparam daruri in exces si sa mituim copilul („Daca nu vei fi cuminte nu vine Mos Craciun la tine.”). Putem incuraja gandirea magica mentinand in acelasi timp limite, fara sa motivam copilul prin recompense si cadouri.

La fel ca in cazul multor decizii parentale, fiecare familie trebuie sa ia in considerare propriile dinamici, credinte si traditii atunci cand decide daca sa incurajeze sau nu copiii sa creada in Mos Craciun. Indiferent de alegerile voastre, bucurati-va de magia acestui sezon de sarbatoare, indiferent de varsta, si incurajati valori ca generozitatea, empatia, recunostinta, bunatatea, respectul.

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

4 săptămâni ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

o lună ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago