Toxine si chimicale de evitat atunci cand esti insarcinata – iata ce efecte pot avea unele substante chimice si toxine in sarcina si cum le poti evita, pentru sanatatea ta si a fatului.
Suntem inconjurati de substante chimice si toxine – pesticide, plumb, mercur, unele produse de curatare etc. Majoritatea substantelor chimice cu care intri in contact in viata de zi cu zi nu afecteaza fatul daca esti gravida. Insa, daca esti expusa la cantitati mari de substante chimice pentru o lunga perioada de timp, este posibil ca fatul sa aiba un risc mai crescut de tulburari congenitale sau probleme de sanatate viitoare.
Daca respiri sau inghiti anumite toxine si chimicale, acestea pot intra in fluxul sangvin si pot ajunge la copil prin placenta. Bebelusul poate fi, de asemenea, expus la substante chimice dupa ce se naste – prin laptele matern sau daca isi duce degetele la gura. Substantele care pot provoca defecte la nastere se numesc „teratogene”. Expunerea la ele nu pune automat fatul in pericol. Pot intra in joc nivelul si durata timpului de expunere, precum si stadiul sarcinii in momentul expunerii.
In timp ce substantele chimice precum amoniacul si clorul iti pot face greata din cauza mirosului, acestea nu sunt foarte toxice. Insa altele (cum ar fi unele vopseluri, diluanti pentru vopsea, agenti de curatare, produse pentru indepartarea lacurilor etc.) pot afecta sanatatea ta si a copilului. Care sunt riscurile pentru copil? Depinde de produs. Unele substante chimice de uz casnic nu au niciun efect, in timp ce altele, in doze mari, pot fi foarte daunatoare.
Iata cateva dintre cele mai cunoscute toxine si chimicale de evitat atunci cand esti gravida sau alaptezi:
Unele pesticide si erbicide sunt cunoscute pentru ca pot afecta copiii in curs de dezvoltare si nou-nascutii. De obicei, pesticidele utilizate in casa si pentru tratamente profesionale pentru daunatori sunt relativ sigure. Insa, este o idee buna sa le eviti pe cat posibil in timp ce esti gravida. In timpul sarcinii, evita manipularea substantelor chimice pentru gazon. Daca iarba din curte a fost tratata recent, nu merge desculta pe iarba. Spala fructele si legumele inainte de a le felia sau manca pentru a indeparta pesticidele, murdaria si bacteriile. Nu ai nevoie de un produs special pentru spalarea produsului – doar spalarea bine cu apa.
Desi majoritatea produselor de curatare sunt sigure, au existat rapoarte privind unele substante chimice de uz casnic ce pot cauza respiratie suieratoare in prima parte a copilariei. Pentru a fi in siguranta, poarta manusi de cauciuc si evita sa respiri vapori de la produse, cum ar fi produsele de curatat gresia sau cuptorul. Foloseste produse de curatat naturale cand esti gravida.
Atunci cand sunt utilizate conform indicatiilor, majoritatea produselor de curatare nu ar trebui sa prezinte un pericol pentru sanatate. Cu toate acestea, este bine sa limitezi expunerea. De asemenea, asigura-te ca lasi o fereastra deschisa pentru a reduce cantitatea de substante chimice inspirate.
Majoritatea vopselurilor sunt sigure in sarcina, dar exista un risc usor crescut daca utilizezi vopsea pe baza de solvent. Alege o vopsea pe baza de apa si o perie sau o rola de vopsea in loc de spray (care contine solventi). Asigura-te ca incaperea este bine ventilata daca vopsesti. Desigur, cel mai bun mod de a evita expunerea la toxine este sa alegi culorile si apoi sa lasi pe altcineva sa vopseasca.
Nivelurile ridicate de plumb din organism pot afecta sanatatea bebelusilor si a copiilor nenascuti. Nivelurile foarte ridicate pot duce la nastere prematura, greutate redusa la nastere sau chiar avort. Este important sa reduci cat de mult poti expunerea la plumb.
Produsele repelente sunt in general sigure, dar o cantitate mica de substante chimice DEET sau picaridin poate patrunde prin piele si cel mai bine este sa ai grija in primele 3 luni de sarcina. Alege un repelent cu o concentratie scazuta pana la moderata de substante chimice – intre 5 -20% – si ia in considerare alte modalitati de evitare a insectelor, cum ar fi plase.
Expunerea la niveluri foarte ridicate de mercur poate afecta sanatatea ta si poate creste probabilitatea de afectare a creierului si probleme de auz si de vedere la un copil in curs de dezvoltare. Unii pesti contin mercur, inclusiv rechinul si pestele spada. Pentru a fi in siguranta, femeile insarcinate ar trebui sa limiteze consumul acestor specii de peste la cel mult o data pe saptamana.
Multe lacuri de unghii sunt foarte toxice, contin substante chimice precum formaldehida, toluen si ftalat de dibutil, care pot afecta functia pulmonara, hepatica si renala a bebelusului. Formaldehida – un produs chimic utilizat in lacurile de unghii, unele produse cosmetice si produse de indreptare a parului – poate provoca si iritatii ale pielii, dar nu exista dovezi ca duce la defecte la nastere. Este sigur sa-ti dai unghiile cu lac din cand in cand, deoarece cantitatea de formaldehida din lacul de unghii este foarte mica si rapid descompusa de corp. Dar, la fel ca in cazul tuturor substantelor chimice, este mai bine sa limitezi expunerea la formaldehida pe cat posibil.
→ Citeste aici si: Imi pot vopsi parul in sarcina?
Azbestul a fost utilizat in multe materiale de constructie si este legat de mai multe boli pulmonare, cum ar fi cancerul pulmonar si mezoteliom. Desi nu exista dovezi ca azbestul poate afecta sarcina sau poate duce la o tulburare congenitala, ar trebui sa eviti contactul cu azbestul – sau surse suspecte de azbest – in orice moment.
Bisfenolul A (BPA) este un produs chimic utilizat pentru fabricarea sticlelor de apa din plastic dur, vesela din plastic, sticle pentru bebelusi, recipiente de depozitare a alimentelor – lista este practic interminabila. Problema acestei substante chimice este ca este un perturbator endocrin, chiar si in doze mici. Expunerea crescuta in timpul sarcinii poate duce la avort. De asemenea, poate afecta sistemul reproducator al copilului.
Bisfenolul-A (BPA) se gaseste in majoritatea materialelor plastice si poate trece de la mama la copil in burtica. Cea mai buna solutie (din mai multe motive) este sa alegi produse fara plastic, sau cel putin sa alegi materiale mai sigure. Alege sticle de apa din sticla sau din otel inoxidabil, caserole din sticla si limiteaza folosirea recipientelor si a vaselor din plastic.
Naftalina chimica poate da dureri de cap, greata, ameteli si varsaturi, iar in sarcina efectele pot fi mai intense si mai grave. Poate duce, de asemenea, la probleme grave de sanatate la copiii mici, deoarece acestia sunt mai predispusi sa duca micile bucatele de naftalina in gura.
Evita manipularea medicamentelor pentru purici si capuse si alte substante chimice pentru animale de companie in timpul sarcinii. Nu numai ca vei reduce expunerea, dar poti evita, de asemenea, riscul de a fi zgariata sau muscata de un animalut suparat. De asemenea, contactul cu fecale si urina de la pisici in timpul sarcinii te poate ajuta sa eviti toxoplasmoza – o infectie parazitara de la manipularea deseurilor feline. Toxoplasmoza poate provoca o serie de complicatii hepatice si oculare la copilul in curs de dezvoltare.
Femeile insarcinate pot limita expunerea la anumite toxine. Iata cateva sfaturi pentru a evita expunerea la substantele chimice mentionate mai sus, dar si altele:
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
View Comments
Vopselele de par fără amoniac sunt periculoase in sarcina? Dar cremele pentru coșuri?
Bună! Am citit articolul și sunt interesata de un răspuns! Dacă folosești masca de protecție pe lângă aerisire pentru produsele de curățare, ești protejată?
Daca ma vopsesc in timp c'è sunt insarcinata mi se intampla ceva